Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Šance pro včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
ing. Vladimír Geisler,Včelařská encyklopedie, 1956, Včely a květy,str.516-645, II. přepracované vydání
Z této precizní práce vychází mnoho dalších autorů učebnic a odborné literatury. Je tam vše, včetně stručné agrotechniky s.619.

Přidal, A., Ekologie opylovatelů
Moderní zajímavé pojetí, ale nenašel jsem konkrétní agrotechnické postupy směsek a poměry semen¨

Čavojský, Včelárstvo, str.463
Informace o škodlivosti či jedovatosti některých rostlin

_gp_
(09.08.2012 8:13)PhDr. Jarmila Píchová napsal(a): [ -> ]...ale mne by na tom zajímalo hlavně to, jak často ty svoje hmyzu přátelské plochy sečou a co mají v plánu se získanou hmotou, jestli to mrsknou do kompostu nebo to používají jako píci na zimu.

To Vám nepovím, ale přidám svoji zkušenost. Já jsem svoje plochy svazenky po odkvětu nechal bez zásahu, svazenka se vysemenila a letošní rok bez jakéhokoliv dalšího výsevu svazenka narostla v objemu cca 80% proti loňsku. A to tu byly mrazy přes dvacet a téměř čtrnáct dnů.
tak to rád čtu, že se po vysemenění druhý rok rozkvetla znovu. Není zrovna nejlevnější Undecided
Tu je odkaz na ďalšiu aktivitu zanietencov, ktorí tiež svojim spôsobom vytvárajú Šancu pre včely v Čechách a na severe Slovenska.
http://www.lilit.de/ http://www.lilit.de/BEE/klotzbeute.htm http://www.abakuk.cz/
Apis mellifera mellifera včelárstvo ©
Fachfeldstr.26, D-60386 Frankfurt am Main
Smrzovska 539, SK-190 14 Praha 9
Včera som bol na výstave včelárov a záhradkárov v Ostrave. Pred vchodom do pavilónu na výstavisku Černá louka nás výtal detský kolotoč a o pár krokov ďalej zas niekoľko stánkov ponúkajúcich polystyrénové úle a slamené koše zároveň. Pravdepodobne takto, symbolicky, chceli predajcovia vyprovokovať návštevníkov výstavy, aby sa každý z nás, včelárov, zamyslel nad svojimi možnosťami včeláriť v súlade s prírodou v ktorejkoľvek úľovej zostave. Viac tu.
Nechci vypadat jako rýpal ale pročetl jsem celou tuto diskuzi i některé jiné. Jsem úplný laik a začátečník (tedy ještě jsem prakticky nezačal). Myšlenky chovu s mednou komorou a vůbec chovu včel malinko blíže jejich přirozenému chování a jejich přirozeným potřebám mne hodně zaujaly. A z některých reakcí mám dojem, že je to naprosto stejné, jako v kynologii, které se věnuji. Tam se říká, že "největším nepřítelem psů je organizovaná kynologie". Neplatí něco podobného ve včelařství ? Wink
Ahoj,

Ne, včelaři jsou k sobě daleko upřímější než kynologové, tady se říká že "největším nepřítelem včel je včelař" Big Grin

Ono ta protispolková nálada je dána, v podstatě jen zvětšující se velikosti spolku, a tím větší frustrací jednotlivce že nic neznamená, nic nezmění.

Pokud se příjmou nejaké plošná pravidla, vždy se jedná o nějaký veřejný kompromis, který může v individualních případech působyt jako šlápnutí na kuří oko. Pokud se pak v nejakém místním spolku najde aktivní blbec, papežtější než papež, je o zábavu postaráno.

Ale věc může změnít i jednotlivec, tím že se bude aktivně prát za svoje práva a strhne sebou nějakou další čás lidí a své právo si vymohou. A když nic jiného vždy jde požádat o vyjímku jen pro sebe i to je regulérní cesta. Viz infogram: č. 5. http://www.sanceprovcely.cz/inpage/soubory-ke-stazeni/

Jen když člověk o těchto změnách jedná je potřeba držet se toho čeho chce dosáhnou, a nenechat se strhnou do osobních konfliktů které s danou věcí nesouvysý.

