Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Falšovaný med
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Áno,to máš pravdu! Ale množstvo a cenu na fóru povie iba blbec,alebo chválenkár.A to ja niesom!
Nechápu. Bez informací o výnosech nebo počtu včelstev je pak tady irelevantní cokoli psát.

Bez informace o počtu včelstev a výnosech je zbytečné se zamýšlet na dalšími informacemi od autora.

Co si mám z jeho technologie vzít? Jak si to mám přebrat.

Mimchodem, ta asi neplatíš daně, že Smile
Kaji,ty sa len tak nevzdávaš! Téma je:"Falšovaný med",nie :"Výnos Peruna"!Big GrinSmile Ale založím vláko:"Ako byť najlepší a platiť dane!" Ktoré samozrejme platím!
(22.02.2015 13:05)Kohout napsal(a): [ -> ]
(22.02.2015 10:30)Maky II napsal(a): [ -> ]Pěkně zpracované to mají zde:

Pardubíčáci napsal(a):Diastáza je enzym, který se ve včelím medu nikdy nevyskytuje.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce napsal(a):Diastáza je medu vlastní enzym, jehož zdrojem v medu je sekret hlavových žláz včel (sliny).

Taky jsem na tento rozpor narazil.
Celá záležitost je komplexnější, viz. článek Metody pro průkaz falšování medu na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce:

Citace:Medu cizí enzymy

Hlavními enzymy v medu jsou invertáza, diastáza a glukozooxidáza. Diastáza (α-amyláza) je medu vlastní enzym, jehož zdrojem v medu je sekret hlavových žláz včel (sliny). Pyl a nektar nejsou zdrojem amylázy v medu.
Důvodem přídavku „neautentického“ enzymu diastázy (α-amyláza) například pekařské amylázy (tj. enzymu s velmi podobným účinkem jako diastáza) je velká poptávka spotřebitelů, kdy nabídka kvalitních medů na trhu nedostačuje.
Na trhu existuje řada průmyslově vyráběných sirupů. Většinou jde o hydrolyzáty škrobu nebo sacharózy. Tyto sirupy mohou být použity pro „nadstavování“ medů. V takových výrobcích lze dodržet některé parametry požadované vyhláškou jako je obsah vody, jednoduchých cukrů, HMF (hydroxymethylfurfuralu) a rozmezí vodivosti. Tento produkt ale může mít nižší aktivitu diastázy, než požaduje vyhláška (minimálně 8 stupňů Schadeho). Proto je důvod, zvýšit tuto aktivitu přídavkem enzymu diastázy, který však nepochází z medu, ale například ze zmiňované pekařské amylázy.
Enzymy, které se v medu přirozené nevyskytují, zahrnují enzym beta-amyláza (EC 3.2.1.2), gama-amyláza (glukoamyláza, EC 3.2.1.3) a beta-fruktofuranozidáza (EC 3.2.1.26), proto se jedná tedy o tzv. cizí enzymy.
Enzymy beta-amyláza a gama-amyláza jsou používány k enzymatické hydrolýze škrobu. Pokud jsou v medu zjištěny cizí enzymy beta/gama-amylázy, indikují přítomnost cukerných invertovaných sirupů vzniklých ze škrobu (rýže, kukuřice, pšenice). Zjištění hodnoty aktivity beta/gama-amylázy nad tolerovanou referenční hodnotu 5 jednotek/kg medu vylučuje možnost přítomnosti těchto enzymů přirozenou cestou. To znamená, že za nevyhovující jsou z pohledu kontroly SZPI považovány až medy, u nichž se nachází aktivita beta/gama-amylázy nad 5 jednotek/kg medu. ...
Z 81 šarží jich bylo v nepořádku 40. Nejvíce falšovanou potravinou je včelí med
https://www.denik.cz/ekonomika/z-81-sarz...90320.html
Proč včelaři prodávají svůj med ze dvora jenom za 170,- Kč/kg, když falšované medy se prodávají v tržní síti za 300 Kč/kg?


Cena by měly být přesně opačná, tj. 300 Kč/kg ze dvora!Cool
Protoze jsou Milane VCELARI a ne nenazrana hovada.
Nejsem nenažrané HOVADO, proto včelařím jen se 100 včelstvy...Big Grin
Ahojte, viete mi niekto poradiť, či som si kúpil z bazosu falošný med?
Spodná časť rýchlo skryštalizovala, čo je údajne dobre, ale tá vrchná polovica ostala tekutá a je takáto už niekoľko mesiacov.
Je to lipový med, lipou to chutí a aj pekne vonia, ale to asi nebude mať s kvalitou nič spoločné.
Nepoznám ani žiadneho včelára tak sa nemám s kým poradiť.
Ďakujem všetkým za radu.

