Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dvoumatečné včelaření
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
Môžem potvrdiť, že je to brutálne takto včeláriť. Ja som to pri 8 NN vzdal, stejne som hore liezol po rebríku, nakoniec som jedno včelstvo po agáte z tejto zostavy odobral a mal som čo robiť ich do konca augusta stlačiť na 5 NN. Robota s nimi ale bola väčšia ako s tromi "normálnymi" včelstvami Angry Vo vrchole bolo plno zaplodovaných 5 NN, od kraja po kraj
Máte prosím někdo zkušenost se situací, kdy ve včelstvu v plodišti, odděleném mateří mřížkou, jsou vidět vajíčka a současně v medníkové části je nová=letošní matka a také vajíčka?
V úle, v plodišti, měla být loňská matka, z dvou nástavků jsem kontroloval pouze jeden na přítomnost vajíček potom, co jsem v medníku našel letošní matku, tak jsem chtěl zjistit, jak to vypadá v plodišti, jestli v úle nejsou dvě matky - loňská a letošní a hledal jsem tedy aspoň vajíčka v plodišti, matku jsem v tom jednom nástavku ze dvou nenašl.
Není mi moc jasné, kde se v medníku vzala letošní matka. Na fóru jsem četl, že včely si mohou udělat nouzový matečník nebo na matečníku s vajíčkem vychovat matku i v medníku, nebo že se tak i cílené chovají matky.
Teoreticky je možné, že loňská matka v úle není, že se nějak nepozorovaně vyrojila a v úle jen jen letošní matka a mateří mřížka - kovová - netěsní. A matka tak klade nad ní i pod ní.
Druhá možnost je, že mateří mřížka těsní dobře, a v úle jsou dvě matky.

Můžete mi někdo zkušenější prosím poradit, jak tuto situaci řešit. Letošní matka je pěkná, velká, hezky klade. V medníku je zakladena větší plocha než v plodišti.

Nevím, jak dlouho - pokud jsou v úle dvě matky - takhle vydrží, nevím, jestli se mohou vzájemně napadnout i přes mřížku? Nebo aby se včelstvo jednou z těch dvou matek nevyrojilo? Nebo jsou schopné takto vedle sebe v jednom úlu fungovat do zimy?

Jenže to zase bude celý medník zakladený a ze snůšky z lípy nic nebude (na medu mi tolik v této situaci nezáleží, ale kdyby se to dalo rozumně vyřešit a byla ještě šance aby byl prostor pro snůšku, tak by to bylo taky fajn).

Četl jsem vlákno Dvoumatečné včelaření, ale moc z toho moudrý nejsem a navíc tato situace nebyla mým záměrem, zjistil jsem to včera náhodou při kontrole medníků. Ale i tak, kdyby to nějak šlo vyřešit, tak bych si nechal obě dvě matky, protože až dosud včelstvo prospívalo a nová matka vypadá taky hezky a zakladeno je toho v medníku až moc.

Napadá mě, že budu muset asi udělat oddělek, včelstvo rozdělit na dvě, v každém nechat jednu matku. Ale mám obavu, že pak ani jedno z nich už moc medu pro vytáčení nedá. A pokud bych je nechal nerozdělené, tak kdo ví jak to dopadne - mhou se vyrojit? Nebo jedna matka druhou zabít i přes mateří mřížku (pokud jsou tam tedy dvě), jestli je to vůbec možné?

Budu vděčný za radu nebo zkušenost či názor ke zvážení, je to dilema záhada (aspoň pro mne jako začínajícího včelaře). Díky!
Ahoj, tohle se mi už taky stalo. Po vložení mateří mřížky se cítily včely v medníku osiřelé a z vajíček, které tam ještě byly si vychovaly matku. Proto teď vždy pár dní po vložení mřížky kontroluju medník a ruším případné matečníky. Obvykle je malé riziko, ale pokud mřížku vkládáš při rozšiřování o prostřední nástavek, tak se docela zvyšuje. Já jsem zjistil stav docela pozdě a stejně jako u tebe už měla nová matka zakladených několik rámků. Včely se nerojily, ale v prostředním nástavku vytvořily území nikoho Smile
Pokud máš rezervní souše, tak vezmi medník a dej ho bokem na nové dno a na původní včelstvo dej nový nástavek se soušemi. Jenom zásobní plásty rozděl v nějakém rozumném poměru, tak aby žádné nehladovělo, i když budeš stejně asi muset to nové krmit. Staré včelstvo ještě určitě něco donese a nové má slušný start Smile
ahoj Petře, díky za radu a zkušenosti z praxe, v mém případě tam mateří mřížka byla dána ihned, jak se na druhý plodištní nástavek dal první medníkový a to bylo už dávno a matka se tam objevila až nyní po prvním vytáčení, které bylo někdy 2-3/6. Já právě byl taky zklamaný teď při poslední kontrole, že nezanáší souše po prvním vytáčení a moc nevytahují mezistěny. Medník jsou teď tři nástavky, protože fakt byly silné, takže to území nikoho bude způsobené tímhle.

