Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Varroatolerantní včely
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
K varoatolerantním včelám už je jen krůček, protože "varoatolerantních včelařů" už je hodně.....a letos jich hodně přibude..... Někteří VD tolerují natolik, že ještě ani nedali KM....Dodgy......Big GrinBig GrinBig Grin
(14.08.2014 10:19)KaJi napsal(a): [ -> ]Skutečně by mně zajímaly nějaké odkazy na "studii kde by byla prokázána preference trubčiny roztočem".
Já slyšel pouze o té, která to nepotvrdila a nezjistila statisticky průkaznou preferenci.
To když nemohli najít čím je trubčina atraktivní pro VD aby vyrobili pasti na VD. Tak si to ověřili a zjistili že je to tradovaná informace. A je to už přes deset let stará inf.

https://www.google.cz/search?q=The+effec...8Qf8vIG4Cw
http://scholar.google.cz/scholar?q=The+e...CB8QgQMwAA
https://www.researchgate.net/publication...e_colonies
Zde odkazy na literaturu. Debaty se ovšem vedou stále ...
Začalo to s tímto článkem: Grobov (1977). Varroasis in bees. In: Varroasis, a honeybee desease. Bukarest, Apimondia Publ. House, 46-70
http://www.beesource.com/point-of-view/e...ra-drones/
http://link.springer.com/article/10.1007...571#page-1 - neúplné Springer...
Jiří
(14.08.2014 10:15)mmahut napsal(a): [ -> ]Podľa štúdie čo som čítal, nakoniec sa zistilo že VD nevie rozpoznať trubca od robotnice. Je to dane čisto štatisticky, keďže zaviečkovanie ako aj vývoj trubca trvá o 10% dlhšie ako u robotnice má VD väčšiu šancu napadnúť práve túto kuklu. Ešte sa tam spomínal fakt že im väčšia bunka umožňuje viac potomstva.

U vcely Apis Cerana to VD alebo VJ rozoznat vie, potvrdilo to viacero vyzkumov uz dost davno.

The question remains as to why varroa mites refrain from reproduction in worker cells of A. cerana. Apparently, reproduction is not the only reason for mites to invade a brood cell. They may invade worker cells of A. cerana to hide in safety from the grooming behavior of adult bees or because residing in worker cells may lead to higher reproductive success in a following cycle in drone brood cells. Thus refraining from reproduction in worker cells of A. cerana may well be a better strategy, if this allows the mite to survive and reproduce later.
Tady si to přečtou i ti co neumí anglicky.....Big Grin


[attachment=2891]
Ty z nás robíš p...l???? To je arabčina či, čo????
(14.08.2014 10:52)Debora napsal(a): [ -> ]Náš dělniční plod už je past na varroa. Ale je to všechno pouhá nehoda, náš dnešní trubčí plod je pro varroa příjemný penthouse, ale spokojí se i s dělničním plodem, který se svou velikostí podobá původní evoluční velikosti trubčího plodu. A až se nám podaří zvětšít varroa, bude dobře Wink

Tak to je dobrej nápad! Velký roztoč by mohl být ještě dobrý byznys, zejména pro včelaře, kteří mají rojivá včelstva. Kdyby byl kleštík tak velký, že by se vešel pouze do matečníku, ...

...vždycky jsem si myslel, že to, co roztoče přitahuje na trubčím plodu není velikost buňky, ale inkubační doba trubčího plodu...
To je to co je pro něj "užitečné". Otázka je jak to pozná pokud to pozná. Tedy zdali je to pro něj atraktivnější a proč.
Patrně stejně jako včely. Ataktivnější rozhodně, protože je to pro něj užitečné
Neřeší někdo u nás využití včel MONTICOLA? Má kratší vývoj, VD se na dělnici nestačí vyvinout.
Je něco nového na téma varroatolerance za posledních 6 měsíců?
Předpokládané i evidované vyšší či vysoké podzimní, zimní ztráty 2014-2015 se jen opakují?.
Ačkoliv v tématu varoatolerantní včely byl termín virů několikrát užit, myslím varroatolerance a virové onemocnění jsou spojené nádoby. Nelze řeit jeden problém bez druhého.
J.Bűrgel
Posledním Bond testem zatím neprošlo cca30% testovaných. Bližší čísla budou v CISU.
Po dalším rozchovu přeživších je další test plánován za cca 3 roky. Dle toho jak se podaří vyjednat dotace na rozchov pro včelaře kteří v tomto kole se svými liniemi neuspěli.
Ako by si mal pocinat hobby vcelar v stredoeuropskych podmienkach, aby prispel svojou trochou? Predpokladajme, ze opusteny ostrov ani vyludneny mociar nie je k dispozicii. K dispozicii je jednociferny pocet vlastnych vcelstiev a dvojciferny pocet susediacich vcelarov.
Urobim test na hygienu s prepichovanim viecok. Zistim, ze nic moc. Vyhladam odvieckovany plod, nenajdem. Otvorim par kukiel, ci sa varroa uspesne a nepovsimnute mnozi a zistim, ze mnozi. Co dalej? Menim matky za dcery kazdy rok v nadeji, ze raz sa nejaka lepsia objavi? Zozeniem matky od niekoho, kto ma lepsie? Kto ma lepsie?
Na Scientificbeekeeping je série o varroa a tam probíral návod pro velkochovatele a pak pro malochovatele.

Ve zkratce - základem je dělat smyvy a sledovat které včelstva mají co nejplošší křivku stoupání. Vybrat určitý počet, z nich vybrat ty co mají další preferované vlastnosti a ty rozchovat. A tak dokola. Ale chce to minimálně 200 včelstev jako start. Tj. malochovatelé v okolí se musí domluvit.

http://scientificbeekeeping.com/varroa-m...tant-bees/

Je to zajímavé čtení, doporučuji.
Dakujem, zaujimave citanie, dozvedel som sa nove veci. Dost by som polemizoval so siedmou castou - daleke uvahy postavene na velmi zjednodusenych predpokladoch. Tak zjednodusenych, ze az nepravdivych, povedal by som.
Ma zmysel porovnavat rast poctu roztocov medzi vcelstvami susediacich vcelarov? Nebude rozny slnecny svit ovplyvnovat plodovanie a skreslovat vysledky? Rozne zakrmenie, rozne vetranie, rozne zateplenie, rozne osetrovanie, rozne liecenie? Ked uz budem pred ostatnymi hrat nadseneho blbca, rad by som navrhol metodu, ktora funguje.

Debaty o zmysle liecenia su tu na fore velmi zive. Ale na priamu otazku, kto ma a poskytne odolnejsiu vcelu, je akosi ticho. Tutova reklamna prilezitost...
No potřebuješ nějak vybrat včelstva která mají sklon k tomu udržet nárust infestace na rozumné úrovní. Nevím jestli to že je včelstvo ve stínu nebo že plodujé míň či víc má až takový vliv. Pokud míň ploduje, má méně včel a tak procentuální infestace bude +/- stejná. Velmi zjednodušuju, ale myslím že je to dostatečné hodnotící kritérium.

Co se týče léčení, tak tam je samozřejmě potřeba neléčit, Aź jakmile dosáhne úrovně mimo nastavené kriterium, tak zaléčit. Bude to navíc léčení cilené a né slepé.
Erik Osterlund:
https://www.beeculture.com/varroa-resist...in-norway/
VT včely prevezené do Švajcu prosperujú.
https://www.elgon.es/
Ale nie sú to kranky Idea
Stran: 1 2 3 4 5 6 7
Referenční URL's