Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Práce s oplodňáčkem
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Z mých dřívějších zkušeností, v současnosti již oplodňáčky nepoužívám. Plním plemenáče. Ale, aby nevznikl mylný dojem, že pro "autonarkotizaci" a narkotizaci za pomoci chemie je možno vložit rovnítko, mohl by nám Dominik popsat, jak autonarkotizaci provedl. U autonarkotizace nevznikají negativní příznaky (vše poděláno) jako u narkotizace s chemií. "Nevýhoda" u autonarkotizace je, že včely vše nezapomenou. Proto správně uvádí Tomáš třídenní věznění. Tak Dominiku, je to na Tobě.
JK
Ja na 3 denné väzenie neverím, pretože včela má miesto svojho prvého domova dobre uložené vo svojej pamäti, preto sa staré včely vrátia do svojho pôvodného úľa. Iné je ak do oplodniačika nazmetám mladé včely, ktoré ešte neboli na prelete, potom ich je zbytočné narkotizovať. Ešte lepšie je naplniť oplodniačiky včelami rôzneho veku, vložiť MB alebo M a odniesť ich k priateľovi aspoň, 1 km (ešte lepšie 2 km) vzdialené od pôvodného stanovišťa, odtiaľ sa včely nevrátia.

Ja taktiež chovám matky v v oplodňovacích (O.J.) jednotkách na 2 rámiky miery aká sa na včelnici používa. Mal som aj O.J. na 1 plást ale lomený, aj to je dobrý systém. Do nich preložím 1 plást s liahnúcim plodom (čo je veľmi dôležité, lietavky odletia do svojho úľa), čo musím zdôrazniť na preloženom pláste musia byť primerané zásoby a jeden pekný súš alebo Ms. Potom môžem do O.J. pridať zrelú MB alebo mladú M. Dôležité je včelstvíčku podávať krmivo vo forme CMC. V takomto včelstvíčku ak sa darí sa dá v priemere za sezónu odchovať 3-4 mladé matky.
Snad ani není důležité, jak staré včely na plnění oplodňáčku použiješ. Nejlépe je takový mix, ale najdi ho..... Proto je dobré použít včely ze zavíčkovaného plodu, tam se takový mix dá celkem předpokládat. Řešíme to tak, že 1 rámek zav. plodu = 1 oplodňáček, plnění nejlépe smykem. Samozřejmě nejprve vložit na dno medocukrové těsto (MCT), po naplnění včelami vložit matečník a uzavřít a odnést do sklepa s teplotou kolem 10 st.C. A tam nechat klidně 3 dny. Pokud má oplodňáček jakkoli zateplené víko, nemilosrdně sundat. Včely prostě musí "vychladnout". V opačném případě se ti po otevření prostě z oplodňáčku ztratí.
Vystavení oplodňáčku je nejlépe provést k večeru a otevřít až se setmí. Samozřejmě vrátit zateplení, v našem případě je součástí střechy. Ideální je převezení na místo min. 2 km od původního úlu. Tam klidně můžeš provést oplození první matky a posléze oplodňáček (už vlastně stabilizovaná včelstvíčka) převézt klidně domů. No a pak jen vyjmeš oplozenou matku a obratem vložíš další matečník. Při každé návštěvě mít v kýbli MCT a doplnit.
iRP
Rasťo, ja už nerád prijímam rady, je to obdobie keď si človek myslí, že všetko robím najlepšie. Predsa len moja skúsenosť s pridaním MB po ododobratí oplodnenej matky a obratom tam dať MB, nie je dobrá. Môžu to byť posledné "kroky" pre matku v MB. Včely sa ešte nezbavili chuti- materskej látky po prítomnej matky a my im dáme cudzí "predmet", ktorý sa budú snažiť zlukvidovať. Takže prídeš o MB ako pes o chvost. Ak by si vložil včelám MB, tak potom ju treba obaliť alobalom, aby ju chránil pred včelami, samozrejme špičku necháš MB odkrytú. Týmto malým zásahom získaš istotu, že sa MB vo včelstvíčku vyliahne a včely ju prijmú.

