Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čechoslovák - výhody nevýhody
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Když bych šel do míry 39x24, tak bych si vybral čtvercový tenkostěnný K39 nebo zateplený BVD.
Rodiče si loni pořídily BVD, ale v porovnání s Langstrothem to je těžké.
(17.02.2010 22:34)Jiří Danihlík napsal(a): [ -> ]Pokud jsou úly stále osazeny a máte možnost se od dědečka učit, doporučuji pokračovat v těchto úlech. Jste-li začátečník, tak se po 2 - 3 letech ve včelách trochu rozkoukáte a můžete přejít na jiný typ úlů, doporučuji Optimal nebo Lanstroth... Pokud úly nejsou osazeny a máte je někde uskladněny bude lépe začít v nových úlech.
Hezký den
Jiří Danihlík
http://www.mojevcely.eu

ty úly jsou neobydlené, musejí se opravit.ALE: k těmto dostanu odělky plus ještě dva do nových čechoslováků, co bych koupil.
Nevím, jestli by uměl připravit oddělky na jinou rm. Jde mi o to, že takto ušetřím 5000,- za 4 oddělky, když budu mít čechoslováky.
Nebo se ho zkusím zeptat. zda by uměl oddelky i na jinou rm.Ale nevím na jakou? Je tu někde fotogalerie úlů, abych dokázal porovnat, jak je co veliké? Optimal, Lang a 39x24....
sakra, kdyby tu někde padla věta: mám čechoslováky a neměnil bych, tak bych do toho šel...ale takhle, když mě od toho tady místní foristi odrazuí...jsem ochoten i koupit 4 nový čechoslováky, abych mohl mít včely zdarma....nebo co mám dělat? Sad
pro karelretik:
Nevím proč tolik lpíš na starých úlech od někoho neznámého. Jestli jsem to dobře pochopila jsou to úly vyřazené, po někom kdo už nevčelaří. Nikdy ani nezjistíš proč přestal včelařit. Možná mu včely uhynuly.....
Píšeš, že si chceš 4 nové Čechoslováky koupit, chceš-li, kup si je. Ale netahej si mezi ně nějaké staré, vyřazené úly.
Úl (pokud si jej kupuješ od výrobce) stojí víc než včelstvo. Proto bych svoje včelaření nepostavila na tom, že si vezmu staré úly, abych měla včely zdarma.
Pokud zmiňovaný předseda Tvojí ZO včelaří na RM 37x30, udělá Ti oddělky jen na této míře.
Ptáš se co máš dělat. Moje rada: nebrat staré úly jen kvůli včelám. Pořídit si oddělky do úlu Langstroth, Optimal ( radím ti to, i když včelařím na 39x24..nebo právě proto) Shy
je to po někom, kdo přestal včelařit ze zdravotních důvodů. Já ty úly viděl, nejsou rozbitý. Je to opravdu jen kvůli tomu, že ušetřím za včely. Můžu to přidat na medomet, dokud ještě existuje dotace
.... a čím víc o těch úlech čtu, příjde mi , že všechny ty Langy, optimaly a pod, je jen reklamní akce výrobců a že největší důvod rozšíření těchto jsou dotace a to, že ti kdo začínají a nemají od koho se učit,jsou těmito informacemi z knížek a webů totálně zmanipulováni...pardon, neberte to osobně. Je to prostě jen účinek reklamního trhu. Jako všude. Zkusím jít cestou toho pána, který mi je ochoten kdykoliv poradit i návštěvou u mně.
třeba se mýlím, ale zase jen vyslovuji svůj názor
ale stejně si myslím, že zítra bude vše jinak...Smile)))
Chybami se člověk učí. A nejvíc vlastními. Tak ať ti to výjde.
Nemyslím, že to je účinek reklamních akcí. Je mnoho déle působících včelařů, kteří vyzkoušeli více úlových sestav, aby pak zakotvili na nízkých nástavcích.
Osahali si to a pak se rozhodli. A zase se najdou tací, kterým NN nesedlo a vrátili se k 39x24 a vyšším.
Každý má jiné představy a priority. Každý se musí rozhodnout sám - nikdo to za něj neudělá. A také je sám sobě zodpovědný za svoji volbu.
Než jsem přešel na Optimal měl jsem čechoslováky a fungovaloto. Rozhodně je nutno mít alespoň tři nástavky na úl a potom lze dospět ke stejným výsledkům jako s jiným úlem. Je pravda, že pomocí převěšování, lze udělat hodně silná včelstva celkem rychle, ale člověk se furt hrabe ve včelách. Zase třeba Rašovská metoda byla na tomto úlu vyvinuta a lze ji použít bez úprav. Pokud nechceš kočovat a nevadí manipulace s těžšímy nástavky (40-50 kg) je to dobrý úl. Jen nevím jestli začínat se starými úly, když jsou bez včel.

