Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 3 Hlas(ů) - 4.33 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Včelařská váha
Autor Zpráva
supec Offline
Member
***

Příspěvků: 136
Připojen(a): 25.05.2017
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #741
RE: Včelařská váha
(17.02.2020 8:24)milhausz napsal(a):  2PCS /lot , 150kg 180kg 200KG 220kg electronic platform scale load cell pressure balanced cantilever load weight sensor
http://s.aliexpress.com/MnuEjymU?fromSns=Copy to Clipboard

Tady je odkaz na ten tenzometr. Nevím pro jakou má být misku. Já už to potom dál neřešil. V určitý moment jsem nějak zjistil, že tohle bastleni je trošku víc než jsem momentálně schopen provádět. Tak jsem se začal poohlížet po komerčních zařízeních které jsou ověřený a funkční. A toto už jen leží v koutě a práší se na to.

Ten tenzometr má š38mm, v24mm.

To je tak miska 30x30cm, je to málo tuhé.

Tenhle (nejslabší, o kterém bych uvažoval pro single point váhu - pro mě za 1200Kč z ČR se zárukou) má š44mm, v40mm - je tužší mechanicky a je pro "misku" 450x450mm.
https://www.tenzometricke-snimace.cz/Ten...3-d388.htm

Ale i tak mám pochyby, že se to bude trochu klepat než udělám včelín. Chtělo by to "misku" 60x60, ale tam už ta cena jde ke 3 tis. Kč.

Nezkoušel jste někdo konstrukci č. 2 - s podpěrou (hrot nebo kluzné uložení spíš) po jedné straně s tím, že na druhé straně bude jeden trochu silnější tenzometr?
Kdyby se podpěra vysunula trochu "před úl", aby více z těžiště leželo na tenzometru, tak si myslím, že bych se dostal na dostatečnou přesnost/citlivost pro to, abych věděl, co se v úle děje aniž by se to moc kývalo i při vyšším úlu...
[Obrázky: 659x438-images-assets-GitHub_logo-ScaleS...stment.jpg]

Pod zadní stranu bych podsunul "lyžinu" alá odkaz níže třeba...?
[Obrázky: 356x209-images-assets-Articles-BeeMonito...Brick3.png]

[Obrázky: excentr.jpg]

Osobní váhy atd zavrhuji - všude píšou, že je to loterie s CREEP (posunem nuly - některé senzory mají posun nuly až 3kg/den)

Takhle nějak třeba?
[Obrázky: images?q=tbn:ANd9GcTMsu9XWgHdq4yh47LC0op...&s]

200m n.m., 10x 39x24 a 6x Dadant 39x36 (plastové s plastovými mezistěnami), Singer, Sklenar a místní směsky
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 24.02.2020 13:11 od supec.)
24.02.2020 12:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #742
RE: Včelařská váha
Mám váhy postavené na osobních váhách a zatím jsem za ty dva roky nepozoroval a ani do současné doby nepozoruji nějaké zásadní rozdíly v odesílaných hodnotách a už vůbec ne 3kg za den, to jen ve snůšce a směrem nahoru Big Grin a po vytočení směrem dolů Big Grin. Zatím opravdu nějaké tečení nepozoruji. Pak mám i váhu na tomto tenzometru, osazenou na středu H..áčka a je to dost stabilní Smile

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
24.02.2020 13:26
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
supec Offline
Member
***

Příspěvků: 136
Připojen(a): 25.05.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #743
RE: Včelařská váha
Ten je slaboučkej Kosťo! To se ti asi musí (nejen) za větru opírat o dorazy, ne?


Ad konstrukce s opěrou - otázka je, jestli by třeba teplotní roztažnost podstavy netlačila na tenzometr ze strany a nebyl by tam drift...

