Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odstředivka na získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Dostal jsem odpověď z Baze Alfa
Odvíčkovač 78.000 Kč + 21 % DPH
Kotel s odstředivkou 48.500 Kč + 21 % DPH
Samostatná odstředivka s el. ohřevem 25.000 Kč + 21 % DPH
Pozrite sem
Nejsem ješitný. Určitě by stálo za to, kdyby tento způsob "ždímání" vosku vyzkoušel nějaký výrobce včelařských potřeb. I kdyby použil nerez, tak by se výrobní náklady takového lisu na rozvařené voští pohybovaly v řádech stovek korun. Pro včelaře do deseti včelstev, kterých je u nás asi většina, by takový pomocník, s pořizovací cenou pod cenou slunečního tavidla, určitě hodil.
Mám šest včelstev. Protože se doma všichni bojí žihadel, jsem na většinu práce sám. Proto nechci chov rozšiřovat. A i když se snažím průběžně obnovovat včelí dílo, "produkuji" ročně nějaké tři, čtyři kila vosku. Kupovat si na toto množství nějaké drahé přístroje? Myslím, že by mi potom musel Pán Bůh vynadat do volů.
Drahy pristroj? Letos jsem dal dohromady domamont tavidlo na 6 ramku.Drevena bedna,dovnitr prohly nerez plech (kovosrot za 2 kila medu),kus vcelarskeho pletiva nad nej v ramu,nahoru dvere s dvojsklem z chladaku na cocacolu (sberny dvur zadarmo)- pro znacnou vahu neuleti.Dole vanicka z plechu (vymena za med).Tavi jako cert-souse se puli a susti,kosilky se mi zdaji az prepalene,vosk ve vanicce.Zvladne i tmave souse.Dnes slunce svitilo chvilkama,stacilo to.Vecer jsem vybral vosk,nalozil dalsich 6 sousi.Porizovaci cena cca 6 kilo medu,pracnost obsluhy nulova.V lete to musi zvladnout po-pa 30 sousi,o vikendu 24- bude li svitit slunce ...Lis jsem zkousel z plastove silnostene roury a dreveneho kulace do ni,postaveno na siti.Pracne a zdrzovacka.To uz se mi jevi lip stara zdimacka (opet sberny dvur),rozvarene kosilky do pytle a rychle vyzdimat.Na cas se mi jevi nejlip slunecni tavidlo,par minut prace.(rozpousti hrave i melecitozu k prevareni a krmeni).U 6 vcelstev bych se tim vubec nezabyval,po praci po vecerech se bavim u 40 Smile
(07.05.2017 21:22)JosPr napsal(a): [ -> ]... To uz se mi jevi lip stara zdimacka (opet sberny dvur),rozvarene kosilky do pytle a rychle vyzdimat. ...