V podstatě to chápu tak, že vytvořím oddělek s novou medníkovou matkou, těmi zakladenými rámky a zásobami. Plus přidat i zavíčkovaný plod, který tam v medníku byl také, to bylo právě to co mne překvapilo, že s celkem velkým časovým odstupem po převěšování byl v medníku stále zavíčkovaný plod. Létavky budou snad stačit ty, co jsou v medníku.

Tady v této situaci, kdy je matka v oddělku - jak to bude s létavkami? Vrátí se do původního úlu nebo se budou držet nového úlu (oddělkového), protože se budou držet té matky, na kterou byly zvyklé v tom medníku? Jde mi o to, jestli je mám nějak zavřít na 1-2 dny? Nemám bohužel možnost nové včelstvo odvézt někam na vzdálené stanoviště.

S krmením počítám, to nevadí, jen už nevím, kam ty včely dávatSmile...troje se vyrojily, roje jsem usadil, teď čtvrtý oddělek...a to vše ze tří oddělků přezimovaných na jednom nástavku.
Dík za doplnění tvých zkušeností.
Tři nástavky medníku Smile tak to v mých podmínkách nehrozí Smile
Nová matka klade asi tak měsíc po té co ji včely začnou chovat, a podle toho že ta tvoje má už dost zakladeno, tak to bude měsíc+ zpátky.
Škoda, že nemáš druhé stanoviště, protože se létavky asi z velké části vrátí do původního úlu. Takhle je to ale u většiny oddělků Smile
TomasK, nebylo by od věci, aby sis své zásahy do včel zapisoval a naučil se počítat cyklus vývoje matky. Pak se ti podaří leccos ve tvých včelách dosledovat. Správně kladoucí mladá matka v medníku je IMHO hloupost. I kdyby si včely udělaly "ze smutku" novou, jak by se oplodnila?
Můžu spekulovat o tom, že sis do medníku přeložil původní matku a dole zůstal, nebo si narazily matečník. Vylíhla se matka, oplodnila a začala klást. Proto je dole méně plodu než nahoře... Medníky budou asi celkem prázdné, když se tam matka mohla takhle rozvášnit...
S horní matkou bych udělal oddělek, těch není nikdy dost a ten prokladený "medník" bych přičlenil k plodišti.
Možná máš nemocnou MM a matka je tam pouze jedna....
I v medníku si můžou vychovat matku, která se oplodní. Stačí pokud máš otevřené očko pro trubce, kteří zůstali nad mřížkou. Přesně můj případ Big Grin
Matka v medníku, trubci v medníku, plod v medníku, med asi taky v medníku... Máte chlapi něco v plodišti? Big Grin
Kamik: jojo, budu si muset začít dělat zápisky, už si to nezvládám vše pamatovat. Vím to jistě, že to není přeložená matka z plodiště, v plodišti byla loňská zelená, tahle není označená a je taková do žlutava zabarvená, ta loňská byla tmavší. Bohužel jsem hledal jen vajíčka a to ještě jen v jednom plodištním nástavku ze dvou, tak fakt nevím, jestli tam ta loňská matka je a ta vajíčka v plodišti by mohla být od ní, anebo jestli je nemocná/netěsnící MM, nebo se ta nová matka protáhla, protože MM má špatný mezery mezi dráty. Ale myslím, že to mřížkou nebude, protože to by prolezla už ta loňská matka a začala klást v medníku. Asi jsem převěsil do medníku rámek s plodem a někde jsem přehlíd matečník. V medníku medu od vytáčení před 14 dny moc nepřibývá, dost místa tam zabírají čerstvá vajíčka a jeden plást zavíčkovaného plodu.
Udělám určitě ten oddělek s novou matkou a zkusím najít tu loňskou matku v plodišti.

