Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odstředivka na získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Používáte někdo nějaký systém na ziskáváni vosku pomocí odstředivky ? Jaký na to máte postup? Děkuji
letos sme s dědou koupili kotel s odstředivkou a paráda .. to co děda ve vařáku dělal 3 dny sme zvládli za dopoledne..... jen ta cena Sad ale je to na 50 % dotaci to jde ) radost travit vosk Smile
(02.04.2014 19:21)kolb.y napsal(a): [ -> ]letos sme s dědou koupili kotel s odstředivkou a paráda .. to co děda ve vařáku dělal 3 dny sme zvládli za dopoledne..... jen ta cena Sad ale je to na 50 % dotaci to jde ) radost travit vosk Smile

Když travíte vosk to je potom otrávenej néé???Wink
A tet vážněBig Grin ,kdo to vyrábí a co to stojí ta odstředivka??
To je hezky...ale jaká byla přibližně cena?
Mě šlo spíše o to, zda někdo používá nějaké "samodomo"....z odstredivky Romo apod., zda to vůbec jde?
cena je vostrá ... kolem 57 000 ... samozřejmě že výrobní cena bude asi tak 4 000.. ale jak je holt něco na dotace tak je všechno nechutně předražené
Máš pravdu, kolby. Před dvěma roky byla cena 58.200 včetně DPH - lze najít ve vlákně o získávání vosku, kde je také dost podstatných informací o odstředivce, ale to by musel Karel pohledat...
Výrobní cena 4000 je z říše fantazie. Už samotný frekvenční měnič stojí minimálně 5000. Pak je tam motor a hromada nerezu. Ani při domácí výrobě se pod 30 nedostanete.
tak asi sem to trošku poddimenzoval .. ale střílel sem od oka, ale to že je to zbytečně předražené, tak na tom se shodneme asi všichni.Ovšem že to funguje na výbornou to se tomu nedá upřít
Pánové, no, takové střely od boku a řeči o předraženosti - nevím, jak by se Vám líbilo, kdyby nějaký "rádobyodborník" střelil, že cena kila medu je 30 Kč/kg a že jsme bandy zlodějů, kteří předražují...
(11.06.1970 17:10)karelretikv74' napsal(a): [ -> ]Mě šlo spíše o to, zda někdo používá nějaké "samodomo"....z odstredivky Romo apod., zda to vůbec jde?

Něco realnejsiho pls...
Kdysi jsem uvažoval o pořízení nerezové ždímačky, do které bych udělal přívod páry z parního vyvíječe. Dalším krokem by bylo rozšíření o regulaci otáček a bezpečnostní spínač, který odstaví motor při otevření víka. Asi by bylo by dobré vyměnit gufero kolem hřídele za typ, který snese vyšší teploty.
V nějakém starém Moderním Včelaři popisoval dost Karel Mišoň.

MImo jiné odstředivku co je z ní koš v tom Baze alfa ( ROMO Fulnek či tak nějak se to jmenovalo) a dá se koupit i na Aukru - mám ji za 350Kč v nerezu.

Dá se prý použít i bez vyvíječe páry. Proleje se horkou vodou a ona to chvilku udrží a pak ji udržuje nad 60st provozem - průtokem vody s voskem.

Já na to nenašel čas ani chuť tak krásnou mašinu ušpinit od vosku, ale už mi asi nic nezbyde - Voští k tavení se nějak moc hromadí.



A Tomáš Jaša dělá taky samotnou ostředivku - je jinak odpružená. U Baze Alfa jednomu odešly silentbloky, Jaša to má odpružené tím že je to na tyčích a ty kmitají.
Kovovou zdimacku mám, ale nevím, když do toho naleju horký vosk ( i když ji před tím proleju horkou vodou) jestli se mi neucpe ten vypustntni kohout, když to bude vytekat a chladnout....nemám vůbec zkušenost...
Řešil bych to parním tavidlem, je to jednodušší a odhaduji že i energeticky méně náročné, než voda. Hlavně si ověř, z jakého materiálu máš odstředivku, aby jsi v ní vosk nepoškodil.
Na malé ždímačce co jsme špinil dřív to šlo v pohodě za tepla bez vyvíječe. Hadice vyvíječe se zasunuje do výtoku - vyvíječ se dá sehnat a nebo ze staréoho papinňáku. Ale mylsím si na vyčištění bude stačit voda z rychlovarné konvice.

Nejvíc záleží na teplotě okolního prostředí. Když je venku +20°C tak to z těch 80° na 60°chvilku trvá.

Slšel jsem o chlapovi co to lisoval na lisu na ovoce-mlýnek , nastartoval jej horkovzdušnou pistolí a pak je taky udržel jen vodou. Takže by asi stačila i ta pistole, kdyby to ztuhlo.

Taky jej mám ten mlýnek ve včelíně nevyzkoušený, jenže mě ten vosk tak nebaví, raději prodám kilo medu jak vytěžím kilo vosku.

A na sluneční tavidlo mám kolem baráku stín. Sad
(03.04.2014 10:26)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Řešil bych to parním tavidlem, je to jednodušší a odhaduji že i energeticky méně náročné, než voda. Hlavně si ověř, z jakého materiálu máš odstředivku, aby jsi v ní vosk nepoškodil.

? Mám klasickou romo fulnek..myslím že je to hliník nebo plech...který materiál znehodnocuje vosk?
Železo, měď, zinek, tuším i mosaz. Nejideálnější je nerez nebo smalt. Ale pozor u smaltu na oprýskání. U starých odstředivek byl buben z pozinku.
Pozinkované pařáky na vosk byly leta letoucí a bylo to v pořádku a i když je někde trochu rezatý vubec to nevadí . Hliník od pozinkovaného železa poznáš snadno magnetem.
(03.04.2014 7:21)karelretik napsal(a): [ -> ]Mě šlo spíše o to, zda někdo používá nějaké "samodomo"....z odstredivky Romo apod., zda to vůbec jde?

http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Ziskav...3#pid10123
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's