Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Falšovaný med
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Vojto,to si sem nemal písať.Čo keď sa toho chytí M.....i?Arabi aj židia majú po vtákoch...
Jožko, myslíš Merkuriho?.....ti odběratelé nejspíš mají po ptákách už delší dobu.....Big GrinBig Grin
.....jen Merkuri nám napříště napíše o 20% víc......Big Grin
Včera (8.3.2014) jsem byl na přednášce ing.Dalibora Titěry CSc.v Lovosicích. Jedno ze dvou témat bylo právě o invertních krmivech, cukrech a kvalitě medu....Mimo jiné byla zmíněma i kauza se vrácením kamionů s medem ze zahraničí, kde se po rozborech objevily enzimy právě z invertů....Smile Jeho závěr zněl, že vše, co se dá včel je ještě dva roky "dohledatelné"....Takže s invertním krmivem přimíchaným do medu včelama ze zimních zásob, bude asi v následující době problém...... Takže docela dobrej důvod zůstat u cukru.Smile Byla zmíněna akce Vúv Dol :" Med jak má být".....Řekl bych, že stojí za to sehnat si informace.
Problém není vtom, že by se objevil v medu invert z krmení. Ale že firmám, které distribují med nestačí, že ho falšují levnějším medem z Číny, ale přidávají do medu invert (jednoduchý cukr), protože je ho složitější rozborem odhalit, než sacharozu Sad.
Každý včelař přece ví, že si musí pohlídat, aby se mu cukerné zásoby nedostaly do medu Huh. Základní rozbor medu je zaměřen na obsah vody a množství sacharozy i pro soutěž český/moravský med.
(09.03.2014 8:05)Merkuri napsal(a): [ -> ]Debora ak ti to slabo páli, mala by si vedieť a čo je realita, je svetová nadprodukcia kvetového medu. O nadprodukcii medovícového medu sa nehovorí pretože nie je z kvetov a roční svetový vynos kolíše. Je ho nedostatok a preto vyššia cena vo výkupe než kvetový med.
Ak si mislíš že krmením včelstiev tu niekto zvyšuje stav medu, si na velkom omile. Vo vzorkách medu ako pravost sa ako po 1ve zistuje kyslosť. Z cukru med nemá kyslosť, podla kyslosti ti stanovia obsah ivertného medu.
Keby bolo nedostatok medu tak nemá čo nemecko doniest na svoj trh.
Pre nemcov v spotrebe len tolko, všetko sa odvíja od zárobkov. Stačilo by keby šváby mali na vyplatu minimálku jak na slovensku nepotrebovali by dovážat med, nezožrali by ani vlastnú produkciu nemecka.

Český a slovenský med je kvalitný, české medy sú chutnejšie než slovenské. Ani slovenská Jedlová medovica medovica sa nedá porovnat z českov.

Myslím že se v něčem tak trchu mílíš ty.Například vzorky ve vykoupeném medu ze sezony 2012 vykazovali poměrně mnoho řepného cukru přišlo mi k tomu povídání na A4 a jak se má postupovat kdy u vykopených medů od jednoho dodavatele při množství více jak 300 kg musel být odebrán vzorek a zaslán k rozboru.Z toho vyplívá že se cukr spíše vyskytoval u větších včelařů toď první věc.Druhá jak je to vlastně z levnýmy medy ze zahraničí ty se prostě přimíchají k medům českým a následně se opět vyexpedují již jako výrobek EU pokud je to takto tak je to na tu bídu aspoň med.Co ale dokazují jiné vzorky pokud se dá věřit instituci která je dělala je to že je med vylepšiván sirupy a následně expedován spotřebyteli.Kšeft je kšeft a bylo to co mě paměť sahá někteří včelaři tím byli všeobecně známi a říkalo se jim cukráři,určitě bych si netrouf obecně říct jaký jsou včelaři poctivci.Tím samozřejmě nechci říct že co včelař to povodník spíše naopak těch poctivích je chválabohu víc.
A teď k exportu med z ČR je vyvážen aspoň já mám takovou informaci do různých států jako příklad bych uvedl přdevším severské země vývoz medu je nasmlouván již před sezonou a je na odhadu vývozce zda trefí jaká bude sezona proto se také čeká s výkupními cenami až co nejdéle.'Umyslně mluvím o medu ve velkém množství o odprodeji v malém asi nemusíme diskutovat toho se do obchodní sítě přímo od včelaře zas až tolik nedostane většinou ho včelař prodá sám.
Ano medovicový med je dražší proto že je žádanější a jeho spotřeba tedy automaticky vyší přičemž jeho produkci člověk nemůže ovlivnit.Květovým medům smíšeným a některým jednodruhovím schází prezentace jako to je u medovicovích medů spousta odběratelů chce jen tmavý med jelikož někde slyšeli a je zažité že je in přitom nemají ani nejmenší páru o tom z čeho je ten med a co obsahuje dokonce považují krystalizaci za špatnou vlastnost medu.Z vlastní zkušenosti vím jak lze zákazníka ovlivnit tím že mu vysvětlím to co převažuje v medu a že i světlí med je kvalitní chutný med z něčeho jiného než medovicový med a že ač med tmavý ještě nemusí být zárukou že se jedná o medovicový med.
Med taky může být vylepšován sirupy rovnou u včelaře, pokud jimi krmí.

