Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Slídění
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Zdravím zkušené, dneska jsem byl svědkem situace, že včely vytlačily patrně cizí včelu z úlu a pak jedna ji vzala do kusadel a odletěla s ní. To bylo ve dvou případech, které jsem pozoroval. Jednalo se o slídičky a proč je odnášejí?
T.
A nebol to náhodou trúd?
Ahoj, nebyl, v jednu chvíli to bylo i o tom, že vyháněli trubce, ale toto byly včely, jednu včelu vynesla již včela přímo z česna a v jednom případě uchopila již ležící včelu před česnem a odnesla ji pryč.
Pokud ty včely byly mrtvé, je možné, že jen uklízely. Pokud včela přiletí a včely ji na česně začnou okousávat a vyhánět, tak je to slídění, ale neznamená to loupež max. pokus, nebo může jít i o běžné zaletétávání včel, které v tuto dobu (mimo snůšku) nejsou tak tolerantní k cizinkám... Někdy vystartují i po vlastní včele a pak ji (po bližším ohledání) pustí dovnitř. Beru to jako projev správného chování včelstva. Pokud vynáší jen mrtvé včely, jedná se spíše o úklid. Při loupeži včely mrtvolky nevynáší, mají jiné starosti.
V každém případě dobré včely/stvo, tedy ty co je vynášejí a uklízí nebo se brání. Takovým odpouštím i mírnou bodavost. Smile
Díky za odezvu, vynášela ještě živou včelu, tři ji vystrkali z úlu a jedna ji pak odnesla, jsou mírné, ale česno si patrně brání dobře. Pozoroval jsem i to že některé včely jakoby čistily a pak je pustily dovnitř.
Je zužovanie letáčov (česien) v bezznáškovom období prospešné ako preventívne opatrenie proti rabovke, lúpežiam?
Dočítal som sa na stránke p. Dvorského, že zužovanie letáčových otvorov môže paradoxne sliedivosť včiel podporiť.
Pokud máš silné zdravé včely s matkou tak česno zužovat nemusíš, za normálních okolností se ubrání. Slabá bezmatečné a oddělky a to hlavně při krmení zúžit. Já právě krmím a jedno včelstvo mě vykrádají, ráno jsem ho prohlédl a mělo nouzové matečníky. kdyby mělo matku tak by k loupeži nedošlo. Stačilo zavřít očka a loupež ustala spodní česno si včely ubránily.
Sliedenie nastáva po 15 07, u nás žiadna sliedivosť nakoľko je silná znáška.
2 opl vyrabované. Včera sem večer, že po dešti seberu medníky a zakrmím. Udělal sem jedny a dom. Letos to je teda oproti minulému roku diametrálně jiné-horší!
Loni zase byly přemnožené vosy a to je myslím horší!
Než co?
Nez kdyz se premnozi vcely.
Je bez znášky, trochu poletujú včely poza úle, žiadne dobíjanie a kludne môžem včely napájať medom na letáčoch. Počas vytáčana postrhané súše od medu dávam vylizovať včelám na letáče. Má to 4 fáze správania sa včiel ku maškrte:

1. Podanie na letáč kus diela od medu

[Obrázky: WP_20160811_14_58_26_Pro.jpg]


2. Hneď sa na to vrhli behom minúty

[Obrázky: WP_20160811_15_01_39_Pro.jpg]

3. Hostina pokračuje

[Obrázky: WP_20160811_15_16_22_Pro.jpg]

4. Hostina skončila

[Obrázky: WP_20160811_17_57_33_Pro.jpg]
Ja vytáčam(záverečne medovicu) a to je kuca-paca. Tuším pošlem moje včely k tebe na prevýchovu.Big Grin
Ahojte včera o 19 hodine som zakrmil do mednika 4L flašou s presakovacim vičkom. Ul som zavrel.Asi po 10 minutach zacal velky provoz na letači vela včiel vyletovalo von a vela vletovalo dnu.Pred zakrmenim bol na letači klud.MAl som strach z rabovky tak som zužil vletový otvor asi na 3 včely.Bolo tam vela včiel čo sa pchali dnu do ula a vela ich bolo pred ulom. ziadna bytka na letači nebola.Dokonca, ked som zučil česno tak vela včiel intenzivne začalo vetrat.
TAk sa pýtam Bola to rabovka?
Keby bola rabovka, asi by sa včely nemali čas zatažovat vetranim.?
Po asi pol hodine sa to ukludnilo a zase bolo vsetko v poriadku.
Je to tohto ročný roj obsada 6 uličiek neni to odloženec.
Nemal som to ako odfotit
Myslím si,že to je bežná situácia po otvorení a úľa dodávaní zásob.Ja ked idem zakrmovať tak sú včely ticho a je kľud a do pol hodiny po dodaní roztoku sa včely obyčajne prebudia a nastane silný prelet mladušiek a to rad radom ako mám včelstvá postavené.Takže v tvojom prípade si mohol vidieť niečo podobné.
(09.08.2017 7:41)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Myslím si,že to je bežná situácia po otvorení a úľa dodávaní zásob.Ja ked idem zakrmovať tak sú včely ticho a je kľud a do pol hodiny po dodaní roztoku sa včely obyčajne prebudia a nastane silný prelet mladušiek a to rad radom ako mám včelstvá postavené.Takže v tvojom prípade si mohol vidieť niečo podobné.
Dakujem asi to bude tým ako vravite už som kludnejši,lebo som ani nespal kvôli tomu.Rolleyes
Ano, je to presne tak. Jak se objevi ve vcelstvu nejaka dobrota, tak je to pekne nastarti. Prijde mi to spis, ze je nabudi ta vune, vyleti to ven hledat a ono najednou venku nic. Vzdy se na chvili tak zvysi aktivita vseho co ma kridla a umi s nima pracovat. Pak to vse zase opadne a zacnou makat pekne doma v klidecku. Stehuji dobrotu z kbeliku pekne do spize na zimu....

Loupez vypada jinak, drasticteji. Vcely utoci na ul, snazi se dostat vsema moznyma skvirama do vnitr. Objevuji se mrtvolky po utocich a snaze odrazit loupezniky.
Zjistil jsem v polovině října, že mám jedno včelstvo ze čtyř totálně vyloupené. Druhé se zřejmě ubránilo, ale je oslabené, všude spousta mrtvolek. Obě napadená včelstva plná vos. Ostatní dvě naprosto bez problémů. Naposledy jsem krmil v polovině srpna, od té doby jsem včelstva kontroloval jen zvrchu, sledoval jsem letovou aktivitu. Nezaznamenal jsem žádné problémy.
Oslabené včelstvo jsem rozebral a spojil je se zbylými včelstvy. Teď po dvou týdnech vše "zase" vypadá v pořádku.

Včelařím teprve druhým rokem, ale nikde jsem se nedočetl o takhle pozdním loupení. Co se stalo? Mohly to být vosy?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's