Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Med z obchodních řetězců
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
(18.02.2011 10:46)miko napsal(a): [ -> ]Dnešní (18.2.) příloha Test v MF Dnes je trojstránka nazvaná "Klamavé obaly potravin". Je tam také zmínka o medu běžně v prodeji v obch. řetězcích.Cituji:Med lesní Co slibuje obal: píše se na něm - Země původu: směs medů ze zemí ES a ze zemí mimo ES.
Jaká je skutečnost: Taková informace medu zákazníkovi nic neřekne.Stejně tak by mohlo na obale stát "původ medu:planeta Země".ES jako zkratka pro Evropskou unii se navíc už nepoužívá.Bohužel předpisy to vyžadují.
Tolik MF Dnes.Jen dodám,že med patří k potravinám kde předpisy vyžadují povinně uvádět zemi původu.

Těch triků je víc, např. ještě dodatek, že je med ze subtropických oblastí, což umožní vyšší hodnotu HMF ...Sad.
Nebo odfiltrování pylových zrnek, což znemožní určení lokality, kde med vznikl. Zákazník má pocit, že jako dostává absolutně čistý med ... Big Grin ... Takže se pak může bastlit levný dovozový med s trochou tuzemského, nahřeje se, aby to mělo barvu ... a vejvar je to věru značný ... Dobře, že se o tom mluví.
Pokládám si otázku, jak velké procento zákazníků tohle ví. Spíše je to v podvědomí včelařů. Než jsem se začal včelaření věnovat, tak jsem o tomhle neměl ani potuchy.
Bohužel asi málo ... Sad Zrovna včela jsem s jedním z nich o tom mluvil a jakkoli je to člověk, který se velmi zajímá t.zv. přírodní produkty, tyhle triky neznal, pochopitelně. Proto je dobré o tom mluvit, vysvětlovat. Chce to čas a trpělivost. Dávám zákazníkům letáček o medu a asi to tam nějakou "rafinovanou" formou zapracuji ...
Právě jsem o tom přemýšlel, že asi jediná šance je tyto informace podávat zákazníkovi při prodeji medu, letáček je ideální forma. Však se tady už někde probíralo. Ovšem i toto je způsob, který se částečně míjí účinkem. Kdo chce kvalitní med, svého včelaře si najde a pravidelně od něj odebírá, protože ví o rozdílech v kvalitě oproti pultovému medu. Kdo kupuje med v marketu, tak se k této informaci stejně těžko dostane.
Postupné kroky ... Zvolna šířit "osvětu" a získávat nové a nové zákazníky. Dávat o sobě vědět, udělat web, propagovat ho, psát o tom do místních časopisů. Je to drobná práce, taková "dělničina" Wink. Ale se časem vyplatí ... Mimochodem: od loňska máme lokální med třeba i v systému "Bedýnky", a to je najednou asi 70 nových zákazníků ... Jde to, holt to chce čas a jistou strategii a důslednost, což je někdy těžké ...Big Grin
Co je systém "bedýnky"? - beru zpět. Dá se to vygooglitSmile) -



"Od svého farmáře můžete každý týden získávat přepravku čerstvé sezonní zeleniny přímo "ze zahrádky".
Zdroj: http://hobby.idnes.cz/bedynky-jak-ziskat...ahrada_bma
Tomu celkem fandím i farmářským trhům,ale člověk nemusí mít jistotu, že mi to dodá opravdu zemědělec a ne vykuk co to koupi a pak rozveze BlushBlush
Je třeba znát svého dodavatele. A to právě funguje v systému "bedýnky". Totéž platí o medu, samozřejmě ...
Dobra metoda je take pri nakupovani v supermarketech. Pravidelne se zastavuji u "medu" a ctu si etikety. Casto prijde i nekdo dalsi s tim ze si jde koupit med.. No a toho ja vyuziji. Oslovim toho cloveka a zeptam se ho co "ocekava" od zrovna tohoto baleni "medu". pokud ma zajem komunikovat, tak mu vysvetlim ve zkracene forme co znamena smes medu ze zemi ES a mimo ES. Pokud evidentne nezdrzuji, tak pridam i vysvetleni co je Cesky med a kde ho sehnat. Pripdne doporucim jake baleni medu ze supermarketu koupit. Ano i v marketech se obcas najde kvalitnejsi med.
Nejvíc se mi líbilo, když v praze ve Vršovicích to ještě nebylo Tesco, ale carrefour, tak tam uprostřed nákupního placu měli stojany tak s 20 litrovejma skleněnejma nádobama s víkem (něco jako moučnice, lekovky) a tak si lidé mohly nabrat med do skleniček. Byla tam cedule, že med pochází od včelaře z Rakovníka, že je z čistých křivoklátských lesů a lidé to braly... Už před 7 lety za 150 kč/kg....

