Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odstředivka na získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Karle mám menší od Lysoně, ale muj byl neskutečnej krám , hnus, a zmetek. Nerez který prorezl. Spoje začli téct apod. Jinak výtěžnost akorát, ale v košilkách a zbytku vosk ještě byl. nemám lis, ale myslím že by z toho ještě bylo. dělal sme tak že jsme měl udělané dusátko a ten odpad jsem v tom děrovaném vnitřním sítě ještě podusal, lopatičkou přeházel a zase podusal. Něco vyteklo. Vítěžnost si netroufnu odhadnout. Za mě dobré, ale za ty prachy by měla být větší kvalita.
Lepší je rámky namočit do vody, košilky nacucnou vodu a je to lepší. To jsem vyzkoušel.
Já měl elektrický kulatý plastový vyvíječ a k tomu mírně konickou kulatou plastovou nádobu, která po několika použitích přestala těsnit a pak už nešla ani zavírat. Je to už dlouho. Výtěžnost nic moc asi tak na úrovni vařáku s trapézovým utahováním. Doba jednoho vyvaření ukulo jedné hodiny. No při počtu mých včelstev slepá ulička. R. S.
Jo mě by se líbilo něco na způsob tohoto lisu na ovoce, jen v trošku větším.
Prostě vyhřívané tělo, šnek s pohonem. Z vrchu nasypat vyřezané voští, z boku vosk do nádoby, ze předu vylisované košilky. Při dostatečném zásobníku jen nasypat, zapnout a automatika vypne.

U plastových ramků, nebo mezistěn se stejně musí špachtlí seškrábnout. U klasických nutno vyříznout, nalámat a vytahat dráty.

Bohužel jsem našel na tomto principu lis oddělující med z voskových víček - i když s vyhříváním, možná...
zdendo a jakou cestou bys tedy ted šel...poměr výkon cena samozřejmě.....
Soused mi daroval starou odstředivku. Chtěl bych ji použít na vosk.

Buben je z hliníku, tělo z plastu. Dno je z pozinku.

Plast a hliník by vosku nemusel vadit, že? Plast vypadá na termoset, nebo něco pevnějšího, tak tam bych se nebál. Co se týč pozinku, uvažuju ho něčím natřít. Napadl mě epoxidový nátěr potravinářský Eprosin E25. Použil jsem ho na medomet.

Máte někdo zkušenosti s nátěrem pozinku v odstředivce?
Tak mě napadlo, nechat to posmaltovat, to bude jistota. Otázkou na kolik to vyjde, aby to nebylo nakonec dražší než nerez odstředivka Big Grin
Používal jsem odstředivku, u které byl z nerezu jen buben, plášť a dno z pozinku. Aniž bych ji rozebíral, natřel jsem vnitřek bubnu (kam jsem dosáhl) pomocí zárožáku základovkou. Odhadem tak polovina plochy zůstala nenatřená. Vosk ze ždímačky vytékal krásně žlutý - ten nátěr byl asi zbytečný...
U plastového pláště bych se bál s vyhřiváním párou.
A také je problém, pokud odstředivka nemá regulaci otáček.
(13.03.2018 8:10)martin.mikusek napsal(a): [ -> ]Co se týč pozinku, uvažuju ho něčím natřít. Napadl mě epoxidový nátěr potravinářský Eprosin E25. Použil jsem ho na medomet.

Máte někdo zkušenosti s nátěrem pozinku v odstředivce?

nechci se do této debaty příliš zapojovat, ale škodlivost vosku s pozinkovaným plechem mi přijde jako pověra. Nebo to někdo někde napsal a všichni se toho drží. Mám ve slunečním tavidle od výrobce pozinkovanou vaničku na vosk a žádnou změnu vosku jsem nezaznamenal. Včely taky ne, protože na mezistěnách z toho vosku bez problémů staví (což se nedalo tvrdit o komerčně zakoupených mezistěnách)
(13.03.2018 18:20)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]U plastového pláště bych se bál s vyhřiváním párou.
A také je problém, pokud odstředivka nemá regulaci otáček.

Tak rychlovarky jsou taky z plastu. Pocitove si myslím že tohle je termoset né termoplast, takže páru by to mohlo snést.

Motor má 1450 ot/min. Ale není problém najít v číňe reguláror.

No uvidímě. Uvažuju ještě to nechat práškově nalakovat.

Tak i v česku je vcelku levný regulátor.

https://www.higarden.cz/regulatory-otace...efEALw_wcB
Pokud by to bylo kovové, koupil bych tubu silikonu a povrch tímto vymazal. No ale na plastu by to asi nedrželo.
tak jsem si pořídil odstředivku. vzor od pana Jáši, kterému tímto děkuji za bezplatné poskytnutí výkresů a ochoty se mi věnovat, když jsem za ním přijel. plechy jsem si nechal vypálit. známý svařil, další známý osoustružil díly, další známý zapojil elektriku. tak už jen kotel (ten už se vyrábí) a jde se na to

[Obrázky: IMG-20181221-125606.jpg] [Obrázky: IMG-20181221-125643.jpg] [Obrázky: IMG-20181221-125830.jpg] [Obrázky: IMG-20181221-125945.jpg] [Obrázky: IMG-20190125-185650.jpg]
Ahoj hezké, jak se ohřívá vnitřní prostor?
Skôr ako sa to ohrieva z vonku.
Nevidím tam připojení na tepelný zdroj, jak to řešíš?
Jsem už třetíBig Grin
stačí s tim pracovat v domácí sauničce ne?
Krásný, moc hezký ovšem má to cenu se s voskem takhle žabit? Výroba včelího vosku je ekonomický nesmysl. Jako zábava a koníček dobrý.
Proc je vyroba vceliho vosku nesmysl???
Nátěrům odstředivky se vyhni, ani pozink nevadí při té rychlosti. Moje frymeta je celá pozink a vosk je krásně žlutý. Vosk je takové nutné zlo /cituji př. Kolomého/, ale těžit se musí, navíc dnes ta dobrá cena. No a když už se s tím musíme patlat, tak ať je ho co nejvíc. Pochvalovat si že odpad hezky hoří, není to známka duševní demence? Samozřejmě vybavovat se na 5 kg vosku ročně hodně drahou technikou je dost ujeté! Zdraví R. S.
Zdeňku jestli vosk vyhazujes tak mi ho posílej, poštovné platím...
vyhřívat se to bude párou. hadička bude napojená na takový malý cuplik co je navařený u nohy. na druhé a třetí fotce je to dobře vidět. natírat to rozhodně nehodlám. je to celé z nerezu. mám 50 včelstev, takže 5kg rozhodně neřeším. pro odstředivku a kotel jsem se rozhodl proto, že jsme to s tátou dělali ještě "postaru" jak to dělal děda. tzn vyřezat rámky, roztavit v hrnci na kamnech a přelít do lisu. takže rámky se pak musí znovu naděrovat a nadrátkovat. tímto způsobem to odpadne a ušetří se spousta práce. mimochodem lis pak bude na prodej. Je to kopie šedova vařáku.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's