Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Falšovaný med
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Jednodruhový lipový med keď je čistý má rosolovitú konzistenciu a pri nabratí lyžicou priesvitnú farbu, proste priesvitná farba. Pri stekutení žltozelená farba, nie riedky ako +19. Tento rok čo sme točili lipový med tak bola 1 kanva redšeho a tá mala po rozbore RVPS Bratislava, Botanická ul. 17,2 % vody ale mám aj taký čo má 16% vody a aj pod 16 % vody. Pritom to bolo točené o 4 dni po odkvitnutí lipy. R.m. B, úľe B 10.
Ďakujem všetkým za reakcie.
- Merkuri: Veľmi riedke to nebolo ale ani veľmi husté (horský med bude hustejší). Teraz ako to je oddelené v týchto dvoch vrstvách, tak tá vrchná zložka je trošička redšia ako tomu bolo pred vykryštalizovaním.
- Zdeněk Barnat: Ochutnal som med od dna a aj to riedke. V oboch je chuť lipy ale s jedným rozdielom. Ten hustejší od dna je troška viac ostrejší v krku. Intenzita chutí a vône lipy je v oboch podobná - premiešali sa ak ide o rôzne druhy? Chuť lipy ostáva v ústach ešte aj 10 minút po zjedení a vzadu na jazyku cítim trošička kyslého, občas až také zachutenie akoby po paralenke, ale to už mi asi šibe Big Grin Keď som tú fľašu po pár týždňoch otvoril tak hneď tá prvá vôňa bola pekná lipová bez náznaku nejakého kysnutia alebo podozrivého kazenia.
- Albert Gross: Veľmi zaujímavá informácia o rôznej kryštalizácii.
- Frey: V supermarketoch med nekupujem. Je to moja prvá skúsenosť s lipovým medom. Dovtedy som mal vždy iné druhy ktoré pekne kryštalizovali celé.
- Aculeus: Áno, fotil som to bleskom, mobilom, lebo som tu nemal už denné svetlo. Med je v skutočnosti o troška tmavší (podobný tomu ako poslal používateľ Ali pod tvojím príspevkom). Keď nakloním pohár tak sa preleje iba tá vrchná zložka a tá spodná ostane na mieste. Zároveň však tá spodná zložka nie je extra tuhá, ide bez problémov nabrať lyžicou ako paštéta - samotné dno je o troška hustejšie ako stred. Je to pri izbovej teplote. O melicitóznom mede čítam prvý krát, veľmi zaujímavé čítanie. Keďže sa tá spodná časť pri naklonení neprelieva, tým pádom sa tento typ medu v mojom prípade vylučuje?
- Ali: Presne aj mne sa tá spodná časť nepohne, ale lyžicou ide zatiaľ nabrať veľmi ľahko.
- Pavel Holub: Nemám meráč na zmeranie toho %. Dúfam, že nestihne skysnúť, skúsime to rýchlo spotrebovať.
- Jaro - Vigor, Tom-Z, gusto, Merkuri: Vďaka za info aj vám.

Veľká vďaka všetkým, veľa som sa toho dozvedel. Snáď budú tieto informácie nápomocné aj iným užívateľom keď sem prídu.
Prevažuje teda to, že med je pravý, akurát buď troška uletela voda alebo mix z viac zdrojov a chuť lipy si to celé prerazila.
To je ťažko takto na diaľku rozpoznať.
Čím dlhšie takýto med stojí, tým viac sa dno skondenzuje.
Možno by niečo napovedala adresa z ktorej to prišlo, avšak nemusí to byť smerodatné, keďže niektorí včelári skupujú med od svojich kolegov z iného kraja.
Aculeus: Veď práve, o včelárovi nezistím nič. Inak môžem tu fľašu zabaliť a poslať na tvoju adresu.
Mně se takhle po čase tváří každý med když ho ztekutím.
Normálně mi zkrystalizuje ve sklenicích tak že si většina lidí myslí že je pastovaný. A takhle ho prodávám.
Dříve když chtěl někdo ztekucený, ukázal jsem mu sklenici s krystaly u dna s tím že když mu ztekutím deset sklenic, tohle se s nimi stane. Tak ať si je doma raději rozehřeje sám postupně jak bude med spotřebovávat. I když k tomu nemá důvod. Ztuhlý med na chleba namaže a v čaji se mu rozpustí.
Obsah vody vždy okolo 16%.
jano.123, nejde o včelára, ale o lokalitu, kde včelári. Na severe Slovenska je repka málo pravdepodobná.
V každom prípade, ako si čítal, tak sa to stáva.
...je miešaný med falšovaný?...asi len nebezpečný!
..stanovisku Medasu k zisteniu veterinárnej správe o obsahu 0,0000000026 tylozínu v kg mede v predajnej sieti...