Honza Vrána
Milí přátelé včel.
Nadcházející čas zimního období je pro nás příležitostí k vytvoření skript reflektujících alternativní přístup včelaření vycházející ze Základních tezí. Je několik možností jak se s tímto důležitým a potřebným úkolem vypořádat.
Možností je vícero.
Jsou mezi nám odborníci, kteří si myslím, jsou schopni se takového úkolu zhostit samostatně - pak vznikne několik podobných manuálů jednotlivých autorů.
Pak je tu možnost společné práce těchto odborníků a vznik manuálu kolektivu autorů.
Naskýtá se ovšem i možnost manuálu, který bude prací společnou všech, kteří mohou čímkoliv odzkoušeným přispět a zároveň s prvky kapitol jednotlivých autorů, v případech odlišného pohledu na dílčí postupy.
Tato poslední možnost je mému pohledu nejbližší, byť zdánlivě nejkomplikovanější s rizikem nesourodých prvků, ale i o tu rozmanitost by nám mělo jít.
Prvořadým je tedy vytvoření základní struktury, od které se bude další práce odvíjet a zde je prostor pro Vaše názory a návrhy.
Nemohu přispět obsahově, neb jsem včelařské dosud nenarozené embryo Smile . Ale mohu nabídnout pomoc při editaci a korekturách finálního díla. Mohu také nabídnout své fotoslužby, samozřejmě zdarma, pokud by byl zájem, ke zdárnému dokončení díla Wink
V souladu s pravidly sekce hnutí Šance pro včely jakožto jeho nečlen vytvářím toto vlákno, aby i jiní nečlenové mohli glosovat uzavřená témata.

