Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Poslední procento - internetové stránky Jana Peterka
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Dobrý den včelaři,

máme tady konec roku, takže bych Vám chtěl nejprve popřát úspěšný nový rok 2019 a dále Vás informovat, že pokračuji ve svém snu Smile a tak jsem zase máknul a v těchto dnech spustil své včelařské stránky, které najdete na adrese:

www.posledniprocento.cz

Především si můžete přečíst článek, který je k aktuální situaci:

http://posledniprocento.cz/2018/12/20/uh...-biologie/

Tak ať se Vám daří Smile

Jan Peterek
Stále mi nie je jasné, aké antivirotiká to v čechách používate, keď v článku uvádzate ošetrovanie 5x za rok? Opakujem ešte raz, 90% ošetrení u nás tvorí amitráz, zvyšných 10% sú alternatívne metódy. Takže DWV a iné virové ochorenia sa u nás šíria napriek tomu, že podľa Vašej teórie by už mal byť problém dávno vyriešený prirodzeným výberom.
No já bych temu našemu Honzovi zasej šecko nevěřil, ono to zatím vypadá, že víc píše, než fčelaří Wink
aké antivirotiká to v čechách používate - já vím jen KM, která opravdu na DWV zabere. Jestli jsou i jiné, tak si nechám také poradit.
No zaberie, nie je to náhodou tak, že oslabení jedinci jednoducho nevydržia a umrú? A tým pádom nemôžu ďalej šíriť vírus?
výpar kyseliny asi nesvědčí virům. Doporučuje se dlouhodobé působení na varroa a než "odejde - včely narozené bez křídel" zbytek zavíčkovaného plodu.
Cíleně neléčí včely nikdo z nás.
Cíleně se jen snažíme likvidovat W.D. s přesvědčením, že čím víc ho zlikvidujeme tím víc usnadníme včelám se vypořádat s viry a bakteriemi a ony třeba přežijí.
To, že sekundárně tato "léčba" může působit i na viry je spíše naše přání, ale rozhodně ne jistota.
Honza Peterek to sice ma zmáknuté viac teoreticky než prakticky,a myslim že viac vecí sa vyvíja alebo vyvíjalo alebo bude vyvíjat odlišne od jeho grafov,no celkom mu fandím a hodnotím jeho aktivity pozitívne,vzhladom k tomu ze masovo pribúda rychlokvasených vcelárov,a je len dobre ked sa na začiatku dostanú aj k takymto pohladom,aby zistili ze včelárenie to niesú len pekné etikety na pohároch s medom a vrecká plné penazí´za jeho predaj Smile
Souhlas s predposlednim prispevkem, na viry a bakterie nikdo neleci, tady to za nas dela vse evoluce. A to ze redukujeme brouka je jen z toho duvodu, ze nechci cekat 20 let, nez v okrese zbydou 3 broukotolerantni vcely, ktere pak nekdo poradne nezakrmi a budeme vsichni v pr****. Kdybychom vcely nezneuzivali k hospodarstvi, tak at si s nimi evoluce dela co chce, ale takto si uz v dnesni dobe nemuzeme dovolit je nechat být....
[Obrázky: opica.jpg]
Prepáčte, už som tento obrázok vložil viackrát.
Pustiť - nepustiť Huh
Liečiť - neliečiť Huh
Veď práve, nikto u nás nelieči DWV ani iné víry, huby ani baktérie, tým pádom by podľa jeho teórie už dávno nemal byť s týmito chorobami v rámci evolučného vývoja problém. Takých 5-6 rokov dozadu nikto nepoužíval ani organické kyseliny. A hľa, máme tu predsa problémy o ktorých sme čítali iba v správach. Takže táto teória je podľa mňa dosť pochybná. Možno by zabrala na varoatoleranciu niekde v izolovanom prostredí, ale tu sme v inom prúsere.
Jsem zvědavej, jestli nám to Jan Peterek vysvětlí nebo jestli jde jen o reklamu na jeho knihu.
Ak to čo popisuje on môže fungovať, ale rozhodne nie tu a teraz, kde sa miešajú rôzne vplyvy, rýchlo sa menia podmienky, importujú a exportujú sa nie len línie, choroby,.... ale sa krížia jedince hore dolu. Prispôsobenie sa podmienkam je beh na dlhé trate, nesmú sa tie podmienky meniť tak rýchlo, ako sme toho svedkom. Sorry, tomuto jednoducho neverím, môže to byť napísané hocijako pekne
Určitě rád vysvětlím.
Tuto teorii jsem sestavil před více než rokem. Poté se našlo několik lidí, kteří se mi následně ozvali a řekli mi, že ta procenta sedí (samozřejmě není to vždy na 100% přesně). Od roku 2016 je v tom už zmatek, ale co se týče mé představy do roku 2016, tak mi bylo řečeno, že to sedí, nikdo se z čísel nějak výrazně nevymykal. Přece jen se našlo z 50 000 včelařů v ČR několik jedinců, kteří to nechali na přírodě ať už před rokem 2007 nebo až potom. Když viděli, že to myslím se včelkama upřímně, tak se mi sami ozvali, jinak jsou ale většinou ticho, jednak tady máme nějaké nařízení aplikace (usiluji o jeho zrušení, především pro to, aby se rozvázaly jazyky) a jednak jsou také nemalé krádeže včelstev a vandalismus, tzn. nelze nic namítnout. Mě to aspoň dost posílilo v tom, co prezentuji.

