Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Šance pro včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
(30.03.2012 10:45)Scipio napsal(a): [ -> ]Boh nas ochranuj pred bio/eko a podobnymi vcelarmi. Zasa kliestik bude prosperovat.

No budeš je pak moci obvinit,že rozšiřují nákazu špatným či nedostatečným léčením.Smile Přesně podle toho jejich desatera. Wink Big Grin Já bych se toho nebál,protože když jim budou hynout včelstva (zvláště začátečníkům),tak je to přestane bavit....Smile
(30.03.2012 10:45)Scipio napsal(a): [ -> ]Boh nas ochranuj pred bio/eko a podobnymi vcelarmi. Zasa kliestik bude prosperovat.

Tak to jsem se dozvěděl novinu.Huh

I přesto, že jsem včelařství vystudoval, tak teprve teď se dozvídám, proč mám ve včelstvech kleštíky. Tongue
Je to díky proradným "bio/eko a podobným včelařům".

Myslím si, že VD prosperuje z jiných důvodů, a není jich málo.
Scipio, tak to by si mal podať trestné oznámenie na biovčelárov, pre verejné ohrozenie.

Nie som biovčelár, liečim amitrazom (Avartín a Varidol) a raz za 4-5 rokov použijem aj Gabon. Ale taktiež používam kyselinu mravčiu, ale takáto myšllienka ma nenapadla. Na to si prišiel sám?
Konference o Biovčelaření je zde, ale většina (nejen) včelařů jen potvrzuje že Bio je jeden velký podvod na spotřebitele a i na stát, neboť mezi čtyřma očima vám každdý řekne že to dělá jen kvůli dotacím. A dále ne této pseudoznačce parazitují i jiní viz tento příspěvek. Tedy hnutí Šance pro včely se mi velmi líbí, na nic si nehraje a hlavně k sobě nepřitáhne desítky vyčůránků jako značka Bio (tedy pokud nesežene tučné dotace Smile) Tedy jakákoliv iniciativa, které donutí včelaře přemýšlet vlastní hlavou a vzdělávat se je užitečná, protože dle mého názoru současný stav je velmi špatný. Stačí se jen kouknout na poslední statistiky, které říkají že pouhá 1/3 včelařů používá varroadno. Nebo se zkuste zeptat starých včelařů jak vypadá kleštík, většina řekne že ho nikdy neviděli. Vím že asi brečím na špatném hrobě, protože většina lidí zde v konferenci se snaží získat maximum informací, ale bohužel je to jen malý zlomek včelařů. Jen tak odhadem včelařů je v Čechách 50 tisíc, ve fóru je 2 tisíce accountů, ale řekl bych že více než 3/4 je spícich tedy že se nepřihlásí víc jak rok. Budoucnost je jen v informovanosti a zodpovědnosti, jakýkoliv jiný extrém (ať neléčit, nebo nacpat do včel preventivně chemii bez monitoringu) je cesta do pekel.
Přesně tak Mlha_cz.
Každý by měl být zodpovědný za stav svých včelstev, jenže většina jen čeká jak to dopadne, nebo kdy a kdo to za něj vyřídí.
Ak som správne pochopil "desatoro", tak klub Šanca pre včely nie je o biovčelárení. Tu ide o to, že vyše štvrťstoročia sa pasujeme s roztočom Varroa s pomocou liečiv, ktoré nám doporučuje výskum. Výskum sa za celé toto obdobie zaoberá súbežnými vírusovými a bakteriálnymi chorobami, ktoré môže mať na svedomí tiež Varroa destruktor. Ale mor včelieho plodu sme tu mali dávno pred roztočmi Varroa. Toto bakteriálne ochorenie včelstva bolo na Slovensku prvý krát identifikované v roku 1939. Je možné predpokladať, že sa k nám choroba rozšírila až po zavedení rámikov a medzistienok do praxe. Pri včelárení v košniciach na prírodnom diele choroba nebola nikdy zistená. Aj jej pôvodný názov, Americká hniloba včelieho plodu, je odvodený od úľa Amerikán s rozoberateľným dielom na rámikoch. Preto dnes včelárov zaujíma štýl vedenia včelstiev na