A to se zjistí mnohem prokazatelněji a český med má zatím to štěstí, že se u nás moc zatím moc neujaly.

Proč si myslíte že je proti sirupům takový oficiální odpor. Smile
(21.03.2014 14:23)KaJi napsal(a): [ -> ]Med taky může být vylepšován sirupy rovnou u včelaře, pokud jimi krmí.

KaJi asi máš pravdu...Blush

Ako oznámil Jozef Voľanský z Bardejova, spoločnosť MEDOKOMERC SLOVAKIA ukončila v tomto roku výkup medu na Slovensku a zo Slovenska odchádza. Posledné vyšetrenie medu zo 6.3.2014 znova potvrdilo obsah zbytkov z tekutých krmív v mede a med s týmto obsahom je nepredajný. Jedna sa o zvyšky nerozštiepených obilných škrobov, ktoré v poslednom prípade prekročili povolenú normu 35 násobne. Nie je to problém len Slovenska, ale aj okolitých krajín. Vedia o tom aj vedenia zväzov ale každý sa to snaží ututlať, aby sa to nedostalo na verejnosť a aby sa uchránilo dobre meno medu od včelárov.Angry
(21.03.2014 22:25)goro napsal(a): [ -> ]KaJi asi máš pravdu...Blush

Nemůžu to ale napsat. Smile

Ale když si představím až v novinách budou rozbory a vedle skleniček ve tvaru košnice budou ty s tím logem.

Děs mě docela jímá.

Ale dejte si svoji ochrannou známku k dispozici každému kdo si koupí paletu sklenic a může tam nalít cokoli a prodávat kdekoli.

To se běžně dělá, když chcete spáchat sebevraždu. Bohužel s nálepkou český med.
Sad
Dnes se jedna zákaznice ptala manželky, jestli je ten med stoprocentní...
Ano, máte pravdu tak jako nyní se, alespoň podle mě nikdy medy nefalšovaly a tak ve velkém. Je to zvyšující se cenou a byznys je byznys. V medech se nacházejí zejména velké části krmiv-inverty. Naše laboratoře je nedokáži zachytit, ale v sousedním Německu ano. Takže ti co vyvážejí jimi většinou musejí projít a nyní se stává že rozbory dopadají špatně.
(22.03.2014 0:06)S-ladek napsal(a): [ -> ]Dnes se jedna zákaznice ptala manželky, jestli je ten med stoprocentní...

Ta otázka je na místě, taky bych se ptal.
A ještě jednou k danému tématu.
Take se u mě objevují zákazníci a to ti noví a ptají se jestli je to opravdu med. A musím jím vysvětlovat že je a a že já ho nedělám nýbrž moje včelky a jí jím ho jen seberu.
Nedávno mě zpovídal kamarád, jak ten med vlastně vyrábím. Samozřejmě jsem mu to vysvětlil. Na konec mi sdělil, že si myslel, že těm včelám jakože něco vezmu a pak dle vlastního receptu ho vyrobím (uvařím). Respektive podle čehož i usuzoval, že každý med je jiný.
(21.03.2014 22:25)goro napsal(a): [ -> ]
(21.03.2014 14:23)KaJi napsal(a): [ -> ]Med taky může být vylepšován sirupy rovnou u včelaře, pokud jimi krmí.

