Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Čmeláci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Zajímavé stánky o čmelácích: http://www.cmelaci.cz/
Dobrý den,
rád bych vás pozval na nové diskuzní fórum, které je věnované pouze čmelákům a především chovu čmeláků. Hezký den. Wink

www.vypatrej.cz/cmelaci
Hledal jsem kde to napsat, nakonec je to tady. Dnes ráno jsem o 7 hodině zaznamenal silný bzukot. By to čmelák. Ale naskočila mě myšlenka, že to nemůže být čmelák, ale, že přežívají jen matky, tedy čmelice. Takže v tomto případě špatné pojmenování. A dále. Sbírají i čmeláci pyl a nektar? Nebo co mají na práci? Jen to oplodnění? Nikde o tom nic. Wikipedie naprosto ubohá. Je 9 hodin, včely ještě nevyletují, ale čmelice pilně bzučí a poletují po květinách. Tedy bych řekl, že pilné jsou čmelice víc než ty naše vychvalované včely. A to je si 7°C. Ale vlastně to jsou matky-královny a pracující! Tak jsem starý a tak neinformovaný!
Františku, převedl jsem to z vlákna o včele tmavé sem.
Do vyhledávače stačí fakt zadat čmeláka a informace se jen hrnou ...
např.:
http://www.cmelaci.cz/
http://www.vcelky.cz/hnizdiste.htm
Nebo se popídit pro pracích doc. Vladimíra Ptáčka a jeho kolegyň a kolegů. Ostatně (jestli se nemýlím, tak i v MV (třeba 2 a 3/2013) či ve Včelařství je toho dost.
Jiří
Děkuji za odkaz. Takže poučen články doc. RNDr. Vladimíra Ptáčka CSc. (přiznám se, že jsem jej úplně opomenul) jsem si uchoval poznatek, sepsáno zkráceně, že brzy na jaře čmelice- matky-královny – ne čmeláci (myšleno jako trubci) zakládají hnízda, v nichž se prvně rodí dělnice, jejich larvy živí a ochraňuje královna sama. Teprve po jejich vylíhnutí tuto práci přebírají dělnice včetně sběru potravy. Až od června se objevují samečkové a nové matky. Samečkové se dobře nasytí a po asi 4 dnech opouštějí hnízdo a snaží se splnit své poslání. Mladé matky nepracují, živí se pylem, asi 3 dny, pak 4-5 dní vylétají na orientační let, páří se, vrátí se do hnízda dobře se nasytit a odlétají hledat si zimní hnízdiště. (Zřejmě ale až do zahnízdění se pak musí již živit samy.) Ten název čmeláci je zavádějící, když jsou to převážně matky a dělnice tvořící základ rodu.
Franto a ešte čmeliaky dokážu vylietať za nektárom pri 7-8 stupňoch, včely potrebujú viac (12?)...Blush
Zajímavé informace a fotografie najdete také zde:
http://www.vcelyvpraze.cz/atlas/cmelaci.html
stránky jsem do html nalil já, ale veškeré texty a fotografie dodala Ing. Hana Kříženecká ze ZO ČSV Praha 6, proto jsou i ty popisky a fotky vztaženy k Praze 6 a okolí.
Informace o čmelácích jsou na stránkách český čmelák. Čmeláky chovají ve výzkumáku Troubsko (u Brna). Budky se čmeláky poskytují k opylování porostů vojtěšky nebo to dělali. A naprosto dokonalá knížka o čmelácích je Čmeláci v ČSR, autor Jan May. Je založená na vlastních pozorováních autora za několik desetiletí a psaná velice srozumitelně i pro naprosté laiky. Nevrátila jsem ji švagrovi - agronomovi.-)) a nevrátím. Dá se pracně sehnat po netu a stránkách můj antikvariát. Hana

Jo, čmeláky můžete pořídit v Troubsku (bylli i na Techagru) i s úlkem a mít doma na zahradě, ale na podzim kolonie zanikne a v okolí by se měly zahrabat do země k přezimování jen všechny oplozené matky, aby se dočkaly nového roku. Jinak je docela zajímavé, jak čmeláčí matka klade hodně vajíček do jedné buňky a prokládá to pylem. První dělnice vyrostou jen díky její péči a jsou mnohem menší než ty další. Čmeláky jsem nastudovala dřív než včely, ale ty vyhrály).
Dnes televize prima zoom 16.55 "Tajemný život čmeláků"
V Česku se začali prodávat čmeláci na chov, kupují je zemědělci i zahrádkáři
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zprav...zahradkari
Čmeliakov dávajú do skleníkov a fólijakov kamoš tak pestuje jahody a zeleninu. najlepší sú v predaji čmeliakov holandani.
(10.01.2015 16:20)Václav Tomeš napsal(a): [ -> ]Dnes televize prima zoom 16.55 "Tajemný život čmeláků"

Kdo tento úžasný dokument neviděl, tak vřele doporučuju. Mimochodem jsem ho našel online tady.
(03.07.2015 20:18)Merkuri napsal(a): [ -> ]Čmeliakov dávajú do skleníkov a fólijakov kamoš tak pestuje jahody a zeleninu. najlepší sú v predaji čmeliakov holandani.

Merkuri, myslíš mrkvu a petržlen?
Ano aj na mrkvu a petržlen sa dajú použiť čmeliaky keď kvitne. Myslel som na rajčiny a papriku.
Včely se dají zastoupit. Autoři projektu, který v Česku už tři roky prodává čmeláky, dostali cenu za užitečnost
http://domaci.ihned.cz/c1-64774030-vcely...uzitecnost
Chov čmeláků v radách ptáka loskutáka
http://loskutak.nova.cz/clanek/chovatel/...elaku.html
Čmeláci umí odkoukat a učit se nové dovednosti. Jako lidé
http://hobby.idnes.cz/cmelaci-se-uci-nov...-dilna_mce
Čeští čmeláci jsou letos vyprodaní, zahraniční se u nás prodávat nesmí
http://hobby.idnes.cz/cesti-cmelaci-prod...ahrada_mce
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's