prírodnom diele. Trámikový úľ je od rámikového úľa starší o polstoročie, ale u nás nikdy nedostal šancu dokázať svoje kvality, aby bol súčasťou životaschopného včelieho organizmu. V trámikovom úli s prirodzenou stavbou majú včely uľahčenú starostlivosť o plod, udržia v plodisku dostatočne vysokú stálu teplotu jej jednoduchou reguláciou medzi uličkami, každú sezónu obnovia dielo a roztoče Varroa väčšinou infikujú plodové bunky po obvode plodového hniezda. Samozrejme, že môžem uviesť množstvo ďalších príkladov, s ktorými sa musia včely denne vysporiadať a ktoré im hádže pod nohy človek a jeho "jednoduché" postupy v poľnohospodárstve v súlade s heslom "viac je lepšie", ale z vyššie uvedeného vyplýva, že roztoč Varroa destruktor nie je najväčším nepriateľom Včely medonosnej.
Doplním kontakt aspoň na dve celosvetové skupiny včelárov, ktoré sa orientujú na hľadanie vľúdnejších a prirodzenejších včelárskych postupov:
http://www.save-bee.ru/index/index/lang/en/
http://magic.server101.com/friendsofthebees/
Ja by som k bodu 3: "Co alternativní přístup znamená? (včelaření na medných zásobách, včelaření bez mezistěn, včelaření bez neúměrné zátěže, chemickými přípravky především proti kleštíku (Varroa destructor), včelaření s přihlédnutím k přirozeným dispozicím včelstev, vzorem by mělo být včelstvo v přírodě)", pridal ešte dodatok, že včely by mali byť "chované" v drevených alebo slamených úľoch (teda len v úľoch z prírodných materiálov).
Jen to ne, to bych se musel rozloučit se svými úly, které mají plexi okýnka, která navíc kryji polystyrenem.
Já bych do toho přírodu netahal. Život všech živočichů v přírodě je boj o život a životní prostor. Naše včely jsou chovány úplně podle jiných pravidel a těžko si představit splnění podmínek přídodního chovu. Jako ukázku např. vzdálenost mezi jednotlivými včelstvy. Je to jako kdybychom se chtěly nastěhovat zpět do jeskyní a zemljanek pro přiblížení se k přírodě. Mám zato, že včelám je v našich jakýchkoliv úlech lépe než volně v přírodě.
Obávám se, že je to pravda. A patrně jedna z příčin současného stavu. Žel aplikace metod přírodního výběru je neslučitelná s naší současnou kulturou a ani s našim právním řádem.
Cesta zpět do jeskyně samozřejmě není možná a proto je potřeba vítat každou snahu, která zbaví včely nutnosti bojovat alespoň s některými "lidskými vylepšeními" .
Ak skupina kovovčelárov považuje technické riešenia pri ošetrovaní včelstiev za prvoradé, skupina prírodných včelárov sa snaží vyhnúť remeselným postupom vo vedení včelstiev. Oba tábory majú svojich "desatoro" a chcú podľa nich žiť. Pri všetkej úcte si dovolím tvrdiť, že súčasná úroveň všeobecne uznávaných praktík vo včelárstve sa nachádza už v nebezpečnej oblasti, pretože včely bez pomoci človeka nedokážu prežiť. Pokiaľ ide o rozdiely v postojoch, tak preberať filozofiu prírodného včelárenia do praxe je nevyhnutné, pretože druhá strana neponúka žiadne iné nové riešenia.
(04.04.2012 19:54)jjvcela napsal(a): [ -> ]Já bych do toho přírodu netahal. Život všech živočichů v přírodě je boj o život a životní prostor. Naše včely jsou chovány úplně podle jiných pravidel a těžko si představit splnění podmínek přídodního chovu. Jako ukázku např. vzdálenost mezi jednotlivými včelstvy. Je to jako kdybychom se chtěly nastěhovat zpět do jeskyní a zemljanek pro přiblížení se k přírodě. Mám zato, že včelám je v našich jakýchkoliv úlech lépe než volně v přírodě.