Včelařím teprve od roku 2013, o cizích lidech mluvit nebudu, teorii jsem měl stejně postavenou dobře. Jakožto ale mladý člověk, který chce včelařit i za 40 let se zabývám vůbec konceptem včelaření a mám dost pochyby, aby tady byly vůbec včely za nějakou dobu. Podkopanou vitalitu včelstev si musí všimnout naprosto každý.

Vím, že chcou lidi někdy čísla, zajímalo by mě, jestli se Darwina taky ptali, jak ještě žil, aby předložil čísla své teorie evoluční biologie. Evoluční záležitosti se měly nechat na přírodě a byl by klid.

Další věcí je to, že i přesto, že internet funguje, komunikace, přesto tady včelaříme z jistého pohledu dost izolovaně. Jakto, že VSH byla v USA popsána už v 90 letech a tady ji zná jen pár lidí? Jak je to možné? Proč tady přednášející toto neprezentují? Vždyť je to pro včelařinu naprosto klíčové z dlouhodobého pohledu. Vždyť je to 20 let. Neznám člověka, který by se pustil do VSH u svých včelstev a nic nikde nenašel, kdo má 20-30 úlů, tak zpravidla vždy něco najde, pokud to nejsou všechno sestry. I jedna studentka dostala bakalařskou práci na toto téma, dostala támhle 30 úlů a něco také našla, 22 letá studentka. Kdežto člověk čte i v roce 2018 diskuze, zda je lepší tvrdá nebo měkká chemie, toto se řešilo v Rakousku nejvíce v roce 1988, 30 let zpět. Včelaříme tedy moderně s moderními poznatky? Asi dost těžko.

Co se týče těch virů, tak je to tak jak píšu. Když tady virus DWV nebyl, včelstva vydržela tisíce roztočů, nyní sotva stovky a sám mám také zkušenost i plno dalších lidí, že už i 300 roztočů dokáže zabít včelstvo. Když se včelstva na DWV proselektují, opět vydrží tisíce roztočů. Kdysi stačila bohatě ošetření v zimě, nyní ošetřuje nebo zasahuje do včelstev včelař prakticky vždy už i v létě a ty letní zásahy jsou právě především vůči virům (byť se může zdát, že likvidujeme roztoče).

Mluvím tady o celorepublikovém konceptu, samozřejmě, že se najdou stále lidé, kteří ošetřují jednou za rok, jiní zase 8x za rok a aplikace kyseliny mravenčí ve spojení gabonem byla i mi prezentována jako super účinná...

Další dotaz tady padl: léčit nebo neléčit?
Nyní se neléčit už nedá, proto se snažím o to, aby včelaři začali se včelama pracovat (sledování křivky množení roztočů, VSH testy), rozchovali nejlepší, poptali se kamarádů v okolí a probrali s nimi jejich výsledky, vyměnili nejlepší matky. Včelstva, kde se objevily problémy s viry vyřadit z dalšího rozchovu. Jakmile se včelstva trošku zlepší, poté bude možné postupně snížit ošetřování a tak postupně vysazovat zásahy. Ze dne na den to utnout nejde, tam potom nastane s největší pravděpodobností 100 % úhyn (ano, až tak daleko jsme zašli). Převoz odolných včelstev na delší vzdálenosti nefunguje, musí se hledat odolná včelstva především ve svých lokalitách.

///////////

Uvědomte si prosím, co tady prezentuji. Situace je řekl bych kritická a kdo začne experimentovat, tak je velká pravděpodobnost, že to bude více nebo méně bolet (čímž se sám můžu vystavit v budoucnu nepěkným komentářům), ale musí se to začít dělat. Opravdu takové úsilí nedělám pro pár vyděláných tisícovek z prodeje knihy, tohle by mi za to nikdy nestálo. Jinak samozřejmě vložit včely zpět do rukou přírody není experiment, experiment je to, co se děje od roku 1980.

