Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Elektrický děrovač rámků
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
jak na to koukam odkat super a ta stopka by sla stocit na soustruju do kulata a nasadit remenici
dobrý den,
můžete mi někdo poslat odkaz, kde se dají sehnat ty vřetena? s remenici. nasel sem jen ta hlavicky, ale k tomu bych potreboval pak jeste nejake zarizeni s lozisky a remenicemi.

Diky, Petr
Pokud máš na mysli celé vřetena s řemenicí, ložisky, hřídelí a sklíčidlem, jak je vidět na fotkách v příspěvku #8, tak tě zklamu. Je to vyráběné na míru. Ale není problém dát k dispozici výkresovou dokumentaci, podle které to zle vyrobit. Ovšem s jednou podmínkou. Výkresy nebudou předány další osobě a nebudou použity pro komerční výrobu. Zařízení jsem vymýšlel pro konkrétního zákazníka, který to zaplatil a já tomu věnoval nemálo času a práce, takže je dám k dispozici pro nekomerční zájmovou výrobu, pouze e-mailem, ne přímo ke stažení. Už jedna sada výkresů takto šla do světa.
myslel jsem třeba toto.


(15.12.2010 20:28)Zdeněk Novotný napsal(a): [ -> ]Pokud má někdo zájem o jednoduché zařízení k vrtání rámků o kterém se zde diskutuje...

Vrtají se kompletní rámky
[Obrázky: Snimek_061.jpg]
Jestli se nepletu, tak Zdeněk Novotný toto zařízení vyrábí a nabízí k prodeji. Kontaktuj ho, SZ, e-mail.
Prikladam svoj maslostroj na rámiky L 185

[Obrázky: al_012.jpg]
Tak po volných víkendech jsem se také pustil do el. vyvrtávače rámku.
přikládám pár fotek na ukázku.SmileSmileSmileSmile

[attachment=791] [attachment=790] [attachment=789] [attachment=788] [attachment=787] [attachment=786] [attachment=785]
Dobrý výtvor, ak by som ho dal vyrobiť, tak by to stálo aj pekné peniaze, aj keď kompletná hlavica otvory pre drôt rýchlo navŕtala, museli by sme aj tak vťahovať drôt atď.

Ja som vsadil na patent priateľa J.Křapku a drôt vkladám do rámika pomocou lacnej ručnej sponkovačky. Drôt vkladám pod sponu zároveň s jej nastrelením a napínam ihneď napinákom-zvlňovačom. Zatavujem ručne, nemám na včelnici stály zdroj el. napätia, vyhovuje mi to takto.

Výplet rámika je vodorovný, s tým, že keď prechádzam na ďalší vodorovný výplet, prechádzam naň z hornej časti šikmo do bodu, kde začína začína spodná základňa širokého ZET. Na výšku 250 mm vložím tri široké ZET, ktoré tvoria štyri vodorovné polohy, šikmá poloha drôtika (trikrát). Výsledok bol pri vlaňajšej skúšky dobrý, zatiaľ som takýto plást nevytáčal. Ak sa stane, že sa plást bude poškodzovať, vložím jedno vysoké "V" s vrcholom hore. Je to vynikajúca a jednoduchá práca s dobrým výsledkom. Anton
Tak jsem sesmolil další el. děrovač, tentokrát má 5 vřeten, pohon klasickým motorem a je určen pro horizontální drátkování RM 39x30 a 39x15.
Já používám na vrtání rámků úplně jednoduchý přípravek který je prakticky zadarmo.

http://slavula.webnode.cz/images/2000001...2%2C12.jpg
Můžeš ten tvůj přípravek nějak blíže popsat, z fota mi není zcela jasné použitíSmile Díky
Šlo by to upřesnit, nebo doplnit další foto? Nějak jsem nepobral, jak to fungujeSad
koukam na to zleva do prava , sezhora dolů a nechápu jak to funguje....
Jednoduše, jako držák rámků, nikoliv děrovač.
Havelka Jan napsal(a):..a já tomu věnoval nemálo času a práce

Tato věta mne přivedla k otázce, kdy se takový elektrický děrovač rámků včelaři vlastně vyplatí. Když odmyslíme finanční náklady, zůstává zde čas na vymyšlení a výrobu takového zařízení.
Když jsem zjišťoval časovou úsporu proti děrování ruční vrtačkou se stojánkem a primitivním přípravkem, vyšlo mi, podle počtu děr, 10 - 15 sec na rámek.
Na děrování 1000ks rámků , přesněji řečeno horních a dolních louček na 1000ks rámků, ušetřím děrovačem 3 - 4,5 hod.
Nemám představu, kolik hodin představovalo to " nemálo času a práce", ale ten, kdo ji má, si snadno spočítá, kolik tisíců rámků musí naděrovat, aby se časy vyrovnaly. Teprve pokud těch tisíců naděruje víc, stává se přístroj rentabilním.
Abych byl přesný, sám děrovač nevlastním a nemám to ani v plánu (zatím). Oba děrovače jsem stavěl na objednávku, v podstatě komerčně. Ten druhý byl tak trochu začarovaný, původní zadavatel ho nepřevzal (ukončil včelaření) a po nějaké době jsem ho přestavěl na jiný rozměr rámku, abych z toho dostal investované prostředky. Ale ne vše je o návratnosti.
Ahoj, pohrávám si s myšlenkou na výrobu vrtačky rámků. Zde je model, jak bych si to představoval: vrtačka rámků. Zajímal by mne názor zkušenějších zda to vypadá rozuměSmile A potřeboval bych poradit, zda někdo neví, jak se jmenuje ten plechový kroužek pro upnutí vrtačky.
Proč vymýšlíš vymyšlené? Honza Havelka v tomto tématu již děrovač vyřešil.
Zdeňku, ne každému to musí vyhovovat, mimo jiné moje zařízení je výrobně trošku složitější a co si budeme namlouvat, stojí i pár grejcárků.
Toto téma jsem nenašel, takže jsem o tom nevěděl. Až budu mít více času, rozhodně si ho přečtu, zatím jsem ho rychle projel a Honzy vrtačka se mi moc líbí. Ale i tak si myslím, že moje vrtačka by mohla být zajímavá pro kutili, co nemají k dispozici strojařské vybavení. Navrhoval sem jí tak, aby šla vyrobit doma na koleni. Navíc jedna vrtačka stojí 181Kč. Takže celá vrtačka, může vyjít kolem 1 000Kč. Což je 7,7x levnější než zde
Jestli se mi podaří vyrobit podle mích představ, tak dám vědět. Jen by mě zajímalo, jak se říká tomu úchytu na vrtačky. Vím, že je to svěrný spoj, ale podle toho moc nenajdu. Při nejhorším si ho vyrobí, nic těžkého to nebude, ale kdyby se to dalo koupit, byl bych radši. Vrtačka má průměr 35mm.

PS: vrtačka má 14 000ot/min, takže by to mohla být i efektivní rychlost. Při záběru se otáčky o něco sníží, ale není to o moc, co jsem testoval.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's