Neťahať do toho prírodu? Smile A včely sú čo? Práve o to by malo podľa mňa ísť. Umožniť včelám život blízky prirodzeným podmienkam, no zároveň tak, aby to bolo prijateľné aj pre včelára. Konvenčné včelárstvo stavia do stredu záujmu včelára. "Bee-friendly" včelárstvo je viac o včelách.
Milan, nie je pravda, že včela bez človeka vo voľnej prírode neprežije. A práve to, že "zvláda" všetky naše "nechutnosti" je o tom dôkazom. Osobne považujem liečenie kyselinou alebo inými liečivami (tvrdá chémia) za rovnocenné, čo sa týka vzťahu ku včelám. Amitrazom ich "trápim" deň a kyselinou týždne.

Prírodné včelárstvo vyhynulo v Európe spolu so zberačmi medu. To, čo my prezentujeme ako súžitie s prírodou, je len klamanie seba samých.

Áno, je pravda, že ľudská činnosť negatívne vplýva na včely, pesticídy a aj herbicídy. Samozrejme patrí k tomu otrávené životné prostredie. A ak toto nezmeníme, je úplne jedno, ako budeme včely liečiť a v aké úle budeme používať.
(05.04.2012 9:05)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Áno, je pravda, že ľudská činnosť negatívne vplýva na včely, pesticídy a aj herbicídy. Samozrejme patrí k tomu otrávené životné prostredie. A ak toto nezmeníme, je úplne jedno, ako budeme včely liečiť a v aké úle budeme používať.

Aj o tom je ten "bee-friendly" prístup. Vytvárať včelám vhodné "vnútorné" prostredie (úľ, metodika chovu), ale tiež vonkajšie prostredie (priestor, s ktorým prichádzajú do kontaktu mimo úľa). Samozrejme, to druhé je omnoho ťažšie, keďže máloktorý včelár je majiteľom takého veľkého pozemku, aby si tam mohol zriadiť trebárs biodynamickú včeliu farmu, respektíve usmerniť vývoj toho prostredia tak, aby bolo pre včely čo najprijateľnejšie. O niečo ľahšie to majú včelári "horali".
Stále ještě pod vlivem shlédnutého dokumentu Královna slunce si myslím, že musíme pomoci především sobě. To je tou pravou šancí nejen pro včely.
"Bee-friendly" by bolo, dať včelám pokoj! Big Grin Architekt má pravdu. Najprv musíme pomôcť sami sebe. Sad
Něco to do sebe má - včely by nás ani nepotřebovali, nebýt našeho "vyspělého" zemědělství ..jsou tu stovky tisíc let a přežili .. my tu mame 100 let chemické zemědelství a včely skomírají .. Náš mamon za ziskem udělal své .. Nevidím duvod nemít nastavky a být eko .. včely se tam maji lepe jak v nejake douře, kde jim hrozí více nastrah než užitku .. jen racionálně uvažovat o věci jako je léčení .. včela si neporadí s VD, ale hledat cestu jak pomoci včelkám přírodnim postupem, je už jedna z cest k cíli, jak přispět k zachování včel jako takových .. Hledat tyto cesty je náš cíl a cíl včel je přežít naše snahy o jejich záchranu ...
Já jen toužebně očekávám, že snad přijde kromě formálních vyhlášení autorů i nějaká aktivita za ČSV např. směrem k MZe a SVS a že v tom nebudou PSNV a MSVV osamoceni. Jinak je to sice hezké, ale je třeba, aby těmto snahám také rozumněla státní správa a abychom se nemuseli neustále potýkat s problémem, že něco děláme nelegálně. Doba už na to nazrává a od hlavního partnera, jakým ČSV nepochybně při jednáních je, by to byla skvělá aktivita.
Možná jsem to špatně pochopil, ale toto není aktivita ČSV, tak proč ji do toho zatahovat?
Je to aktivita lidí bez ohledu na členskou průkazku.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's