Zkusím ten singlepoint se Zemic L6E3 mezi dvěmi deskami.
Tenhle komerční projekt je taky používá (podle nabídky Zemic a fotek vidím, že jde o L6E3 a ne o silnější L6W, takže to snad bude stačit)...

http://www.imkerverband-sgap.ch/up/files...gler18.pdf
https://welcome.hivewatch.ch/en

https://www.zemiceurope.com/en/categorie...aterial=17

200m n.m., 10x 39x24 a 6x Dadant 39x36 (plastové s plastovými mezistěnami), Singer, Sklenar a místní směsky
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 24.02.2020 13:32 od supec.)
24.02.2020 13:29
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #744
RE: Včelařská váha
Mám za to, pokud budeš vážit jen zadní stranu úlu a přední budeš mít podloženou, budeš muset zjistit nějaký koeficient, kterým bude třeba vynásobit danou hodnotu zaslanou ze zařízení, aby jsi získal skutečnou hodnotu váhy úlu, nevím, je to třeba vyzkoušet.

Váhu mám postavenou z jeklu 20x20x1,5 mm a na ten jsem osadil na střed tenzometr. Mezeru mezi horním rámem a spodním jsem nechal 10mm. Když jsem prováděl kontrolní zatížení váhou 110kg, tak se mezera mezi rámy sevřela o 2,5 mm. Od té doby jsem to zatím neřešil a váha funguje bez nějakých problémů. Max teplotní rozdíly v řádu +/- 100-200g, což neberu za nějaký problém.

Konstrukci co mám najdeš zde

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
24.02.2020 13:33
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #745
RE: Včelařská váha
Jednou mi dal kamarád odkaz na tento WEB, kde jsou také dobré informace a postupy Smile

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
24.02.2020 14:32
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
supec Offline
Member
***

Příspěvků: 136
Připojen(a): 25.05.2017
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #746
RE: Včelařská váha
Kosťo, ten tenzometr Milhauze vypadá dost rozměrově/tuhostí podobný tvému a Milhauz to kvůli tomu náklonu vzdal...
Ale dal tam na zkoušku větší váhu asi...?

https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vcela...#pid195636

200m n.m., 10x 39x24 a 6x Dadant 39x36 (plastové s plastovými mezistěnami), Singer, Sklenar a místní směsky
24.02.2020 20:13
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #747
RE: Včelařská váha
Ano, on tam dal 200l sud s vodou a ten sám o sobě nemůže mít velkou stabilitu na váze. Nalož si na stavební kolečko kompletní úl třeba s třema nástvkama a ujeď s ním po zahradě nějakou vdálenosz a pak to vyzkoušej s 200l sudem plným vody a nebo třeba jen poloviční 100l a udělej to samé a sám uvidíš ten rozdíl Big Grin

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
24.02.2020 22:03
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radomírek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 03.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #748
RE: Včelařská váha
ahoj,
dal jsem se taky do výroby váhy a moc všem díky, hlavně Mirovi.
zdá se , že by to fungovalo, jen mi to při zátěži jde do mínusu, tj. když dám závaží 10kg, tak mi to píše -10kg místo 10lkg. asi sem někde udělal chybu , jen ji zatím nemůžu najít a v diskusi jsem ji taky neviděl - pokud jsem to nepřehédl. Můžete mi někdo sím poradit?
dík

Moc se omlouvám, ale můj předešlý příspěvek (dotaz ) patří do diskuse wifi váze. Prosím admina o přesunutí. Díky.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.04.2020 16:40 od Radomírek.)
02.04.2020 16:12
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.658
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #749
RE: Včelařská váha
Použil jsi původní sketch, nebo jsi ho modifikoval? Popřípadě přilož zdroják.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
Hlasování: Kosta (+1)
02.04.2020 18:27
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #750
RE: Včelařská váha
Vyzkoušej nejprve ve zdrojáku (sketch) prohodit piny DK a SCK než budeš případně rozdělávat hardware Smile

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
02.04.2020 21:11
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radomírek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 03.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #751
RE: Včelařská váha
Použil jsem původní scetch, pouze jsem upravil nastavení wifi a číslo do thingspeak.
Jinak mi to ukazovalo cca 60kg do+, tak jsem dle návodu upravil vzorec, na 360 a prázdná váha je na 0. Je zte při žádostech i de do - .

Prohodit piny zítra vyzkouším.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.04.2020 22:28 od Radomírek.)
02.04.2020 22:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #752
RE: Včelařská váha
Předpokládám, že jsi udělal kalibraci a zapsal do kódu ?Smile

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
02.04.2020 22:33
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radomírek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 03.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #753
RE: Včelařská váha
Jestli myslíš tu úpravu vzorce, jak jsem psal před chvílí, tak ano. Jestli myslíš něco v jiného, tak mi možná něco uteklo.

