Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroamonitoring systém - VMS - dotazy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Varroamonitoring systém - VMS - dotazy

Do tohoto tématu můžete psát své dotazy na provoz a funkčnost Varroamonitoring systému pro technickou podporu VMS. Tedy pro mne Wink
Zároveň vás prosím, abyste si nejprve prostudovali odpovědi v tématu Varroamonitoring systém - VMS - FAQ - často kladené dotazy, kam budu zodpovězené otázky přesouvat a kam není možné přispívat.

DŮLEŽITÉ
V případě problémů s nefunkčností VMS, prosím, o zaslání názvu používaného prohlížeče včetně jeho verze a podrobném popisu chyby či problému.
Samotné označení ono to nefunguje je nicneříkající a většinou nepomůže k řešení problémů.
Milan už přehodil oprátku na jiný krk?
HelpDesk dělám už dlouho já, jen některé věci, které jdou více technicky do hloubky konzultuji s Milanem.
Proč zůstávají v tabulce zamoření evidována včelstva, která ukončila činnost? Úhynem, rozpuštěním do oddělků, spojením apod. tabulka zbytečně bytní a ukončená včelstva znepřehledňují seznam.
Odpověď jsem přidal do VMS FAQ
V případě problémů s nefunkčností VMS, prosím, o zaslání názvu používaného prohlížeče včetně jeho verze a podrobném popisu chyby či problému.
Samotné označení ono to nefunguje je nicneříkající a většinou nepomůže k řešení problémů.
Do tohoto tématu vkládejte, prosím, dotazy. Náměty patří do Náměty na zlepšení Varroa monitoring systému.
Příspěvky jsem přesunul.
(13.10.2011 13:45)PetrM napsal(a): [ -> ]Já to například řeším tak, že jsem si vytvořil stanici Hřbitov, kam tato včelstva přesouvám a ona se mi pak nepletou mezi živými.

Petře, vytvořil jsem si stanici Hřbitov, ale neumím tam přesunout včelstva.
[Obrázky: Sn_mek_obrazovky_8.jpg]
Petře, je to jednoduchý. Včelstva máš na stanovišti př. U lesa a chceš na stanoviště hřbitov.
Najedeš, vložit včelstvo, potom stanoviště- hřbitov a potom označení -č.včelstva k přesunu a uložit.
A jde to i přes ten malý graf se šipečkou, postup je potom stejný. Není to nic složitýho, když jsem to pochopil i já poč.analfabet. Spíš je problém si to pamatovat.Big GrinBig Grin
Zdeňku, dík. Pokusím se o to,ale až zítra. Už jsem dnes mimo.
Chtěl bych se zeptat na názor (a předem chci říct že nechci nikoho urazit, protože je mi jasné že se to někoho může dotknout, když tomu věnoval a věnuje moc času ): Nějak mě napadlo (znáte to, Nový rok, předsevzetí, snaha dělat vše pořádněji...), že bych mohl začít používat VMS, do kterého jsem se už dříve registroval, ale zatím jsem tam nic - ani včelnici, ni ouly a už vůbec ne spad- nepsal. Technické podmínky jsou k tomu v dnešní době ideální- internet má člověk v telefonu, psát to tedy může hned na místě u úlů, aniž by si to musel zapisovat a pak přepisovat do pc... Nechal jsem si tedy zaslat zapomenuté heslo do VMS a podíval se, jak to funguje atp. Byl jsem překvapen jak málo aktivních včelařů tam je. V mém okolí nikdo. V celé republice (podle těch barevných teček) odhadem za poslední rok pár desítek. Sice to inzeruje 688 včelařů a 710 včelnic a kdovíkolik včelstev, ale.... Myslíte, že je to vlastně k něčemu? Tedy krom toho, že si tam člověk může pro sebe vést záznamy a ono mu to k tomu poskytuje nástroje? To je jistě dobré, ale není to účel pro který byl VMS asi vymyšlen. Teď nevím, jestli by to nebyla ztráta času, kdybych se tomu začal věnovat. Co myslíte?
Martine a v tom je ten zakopaný pes. Kdyby každý přistupoval k VMS tímto způsobem, tak pak nemá VMS smysl. Jsi registrován, tak systém používej.
Když si zvolíš delší období, tak těch aktivních budeš vidět víc.