Vlasta
SmileVážení přátelé,jsem na tomto vebu poprvé a chtěl bych se trocu s Vámi podělit o zkušenost včelaření v Čechoslováku.Začal jem s ním hned v době kdy byl v prodeji.Před tím jsem včelařil v ulu Gerstrung,universál 24x39,budečák,ale to byly moje začátky,ale když se objevil Čechoslovák tak jsem s ním byl nadšen a včelařilo se mě v něm velice dobře,později jsem si s ním vybavil kočovný vůz.Ale dva nástavky bylo málo tak přišel nástavek třetí a zase to bylo o mnoho lepší,ale roky přibývaly a váha nástavků a manipulace snimi byla obtížná,proto více jak před 20 lety jsem hledal nový a jednoduchý úl a zkonstruoval jem si sestavu a to dno 8 cm vysoké,nástavek rozebíratelný se zadním okénke a dvířky (možnost jak studené tak teplé stavby) na r.m 37 x 30,horní víko které používám také jako mezdno s výkluzem před vytáčením jej vkládem pod horní nástavek.S nástavky o síle stěny 30 mm z toho 10 mm a 20 mm polystyrenem,nástavek je velice lehký,tepelně vyhovující.K manipulaci ve voze mám jeřábovou dráhu a tak mohu zdvihnout sestavu 3 nástavků a během minuty vymněnit dno a nebo zdvihnout kterýkoliv nástavek a manipulovat s ním bez námahy a velice rychle.Včelaří se s touto sestavou velice šetrně ke včelám s celými nástavky. Což mě také vyhovuje vzhledem k věku a zdraví.Jak se říká s věkem ubývá i síla.Mohu na závěr říci,že míra 37 x 30 z mého hlediska je jedna z nejúspěšnějších,která u nás je,řekl bych,že ve třech nástavcích je dostatek prostoru k dobrému rozvoji včelstva a chtěl bych dodat,že nepouřívám krárlovskou mřížku.
Tak včelaři a včelaříci teď se můžete do mě dát,rád si vaše připomínky přečtu,protože více hlav toho dá dohromady vždycky pořádnou kupu. Veverka
Ještě dotaz. Bylo by to vhodné, v našich létech, na samostatných úlech, bez zdvihacího zařízení? Jinak, vlastní zkušenost a praxe je to nejvhodnější. A co chtít víc, když jsou spokojené včely i včelař.
Smile Srdečně zdravím všechny na diskusi.
Včelařů mezi 70 a 80 roků je mnoho a zdvihat plné nástavky nebo vyndavat plné plásty z horního nástavku je někdy a pro někoho velice náročné,proto jsem si zhotovil velice lehké nástavky a v kočovném voze jeřábovou dráhu abych mohl s co nejmenší námahou manipulovat s nástavky.Včelařit na včelnici nemohu kvůli pohybovému aparátu,který neslouží tak jako za mlada,ale určitě bych něco vymyslel.
Ještě k úlu čechoslovák,ten byl na sviji dobu opravdu velice dobrý a určitě i v současné době v něm včelaří mnoho včelařů.Dnes mladí ale i starší včelaři přechází na nízko nástavkové včelaření,ale kam uskladnit tolok prázdných nástavků,rámků a souší,stodolu nemám.Moje komplektní sestava ve složeném stavu ,dno,3 nástavky,viíko,je vysoká poze 40 cm.Zkompletování trvá 5 minut,tak nemám problém s uskladněním prázdných úlů,které zrovna nepotřebuji.V případě potřeby nástavek mohu použít i na původní čechoslovák.Rád bych vyzkoušel nízké nástavky,ale věk je věk a síly ubývají takže se do žádného experimentu nebudu pouštět.



Přátelé dovolte abych touto cestou poděkoval příteli Janu Percinovi za výborný nápad na tavení vosku bez vyřezávání souší z rámků uveřejněný v čaopise včelařství 2010/6.Podle jeho návodu jsem zhotovil tavidlo a mohu říci,že je opravdu vinikající.Vyrobil jem jich několik i pro přátele z naší organisace a všichni si jej pochvalují.Je velice úsporné na energii.Ještě jednou moc děkuji.
(01.05.2012 7:58)Stanislav Veverka napsal(a): [ -> ]... Dnes mladí ale i starší včelaři přechází na nízko nástavkové včelaření,ale kam uskladnit tolok prázdných nástavků,rámků a souší,stodolu nemám.Moje komplektní sestava ve složeném stavu ,dno,3 nástavky,viíko,je vysoká poze 40 cm.Zkompletování trvá 5 minut,tak nemám problém s uskladněním prázdných úlů,které zrovna nepotřebuji.V případě potřeby nástavek mohu použít i na původní čechoslovák.Rád bych vyzkoušel nízké nástavky,ale věk je věk a síly ubývají takže se do žádného experimentu nebudu pouštět.