Už jsem to tu psal - přesně takto jsem používal obyčejnou ždímačku asi 3 roky. Už nepoužívám, je to o ústa, resp. o nohy.
Možná s nějakou dobrou fixací, ale stejně je to bez regulace rozběhu (spíná víkem). Plus obtíž se samovyvažováním.
Je nás v naší ZO 56 členů. Z toho jsou dva, kteří mají přes sto včelstev. Ostatní se pohybují v průměru okolo osmi včelstev. Sám osobně mám šestery, plus jedny až dvoje rezervní, pro doplnění ztrát. Mám trochu širší záběr zájmů. Myslivost, kynologie, časově poměrně náročné povolání a k tomu práci v domě a kolem něj. Včelaření mne baví a aby tomu tak zůstalo, nesmí se z něj stát řehole. Jak se říká, i toho nejlepšího se přejíte. I když se nedá mluvit o nějakém zisku, řekl bych že mám u této záliby vyrovnanou bilanci. Nikdy jsem to nepočítal, ale odhadem ani nevydělám, ale ani neprodělám. Nedávno jsem si koupil nový medomet. I když jsem dostal 30% dotaci, stejně mi to dost pustilo žilou. Jak jsem psal, sluneční tavidlo jsem vyzkoušel. Občas jsem se s ním docela trápil. Souše jsem do něj naskládal, ale občas jsem se k němu dostal až večer, kdy slunce zapadalo a vosk byl již ztuhlý. Potom jsem často poškodil drátkování a byl jsem v té samé situaci, jako bych rámky jednoduše vyříznul.
Neobhajuji jenom to své, ale dávám to do placu k vyzkoušení a posouzení. Pro včelaře, kteří mají do deseti včelstev a taví ročně 40-50 rámků, plus víčka a nějakou divočinu se asi nevyplatí pořizovat nějakou technologii v řádech tisíců.
Ono to není jen o vyplatí/nevyplatí, ale o komfortu práce. Souhlasím, kvůli 6-ti včelstvům nemá smysl kupovat drahou techniku, ale pořídit si to, co vyhovuje stylu práce a potřebám každého se vyplatí.
Tak jsem zase tavil vosk a proplavování už mě nebaví, protože dobře funguje, vytáhl jsem z kůlny starou Frymetu. /Frymeta je největší ždímačka, která se v Česku vyráběla na 5 kg prádla./ Žel nejstarším kouskům už může být 40 let a náhradní díly prakticky nejsou. Už jsem ji jednou zkoušel a dopadl jsem špatně. Řídil jsem se skvěle napsanými články K. Mišoně v MV. Žel podcenil jsem množství vody na soustavné prohřívání Frymety a tak se mi vevnitř vše zaneslo chladnoucím voskem, zvl. střed dna. No a pak už část vosku tekla po motoru pod ždímačku. Druhý zádrhel byl, že jsem zřejmě tkaninu proti mouchám měl mizerné kvality a ta se trhala a trhala. A tak jsem ten krám uklidil do kůlny s tím, že mě takovéto získávání vosku může políbit ..... . Tento názor odešel a tak jsem na ždímačce zase začal pracovat. Nejdříve jsem chtěl použít teplovzdušnou pistoli, ale ta není na příliš dlouhé používání. Proto jsem zezadu přišrouboval univerzální koncovku z nerez trubky, aby šla jak na pistoli, tak na páru. Jako vyvíječ jsem použil KEG sud na 50 l. Postavil jsem ho na trojnožku a pod něj postavil izolaterský hořák. Tedy použil jsem věci co jsem měl doma. Na sud jsem navařil kousek 12 mm nerez trubky a sud s ždímačkou propojil silikonovou hadičkou. Ta má vydržet až 200 st a tak vyhovuje. Žel je dost drahá. Sud bude v této úpravě sloužit také jako varna pro "výr. destilované vody" aj. Silonový pytlík jsem nahradil jutovým a zvědav začal těžit. Vše začalo bezvadně fungovat, separátor vosku jsem měl od minule a tak jsem si těžbu vosku užíval, šlo to bezvadně. Na závěr jsem udělal proplavení odpadu jako zkoušku výtěžnosti a ta tenké vrstvička cca 30 dkg vosku ze 45 kg čistého rozhodně nestála za tu práci. Vylepšení na jaro, kdy mě čeká tavení staveb. rámků: Frymetu zdvihnout cca o 20 cm a nohy roztáhnout víc do stran a do vzniklého prostoru naskládat cca 12 cihel. To vše kvůli stabilitě a vibracím. Výtok vosku udělat z nerezu, plast se bortí. No a udělat si pár šikovných dřevěných šťourátek, abych nemusel do horkého prostoru kolem 100 st. strkat ruce protože ani v rukavicích to není nic příjemného. Teď jsem víc než spokojen! Třeba to někomu pomůže. Zdraví R. S.
Rudo, díky za skvělé testování. Já zrovna v těchto dneš stále přemýšlím, kam se se zpracováním vosku vrtnout. Doposud jsem tavil ve velkokapacitním slunečním tavidle http://www.modernivcelar.eu/clanky/me-zk...idlem.html Je to dobré, když v průběhu sezóny potřebuji vytavit, nebo když je několik včelstev. Navýšil jsem a očekávám, že to už nebude dostačující, stejně tak i výtěžnost není dle mého ideální.
Zvažuji i ždímačnu na vosk, komerční jsou docela dost drahé (30k), napadlo ně pořídit tuto nerezovou http://www.zdimacky.cz/index.php?stranka...produkt=38 a poupravit pro vosk (vytápění párou, plastové víko a výpusť nahradit kovovými ...). Co si o tom myslíš po současných zkušenostech?
Jene,jestli chceš zkušenosti - tak rada: P. Widerman ,Mohelnice.
Může ti ji ukázat a říci svůj názor.Zkušenost je asi rok.
Odstředivka je i s kotlem.Topení dřevo. Koupená. F.V.
Předpokládám Baze Alfa http://www.bazealfa.cz/kotel.html
Tolik peněz do zpracování vosku nejsem ochoten dát.
Já též ne.
Jen jsem ti chtěl říci kde uvidíš mustr a můžeš dostat jeho klady a zápory.
Větší typ koupil p. Doubrava,též z Mohelnice.
Je u nich vidět dobře Odstředivka.Je zde použita přímo od Romovky. Výrobci kotle a odstředivky tam ďelali a čerpali ze svých zkušeností.
Navíc berou díly přímo od nich.
Je to navíc vyzkoušené a p. Widerman před tím i něco bastlil. Za zkouknutí nic nedáš.F.V.
Do tohoto Františku nepůjdu. Pár kamarádů toto má, je to hezké, ale na moje počty včelstev příliš nákladné.
Jene,on kotel k tomu je přidán jen kvůli vytápění.
Odstředivka je podle všeho ona,jen je upravena.Uchicení místo třech je jich tam šest gumovích špuntů.A p.Widerman to
zkoušel již před tím bez kotle.
Chtěl jsem jsem poradit ,než se do toho pustíš.Ta bez toho kotle mu v něčem nepasovala. Nevím co tam bylo za chybu.F.V.
Rekl bych, ze to mohlo byt malo stabilni - kotel to fixuje.
taky jsem o bazealfa přemýšlel, ale je to hroznej ranec.......pak jsem přemýšlel jen o odstředivce od nich ale spočítal jsem si, že bych toho vosku musel navíc z těch košilek dostat tolik, že se to nemá nikdy možnost zaplatit......to by toho musel mít člověk fakt hodně, aby se to někdy vrátilo
Já myslím, že utrácet zbytečně moc peněz na zpracování vosku je zbytečné. Ždímačku OB 10 jsem koupil za 400 Kč a je to taková solidní silně předimenzovaná mašinka z 60 tých let. Trochu ji upravit nepředstavuje velký problém. Nádobu na tavení plástů mám ze školní jídelny za 1500 Kč - 180 l. 2 Keg sudy 50 l jsou za 2000 . Deskový lis na mezistěny i s pokusy a slepými uličkami mě přišel cca na 7 000. Takže celé zařízení od vyvařování plástů až po výrobu mezistěn ze svého vosku mě přišlo cca na 12 až 14 000 Kč. Ještě větších úspor jsem dosáhl při výrobě horkovzdušné bedny. To je zařízení, které budeme nejspíš v dohledné době při změně zaběhlého včelaření potřebovat všichni. Samozřejmě se vyrábí :kulatý typ za něco kolem 30 000. To si ale koupí pouze nemyslící blb, protože kulatý typ je silné nepraktický a moc se tam zvl. větších plástů nevejde. Pak se vyrábí velmi povedená bedna asi na 20 plástů ovšem cena se pohybuje kolem 100 000 u českých prodejců. Jdete li na západ asi 1/3 ušetříte, jdete li na dálný jihovýchod dostanete se na polovinu. Jo ty dotace!!!! Ale i polovina je hodně peněz a tak jsem to vyfouk podle sebe u malých plástů na dvojnásobnou kapacitu a světe div se stačilo pouhých 5 000 Kč. Samozřejmě pár věcí jsem pohledal u sebe a trochu vypomohli kamarádi. Jsme opravdu tak hloupí a neschopní abychom kupovali drahé věci když nemusíme? Dobrou noc přeje R. S.
rudolfe nemáš nějaký fotky? Vůbec netuším o čem mluvíš....
Já už mám vymyšlené a narýsované tavidlo tohoto druhu a le s malými úpravami a hlavně dle svých rozměrů a z trošku silnějšího materiálu. Celé bych se měl vejít materiál, řezání sváření do 13000...ale furt si říkám, zda je to ta pravá cesta. Samozřejmě kotel a ždímačka je top, ale je to balík. To co ušetřím na levnějším tavidle se mi v životě v mých 30 včelstvech nevrátí v těch zbytcích, co mi zbyde v košilkách z toho mého výše uvedeného tavidla...prostě tápu
i jsem měl chvíli v merku klasický vařák v nerezu s lisem, ale nelíbí se mi, že je to kulaté a nemůžu tam dát celé rámky....i když si myslím, že i ty z páry budu muset stejně čistit, jako když vyříznu souš rovnou a vhodím to do toho kulatého...
prostě ted se rozhoduji zda tento, či tento typ
ten hranatej bez kulatýho je na nic protože spousta vosku zůstane v košilkách