https://www.dymak.online/blascak-budeme-...7beSrhA2gY
Jano 123-oddelila sa glukóza od fruktózy, mal som to, pri lipových medoch sa to stáva, medu nič nechýba
a máme "po ptákách" my aj naše včely...Confused
https://energozrouti.cz/z/izraelsky-med-...GIRVHUj03M
Napodobit...
napodobit.....kocici zlato...prumyslove diamanty....salamy bez masa....marketingove kecy....

prijde mi to stejne dobry napad jako mleko a syry bez kravy/ovce/kozy nebo maso bez porazeneho nebo uloveneho zvirete.

celkem priznacne hrajou na city kdyz na svych stranakch jako jeden z argumentu uvadeji, ze vcely budou mít vice casu na opylovani a vcelari nebudou must slozite odebirat vxelam med....ale podle me zappmneli na to, ze kdyz se tem vcelam ten med neodebere, tak zlenivy a prestanou oyplovat a chystaj se na rojeni...tak to asi vymyslel nejakej inzenyr a ne vcelar...si myslim
(21.12.2021 10:40)TomasK1 napsal(a): [ -> ]...ale podle me zapmneli na to, ze kdyz se tem vcelam ten med neodebere, tak zlenivy a prestanou oyplovat a chystaj se na rojeni...

tomáši rojenie patrí k rozmnožovaniu včelstiev... je to jeden z cieľov ich zhromažďovania medu... podľa môjho názoru, vyrojením včelstiev opeľovanie neprestane...
vyrojené včely budú o to intenzívnejšie opeľovať...

ale
súhlasím že výroba umeliny je glupocina...
Prej u něho nenajdeme látky, které můžeme u medu díky intenzivnímu zemědělství najít, ale budou ho vyrábět z květů, jako pravý med. Tak to mi hlava nebere, jedině že by tam ty pesticidy přidávaly včely...Big Grin
goro, tak jsem si do překladače zadal "umeliny je glupocina", a je nějakej přihlouplej, lebo tomu nerozumí Big Grin Big Grin
Já jo.
(21.12.2021 10:14)goro napsal(a): [ -> ]a máme "po ptákách" my aj naše včely...Confused
https://energozrouti.cz/z/izraelsky-med-...GIRVHUj03M

a steaky sa budú robiť na 3D tlačiarni ...
Loni mi známá nabídla k ochutnání med, který ji přinesla kámoška ze stánku z trhu. Sklenice vzhledná, etiketa známého velkovčelaře, med tmavý.
No šel jsem ho vyplivnout, nedalo se to ani držet v puse, směs něčeho a karamelu. Falšovaný nejen med, ale i etiketa.
Snad budou rafinovanější, lepší a na etiketě bude tučným Umělý med
goro, tovje pravda ze vyrojenim vcelstev opylovani neprestane, ale prece vsichni mame zkusenost s tim, ze vcely musi mit chut litat a olylovat kdyz kvete to, co maji opylovat.
ja to myslel tak a ten problem vidim v tom, ze kdyz se vcely chystaji na rojeni, tak jejich oyplovaci a sberaci aktivita se vyrazne snizi, a kdyz se toto obdobi bude prekryvat s obdobim, ve kterem kvete neco, co chceme aby bylo opyleno, tak to bude opyleno nedostatecne.
nevylucuju, ze si to vykladam blbe, ten vliv rojove nalady na aktivitu vcel a stim spojenou miru opyleni, tak to kdyztak nekdo uvedte na pravou miru.
Med budou produkovat z nektaru rostlin tak jako včely a současně bude "laboratorní" med dostupný po celý rok. Nevím, jak v Izraeli, ale v Česku to trochu připomíná pohádku o dvanácti měsíčcích. No ale co, vždyť dnes už máme na trhu "laboratorního medu" plné regály, takže se nic tak moc nezmění. Jen doufám, že ty včely, "které se ve větším poklidu budou věnovat kvalitnějšímu opylování rostlin" nebude rušit a stresovat ta těžba nektaru pro laboratorní využití Undecided Tam se jim to trochu tříská.
Je třeba číst pozorně klíčová slova:
Výzkumný program, základní výzkum, nábor pracovníků, přispěje k nalezení...

Umí pracovat s enzymy a granty na základní výzkum se získávají těžko, když nejsou vidět aplikace. Tady něco aplikací mohou vykázat a tedy žádat o technologické granty. Nic víc než grantové peníze bych za tím nehledal.
Hlupáci aj lajdáci kupujú niečo ako že med v supermarketoch.
Múdri a zodpovedný k svojmu životu podporujú život a kupujú včelí med od včelára.
Ja sa nebojím izraelskej šmakulády.Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's