Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Mini úl pro chov matek
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Ahoj jj mam podobné ,ale vyrobil jsem si je sám.

Stáhnu fotky a pošlu ti je. Lepši je si je vyrobit. Před lety jsem si sám vyvíjel chovný úlek. a postupně jsem došel na 6 pul rámků 39x24.
Na tom se dá velice snadno zazimovat i matka. Určitě bych raději si je vyrobil sám ,než kupoval.
Mám a používám přesně tyhle Smile i jsem v nich vyzimoval záložní matky
Nějaké bližší info by Jirko nebylo?
Zdravím. Taky bych měl zájem.Musím přes zimu nějaké vyrobit.
Miniúl je ze čtyř částí, dno má dva větrací otvory a dvě česna, nástavek má šest rámků 22x17 a včelotěsnou přepážku, pak set obsahuje krmítko na tekutá krmiva a víko. První osazení probíhá stejně jako u oplodňováků, dávám větší hrníček včel do káždého oddělení a rámky mají jen proužek mezistěny. Většinou přidávám matečník den před vylíhnutím, líhnou se tam v pohodě.

Docela dobře se v tom dají vytušit budoucí vlastnosti matky, ty u kterých rychle staví a tvoří věnce zásob na rámcích bývají dobré i v úlech. Když se nějaká nevylíhne nebo nevrátí ze snubního proletu, stačí vyjmout přepážku a těm, které nemají matku, uzavírám česno.

Samozřejmě lze po odejmutí oplozené kladoucí přidat další panušku či matečník. No a postupně behem léta si vyberu pár matek, ze kterých udělám záložní, těm přidávám nástavky včel s plodem bez matek ( přes noviny ) a na třech je zimuji. Horní nástavek plný zásob a ve druhém krajní se zásobami. Nemají opravdu velkou spotřebu. Přemýšlím zkusit zimovat na dvou , ale nevím.

[Obrázky: Sn_mek_2884.jpg]

Po vyzimování to matka hezky zaklade, pak zase můžeme ty miniúly rozdělit, udělat takové minioddělky, přidat matečníky a jede se nanovo.
Uf to jste mě ,ale zahltily maily. Tak jsem si pospíšil a aspoň několik foteček na našem webu.
http://medove-zpravy.blogspot.cz/2015/07...matek.html
Jindřichu, vykusují Ti to???
Jak je máš dlouho??
Jak je to s vlhnutím toho růžového XPS?
Udělal jsem z něj nástavek a právě vlhkost rozhodla, že jsem raději koupil šedý Synhos.
jirko ano vykusují . pokud použiješ originální Sytrodur 3036 vydrží to asi 6let. A vykusovaní je závislé na dodržení včelí mezery pokud je menší pustí se do něho.
Oprava je jednoduchá vyřízneš a zalepíš.

Vocho nepozoruji vlhnuti. synthost je fajn ,ale u nás se nedá sehnat. Je to údajně styrodur od výrobce z Častolovic.

jedine co chybí našim ulkum je viko a oplechovaní, neboť k tomu jsme se ještě nedostali. To víte dětem to zas tak rychle nejde.
(09.07.2015 21:30)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]Ahoj jj mam podobné ,ale vyrobil jsem si je sám.

Stáhnu fotky a pošlu ti je. Lepši je si je vyrobit. Před lety jsem si sám vyvíjel chovný úlek. a postupně jsem došel na 6 pul rámků 39x24.
Na tom se dá velice snadno zazimovat i matka. Určitě bych raději si je vyrobil sám ,než kupoval.

Nesoukromnič, dej to sem. Smile

Letos jsem udělal dobrou zkušenost s 6r NN nástavky, původně jen záložní oddělky jsou dneska i na 4 6rNN.

K těm Mini - až se proberu fotkami, v Itálii to měli na jedné farmě pěkně vymáklé - půlené NN jen truhlářsky. Tedy na frézce dělané rámky co pasovaly do sebe. Dva dali jeden NN rámek.

Podle mě to kombinuje u nás v podhůří dobré zimování na velkém rámku, na jaře snadné rozlámní do množství plemenáčků.

A myslíš ?
http://www.isover.cz/styrodur-3035-cs

Jak moc je ten povrch zpevněný proti obyč styroduru 30xx?
Kaji kdybys koukal na mé stránky a četl je, jistě bys odhalil že se jedna o půlky ramku39 x 24 které se dají lehko rozložit nebo složit.styrodur 3035, který byl kdy si všude dostupný. Poprvé použil Kolomý. A ukázal ve včelařství fotky oplodňáčku z tohoto materiálu, psal se rok 2004 Ještě ten rok jsem vyrobil podle něho oplodňáčky. A mam je do dnes. Občas nějaká dírka je ale stále jsou fajn.
(10.07.2015 12:33)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Miniúl je ze čtyř částí, dno má dva větrací otvory a dvě česna, nástavek má šest rámků 22x17 a včelotěsnou přepážku, pak set obsahuje krmítko na tekutá krmiva a víko.

Jirko, to je na teplou stavbu?

(10.07.2015 12:33)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Samozřejmě lze po odejmutí oplozené kladoucí přidat další panušku či matečník. No a postupně behem léta si vyberu pár matek, ze kterých udělám záložní, těm přidávám nástavky včel s plodem bez matek ( přes noviny ) a na třech je zimuji. Horní nástavek plný zásob a ve druhém krajní se zásobami. Nemají opravdu velkou spotřebu. Přemýšlím zkusit zimovat na dvou , ale nevím.

Rozumím tomu tak, že k tomu máš přikoupeny další nástavky a zimoval jsi je na 3 miniN?
Zimoval jsem je na 3 nástavcích, ale možno že jeden dva zkusím na dvou . Smile tři fungují
A stavba je tam jaká? Teplá či studená?
Já to mám na studenou, ale můžeš použít obě, myslím, že to jde v pohodě.
Aha, já totiž z videa k tomu produktu pochopil, že je to jen na teplou. Zrovna včera jsem s klukem postavil takový malý úlek, inspirovaný tímto vláknem. Je to na poloviční L2/3 rámky, které pak jednoduše bude moci dát do normálního nástavku a naopak. Jen jsme se stále nerozhodli, jakou stavbu zvolíme. Možná zkusíme do každého jinou a uvidíme, jak se to chová.
Rozmýšľal som tiež o mini úle, ale skúsim rozdeliť nadstavok na 4 diely po 2 rámiky mojej miery ako to má p. Kolomý a nemusím deliť rámiky a skladať malé úle. http://www.apis-kolomy.cz/wp-content/uploads/včely1.jpg
Honzo to vše jsem měl a ještě mam. Problém u sdružených oplodňáčku je(měl jsem je i s centrálním krmením), že při zrušeni jednoho dvou nejdou odstranit včelky ,které tam zůstanou- pokud tedy ovšem nenecháš je přes noviny se vedle prohryzat. Největší problémy jsou v tuto dobu ,kdy si včelky chrání své i proti osiřelým včelkám.
Jeden ul. jedna matka je nejlepší a nejlehčí varianta.
Tiež rozmýšľam, že si na budúci rok zaobstarám nejaký miniúlik, tento rok nám ich propagovali na včelárskej nedeli. Buď si kúpim ten od lysoňa a budem sa s tým hrať, alebo si niečo vyviniem a vyrobím na svoju rámkovú mieru, Možno poteším B-čkarov a E-čkarov, mohli by to tiež používať.Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's