K příspěvku architekta odpadu "Skripta" bych měl dotazy:
  1. Jaký je cíl skript:
  2. Jaká by měla být jejich forma (tištěná, digitální apod.)?
  3. Jak budou distribuována (ve smyslu zdarma anebo za úplatu)?
  4. Máte zájem o spolupráci na Skriptech i s nečleny vašeho hnutí?
Skripta, to je právě otevřené téma k diiskuzi mezi účastníky ŠPV. Na Vaše otázky lze odpovědět až tato diskuze proběhne a dojde k nějakému většinovému konsenzu.
Zdravím účastníky ŠPV na tomto fóru. Je zde výzva k debatě o vzniku skript a tak přidám svůj názor.
  1. orientace skript: včelaření jakkoliv, kromě toho běžně popisovaného ve většině dostupných knih, časopisů a podobně, tedy obecně bych řekl o včelaření "netradičním", které je více zaměřeno na včely než na včelaře
  2. forma skript: navrhuji určitě elektronickou verzi, která bude lehce všem dostupná a kdo chce nebo nemá internet, tak mu ji někdo vytiskne a sváže si ji, elektronická verze zároveň umožňuje neustálou aktualizaci poznatků a rozšiřování skript
  3. pro koho: pro včelaře, kteří chtějí včelařit jinak bez ohledu na to, zdali se jedná o začátečníky nebo pokročilé včelaře, vše by mělo být jednoduché a srozumitelné, zdůrazňoval bych stručnost a fakta před zbytečnými slovy a domněnkami
  4. kdo je vytvoří: to je těžká otázka, dle mého názoru minimálně na začátku osoby zkušené a důvěryhodné, pak spíše určit nějaká kritéria pro autory, mladí a méně zkušení ( to jsem i jáSmile můžou pak diskutovat a své zkušenosti prezentovat zde na fóru
Tolik mé pocity a myšlenky.
Díky
Doporučuji vytvořit " redakční radu" složenou ze včelařů, kteří mají dosti velké zkušenosti s uvažovaným způsobem včelaření. Ta by nejprve stanovila tematické okruhy, ke kterým by účastníci VF mohli posílat své poznatky a náměty.
Tato témata by samozřejmě vycházela ze základních tézí ŠPV.
Vhodné by bylo doplnit o : Jiné alternativní formy včelaření.
Byla by stanovena úzávěrka pro příspěvky( dejme tomu do konce března 2013) a pak by redakční rada (nebo lépe řečeno kolektiv autorů) skripta sepsala.
Můj názor je, že základem skript by měl být relativně stručný a každému srozumitelný "výcuc" toho podstatného. Na konci každé kapitoly by byl odkaz na stránky v druhé části skript, na kterých je téma rozvedeno, eventuelně jsou uvedeny i konkretní příklady vedení včelstev.
K doporučení tohoto uspořádání mě vede fakt, že tlustými monografiemi se málokdo prokouše a po několika stránkách plných protichůdných názorů a zdůvodňování skripta odloží (v našem případě zřejmě vypne).
Mnoho zdaru
Nechci kecat do odborných věcí ale moje zkušenost z podobných publikací (např. v kynologii abychom zůstali u podobné odbornosti) je taková, že nejlepší je nejprve si navrhnout obsah, rozdělit témata a zadat jednotlivým autorům, kteří jsou v tom kterém oboru největší "kofři", aby to napsali vlastními slovy. Pak teprve má smysl nad něčím diskutovat. Pokud uvolníte diskuzi jen nad tématy, tak se konce nedoberete.
Nejlépe dva až tři lidi sestaví plán témat a vyberou, kdo je zpracuje. Až po zpracování je hodí vplen diskuzechtivé bandě včelařů Smile. No a pak se jen určí konečné datum diskuze, autoři jednotlivých kapitol je event. upraví podle připomínek nebo poznatků z diskuze. Jak to uděláte moc demokratické, tak spláčete nad výdělkem.
Výsledné kapitoly je pak třeba dát editorovi, který je přepíše do jednotnějšího stylu, dá přepracované kapitoly ještě autorům k odborné korektuře, no a pak už jen korektura jazyková, grafika a může to jít ven Big Grin
Minulý rok sa na mňa obrátil priateľ z Prievidze so žiadosťou, že by sme mohli vydať spoločnú publikáciu o včelárení na prirodzenom diele, pretože včelárska literatúra s touto témou na trhu chýba. Po dlhšej úvahe som nešiel do tohoto projektu z jednoduchého dôvodu:
  1. "Viesť" včelstvá prirodzeným spôsobom v Dolnom Kubíne a v Prievidzi nie je to isté a skúsenosti dvoch nadšencov takéhoto štýlu včelárenia nemožno zovšeobecňovať.
  2. Pred pár rokmi bol u mňa na školení Vašek Smolík, aj s priateľmi. Vašek sa do získavania informácií o prírodnom včelárení tak zahryzol, že dnes má vlastnú metodiku vedenia včelstiev prirodzeným spôsobom v jeho konkrétnych podmienkach. A ja mám z toho obrovskú radosť.
  3. Šanca pre včely, to je podľa mňa obrovské množstvo samostatných tém, počnúc používaním len svojho vosku na vlastnú, domácu, výrobu medzistienok, ako to robí Ing.Jan Jindra, a končiac GMO plodinami, ktorým sa na lánoch polí nevyhneme, a tak široká problematika by sa do skrípt ani nevmestila.
  4. Ak hovorím o Šanci pre včely, mám na mysli tradičné včelárenie, teda hodnoty z včelárenia našich dedov. To si vyžaduje neustále štúdium aj storočnej včelárskej literatúry pre každého, kto sa chce včeláreniu v súlade s prírodou vážne venovať. Na to nestačia stručne zovšeobecňované návody.
  5. Moje skúsenosti úzko súvisia so skúsenosťami Vaška Smolíka, či Leoša Dvorského alebo Jana Jindru, pritom to nie je to isté, ale cieľ máme spoločný. Pre mňa sú skriptami prezentácie skúseností nadšencov pre rozvoj tohto hnutia, ktoré prezentujú na hlavnej stránke Šance pre včely. Rovnako dôležité informácie získavam z Anastázia fóra, či z fóra Priateľov včiel o prírodnom včelárení. Predpokladám, že aj v tomto fóre pôjde o výmenu skúseností a momentálne aktuálne rady a odkazy na zaujímavé weby.
Sestavit univerzální funkční návod pro všechny bude těžké řekl bych nemožné, už jen z pozice rozdílných snůškových poměrů. Takový univerzální návod by byla další "kniha" která se přečte jednou a dál už nic neříká, protože zkušenost v praxi bude u každého se nějak lišit.
Osobně bych byl pro variantu běžné diskuze, kdy každý se bude sám snažit nabídnout aspoň něco málo co má. Základní princip přírodního chovu jde sepsat do několika vět a ty už na stránkách ŠPV jsou sepsány iniciátory hnutí, za to jim dík.

P.S. Jak vyjde čas, tak udělám nějakou fotku jak používám nařezaný PS ve víku jako pomůcku pro použití strůpkových odpařovačů.
(22.10.2012 13:08)jdjd napsal(a): [ -> ]V souladu s pravidly sekce hnutí Šance pro včely jakožto jeho nečlen vytvářím toto vlákno, aby i jiní nečlenové mohli glosovat uzavřená témata.

K příspěvku architekta odpadu "Skripta" bych měl dotazy:
  1. Jaký je cíl skript:
  2. Jaká by měla být jejich forma (tištěná, digitální apod.)?
  3. Jak budou distribuována (ve smyslu zdarma anebo za úplatu)?
  4. Máte zájem o spolupráci na Skriptech i s nečleny vašeho hnutí?

Uzavírání témat (myšleno jejich možnost číst, ale nemožnost přispívat) pro ostatní členy fóra, je mi krajně nesympatické. Zavání to nadřazeností, i přes to, že jsou to skvělé nápady. Když soukromé fórum, tak raději formou: nemožnost číst / nemožnost přispívat.
Ivíku, jediný důvod, proč jsme k tomuto systému přistoupili (ať to zavání komukoliv čímkoliv) je ten, že poměrně dost uživatelů včelařského fóra nerespektuje Pravidla VF, přestože zaregistrováním se na VF přijalo závazek tato pravidla dodržovat - viz kolikrát musí Petr či Honza zasahovat. Tomu a taky anonymitě přispěvovatelů jsem se chtěl vyhnout a proto jsou v sekci ŠPV pravidla ještě zpřísněná. Petr i Honza budou samozřejmě v sekci zasahovat ve stejném duchu jako ve veřejné části, ale na mně bude, bude-li nezbytí, abych těm, kdož poruší pravidla sekce hrubým způsobem nebo nevyplní dostatečně svůj profil, vstup do sekce, na čas než vyhoví daným pravidlům, znepřístupnil. I když mi bude přitom srdce krvácet, bude-li to třeba účastník, kterého osobně znám ze setkání. Není svobody bez odpovědnosti. Takže se vskrytu modlím, aby k tomu nikdy nedošlo.

PS: A možnost glosovat - přispívat zde, nebrání nikomu zasáhnout komukoliv do diskuze.
Milí přátelé včel,
tuto zprávu Vám nepíšeme s nadšením, ale co platno, je třeba si přiznat, že jsme se otevřením SEKCE ŠPV dostali do slepé uličky.
Nenapadlo nás (mne a Karla Crhu), že sekce byť otevřená příspěvkům pouze účastníků ŠPV je technicky provázaná s VF tak, že nezbytně budou vytvářena DUPLICITNÍ témata a to je věc, která vlastně bude přispívat k nepřehlednosti celého VF.
Tím ovšem samostatná sekce pozbývá smyslu.
Dumali jsme s Karlem nad nějakým elegantním řešením, jež jsme nenašli, a proto jsme se dohodli tento experiment ukončit a Vám všem se omluvit.

Petr a Karel
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's