Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Česnový uzávěr - očka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Dobrý den,
svépomocí si vyrábím na nízké nástavky Optimalu kulaté česnové uzávěry (85ks). Mám už hohový otvor 25mm, také soustavu asi 24 3mm dírek pro větrání a nyní vytvářím průlez pro 3 včelky pro podzimní zúžení. Nemám potřebné nářadí, a proto jsem se rozhodl, vyvrtat pouze 3 díry o průměru 6,5mm.
Moje otázka zní: Máte někdo zkušenosti s jakým nejmenším průměrem proleze včelka s pylovými rousky tak, aby je neztratila? Očka pylochytu májí tuším průměr 5mm.

Díky za odpověd Honza
proč vrtat tolik dírek? Možná by vám stačila tato pomůcka - česnový uzávěr:
http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...er-barevny
Na očku 25mm si pootočením nastavíte venkovní průlez podle potřeby, nebo očko uzavřete.
Jasný, tyto uzávěry mi do určité míry dělaly předlohu.... Potřebuju 85 ks tzn. kdybych měl zbytečných 850Kč tak bych ro neřešil... už je mám z 98% hotové jen si nejsem jistý jestli 6,5mm stačí...

Mě jen zajímá velikost otvoru, kterému se rejsek vyhne a včelka neztratí rousky pylu... Přesto díky za odpověď.
Někde jsem slyšel, že rejsek se vejde do dírky nad 7mm. Takže kdyby měly 6,5mm, tak by to mělo být v pohodě.
Mě zase zajímá jak a z čeho jste je dělal. Nebyla by nějaká fotečka?
Díky Míra
Když mi včelky přátelsky vykrádaly oddělek, zavřel jsem oddělku česno laťkou , do které jsem udělal díru 8mm. Včelky v pohodě prošly, nakonec je tou dírkou i vyloupily.
Rejsek to asi nezvládne.
Já jsem uzávěry taky dělal ,abych pošetřil peníze.Vrtal jsem 5 ks najednou podle originálu .Měl jsem čtverečky a po odvrtaní jsem kusy jednotlivě stočil na soustruhu aby byly kulaté.
No ptám se proto ,protože mi zbejvají od těch kelímků z lékárny které používám na krmítka z krabic ty víčka.Udělal bych z toho ty uzávěry.
Když už je řeč o očkách...
nedávno jsem sestavil nástavky od p. Mately a chci di nich ještě vyvrtat očka, sice je používám jen pro oddělky, ale zavřít se dají vždycky. Počítal jsem s tím, že očka vyvrtám oprostřed nástavku, ale někde jsem viděl nástavky s očkem dole. Kde je lepší vyvrtat očko? Nebo je to úplně fuk?
zdravím, česnový uzávěry jsem udělal z bíle reklamní tabule tlouštky 4-5mm, vyvrtal jsem kruhové otvory o 72 mm a pak jenom vrtal a vrtal.... fotečku určitě vložím....

To: PavelN myslím, že umístění očka záleží hlavně na způsobu umístění plástů na teplou, či studenou stavbu. S tím souvisí trasa krerou včeličky musí absolvovat (snůška - plást)... Pokud jsou, podle mého názoru, plásty na stavbu studenou, očka jsou uprostřed boční stěny, pokud na teplou očka se umístí níže.
To hanss
díky za radu
co se týče vašich oček, nějak jsem na začátku nepochopil, že si vyrábíte ty uzávěry (navzdory tomu, že to tam píšete) a trpěl jsem představou, že ty dírky vrtáte přímo do nástavků. Proto jsem regoval zmateně. Omlouvám se. To mám z toho, že se při práci hrabu ve fóru Wink
(08.03.2010 21:00)PavelN napsal(a): [ -> ]Když už je řeč o očkách...
nedávno jsem sestavil nástavky od p. Mately a chci di nich ještě vyvrtat očka, sice je používám jen pro oddělky, ale zavřít se dají vždycky. Počítal jsem s tím, že očka vyvrtám oprostřed nástavku, ale někde jsem viděl nástavky s očkem dole. Kde je lepší vyvrtat očko? Nebo je to úplně fuk?

Pár tipů:
  • pozor na překrytí očka střechou u horního nástavku
  • chce to sladit umístění očka a úchopové drážky
  • je-li očko na spodní hraně nástavku lze jej lépe využít i jako (jediné) česno (třeba u oddělku) - zjednoduší se výroba "mezidna", ale na druhou stranu se na něj hůř umisťuje kruhový uzávěr
  • kruhový uzávěr je jedno z nejdražších řešení, jak zavírat očko...

Já očko dělám ve spodní třetině nástavku, úchopovou drážku v horní.

A propó - nástavky od Matelů nemají vyvrtaná očka? Vždyť se dodávají s kruhovými uzávěry...??
(10.03.2010 0:26)jdjd napsal(a): [ -> ]
  • kruhový uzávěr je jedno z nejdražších řešení, jak zavírat očko...

Jaká jsou jiná řešení kromě dřevěného kolíku, které mne jako jediné napadá?
(10.03.2010 0:26)jdjd napsal(a): [ -> ]A propó - nástavky od Matelů nemají vyvrtaná očka? Vždyť se dodávají s kruhovými uzávěry...??

Přesně tak, uzávěry jsou, díry ne.
Jedním z důvodů může být právě to, že si očko představuje každý na jiném místě a někdo ho nechce vůbec.
Dík za tipy, vzhledem k tomu že očka plánuji použít hlavně jako česno pro oddělky, asi je vyvrtám dole, tak aby zbylo cca 2 cm ke spodní hraně a střed uzávěru dám nad, takže opticky bude skoro uprostřed.



(10.03.2010 9:07)PetrM napsal(a): [ -> ]Jaká jsou jiná řešení kromě dřevěného kolíku, které mne jako jediné napadá?
  • molitanová kostička (asi tak 2x3x3 cm), ty mám v nástavcích od Zeleného. Tohle řešení ale umí jen otevřeno/zavřeno
  • obyč. laťka chycená na 1 šrobek, aby s ní šlo otáčet, taková závora, něco jako uzávěr česna u rojáku. S laťkou se dá už ladit menší nebo větší průlez.
A určitě se najde pár dalších řešení, včetně domácí výroby kruhového uzávěru, kterou tady popisují hanss a Rostislav.
(10.03.2010 9:23)PavelN napsal(a): [ -> ]Dík za tipy, vzhledem k tomu že očka plánuji použít hlavně jako česno pro oddělky, asi je vyvrtám dole, tak aby zbylo cca 2 cm ke spodní hraně a střed uzávěru dám nad, takže opticky bude skoro uprostřed.

2 cm od spodní hrany nic moc neřeší. "Očkem" na spodní hraně jsem mínil otvor úplně na spodní hraně alá česínko - aby včely mohly bezproblémově čistit dno. Pak jde zjednodušit to mezidno. 2cm práh je překážka...
Jinak vrtání očka hodně usnadní šablona - http://www.vcelky.cz/vyroba-nastavku.htm - hned na začátku videa.

Citace:Jaká jsou jiná řešení kromě dřevěného kolíku, které mne jako jediné napadá?
  • Zmíněný molitan, ale na slunci se rychle rozpadá (i za méně než 1 sezónu je na prach) a navíc přitmelený jde špatně vyndat.
  • Rozřezaná smetáková tyč. Vyčuhovat by měla alespoň 5 cm - jinak přitmelená jde taky špatně vyndat. Nepřitmelená zase vypadává při manipulaci. A tak jako tak zavazí - přesahuje půdorys nástavku...
  • Excentricky a ztuha přišroubovavé "otočné cosi" - laťka, plíšek, ...
  • Nejjednodušší mi přijde zmuchlaný papír - funkce otevřeno/zavřeno mi bohatě stačí, papír skoro nic nestojí, nechá-li se kus vyčuhovat jde vyndat, je přívětivý k prostředí, ve včelařské bedýnce je snadné mít několik listů na dně ...
  • Nouze naučí housti - tráva, listí, (pokud tedy nezáleží na estetice...).