Petr: přesně tak, jak píšeš, oplodnila se mi protože v jednom medníkovém nástavku jsem měl otevřené očko právě aby trubci mohli ven.

dík oběma za radu a zkušenosti.
Mám dvoumatečné včelstvo, respektive ve 2 VN pod mřížkou klade jedna matka (2021) a ve 2 VN nad mřížkou klade druhá matka (2023).
Chtěl bych je rozdělit, aby vznikla dvě samostatná včelstva. Spodní bych nechal tam, kde je a horní bych dal na nové dno a umístil 3 metry vedle.
Vím, že je to problematické v tom, že se včely budou zalétávat na původní místo.
Je to ale tak zásadní problém, který to přesouvané včelstvo podstatně oslabí? Nebo když to udělám třeba někdy pozdě večer, tak to bude relativně v pohodě?
Vrchní včelsvo odvez 3km pryč a za 14dní přivez zpátky. Když je dáš 3m vedle budou bez létavek a stážkyň a budou 100% vykradeny a zničeny.
Já bych zkusil Taranova na místě.
Chybou jsem toto mel vloni, odvezl jsem je na druhej konec zahrady, mam tam dvoumetrovy thuje a trimetrovej stribrnej smrcek a mezi tim je cca misto na ten ul Smile. Tam jsem je dal, krome rana je tam stin, pred ne neco jako paletu (zmena svetovy strany a jiny "vyhled"). Pred cesno koprivy nebo tak. Nebyl problem a to byla tou dobou slidivost. Nejspise moc hovadin, ale ucel to splnilo.
Chose
Urcite vecer, ale to jen proto, aby maximum letavek uz bylo v ule, po zapadu slunce.
Prevezt jinam je samozrejme jistota. Nemusi to byt nutne az 3km, ja napr. vozim oddelky jen 900m - ale je to za lesem! a to v mem pripade jako prekazka staci. Ale nekdy oddelky nevozim vubec a znam vcelare, co vubec nevozi oddelky pryc.
Jestli nemas kam, tak bych zkusil dat na jine misto oba ty uly. Idelane oba dat stranou o stejnou vzdalenost. Proti tobe je rocni doba, ale mas dobrou sanci, protoze jjsou to uz silna vcelstva a obe maji matku, kdyz na puvodnim miste ul nebude zadny, tak je bude lakat vune matky.
Dnes, zlodějky z úlu č.4, po asi měsíci pomalého loupení v oddělku na teplou stavbu, došly odzadu k přepážce a nezastavilo je to, tak jsem musel zasáhnout. Postavil jsem tyhle dvě na sebe na způsob dvoumatečného včelstva.
Takže konfigurace je teď - zlodějky sedí dole a solidně plodují na 5 rámcích (to je na začátku března u mě hodně dobrý), nad sebou mají nástavek se zásobama, kde už jsou vyčistěné spodní prstence. Navrch jsem dal folii s (krmnou) dírou uprostřed a přes díru včelotěsnou mřízku.
Oddělek jsem přeložil do nástavku (39x24) a nadsadil. To šlo snadno, všechny včely byly na rámcích. Oddělek ploduje na 4 rámcích, menší plochy, ale i tak to není špatný, nechtěl bych ho nadobro spojit. Matku má oddělek mladší.
Má jen očko. Teď je zima a celý den má pršet a i další dva dny bude zima, včely lítat nebudou, takže jsem ho nijak nezakrýval.
Pokud někdo se zkušenostmi s 2matečnými včelstvy byste mi doporučili jiný postup, tak, prosím, napište.
Není to nic osobního, ale výskyt loupeže v měsících Únor a začátkem Března na Šumavě, se mi zdá trochu přitažený za vlasy. V Únoru jsi Daste publikoval foto, kde byla půlmetrová vrstva sněhu na úlech a teď loupež? Když se podívám na aktuální teploty na Šumavě, navíc v tisících metrech, tak tam včely moc příležitostí k opuštění úlu nemají. Ale to je pouze moje úvaha, možná se mýlím.
V březnu bývají loupeže běžně a zrovna lupičky létají i když je chladno a klidně i když prší
Zrovna včera jsem našel vylupovaný slabý oddělek. Při rychlé kontrole jsem zahlédl mladou krásnou matku. Oddělek jsem okamžitě uzavřel a převezl na jiné stanoviště. Nic z nich asi nebude ale ta mladá krásná matka se mi ještě bude hodit. Již mnohokrát jsem převezl vylupované včelsvo s matkou na jiné místo a otevřel jim jen očko. Loupící včely na novém místě vyletí a když zjistí že to tam neznaj, vrátěj se a začnou pracovat pro úl z kterého vylétly. Mnohokrát jsem takto zachránil včelsvo pokud tam je matka.
Snih, prosim te, to bylo v prosinci, od ty doby nejtrapnejsi zima, co pamatuju. Ta loupez je dobre videt. Vetsinu dni zadne vcelstava neletaji, jen tyhle lupicky. Je to asi 4m mezi uly a ani se neobtezujou udelat vyvrtku par metru nahoru, litaji primym oblouckem po vrstevnici z jednoho cesna do druhyho.
Jeste me napad jeden pokusSmile...zkusit ty uly prohodit, by me zajimalo, co by se stalo.

Jako ne jak je mas ted nad sebou, ale jeste pred tim, kdyz byly oddelene.
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's