Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čmeláci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Jojo, letos to už nestihnu.Ale ono tady bude asi celkově problém nějakeho čmeláka potkat.Letos jsem ješte tady totiž čmeláka neviděl.UndecidedUndecided
Zajímavé, letos je u nás abnormální výskyt čmeláku, kam se hnu, tam něco velkého bzučí. Doufejme že to tak i zůstane.
U nás létají docela dost.Podle zbarvení i různé druhy. Chystám se,že pokud se mi to povede,tak si nějaké exempláře nafotím ,abych zjistil co jsou za druh. Některé samičky už navštěvují květy,ale některé ještě hledají místo k založení hnízda.Každý rok nějaké samičky také očumují u úlů.
S těmi čmeláky to nemusí být zas tak beznadějné. Koukněte se na stránky výzkumného ústavu pícninářského. Tam Vám nejen prodají oplozenou samičku ale i dokonce za úplatu osadí Vámi přinesený úl.

Letos jsem ale také překvapen, kolik vidím samiček v přírodě. A přitom byla poměrně tuhá zima. Nicméně doufám že se všem podaří někde zahnízdit a čmeláků bude dost.
Také bych chtěl někdy čmeláky zkusit a letos to zase nestíhám (jako každý rok Confused). On ten úl s čmelákama může být na zahradě moc pěkný. Když jsem byl malý kluk tak jsem viděl pěkný článek o čmelácích v knize "hledání přírody" v době, kdy nebyl Internet to byl zajímavý zdroj informaci, bohužel k tomu chovu jsem se nikdy nedostal.
Zdravím.
Na zahradě nám kvete meruňka, už jsem na ní veděl dva čmeláky - jen tak dál.
U nás se čmeláci každé jaro vyskytují poměrně hojně, do úlků se mi je nepodařilo osadit. letos jsem to už nezkoušel. Brzy z jara jsem pozoroval čmeláky, jak se snaží vloudit do úlů, nejdřív očkem, to jim bylo nějak těsné a pak česnem. Dlouho tam nevydržely, včely jim rázně vysvětlily, kdo je tam doma.
No u mě se to jimi hemží teď na plicníku a na angreštu. Předloni mi hnízdily vedle cestičky v myší díře letos zalézají do neomítnuté zdi z děrovaných cihel.
Do úlů jsem je také viděl nalétavat ale už tak před měsícem.
(22.04.2012 5:30)asx147 napsal(a): [ -> ]Letos jsem ješte tady totiž čmeláka neviděl.UndecidedUndecided

Zajisti čmelákům nějakou atraktivní rostlinu např. svazenku a nech se překvapit. Obydlí si čmelák najde sám.
Obzvláště oblíbená jsou opuštěná hnízda po hraboších :o))
Nevím kam to nacpat tak to nacpu sem. Nevíte proč v takto obrovských sklenících


používají čmeláky a ne včely? Není to škoda nektaru, nebo je v tom něco jiného, třeba že včelstva nejsou stavěná na celoroční opylování, nebo je pro ně rajče zcela nevhodné. Jen mě to zaujalo tak pokud o tom někdo něco ví dejte vědět. To o těch čmelácích je jen vedlejší vsuvka zhruba v druhé minutě.
Čmeliaky majú sosák dlhší ako včely, preto sú na opeľovanie niektorých plodín vhodnejšie.
Není nad rajče, které voní po sluníčku ...
Ja mám najradšej tie zo svokrinej záhrady. Bez chémie, bez skleníka... Chuť neporovnateľná s tými z obchodu.
V TV byl pořad o NASA projektu, kdy se připravovali na osídlení Marsu a postavili kdesi v poušti hermeticky uzavřený skleník ve kterém testovali zdali je možné vytvořit uzavřený ekosystém, který by byl schopen přežít sám o sobě. Jako opylovače tam také vybrali čmeláky, vysvětlovali to tím, že sklo pohlcuje UV záření, které včela potřebuje ke své orientaci proto je do takovýchto uzavřených ekosystémů jako opylovač nevhodná.

P.S.: snažil jsem se o tom něco najít a našel jsem toto:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10488...ace-marsu/
každopádně ten pořad, který jsem zmínil byl na dnes už neexistující Z1
(21.08.2013 9:17)Sidel napsal(a): [ -> ]Nevím kam to nacpat tak to nacpu sem. Nevíte proč v takto obrovských sklenících
používají čmeláky a ne včely? Není to škoda nektaru, nebo je v tom něco jiného, třeba že včelstva nejsou stavěná na celoroční opylování, nebo je pro ně rajče zcela nevhodné. Jen mě to zaujalo tak pokud o tom někdo něco ví dejte vědět. To o těch čmelácích je jen vedlejší vsuvka zhruba v druhé minutě.

Pretože čmeliaci nepotrebujú taký obrovský priestor pre svoj výlet a navyše videl si ty včelu na kvete paradajky? Ja nie. Teda ten problém je skôr technický..
Žiju v domnění, že čmelák je schopen oproti včele pracovat od nižších po vyšší teploty. Proto se do skleníků používají čmeláci, kvůli teplotě.
včely sa aj zle orientujú v uzavretých priestoroch,v skleníkoch by pravdepodobne narážali do skiel..
Hľadal som a našiel, v sklenákoch sa využíva čmeľ zemný, pracuje aj pri nižších teplotách (v skleníkoch nefúka vietor) a navyše pracuje aj pri zhoršených svetelných podmienkach a hlavne má dobrú orientáciu v uzavretých priestoroch-ako je skleník a zvyk chovať mlaď jednotvárnou potravou, ako v prípade paradajkových porastov.
Este by som dodal, ze asi zavazi aj to, ze cmeliacie hniezdo ma vyrazne mensi pocet jedincov nez vcelia rodina a lahsie sa tak nastavi potrebny pocet cmeliakov na danu velkost sklenika. Sklenik primerane velky pre 1 ul by asi musel byt poriadne obrovsky. Ako pracovnik by som tiez mal mensi strach z bodnutia cmeliaka nez vcely. A cmeliacia kolonia sa asi da lahsie vychovat v laboratornych podmienkach pre nasadenia v konkretnom datume.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's