Aha teď vidím že si telefon upravuje text. V posledním řádku z 22.27 mělo být: jenže při zatížení de do- ( minus)
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 02.04.2020 22:39 od Radomírek.)
02.04.2020 22:36
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radomírek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 03.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #754
RE: Včelařská váha
(02.04.2020 21:11)Kosta napsal(a):  Vyzkoušej nejprve ve zdrojáku (sketch) prohodit piny DK a SCK než budeš případně rozdělávat hardware Smile

Co myslíš prohodit piny DK a SCK - ve scetchi jsem je nenašel.
03.04.2020 7:45
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.658
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #755
RE: Včelařská váha
Kabely mezi převodníkem a Arduinem (Wemos).

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
03.04.2020 9:48
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radomírek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 03.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #756
RE: Včelařská váha
Kabely vím , ale Kosta psal že to mám upravit ve scetchi.
03.04.2020 10:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #757
RE: Včelařská váha
Zkontroluj, jestli máš kabel SCK z HX711 na D5 u Wemos a DT z HX711 na D6 u Wemos a napiš jak to máš zadáno v kódu
Něco takové tam máš?
#include <HX711.h>
#define HX711_DT 12 // D6
#define HX711_SCK 14 // D5
HX711 scale(HX711_DT, HX711_SCK);

ale asi to máš zadáno takto:
const byte hx711_data_pin = 12;// D6 u WeMos
const byte hx711_clock_pin = 14;// D5 u WeMos
Q2HX711 hx711(hx711_data_pin, hx711_clock_pin);

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.04.2020 11:35 od Kosta.)
03.04.2020 11:31
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radomírek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 03.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #758
RE: Včelařská váha
mám to zapojené SCK - D4 a DT - D3. Tak to bylo na obrázku v návodu.
v sketchi je :
const byte hx711_data_pin = 0;
const byte hx711_clock_pin = 2;

Q2HX711 hx711(hx711_data_pin, hx711_clock_pin);

procházel jsem znovu zapojení a je přesně dle návodu i zapojení tenzometrů. Nemám nic společného s elektro, tak se zeptám možná blbě - nemůžou být kabliky na tenzometrech nějak jinak zapojené a měl bych je propojit jinak?
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 03.04.2020 16:02 od Radomírek.)
03.04.2020 15:44
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kosta Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 820
Připojen(a): 22.05.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #759
RE: Včelařská váha
Nevím co máš za verzi WeMos, ale vyzkoušej přepájet kabely na jiné piny WeMos, je lepší se vyhnout pinu D3 (GPIO0), pokud máš dobře zapojeno a zkalibrováno, mohl by to být jeden z možných problémů

z HX711 DT připoj na WeMos D6
z HX711 SCK připoj na WeMos D5

do kódu zapiš takto

const byte hx711_data_pin = 12;// D6 u WeMos
const byte hx711_clock_pin = 14;// D5 u WeMos
Q2HX711 hx711(hx711_data_pin, hx711_clock_pin);

Region Moravskotřebovsko, Nadmořská výška: 360 m
03.04.2020 17:23
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Radomírek Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 24
Připojen(a): 03.03.2019
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #760
RE: Včelařská váha
Přepojil jsem na piny 5 a 6 dle Costy, ale bohužel stále váží do minusu.
04.04.2020 9:26
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Včelařská WIFI váha - diskuze Miroslav Vochozka 872 165.651 23.06.2020 15:55
Poslední příspěvek: Radomírek
  Včelařská přibližovadla Madra 643 179.753 15.05.2020 22:52
Poslední příspěvek: MUDr.Vladimír Šumera
  Včelařská WIFI váha - praktický návod na výrobu Miroslav Vochozka 3 11.331 16.12.2017 19:24
Poslední příspěvek: Havelka Jan
  Včelařská blůza Míra.P 113 53.487 21.04.2017 7:10
Poslední příspěvek: Hmožďa
Thumbs Down Beeper - Včelařská aplikace pro mobilní telefony ondramandik 28 22.402 29.04.2014 20:34
Poslední příspěvek: Honza Veber

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies