Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Šance pro včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Zdeňku, jak jsem už výše zmínil, hnutí k tomu mandát nemá, což však neznamená, že na SVS nemůžeme apelovat jednotlivě. Ovšem ne každý z nás je dostatečně fundovaný ke kvalitnímu dialogu se státní správou, což bude naše snahy tříštit a marginalizovat.
(Sám se právě snažím spolu s jedním kolegou ze ZO, zformulovat žádost na KVS jihočeského kraje o výjimku než dojde ke komisionélnímu provádění léčení dle letos v květnu vydaného nařízení ze dne 14.5.2012 ohledně mimořádných veterinárních opatřeních).
Nejsme však dostatečně v této problematice vzděláni a tak, protože jsem členem PSNV, obracím se na Tebe jako na svého předsedu, ale především jako na odborníka se žádostí o zpracování dopisu s kvalitní a fundovanou argumentací, jímž bychom mohli žádat SVS o výjimku ze současné platné metodiky a ošetřovat včelstva alternativními způsoby stejně jako mají možnost ošetřovat včelaři s ekochovy.
Takto zpracovaný jednotný dokument bychom mohli zasílat na SVS sami za sebe se svým podpisem. Takovýto dokument můžeme zveřejnit na webu PSNV, Šance pro včely i na osobních webech s výzvou k následování všemi, kdož o to mají zájem.
Netvrdím, že dosáhneme okamžitého úspěchu, ale pozvedneme svůj hlas, stejně tak jako jsme v minulosti zasílali na ÚV KSČ jednotlivě žádosti o např. propuštění V.Havla z vězení. Jde o to, aby si státní správa uvědomila, že to není přání jen třeba PSNV, ale i části včelařské veřejnosti, která není organizována. Tím bychom zároveň i jako jednotlivci podpořili snahy PSNV o změnu metodiky v legislativním rámci, procesu, který bude mít díky všem stanoveným procedůrám delší trvání.
Zabi bobra, zachrániš les, som mierne upravil. Prestaňte včeláriť, zachránite včely! Big Grin
Vojto, asi by ich bolo veľmi málo, pretože príroda poskytuje veľmi málo "bytov" pre včely. Len čo sa začne tvoriť v strome nejaká dutina, hneď pri ňom stojí lesník so štetcom s farbou na jeho označenie. Piliar dostane príkaz spíliť a za pár hodín je dutina na zemi. Áno, pre včely sú aj iné "domovy", npr. v špatne postaveným domov či chát, ale aj vlastník nehnuteľnosti nedá včelám žiť, lebo sa ich bojí, môžu ohrozovať deti atď. Takže s tým nič nenarobíme a budeme pokračovať cestou, ktorú ľudstvo nastúpilo už dávno.
(15.07.2012 11:53)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Nejsme však dostatečně v této problematice vzděláni a tak, protože jsem členem PSNV, obracím se na Tebe jako na svého předsedu, ale především jako na odborníka se žádostí o zpracování dopisu s kvalitní a fundovanou argumentací, jímž bychom mohli žádat SVS o výjimku ze současné platné metodiky a ošetřovat včelstva alternativními způsoby stejně jako mají možnost ošetřovat včelaři s ekochovy.

Ahoj, nebyl jsem od včera na netu. Dobrý rád pomůžu, kontakty jsou na mě na webu psnv.cz. Určitě má cenu takový podnět poslat. Šance na úspěch takovéto žádosti je ale naprosto nulová. Neznamená to však, že bychom to neměli dělat!!!!
Jde o to, že není možné z pozice orgánů SVS (Státní vet.správa) natož podřízených KVS (Krajských vet.správ) udělovat jakékoliv výjimky z platné metodiky jednotlivcům jen na základě toho, že to chtějí dělat tak, aby měli včely a nemuseli tam cpát chemikálie - velkohubě řečeno.
Mnozí se také chytli větičky, která se objevila v letošním metodickém pokynu - Ošetřování včelstev v ekologickém zemědělství : bod 6 "Přípravky povolené k používání v ekologickém zemědělství může použít i chovatel včel ve standartním, tedy „neekologickém“ chovu.

Hodně lidí si řeklo - no perfektní tak to můžu ošetřovat včelstva stejně jako včelař v ekologickém zemědělství! To ale není pravda - V tomto bodíčku, který vznikl na základě aktivity Lukáše Rytiny, člena redakce Moderního včelaře, který položil Dr. Semerádovi velice trefný dotaz: "Proč nemůže konvenční včelař, i když nesplňuje polohou včelstev parametry pro ekologický chov (je tam blízko civilizace, větši komunikace, zemědělská oblast, průmysl atd. tedy naprostá většina území ČR, kde lidi mají včely) proč nemůže ošetřovat včelstva stejným způsobem? - když by to totiž nefungovalo v rámci Bio režimu, musel by to z pozice své funkce zajázat i pro ekochovy. To byl pánové vysoce kvalifikovaný dotaz !!! Když se to přeloží do srozumitelného jazyka znamená bod 6 toto: konvenční včelař může použít v rámci předepsané metodiky Formidol a dva přípravky s tymolem, protože nic jiného nemá pro bio režim certifikaci. Včelař se ale musí držet jinak všeho co v metodice je, tz. Gabon, fumigace případně aerosol....takže kdyby tam bod 6 vůbec nebyl, nic by se nestalo.

Bohužel nikdo to nepovolí, protože pak by to chtěli všichni a zhroutil by se systém moci. Nikdo taky nechce být spojován s tím, kdyby určité uvolnění přeci jen během pár let znamenalo vyšší ztráty včelatev - což by bylo skvělé a velmi potřeba - nikdo si na sebe nechce vzít takovou odpovědnost, protože mu to pak tzv. chytří patřičně omlátí o hlavu.
Je to z pozice orgánů státní správy těžká situce, protože nejblížší poradci jako ČSV a Dol jim po 30-ti letech spolupráce umí nejlépe poradit, jak to mají dělat.

Takže jak říkám, určitě rád pomohu s tím, čím mohu pro vytvoření takové žádosti.
Kromě SVS bych ho poslal i jinam než na SVS, minimálně na Křemencovou a přívozem přes Vltavu.

Nebylo by od věci aby se také včelaři pídili po datech z celostátního úžasného monitoringu organizovaného SVS ve spolupráci ČSV. Dodávám jen pod čarou, že se právně, tak jak je to napsáno nevztahuje na členy PSNV, pokud nejsou členy ČSV Smile - to jen tak pro pobavení.

Na můj loňský dotaz, jestli jsou přístupná data z tohoto povinného celostátního monitoringu, jsem dostal z KVS odpověď: "Na průběh monitoringu a na aktuální situaci se můžete podívat na http://www.varroamonitoring.cz". Tak co chcete dělat Smile. Asi to, jako když přijede týden poté, kde jsme se snažil včelařům něco sdělit, přednášející odborník ČSV a všem sdělí at se na letní monitoring vykašlou, že to stejně nemá cenu a Gabon v srpnu je jistota.
Díky, ozvu se po mailu.
Hnutie, Šanca pre včely, nie je sám vojak v poli http://www.vcelaaclovek.cz/?page_id=202
nedávno mi jeden kamarát fungujúci v agrosektore nadšene opisoval skúsenost z nemecka,kde začínajú poľnohospodári vysievať po obvode konvenčne obhospodarovaných polí pásy medonosných rastlín ktoré majú slúžit výhradne včelám a inému hmyzu ako"záchranná sieť"v polnohospodárskej krajine..dnes mi volal kamarát polnohospodár,na ktorého poliach mám včelnicu,že sa v EU plánuje dotovať vysievanie pozemkov vyslovene pre včely,nielen pásy ale aj vačšie pozemky,a že na budúci rok skúsi vybaviť dotáciu na 4 ha parcelu..osivovú zmes má dodávať fa syngenta,na ktorej stránkach(zahraničných)by mali byť aj nejaké info,ale po nemecky sa moc nechytám,tak prosím kolegov zbehlých v tomto jazyku,či by neskúsili zistiť niečo konkrétnejšie.(prípadne ak už nejaké info máte).toto sa mi javí ako snáď prvá rozumná dotácia na skutočnú podporu včiel(šanca pre včely Smile ) aj keď bohvie ako to dopadne..neviem či sa to hodí práve sem,poprosím admina ak je vhodnejšia téma,aby to presunul..ak to tu už niekde je spomínané,poprosím o usmernenie,nepodarilo sa mi to nájsť..vďaka..

ešte doplním,niečo je na stránke http://www.proplanta.de. príp.google :syngenta bienenweide
(01.08.2012 22:54)gusto napsal(a): [ -> ]ešte doplním,niečo je na stránke http://www.proplanta.de. príp.google :syngenta bienenweide

Na webu proplanta (http://www.proplanta.de/Agrar-Nachrichte...48618.html) je informace z října 2011 o podpůrných programech pro včelaře. Píšou tam, že německý státní sekretář na min.zemědělství a životního prostředí Dr. Karl Otto Kreer na Německém včelařském dnu řekl, že: "Od května 2009 obdrží nyní každý zemědělský provoz, který se účastní programu kvetoucích ploch, od EU a státu podpůrnou sumu 540 € na hektar, pokud naseje osevní směsi, přátelské ke hmyzu.
Podporované plochy jsou omezeny na dva hektary na provoz. Zvláštností tohoto ujednání je, že zemědělci dostanou peníze pouze tehdy, pokud předtím uzavřeli smluvní ujednání se včelařem o druhu osetí. Tak mohou naši včelaři po delším období spolurozhodovat o kvetoucích směsích a tím také o nabídce pylu v regionech. Kvetoucí plochy pro včely mají po třech letech požadavků rozsah ploch cca 970 ha v 575 provozech a tím potěšitelně vysokou akceptaci".
Nedalo se vyčíst, jestli toto platí pro celou EU nebo jen pro Německo. Ale zdůraznil tam, že toto by se mělo dít v celé Evropě, protože "německé ostrovní řešení není dostatečné".
Informaci ještě doplním: v samotném Německu byly s odvoláním na krizi snahy tento podpůrný program zastavit, ale k jeho zachování se připojili i myslivci, protože oseté plochy jsou vhodné i pro drobnou zvěř, jako jsou zajíci, bažanti a další.
Myšlenka dobrá, je zmiňována taktéž v dokumentu Královna včel, na který je v tomto tématu odkazováno. Uvítal bych samozřejmě i podobnou aktivitu u nás, dokonce by to stát nemuselo stát ani korunu, možná naopak, protože při našem objemu zavčelení by to šlo nastavit tak, že jen ten zemědělec, který se takto zachová, by stávající zemědělskou dotaci dostal v plné výši, ostatním by byla pokrácena. Tím by se eliminovali majitelé půdy, kteří hospodaří jen v nejnutnější míře kvůli dotacím.
v týzdeníku Roľnícke noviny,z minulého týždňa,je nejaký článok o tých dotáciách na uvedené medonosné porasty aj v krajinách mimo Nemecka,údajne to má byť od roku 2014,na nete sa neviem dopátrať,kamarát má tlačenú formu uvedeného týždeníka,len sa k nemu v blízkej dobe nedostanem,ak máte niekto možnosť tak to pls pozrite..
(01.08.2012 22:54)gusto napsal(a): [ -> ]niečo je na príp.google :syngenta bienenweide

Tak jsem si zagooglila ohledně firmy Syngenta a bienenweide.
Syngenta je agro-chemická firma, vyrábí osiva. Jejich program "Kvetoucí plochy" je určen pro Švýcarsko (hlavní název projektu: Švýcarská včelí pastva pro švýcarské zemědělce). O nějaké podpoře EU tam nebylo ani slovo, stejně tak o dotacích. Z toho, co jsem našla, mám spíš dojem, že to je jejich firemní program, rozplánovaný na 5 let. Prostě si udělali program na podporu odbytu vlastního osiva a halí to do vznešených slov průzkumu a podpory biodiverzity a udržitelného zemědělství. Osivo částečně rozdávají v balíčcích osivových směsí zdarma (asi 300 kusů, na telefonické zavolání, otázkou je, kolik toho osiva v balíčku je), ostatní se kupuje. Jejich program běží i v Německu, kde ho účastní přes 1.000 zemědělců.

Co je na tom dobré: směs obsahuje kvetoucí směs jednoletek (jak píšou "magnety pro včely", např. hořčici, ředkvičku, pohanku, kopr, koriandr atd.). K tomu dodávají návod, jak to zasévat. Směsí mají 3 druhy. Rostliny kvetou hlavně v létě a v pozdním létě.