Spíše vidím, že tady moc lidí neprezentuje moderní postupy včelaření a tak se snažím dělat osvětu. Jednak Darwinovské včelaření, které se po celém světě začíná šířit, protože lidské metody selhávají, jednak poznatky ohledně varroatolerance Smile
Líbí se mi každá aktivita která přiměje více včelařů přemýšlet a chápu že je dobré pro příklad celou situaci zjednodušit, ale termín “třetí nemoc” se mi nelíbí. Paralýza je možná desátou či dvacátou nemocí kterou naše včely trpí. Mnohem víc se mi líbí dělení na varroázu A,B,C jak si zavedl Leoš Dvorský.
Jeden můj známý šlechtil mnoho let na VSH a dosáhnul výborných výsledků. Jenže se pak ukázalo, že tato včelstva jsou extrémně citlivá na viry a kolabovala už při nízkém počtu kleštíků. Šlechtit a upnout se pouze na jednu vlastnost se ukázalo jako chyba. Ztratil několik let a dneska už VSH neřeší.
Možná bude lepší šlechtit na mou oblíbenou “jiskru v oku” Smile
(27.12.2018 12:40)Jan Peterek napsal(a): [ -> ]. Když tady virus DWV nebyl, včelstva vydržela tisíce roztočů, nyní sotva stovky a sám mám také zkušenost i plno dalších lidí, že už i 300 roztočů dokáže zabít včelstvo. Když se včelstva na DWV proselektují, opět vydrží tisíce roztočů.

Jste si 100% jistý, že jsou to viry?
Jsou i jiné teorie, co úhyny způsobuje. Například NC. I ve spojení s vědeckými poznatky a popisovaným průběhem úhynů to krásně do sebe zapadá, obdobně jako u Vaší verze.
Pane Peterku, vaše postoje jsou z mého pohledu více aktivistické, než praxí podložené, a to by asi bylo dobré si ujasnit. Avšak i tyto postoje jsou potřebné a to za předpokladu, že dotyčný zná své hranice (více cituje podložená data a méně věští). Souhlasím, že včelaře je nezbytné jakýmkoliv způsobem z letargie probrat.

K VSH.
VSH samo o sobě není vlastností, která by naše včelstva spasila. Je jen jedním ze střípků varroatolerance. To, co naše včelstva momentálně mortalizuje, jsou kolapsy a s nimi spojený extrémní horizontální přenos, migrace kleštíka a spolu s ním i DWV viru. Tedy pro nás je v této souvislosti daleko významnější vlastností včelstev včasné ukončení plodování, hospodaření s pylem a medem a kvalitní výchova plodu. Ať chceme nebo ne, bude tu stále ta polovina včelařů, kteří matku nikdy nehledali a tři čtvrtiny včelařů to prostě dělat nebudou. Tedy klíckování matek není východiskem.

Mohu doporučit všem přednášku
na N.Zélandu. Bylo by svělým počinem někoho, kdo vládne angličtinou (Rendyho speciální angličtinou) lépe než já, aby dopsal by k tomu české titulky. To vydá za většinu knih.
Pán Peterek, držím Vám palce. Kúpim si Vašu 9 doplnenú reedíciu knižky. Tam by už mohla byť zverejnená podrobná diagnostika súčasnych úhynov a metodika ošetrovania včelstiev.
U jedne takove studentske prace jsem "asistoval" odpovedmi na otazky a slecna byla presvedcena (naockovana) DWV virem jako samozrejmosti,kterou musi vcelari pozorovat pri kolapsech vcelstev,pak celkem rozcarovane priznala z odpovedi,ze tohle vcelari nepozoruji...Takze jak? Nejsou vcelari schopni ho pozorovat? Nebo je za tim N.C.? Nebo oboje?
Ze znalosti vyvoje v mem okoli nasledky viru pozorovany nebyly,ale byla potvrzena N.C.A ted babo rad...Jediny fakt,ktery se da primo potvrdit pozorovanim,je ze z tisicu roztocu z minula neznicicich vcelstvo vyvoj klesl na par set roztocu a ztratu vcelstva.
I kdybych prijal fakt,ze roztoci osedlavaji vcely,tak mi stejne neni jasne,jak ve vcelstvicku dokonavajicim na To-cosi a nevyloupenem, se nachazi minimum klestiku na plodu pri pitve,prece mi nechce nikdo namluvit,ze po letnim potlaceni roztoce se behem mesice opet namnozi x krat,aby posleze zabil sveho hostitele a vytratil se se vcelami vyletajicimi umrit mimo ul.(kam jinam by se ztratil???).To by roztoc pachal destrukci na svem hostiteli a na sobe sama??? Podobne chovani moc smyslu nedava.
Kdezto,uz ho dava na kolaps na N.C,tam je N.C. destrukci jak pro vcelstvo,tak pro roztoce.Muj pocit je,ze N.C. jako vektor kolapsu se prehlizi,ale vinikem se dela roztoc prenasejici viry...
Co je novinkou poslednich let-viry nebo N.C?

A vubec,existuje nejaka studie,jak se vyporada roztoc s N.C..Nejaky duvod tohle snizeni mnozstvi roztocu o rad mit musi.
(27.12.2018 14:42)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Bylo by svělým počinem někoho, kdo vládne angličtinou (Rendyho speciální angličtinou) lépe než já, aby dopsal by k tomu české titulky. To vydá za většinu knih.

Studoval jsem celý soubor proto, abych pochopil více souvislostí a pracně jsem se snažil celý soubor přeložit no a mám to. Je to to nejlepší co jsem o roztočovi objevil. Jenže ten přeložený soubor neumím nabídnout.

Kdo poradí jak to dát na mé stránky nebo sem? Randy tam píše, že není proti.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's