Trochu se v tom motám, výše píšeš, že používáš nástavky 37x30. Tři nástavky jsou nějakých 90 cm, + dno a víko a je to trochu přes metr. Nějak mi to neštymuje se zmiňovanými 40 cm. Ono u nízkých nástavků je celková výška sestavy hodně podobná, jen rámků je více a ty se uskladňují v nástavcích, takže prostoru více není potřeba. Jen se trošku více manipuluje při přenášení a uklízení, naopak v sezóně se nepracuje s jednotlivými rámky, ale celými nástavky. Důležité je, co konkrétnímu včelaři vyhovuje a je se svou sestavou spokojen.
Srdečně zdravím.S tou výškou je to tak
Dno 8 cm,boční a čelní stěna síla 3 cm.dvířka 1,5 cm.
Do dna položím dvířka a okénko, na to složím boky a čelo což činí 9 cm,což dohromady činí 18 cm.Připočtemeli ještě dva složené nástavky a mezidno tak je to asi tak 40 cm.Přetahu kolem dokola folii a je to hotové.Na spojení jednotlivých dílů jsou vruty 5 x 70 mm 6 kusů,dvířka vrut 3 x 3 mm 4 kusy a na zadní horní spojovací díl 2 vruty 5 x 30 mm.Uteplivky skladuji zvlášť.
Celá sestava smontovat trvá asi 10 minut.Ve voze mám všechny nástavky smontované.Záložní sestavy celkem 5 kusů mám uloženy doma a zabírají minimální místo.Tak snad jsem to popsal dobře a srozumitelně.Smile

Ještě bych doplnil to,že boční a čelní díl je kontuován takto:
Vnitřní stěna smrk síla 10 mm,rám z přířezů síly 20 x 50 mm .výplň 20 mm polystyrén.Proto je nástavek tak lehký.
To jsi nám, ale neřekl, že máš včelí Merkur.Big Grin Jako nápad ale dobrý, jen o trochu víc časově náročnější. Sklad nástavků ve voze se však neliší od jiné praxe. A ještě Neruda, co s rámky a dílem? Myslím doma.
(01.05.2012 7:58)Stanislav Veverka napsal(a): [ -> ]Moje komplektní sestava ve složeném stavu ,dno,3 nástavky,viíko,je vysoká poze 40 cm.Zkompletování trvá 5 minut,tak nemám problém s uskladněním prázdných úlů,které zrovna nepotřebuji.

Mně to bylo také divné, ale jedná se o rozměr sestavy ve "skladovacím" balíku. Tedy něco jako, když mi přijde od Matelů 8 NN v balíku 40 x 40 x 50 cm.
Nástavek je kontruován na 11 rámků,ale v době kdy se nepoužívá zadní uteplivka tak 12 rámků.
Dna v současné době předělávám na varoa dna velmi drobnou úpravou.Zhotovil jsem z hranolků 2 x 2 cm rám a na něj jsemp řipevnil síťku PERLINKU používanou do omítek,je ze skelného vlákna.Tento rám se sítkou je 2 cm nade dnem a na dno je položena na bílo natřená sololitová podložka.Takže bez jakéhokoliv rušení včel mohu provést kontrolu spadu varoa.Ve velkých hycech mohu podložku vytáhnout odkrýt větrací tvor 15 cm široký .Tak to by už snad bylo všechno a teď mě můžete jak se říká ukamenovat.
Kdybych uměl přdávat fotodokumentaci tak bych ji přidal,ale to neumím.Wink
Tady se nekamenuje, jen přátelsky diskutuje Smile
Jak na obrázky najdete v tématu Vkládání obrázků do příspěvků.
Kdyby bylo něco nejasného, napište mi soukromou zprávu a já Vám rád pomohu.
Rámky skladuji v bývalé kůlně kde jsou zavěšeny cca 2 cm od sebe aby mohl k nim vzduch.V zimě krásně vymrznou a zavíječ mě netrápí.Skladuji jen kvalitní světlé souše,ostatní hned po posledním vytáčení vyvařím.Ve voze mám skříň,ale tam mě trápil zavíječ a tak tam mám pohotovostní rámky s mezistěnami asi 200 kusů.
Mě to pořád nějak nesedělo, kde jsou ty rámky. Teď je to jasné.
Len pre informáciu v SR dotácia pre začínajúcich včelárov bolo schválené (pre SZV) úľové zostavy Langstroth a "B".
Ani Optimal ani Čechoslovák......
Tu"B" míru má soused, provozuje to jako dadant systém s nízkými medníky a je to +- jako Langstroth, včelky mu v tom pěkně prosperují.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's