nejlepší je, že svaz dostává už 3 roky 10 mega z eu na propagaci medu.... natočej za to filmy o včelaření, udelaly web.... , ale myslím, že to mezi lidi nějak moc neproniklo, nebo to alespon neni tolik vidět... ale to je jiná diskuze...
(20.02.2011 2:06)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Dobra metoda je take pri nakupovani v supermarketech. Pravidelne se zastavuji u "medu" a ctu si etikety. Casto prijde i nekdo dalsi s tim ze si jde koupit med.. No a toho ja vyuziji. Oslovim toho cloveka a zeptam se ho co "ocekava" od zrovna tohoto baleni "medu". pokud ma zajem komunikovat, tak mu vysvetlim ve zkracene forme co znamena smes medu ze zemi ES a mimo ES. Pokud evidentne nezdrzuji, tak pridam i vysvetleni co je Cesky med a kde ho sehnat. Pripdne doporucim jake baleni medu ze supermarketu koupit. Ano i v marketech se obcas najde kvalitnejsi med.

No to je výborný námět pro hlídky Včelí stráže Smile. Představte si tu krásu. Stovky dobře vycvičených členů Včelí stráže zaujmou pozice u medových regálů v tuzemských obchodních centrech a budou přesvědčovat meduchtivé zákazníky o výhodách konkurence. Kdyby někdo náhodou nevěděl, co to je Včelí stráž, tak tady si může udělat názor Smile
http://www.vcelistraz.estranky.cz/clanky...e-csv.html
http://vcela.webnode.cz/vceli-straz-pri-csv-o-s/

Teď ale vážně. Z hlediska boje o zákazníky je marketový med vážným konkurentem medu od tuzemských včelařů. Přesto není šťastné využívat negativní reklamy, zvláště pak vyjmenovávat co vše může takový závadný med obsahovat. Mohlo by se totiž stát, že takový poučený zákazník koupí raději marmeládu nebo javorový sirup v sousedním regálu, protože ztratí důvěru v med obecně. Tomáš Blecha ve výše citovaném příspěvku zákazníka informoval vcelku korektně o výhodách medu od včelaře, který je samozřejmě nejlepší Smile. Viděl jsem u včelaře i amatérsky tištěný leták, kde byl výčet antibiotik zjištěných inspekcí v dovozovém medu a hrozba alergií z takových medů. Kdysi jsem tyto argumenty také používal v diskusích se zákazníky. Nyní už jen chválím vlastní med. Před časem jsme byli na včelařském zájezdě v Medovém sklípku u pana Klézla v Miloticích nad Bečvou, který je skutečným mistrem v marketingu medu. Sdělil nám, že pokud se zákazník přímo zeptá na pochybnou kvalitu medů v marketech, jen odpoví: To víte, můj med to není!
Broněk Gruna
Čím silnější postavení na trhu, tím si člověk může dovolit víc velkorysosti.

Na otázku kvality medů v obchodní síti říkám, že každý med je zdravý, jen některý ještě zdravější.

A že v obchodní síti je med pro běžné konzumenty, ale to je většinou nepoučený zákazník, a tak je med udělán tak, že se mu líbí - nekrystalizuje, je filtrovaný, čirý atd. protože to trh žádá.
Ale skuteční znalci, co si cení kvality medu, chtějí v něm mít zachováno co nejvíc zdravíprospěšných látek, , ..... , projevují svoji kvalifikaci tím, že nakupují med od prověřených kvalifikovaných obchodních partnerů. Smile.
Ja v tech marketech nedelam vylozene negativni reklamu, jen poutave vypravim o medu a vcelach Shy
Vylozene nerikam, ten med vas otravi Big Grin
jde to i jinak...
http://chebsky.denik.cz/zpravy_region/vc...01101.html
Copak je na této etiketě špatně? Zaráží mě, že takový kolos, jako je Medokomerc nemá v pořádku etikety. Asi to nikomu nevadí.
že by květový??
Za 100 bodů Smile
A není slovo květový uvedeno malým písmem v popisu produktu z boku etikety ? To by pak z hlediska označení mělo stačit.
Příspěvky týkající se kvality medu jsem přesunul do správného tématu. V diskuzi pokračujte tam.
Ono je na trhu více "medových" etiket, které by v soutěži Český med neprošly.
Ono to není o soutěži, ale o nesprávném označení. To není pouze pro soutěž, ale pro prodej. Jak ze dvora, tak v obchodech.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Referenční URL's