[Obrázky: O0Mj-1.png]
To nieje čistá lipa!
Vytočené to bolo riedke a také naliate do pohára čo sa husté oddelilo od riedkekeho a nemá to ani lipovú farbu, proste mix z dečoho. Takým nákupom by som sa určite vyhol z bazošu.
Falšovaný med z pohledu kvality a pravosti to nebude. Spíš se mi zdá že je dole květový med a pak to bylo dolito lipovým medem. Nebo se také jen oddělí tekutá složka medu od krystalkú které sednou na dno což je také možné. Určitě je to dobrý nefalšovaný med ale možná ne jen lipový . Ochutnejte med o de dna.
Med môže kryštalizovať aj takto, ale aj mramorovej štruktúre. Jarné medy sa v celom objeme najskôr zakalia, čo je signál na pastovanie, a potom skrytalizujú na kameň. Pri rozpúšťaní zostáva na dne vrstva zložených cukrov, ktoré sa diferencujú tiež skyštalizovaním a spätným rozpustením medu. Viac zložených cukrov je v medovicových medoch, ale tie sa rozpustia väčšinou v celej nádobe. Tento úkaz nie je znak falšovaného medu.
Ten med je ok. Tohle se stane kdyz je sklenice lipoveho natocena a pak ztuhne. Vcelar ji da znovu rozehrat. Snuska neni nikdy z jednoho zdroje vzdy je v medu i jiny nektar nez lipovy a i druhovy med ma ruzne pomery glukozy a fruktozy.

Pokud vcelari neduverujete, kupujte med v supermarketech, ten bude hezci a vam krystalizovat nebude.
Vidíte, Jana.123 ako laika zaujíma skryštalizovaný med od súkromníka a mňa zas ako včelára zaujíma krásne tekutý slovenský lipový med z LIDLu, kúpený v období marec/apríl Cool

Jan.123, farba medu na fotografii je hodne skreslená. Podľa toho odlesku si to pravdepodobne fotil s bleskom, čo značne zosvetlilo farbu medu.
Každý Ti tu odpovedal podľa skúseností, ktoré vo svojej oblasti má a každý má časť pravdy.
Ak by šlo o bežnú kryštalizáciu medu, hranica medzi hornou a dolnou zložkou by nebola taká ostrá.
Ak nakloníš pohár a tá spodná, svetlejšia zložka medu sa bude bez problémov prelievať zároveň s tou hornou časťou, aj keď o niečo pomalšie, tak s najväčšou pravdepodobnosťou ide o medovicový, melicitózny med, ktorý sa u nás vyskytuje raz za 4 až 7 rokov. Pre spotrebiteľa je to veľká vzácnosť, ale pre včelára je to doslova pohroma. Melicitóza patrí medzi trisacharidy, ktoré v plástoch veľmi rýchlo kryštalizujú. Ak včelár nechce, aby mu takýto med úplne zacementoval plásty, tak sa ho snaží vytočiť čo najskôr aj s ďalším medom na pláste, ktorý ešte nie je dostatočne vysušený a môže byť iného druhu. Po istom čase sa tieto medy s rozličnou hustotou vo fľaši oddelia. Potom vzniká efekt podobný "caffe latté", ako u Teba na fotografii, ktorý sa odberateľovi ťažko vysvetľuje.
Jeden náš kolega raz opísal melicitózny med ako "manu" medzi medmi pretože je zriedkavý, veľmi chutný, sladký a s jedinečnou konzistenciou.
Já měl v některých sklenicích stejnou strukturu jako na fotce. Obsahuje malou část řepky, akát a lípu. Je tekutý po akátu, ale vůně a tekutá lípová složka se s ním spojily, což odpovídá barvě i vůně tekuté části. Přikládám foto poslední sklenice.
Spodní část se při náklonu ale nehne, a je docela tuhá, podobně jako zkrystalizovaný řepkový med čistý. Při vytáčení měla směs cca 18,5%. Med je OK.
Udělej obsah vody v tekuté složce nyní.
Stává se, že část medu zkrystalizuje, zbylá tekutá složka má na povrchu vysoký obsah vody a může se stát, že med zkysne. Proto někdo takové medy občas otáčí.
Jano123. - Falšovany med to nebude,len ma trocha vyšši obsah vody 19+ čo by sa dobremu včelarovi nemalo stavať,predajom takeho medu si len odradi zakaznikov ...
Takto se všeobecně chovají vícedruhové medy s velkým obsahem vody. Tvořící se krystalky klesají v řídkém medu ke dnu a tekutá vrstva je vytlačovaná nahoru. V hustém medu s menším obsahem vody se krystaly stále vznášejí v prostoru a narůstají a vytvoří krásnou strukturu "mozek". Tekutá část tam také zůstane, ale v celém objemu, nedojde k usazení.
(04.12.2019 13:52)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]Jano123. - Falšovany med to nebude,len ma trocha vyšši obsah vody 19+ čo by sa dobremu včelarovi nemalo stavať,predajom takeho medu si len odradi zakaznikov ...

Tak 19+ nieje trocha vyšší obsah vody ,ale už polosirup..a celkom by ma zaujimalo,ako si podla fotky odhadol obsah vody? Na hentaku nepodarenu krystalizaciu je hakliva najmä lipa z kvetov,urobila mi to aj pri obsahu vody 16,5.. Plus niektore druhy slnečníc ak su lipou šmrncnuté tak to zvykne takto skrystalizovat ..
Nedávno som rozpúšťal malý pohár takto skryštalizovaného medu. Spodok sa nerozpustil, tak som ho dal ešte raz a otočil som pohár. Skryštalizovaná časť zostala v otočenom pohári ako štolverka. Môžete ho mať v komore aj týždeň.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's