[Obrázky: Sn_mek_obrazovky_1.jpg]

Když si budeš povídat s kamarádem včelařem, tak se ho pokus přesvědčit, ať se také do VMS zapojí.
Když si budeš chtít popovídat s někým, kdo používá na př.KS, tak si ji zadáš ve výběru

[Obrázky: Sn_mek_obrazovky_2.jpg]

....."Teď nevím, jestli by to nebyla ztráta času, kdybych se tomu začal věnovat."..
Nebude to ztráta času a bude nás pořád víc a tím se také zlepší vypovídací schopnost systému. Tak na to nahlížím já.
Chápu, ale když ten projekt za celou dobu dobu své existence nedokázal získat dostatek aktivních účastníků (pasivních je tam podle mapy dost - i když to může být jen okolo 1% včelařů u nás), tak si nejsem jist, jestli vůbec má smysl se do něj zapojovat. Nejsem statistik, ale údaje z tak malého vzorku s tak malou hustotu přece nemůžou sloužit k žádným relevantním závěrům. Jediný přínos, který by podle mne mohl být, že (v případě, že ti co tam zapisují správně objektivní nálezy a stavy) se člověk může podívat jak je na tom jeho soused, pokud tam ovšem nějaký aktivní je... Zvažuji jen jestli energie do toho vložená by byla vynaložená efektivně, čímž nechci nijak snižovat snahu těch pár včelařů co tam údaje poctivě a pravidelně zapisují a už vůbec ne iniciátorů a tvůrců projektu kteří tomu věnovali mnoho práce a invenvence.
Narovinu napíšu svoji zkušenost s VMS. Celý natěšený jsem se zaregistroval a začátkem roku 2013 začal aktivně využívat. Už jen proto, že jsem chtěl mít jednoduše zaznamenatelné a graficky zobrazené průběhy s tím, že pokud bude mít někdo zájem bude to k dispozici.
Skončil jsem asi po 3 měsících, protože zadávaní nebylo nejsnadnější. Stávalo se, že jsem vepsal data a ty se neuložila, nebo s jinými datumi než jsem já před tím vyťukával. Když jsem pak kontroloval grafy, tak se stalo, že neodpovídaly tomu co bylo zadáno a uvedeno v tabulce. Pak jsem se přihlásil a jediný funkční jazyk byla polština.
Předpokládám, že je vesměs chyba u mě a dělal jsem něco špatně, ale pokud jako člověk denně sedící u počítače, nejsem schopen za 3 večery příjít jak na to, není to systém pro mě.
Udělal jsem si vyhodnocení v Excelu s vykreslením do grafu a přepočty , které chci sledovat a jedu v tom.
Letos to chci opět s VMS zkusit, protože věřím, že se to zase o kus posunulo, tak uvidím a doufám.
To že aktivních zadavatelů není plná mapa není ideální, ale nikoho k tomu nelze nutit. Pokud ale VMS a informace o potřebě monitoringu přesvědčili pár lidí aby monitorovali, tak je to dobře. A jedno jestli pouze proto, aby měli přehled u svých včelstev, nebo aby uváděli svá data do VMS. Tito včelaři pak mohou povědomí a prospěšnost tohoto šířit dál jako vlastní zkušenost a doporučení a to je reklama, kterou si nikdy a nikde nemůžete koupit (je to podobné jako když vám kamarád doporučí dobrýho řemeslníka)


PS: samozřejmě čím víc aktivních a pravidelně zadávajících tam bude tím větší bude přehled a vypovídací hodnota uvedeného systému Surprised
V neděli 5. 1. bude v Brně na VI. setkání uřivatelů a příznivců VMS referovat o všech změnách, které se za poslední dobu v systému udělaly, Ing. Lukáš Matela, Ph.D.
Jiří
Kdysi běžel poměrně přiblblý seriál Ztracení - párkrát jsem zahlédl díl, kde řešili zda mají každých dvacet hodin stisknout nějaké tlačítko, protože prý by se stalo něco hrozného kdyby jej nezmačkli, ale nevěděli zda je to pravda protože systém mlčel a neragoval a oni nevěděli proč jej mačkají. Klasická NOVA Smile

Do VMS začalo dost lidí zadávat, ale systém mlčí, odpovědi nejsou, a když lidi nevidí žádný výsledek, tak si pak položí otázku komu je to vlastně ku prospěchu když z toho se nikdo nenamáhal udělat ani jednoduchý report a jdou si ke svým excelům, protože je to pro ně stejně přínosné.
A jak to s tim tlačítkem dopadlo? Tedy....
Také jsem se původně chtěl zapojit. Loni jsem rozšíříl úlový park o dna vhodná pro tento účel, ale zatím bez formistopů.
Nyní ale váhám. Jednak to napadení je různé úl od úlu. Značný vliv má síla včelstva a pak jich loni bylo tak málo, že bych stejně psal stále nulu. Ono vůbec v těch našich končinách tady pod kopcema to s tím VD není tak horké.
Určité zpřesnění by možná šlo pomocí normalizovaní na sílu včelstva ( nástavek, plástovou plochu ).
Nezmáčkli to a celé to bouchloSmile
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's