Začínal jsem se smetákovou tyčí, zkoušel molitan, přemýšlel o otočných plíšcích, chvilinku improvizoval s trávou a listy a nakonec zakotvil u papíru. Kruhový uzávěr jsem na nástavku nikdy neměl... Cena uzávěrů na nástavky jednoho úlu se blíží ceně jednoho nástavku :-( (NN, tenkostěnný).
(10.03.2010 12:43)jdjd napsal(a): [ -> ]2 cm od spodní hrany nic moc neřeší. "Očkem" na spodní hraně jsem mínil otvor úplně na spodní hraně alá česínko - aby včely mohly bezproblémově čistit dno. Pak jde zjednodušit to mezidno. 2cm práh je překážka...
Jinak vrtání očka hodně usnadní šablona - http://www.vcelky.cz/vyroba-nastavku.htm - hned na začátku videa.

Pak ale docházíme k tomu co jste psal, že se na očko hůř umisťuje uzávěr, a ne jen kruhový. Na tom videu vrtají očko zhruba palec nad spodní hranou, asi to použiju jako inspiraci. Bude to pro oddělek alespoň dočasné řešení.
Pro oddělek v nástavku mi přijde nejlepší jednoduché (mezi)dno ze sololitu s laťkami 25×20 mm po obvodu (20 mm je na výšku). Česno se vyfrézuje horní frézkou 12 mm do dvou latěk zaráz (vznikne 6mm mezera) anebo se celá přední laťka vytvoří ze dvou kusů 25×10 mm na sobě s tím, že pro česno se kousek vynechá (není potřeba frézka). Výrobní cena je někde na 20-30 Kč. Sololit zadarmo zaříznou v obchodech typu Baumax, Bauhaus, laťky tam mají taky - při výrobě pár kusů a nepříliš vybavené dílně je to (podle mě) nejschůdnější snadno dostupná cesta.
Je-li mezidno nějak ošetřené proti vlhkosti, vydrží na něm oddělek bez problému do podzimu, kdy se přeskládá na síťované dno kvůli snazšímu odběru měli.
Když se na to tak dívám, nástavek s očkem můžu postavit na cokoli placatého a oddělek je na světě, ale mít jednoduché dno ušetří čas na hledání placatejch věcí. Pohledem z druhé strany problému se dá říct, že je jednodušší vyrobit 1 jednoduché dno/mezidno a mít ho po ruce, než ladit očka v 6-8 nástavcích.
Tedy za předpokladu, že nechci očka používat ve včelstvech.
Zdravím,
slíbil jsem foto vlastních česnových uzávěrů. A když se tu probírají i oddělky, nafotil jsem je na nich. Díra ve stěně oddělku je pouze 22mm a v česnových uzávěrech je 27 (přece jen jsou určeny pro nástavky).

Ještě jsem vás chtěl poprosit, jestli budeme mít nějakou připomínku k úlku (čtyř oddělek), rád se s Vámi podělím. Lepší ještě teď před sezonou něco upravit než v sezoně...

Díky Honza

[Obrázky: KvqeS.jpg] [Obrázky: KvsK0.jpg] [Obrázky: KvxJi.jpg] [Obrázky: KvCIA.jpg] [Obrázky: KvFcJ.jpg] [Obrázky: KvKc0.jpg]
Pěkné a názorné fotky.
Ta česínka jsou ze všech čtyř stran, že? Nevadí to těm "severním"? Nebo směřuješ k severu roh nástavku?
(12.03.2010 9:35)PetrM napsal(a): [ -> ]Pěkné a názorné fotky.
Ta česínka jsou ze všech čtyř stran, že? Nevadí to těm "severním"? Nebo směřuješ k severu roh nástavku?

Díky!
Ano jsou ze čtyř stran. Tento systém jsem okoukal od nějakého amerického včelaře na youtube.com. Nevím jestli nebude vadit "severním", asi celý komplet natočím tak, že každý roh úlu bude natočen ja jednu světovou stranu a tím tento problém odstraním Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's