KaJi asi máš pravdu...Blush

Ako oznámil Jozef Voľanský z Bardejova, spoločnosť MEDOKOMERC SLOVAKIA ukončila v tomto roku výkup medu na Slovensku a zo Slovenska odchádza. Posledné vyšetrenie medu zo 6.3.2014 znova potvrdilo obsah zbytkov z tekutých krmív v mede a med s týmto obsahom je nepredajný. Jedna sa o zvyšky nerozštiepených obilných škrobov, ktoré v poslednom prípade prekročili povolenú normu 35 násobne. Nie je to problém len Slovenska, ale aj okolitých krajín. Vedia o tom aj vedenia zväzov ale každý sa to snaží ututlať, aby sa to nedostalo na verejnosť a aby sa uchránilo dobre meno medu od včelárov.Angry

Problém výkupu medu je troška hlbší,kto pozná situáciu napr.medovice tak záujem o lesné medy je obrovský.No posledné 3 roky produkcia je podpriemerná.Včelári predávajú úspešne z dvora a výkup pre nízke ceny je nezaujímavý! A mne skôr reakcie výkupu pripomínajú bájku"Líška a hrozno".Líška nemohla dosiahnuť na hrozno a preto povedala:"Aj tak bolo kyslé"! Ale ináč nič proti výkupu,veď boj o trhy je nevyberavý...
Já to neověřoval, ale pokud bych věřil ceníkům tak teď by mě přišlo (s odkladem) na účet asi +90Kč za kilo medovice. Nepřijde mi to jako cena která by se mi nevyplatila.

Mám nyní kliku a pracuji ve velké fabrice, manželka má krám, mám spoustu známých v Praze a není problém prodat. Kdyby takové možnosti neměl, klidně to za tuto cenu prodám - pokud je to samozřejmě platná cena - byla v inzerci v ČR.

Takže rozhodně nesouhlasím s tím, že "výkup pre nízké ceny je nezajímavý".
Tohle si musí spočítat každý sám. Smile Ale dovedu si představit že pro mně by to mohly být zajímavé ceny. A to kšeftu trochu rozumím a pokud bych nerozumě a nebo mě naprosto nebavil, tak na senách posledních let nevidím nic nízkého. Zvlášť když je porovnám s běžnou cenou koncovou kolem sebe a nakonec i svojí.

Nakonec si myslím, že dojde k tomu co jsem tak trochu předpovídal - Výkup jako výkup od každého kdo donese něco v konvi bude rizikový a v podstatě si vynutí nízkou cenu. Tak jako každý výkup "z ulice". Nastanou v podstatě standardní vztahy kdy si zákazník přímo ve výrobním procesu ověřuje kvalitu dodávek. Což se samozřejmě bude týkat větších včelařů, kvůli pár konvím nebo metrákům se to nevyplatí nastavovat.
Ak si dáš, nájdeš firmu Medar( p. Voľanský),predáva jedľovú medovicu 950g za 10,90e, bežný predaj ihličnatej medovice je od 6-8 e.To sa bavíme o predaji na tržnici a z dvora.(Košice a Bratislava vyššie) Výkup bol okolo 5 e. Ja osobne som lesný med všetok predal v októbri(říjnu) a z dvora,ani som nezdvihol zadok. U kvetového to bolo trocha ťažšie,ale dalo sa! Nuž Kaji počítaj čo je výhodnejšie výkup,alebo trocha námahy.
A co je na 5e málo? A kolik jsi toho prodal a za jakou cenu?
Zaujímavá téma, je smutné ak niekto takúto vec robí úmyselne a poškodzuje meno nielen svoje ale aj tých poctivcov, ktorí sa na tom nepriamo podielajú predajom so svojou etiketou, ja osobne by som takého dobráka poriadne zhovadil, nech od neho nekúpi už v živote nikto nič a nech mu nik ani nepredá nič, je to asi na každého svedomí. Blush Mám možnosti, ale nestojí cigániť za pár korún a stavať sa do radu tých čo majú vo zvyku okrádať.
(22.03.2014 23:28)KaJi napsal(a): [ -> ]A co je na 5e málo? A kolik jsi toho prodal a za jakou cenu?

Ak sa bavíme o poctivej ihličnatej medovici(najvyššej vodivosti),tak málo! Ale uznám,že chce zarobiť i priekupník! A koľko som predal ja a zakoľko? No toje trochu moja vec! Ja som ti napísal iba počom unás fičí nadrobno ihličnatá medovica. A záujem robí ceny!Wink
To je tvoje věc, kolik jsi prodal. ALe argumentačně je rozdíl jestli prodáš 300kg nebo 3 000kg.

Takže pro mě je schopnost prodat třeba 300kg nevypovídající o situaci na trhu. To prodám v kanceláři nebo příbuzným.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's