kulatý bez hranatýho je naprd, protože nemůžeš (nebo velice složitě a zdlouhavě) vyvařovat celé rámky

já to pořešil výrobou hranatého samodomo (teda ve spřátelené nerezárně) a koupí kulatého od KODĚL JANČA
Pro malého včelaře je nejlepší těžit vosk párou. Měl jsem doma, dělal jsem na tom veškerý vosk, ale ve velkém je to úlet. No kdo je nemá? Nedoporučuji kulaté nádoby a už vůbec ne ty plastové. Celé se to prodává za něco kolem 8 000. Kdo chce šetřit, nádobu na vyvíječ najde ve sběrných surovinách, jako tavící prostor poslouží starý medomet obalený lepenkou a navrch vodovzdorná překližka, nebo si skříňku vyrobit celou z překližky, dolů nějaké síto, stačí úplně řídký jutový pytel a máme hotovo a investice v korunách. Hořák na izolace půjčí kamarád. Kdo se rozhodne pro elektriku, měl by cca po 15x použití jednou nalít ocet a vyvařit!!! Návody o tom taktně mlčí, ale propálené topné tělísko je nepříjemná komplikace. Takže s voskem končím, čekají mě mezistěny! Zdraví R. S.
(25.11.2017 23:45)Bobr napsal(a): [ -> ]ten hranatej bez kulatýho je na nic protože spousta vosku zůstane v košilkách

kulatý bez hranatýho je naprd, protože nemůžeš (nebo velice složitě a zdlouhavě) vyvařovat celé rámky

já to pořešil výrobou hranatého samodomo (teda ve spřátelené nerezárně) a koupí kulatého od KODĚL JANČA
přesně tuhle cestu jsem si vymyslel já...ale zkoušel jsem vyvařit košilky, co mám z jiného parního tavidla a nedalo to prakticky nic a jen takový fakt černý vosk ...tedy si myslím, že se ta investice do další lisu nikdy nevrátí ...a to ani cenou ale hlavně ani kvalitou zbytkového košilkového vosku
Rudolfe prosím jaká byla výtěžnost toho paroveho tavidla? Jaký typ si měl? Má smysl používat tento typ?
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's