Vyvíjejí i směs, která by se jednou zasela a poté kvetla od jara do podzimu. Spolupracují se švýcarskými agro-výzkumníky. Program je zatím ve fázi vývoje. Osevní plochy je možno navštívit a prohlédnout si, seznam a podrobnosti jsou zde: http://www.syngenta.com/country/ch/de/un.../home.aspx
Neviem, žeby v zmeskách okrem horčice, reďkovka, pohánka, kôpor koriander a ďalšie rastliny zachránili naše včelstvá od hladu. Anton
Pane Turčáni, já jsem přeložila jen to, co na těch webovkách napsali odborníci. Krom toho tam psali, že na těch pokusných plochách budou sledovat stavy hmyzu, nejenom včel, ale i čmeláků, včel samotářek a dalších. Uvidíme, jestli ty výsledky někde opublikují. Na fotkách, co u toho byly, to spíš vypadalo, že testují travní směsi s vyšším podílem kvetoucích rostlin.
Jde vidět, že Němci oprášili něco, co tu za dob JZD už dávno zkoušeli. Směsky a biopásy jak otom přemýšlím, jsou dobrý kompromis. V tom vidím hodně šancí pro včely. Ale určitě to nepochopí Milan Bencúr, protože jde zase o ty potravinové zdroje včel potažmo med pro ty včelaře, kteří včelaří komerčně a prý je nic jiného nezajímá než ten med._gp_
Gustamilián, reaguj vecne a nerieš tu moje schopnosti pochopiť význam potravinových zdrojov pre včely, pretože, pravdou je, že včela je stvorená na opeľovanie rastlín a nie na nosenie medu pre človeka. Kto sa rozhodne spolunažívať so včielkami, bude si musieť vybrať medzi konvenčným včelárením, ktoré používa variácie rámikových úľov s medzistienkami, napríklad v štýle Langstroth, a medzi prírodným včelárením, ktoré je založené na variantách trámikového úľa s prirodzenou stavbou včelieho diela. Smer, ktorý si pre svoje včelárenie vyberie, bude závisieť od jeho filozofie, jeho priorít a od očakávaného finančného efektu pre jeho vrecko. Konvenčný prístup vyžaduje značné počiatočné investície do včelárskych zariadení s pokračujúcou závislosťou na nakupovaní zásob pre dosahovanie vyšších výnosov medu, zatiaľ čo prirodzenú cestu včelárenia zabezpečí s minimálnymi nákladmi, síce so všeobecne nižšími, ale viac udržateľnými výnosmi medu. Pred voľbou medzi nimi by mal každý najprv hľadať príležitosti k získaniu praktických informácií na stretnutiach medzi včelármi so živými včelami.
So zavedením nadstavkových úľov s mobilným dielom začalo "moderné včelárenie". Práve v tej dobe začali "pokrokoví" včelári spochybňovať včelárenie na prírodnom diele. Zaslepení chamtivosťou po stále vyššom výnose medu nedocenili títo priekopníci včelárstva potrebu zachovať včele jej prirodzené prostredie aj v úli. V prvej polovici minulého storočia došlo k úplnému vytlačeniu prírodného včelárenia. Navyše včela je nútená žiť na jednotvárnej strave z repky a agáta, a cez zimu prežíva na zásobách z cukru. Dnes je naša včela vo veľkom ohrození a my jej musíme dať šancu. Najdôležitejšia vec, ktorú môžeme všetci urobiť, je zlepšiť prostredie pre včely tým, že vysejeme pôvodné divé druhy kvetov, na ktorých včely prežívajú viac ako sto miliónov rokov. Existujú on-line zoznamy medonosných rastlín a rastlinných škôlok, ktoré sa špecializujú na ich pestovanie.
Každému je určite známe, že včely môžu navštevovať kvety krmovín v polomere do vzdialenosti 5 km od svojho úľa. Ak je väčšina kveteny tohto územia bohatá na lúky, na medziach rastúce živé ploty, ekologickú poľnohospodársku pôdu alebo zeleň a máte v lokalite nevyužívanú divo rastúcu krajinu, pravdepodobne máte dobrú pozíciu, aby ste sa venovali najmenej pol tuctu včelstiev, pokial sa rozhodnete včeláriť. Myslím, že takáto je aj filozofia tu spomínaného podporného programu pre včelárov z EÚ. Vo Francúzsku, v rámci tohto programu, vysievajú včelomilnými rastlinami plochy popri cestách. Včelárenie je predsa fascinujúca činnosť, ktorá má potenciál obohatiť váš vzťah s krajinou a jej neskrotnými obyvateľmi.
Váš vzor Warré je na jaké úrovni? Nebyl stupínkem k této Sodomě Gomoře od které se chcete distancovat?