Ja v chove odberiem M a 3 dni nechám bez M, včely začnú pripravovať náhradný-nouzový chov matiek a vtedy im pridám MB naostro bez chrániča, včely ju zaradia medzi svoje MB, ale táto sa vyliahne oveľa skôr a včely ostatné MB zrušia samé. Oba spôsoby sú isté, možno MB s alobalovou ochranou je lepšia metóda. Podotýkam je dobre vedieť vek matky v bunke, lebo vek medzi 10-13 dňami je citlivý na otrasymusíme dávať pozor naň,lebo budúca matka môže uhynúť, vek 14-16 dní, je už v MB skoro dospelé imágo a otrasy mu neškodia. Viem, že to ovládaš, ale tvoje články čítajú aj iný. Preto to majú všetko jasné.
Dnes jsem provedl autonarkotizaci včel před plněním oplodňáčků.
Vřele všem doporučuji nedělat více věcí najednou, jako jsem dělal já, ale průběžně hlídat stav včel ve sklenici.
První várka se sice probírala v trávě, ale ne tak rychle, jak jsem předpokládal. Je zvláštní, jak rychle si ten vzduch vydýchají. Tedy předpokládám, že "omdlí" vlivem vydýchaného vzduchu.
Proto jsem udělal várku druhou. Naštěstí podruhé mi stav kontrolovala dcerka, která mi dnes celé odpoledne pomáhala a hlásila, jak včelky vypadají.
U té to zase chtělo ještě chvilinku počkat - probraly se moc brzy a měl jsem problémy se zavíráním oplodňáčku, jak mocně větraly.
Nemáme studený sklep, a tak je nemám kde moc věznit. Ale zase jsem je odvezl na nové stanoviště vzdálené 4,17 km (syn vážil při narození 4,170 kg - zajímavá shoda Smile) vzdušnou čarou, kde jsem jim později otevřel očka, aby mohly na vzduch.
Tak jsem moc zvědavý, jak to dopadne.
Ja som tohto roku na základe videa z Youtube (žiaľ, odkaz nemám, len stiahnuté video) odskúšal narkotizáciu včiel pomocou kysličníku uhličitého - CO2. Včely boli vystavené kysličníku cca 20-25 sekúnd. Potom som ich kľudne nasypal do plemenáča, vložil MB a otvoril letáč. Na skúšku som ich poprášil múkou. Žiadna sa nevrátila do pôvodného včelstva vzdialeného približne 50 metrov. Bez pivnice, bez väznenia...
Tak dnes bylo na zemi, kam jsem první várku vysypal asi pět mrtvých včel. Potěšilo mne, že jich tedy valná většina přežila a vrátila se do úlů.
Zdravím a mám dotaz na zkušené chovatele. 28.5. jsem si naplnil oplodňáčky (2 rámky - jeden zavíčovný plod a druhý zásoby) celkem pro 52 matečníků. 29.5 nastal šok při vyjmutí sérií matečníků - bylo tam z 60ks jen 32 přijatých, tudíž mám nyní 20 jednotek bez matečníku. 31.5. jsem podruhé přelarvil druhou sérii 60ks matečníků a má otázka je zda vkládat po třech či čtyřech dnech otevřený matečník nebo nechat i vzhledem k chladnému počasí matečníky v chovných včelstvech a zužitkovat je až 10.6. - není to moc dlouho pro včely v oplodňáčcích? Nebo je ještě nějaké jiné vhodnější řešení? Předem děkuji za rady.
Otevření oplodňáčků po věznění z minulého dne. Matečníky vloženy. Zítra zkontroluji vylíhnutí matek.

Petře pěkné oplodňováčky, odkud je máš? Já sem dneska chtěl přidat včely k jednomu slabšímu oddělku, tak sem smykem naplnil klasickou skelnku medovku, zavřel víčkem. Po 3 minutách včely nehybné a ve sklenici se přelévaly. Naštěstí po vysypávání ve sklenici zůstalo pár včelek. Ty sem vysypal před uly a po cca 10minutách už byly na nohách a pumpovali. Takže opravdu je to otázka chvilky a bylo by po nich :/
První dvojitý jsme dělali v rámci zimní praxe v NASA a mohli jsme si je odkoupit. Říkal jsem si, že se může hodit.