Ale teď vážně. Věcně se snažím věci řešit do té chvíle, dokud ze mne někdo nedělá exota, nebo nějakého zvláštního jedince, kterému to myslí prý jinak.

Včelařství je obor docela probádaný a proto pokud chci dát včelám šanci, musí ji také fyzicky dostat. Je jedno jestli mám dílo na trámku nebo v rámku. Vždy se snažím najít grif, jít s nima a tak jedná každý, podle toho co ví a co dokáže. Jestliže někdo rozlišuje úroveň chovu a zasekne se někde, hodnotím kde a jak se zaseknul, co je jeho vyšlapanou cestičkou. No a teď docházím k tomu důležitému, k porozumění. Pokud si nerozumí dva lidé nebo dvě skupiny lidí, ptám se, jaký jazyk mají volit, aby si konečně porozuměli. Takže kde na stupínku hodnot je to včelstvo a včem je ta šance pro včely? Přeci v těch zdrojích a medu. Takže to stačí zvolit to jazykové pojítko ve formě pár odborných výrazů a přiznat. Ano! Bez snůšky není včelařství. Šanci vidím v tom, že má včela co nosit. Ne v trámku nebo rámku.

Rozumíme si? Ano. Jenže já to vidím přes řadu rámečků a Vy přes trámky. Vždyď je to pro včelu to samé.

Teď k té věcnosti. Napsal jsem tu docela jasně, že směsky jsou dávno odskoušené, učil jsem se o různých směsích semen, učili se to určitě i v NASA. A předpokládám, že členové uskupení by si mohli v tomto konečně určit jeden konkrétní cíl a to jakým způsobem zlepšit zdroje pro včelstva a jak volit postupy. Zde na okrese Břeclav třeba je nyní utrum, pouze komunisti na Vaticku vysazují aleje třešní kolem jedné cesty, jde asi o 2km. Dále přímo v obci Valtice proběhla holoseč městkých stromů a očekávám s mnoha lípkami, o které se obyvatelé starají a zalévají také lepší zdroje, protože ty staré stromy opravdu byly nebezpečné. Tak asi tak bych mohl pokračovat, že slovo má dostat zahradnický odborník, který má vědět, že některé druhy lip nebo květeny jsou pro včelu a další opylovače spíše ke škodě a vyloučil je z plánu. D8le mohu pokračovat v tom smyslu, aby se testovala nektarodárnost, tj. kvantita a hlavně kvalita hospodářských rostlin. ...

...Takže tak nějak vidím šanci pro včelu. Ne v trámku, který stejnak posunu jak se mi líbí, stejně jak ten rámek._gp_
(14.07.2012 9:53)gupa napsal(a): [ -> ]Řeš prosím něco a ne někoho. _gp_

Drž sa svojich slov.
Přátelé klid, prosím
MilanBencúr + gupa: chlapi, máte pravdu oba. Včela je tu pro opylování rostlin a nektar (pro nás med) si nosí proto, aby přes zimu neumřela hlady. Jiná věc je, že my jí ho bereme, a proto na spoustu věcí nahlížíme z hlediska toho, jak mít medu co nejvíc.
Zemědělství jsme samými experimenty dostali tam, kde je. Výživa včely je jednostranná (a to se tu ještě nebavíme o Americe, kde to skutečně dovedli do dokonalosti, tam jsou na tom včely ještě daleko hůř). Na spoustě ploch jsou golfová hřiště, kde pro včelu nic není, na zahradách a zakrádkách 1x týdně sekané trávníky, kde opět nic nekvete. Na polích už není možno sestavit rozumný osevní postup, protože řepku nelze vystřídat zase řepkou. Včela potřebuje přírodu rozmanitou, rozumně udržované louky s pestrým rostlinstvem. My to opět dohnali do extrému: množí se plochy, které nejsou sečeny vůbec, jsou stále více zaplevelené a plevel z nich se masově šíří do okolí. Ti Švýcaři sice objevují Ameriku, ale mne by na tom zajímalo hlavně to, jak často ty svoje hmyzu přátelské plochy sečou a co mají v plánu se získanou hmotou, jestli to mrsknou do kompostu nebo to používají jako píci na zimu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's