Ten druhý jsem kdysi kupoval od Břinka.

Také jsem teď dělal autonarkotizaci. Chce to opravdu hlídat čas a nezapomenout. Je to chvilka.
Zdravím,
vyrobil jsem si opl. podle návodu p. Čermáka. Bohužel já blb jsem do krmné komůrky nedal tu zpropadenou mřížku (neměl jsem ji a nechtěl jsem ji kupovat... Confused). Teď se mi do ní včelky i s matkou nastěhovaly a vesele si tam staví divočinu. Samozřejmě jsou tam pekelně natěsno. Najít v tom matku je podobné jako byste ji hledali v roji.
Matky se vylíhly asi před 5 dny. Napadá někoho nějaké rozumné řešení co s tím? Díky
ahoj,
prijde mi to, jako "koupil jsem si auto a nemelo brzdy, rikaly mi, at si je koupim, ale nekoupil jsem, ted je auto na s++cky, poradite mi nekdo, co s tim?
Nezlob se, ale pokud zvitezila lenost koupe mrizky, kdyz je tam pro neco urcena, tezko radit, ale presto to zkusim, Koupil bych tu mrizku, co ti radili, abys ji tam dal a zkusil bych to do jineho oplodnacku pres tu mrizku "precedit" matka by mela zustat nahore na mrizce... teda, pokud se nepletu ... Wink
No, zas tak černě bych to teda neviděl. Porovnávat když se rozes**u s autem VS začátečník pokazil sérii opl. Dodgy
(V dokumentaci není ani slovo o tom, že se tam nastěhují a začnou stavět. Údajně je tam pro to, aby se matka nezamáčkla při doplňování krmení. Mě teda nenapadlo, že se tím myslí: "Včelstvo se vykašle na mezistěny a nastěhuje se do směšně malého prostoru. A jen tak mimochodem, při přidávání těsta si pak dejte pozor abyste nezamáčkli matku a s ní všechny včely." Big Grin)
Tedy budiž...
Mám ale obavy, že v momentě toho "cezení" matka prostě frnkne a mám po ní. Nemluvě o tom, že opl. 10 dní nemá rušit. Stalo se někomu, že se takto malé včelstvíčko vyrojilo?
Ja bych tedy reklamoval navod na vyrobu plemenace u autora toho mimochodem skveleho dila a zkusil bych uplatnit reklamaci Big Grin!
Hmm a má někdo lepší nápad?
No jestli nápad nevím, ale co takhle je teď nechat na pokoji a za 14 dní je nasypat přes mateřskou mřížku do nástavku. Matka zůstane na mřížce a můžeš si s ní dělat co chceš. Pokud bude v tom co postavili plod, tak bych to postavené dílo vylámal, pomocí gumiček či drátku provizorně připevnil do rámku a dal do nástavku buď nějakému jinému včelstvu, nebo s touhle novou matkou . Nějaký plod se zachrání a až vyběhne, tak vyndat a vytavit.
Jo díky, nějak takto to dopadne. Snad mi ty matky neuletí.
Napadlo mě, jde nějak u oplodňáčku zjistit že se matka vylíhla. Třeba ve sklepě když je oplodňáček, podle zvuk projevů? Buď že pořád hučí, nebo že je klidnější.. atd.. ?
Včera sem byl zklamanej, ve dvou oplodňáčcích mi matečníky zastavěli dílem-v matečníku tmavá matka-nesmrděla nic. Je možný ze poznali že matka je mrtvá a matečník zastavěli? a nebo je možný že nemám v horní loučce rámku výřez pro matečník a tudíž jsou daleko od sebe? Sem z toho mrzutej, já už chcu svoju matku, béééé Sad Smile
http://mikro-rc.rajce.idnes.cz/Oplodnacky/
(je tam víc chyb-rámečky teď už mají jen horní a boční loučky a mezistěna je jen proužek)
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's