Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Péče o roj
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
ja by som to tak urobil, očka na vetranie a česno zúžiť na polovicu. Ak je u vás znáška, tak by som krmil iba raz. Ak nie a chceš máť do týždňa vystavené dielo, tak krmiť raz za dva až tri dni teplým sirupom 1kg cukru : 1l vody. Budeš mať z toho cca 1,8 litra sirupu. Ak máš čas tak len pridávaš sirup, pred podaním 3.dávky prehoď tie plné rámiky do dolného NN a dokrm do posledný alebo predposledný raz.
Asi to tak udělám. Jenom nevím , jestli nebude vadit, že je nevězním v chladu, jak se píše v každé druhé příručce.
V chladu se vězní smetenec aby se zcelil. To u roje není potřeba, ten je zcelený a funguje už jako včelstvo normálně. Roj usaď na své místo a sleduj jak pěkně maká. Rychlost stavby je obdivuhodná. Pokud nebude snůška, pokrm ho, jinak je soběstačný.
Pánové děkuji za pomoc. Úl tam mám po včelách, které mi vymrzly v zimě. Tak se budu těšit jak makají. Snůška vypadá dobře tak jim to půjde samo.
(08.06.2012 22:54)Zdenek303 napsal(a): [ -> ]Úl tam mám po včelách, které mi vymrzly v zimě.

Snad mi to odpustíte, jsem mimo téma, ale včely Ti určitě nevymrzly, příčina byla určitě jiná.
Nevymrzly. Ale nezvládly přechod do horního nástavku. Dole nechaly docela dost zásob a v horním nástavku jim to pak nestačilo. Protože byl na konci zimy silný mráz a mrzlo docela dlouho, tak to měly spočítané. Naštěstí jenom jedny.
Zdenku ja tohoto roku roje nezberám, jednoducho vyleteli tri a dva sadli nízko na zemou a s tými problémy neboli. Jeden sadol na klen asi 5 m na zemou, ale problémy ani s tým neboli, jednoducho som a upevnil na drevenú tyč, ľahkú rojnicu som zodvihol na úroveň roja a klepol som ju roj, ten sa rozletel a včely znovu začal sadať, ale nie na vetvu ale už do rojnici v ktorej boli 2 súše, aby sa včely mali kde zachytiť, behom necelej polhodiny sa včely v rojnici upokojili a vtedy som ich dal dolu.

Roj som nedával do pivnici, veď na včelnici ju nemám a osadil som roj hneď do úľa cez letáčový nábeh. Keďže som na včelnici často, roj riešim roj tak, že ak sadnú prvé roj. včely na vybrané miesto, vtedy tam položím rojnicu a včely sadajú rovno do rojnici. Nechám ich tak a idem robiť inú robotu, sem tam kontrolujem. keď je na rojnici ticho, zložím ich dole a osádzam do pripravenej úľovej debničky.

Aby roje nesadali vysoko, tak na včelnici mám na rôznych stranách včelnice v blízkosti úľov tak 10-15 m, nie sú vysoké a koruny sú upravené do tvaru dáždnika, využívam na to divú trnku, hloh, klen, javor tatarský a pod., roj mi sadol aj na ker bazy.
Ak je roj na konári nejakých 3-4 m, roj striasam na rojnicu položenú na zemi a odtiaľ vpochoduje do rojnici. Rutina zberu roja sa postupne dostaví, ale najlepšie je keď nelietajú. Anton
Usazený roj vypadá docela dobře. Včera jsem jim dal cukr s vodou 1:1. Vypadají klidně, kolem česna se jich motá stále asi 30 a okukují česno. Dneska ni to nedalo a otevřel jsem jim jedno česínko na malou škvírku.
Škoda že nevím ze kterého úlu vylétly a tak asi budu muset prohlédnout všechny tři úly. Moc se mi do toho nechce se jim tam hrabat až někde v plodišti a hledat matečníky ale bez toho to asi nepůjde, aby se nevyrojily znova.
Anton to sklepneš roj na zem na rojnici ?
Presne tak, takto to robím najradšej, ale len vtedy, keď neprekáža roju nič v ceste až na zem. Na striasanie mám silný hák na tyči, rojnicu položím tam na zem, kde predpokladám, že tam padne. Môže to byť aj slamený kôš a rojnica, ja ju mám tak urobenú, že na kratšej strane má otvor 25x15 cm, včely ak padnú na rojnicu alebo pred ňu nie je s tým problém lebo prvé včely vchádzajúce do rojnice, začnú produkovať združovací feromón z tzv. Nasanovovej žľazy aj ostatné včel začnú pochodovať do rojnice a tak isto lietajúce včely. Vtedy má už včelár istotu, že roj nevzlietne na konár. Je zaujímavé aj pre mňa, že s padajúcimi včelami padá aj matka, ako by to bol pre ňu prirodzené, preto aj ona pokorne s včelami vpochoduje do rojnice, veľakrát som matky pozoroval. Je pekné divadlo.
To může být docela dobrá podívaná, když ty včely padají dolu několik metrů. Před tímto sklepnutím je porosíš vodou nebo je klepeš nasucho ?
Začnu omluvou že to přikládám do tohoto vlákna které s tím souvisí jen okrajově, ale nevím proč nemohu založit nový příspěvek, stále mi to háže chybu.

Tedy k věci: První roj jsem sundaval již před 4 týdny, další dva před 3mi, jeden ulétl. Jak jsem psal výše, nejsem si zcela jistý z kterého úlu roje vylétly takže nedokážu určit které včelstvo je nejdéle odrojené. Při prohlídce 4 úlů a jednoho usazeného roje jsem se ale vyplašil, ani v jednom původním úlu jsem nenalezl plod, není nikde nakladeno, ani zavíčkováno. Vím že po odrojení plod byl, dával jsem pod horní NN (až tam bylo zakladeno) MM a týden poté to kontroloval. Zavíčkovaný plod se líhnul a uvolněné buňky zanášely sladinou. Uklidnilo mě to a usoudil jsem že matka je pod mřížkou a že se rozklade tam, víc jsem do toho šťourat nechtěl. Teď jsem však musel dva úly přeskládat a kouknul jsem i do plodiště ale tam vůbec nic.. pyl, sladina. Prohlédl jsem nakonec všechny rámky, nenašel žádný plod, matku nezahlédl ani v jednom z původních úlů (jen usazený roj staví jako o život a matka tam klade)
Včel je dost a nějaké známky osiřelosti nepozoruji, za pěkného dne je na očkách hustý provoz a nosí do všech.
Mám matku nebo nemám matku? Je možné že by se ztratila na snubním proletu, ale u 4 úlů najednou?? Nebo je uvnitř ale ještě stále nezačala klást??

Začínám panikařit a přemýšlet kde sehnat zavíčkované matečníky. 2 usazené roje sílí ale na 4 úly bych musel z kždého odebrat 2 rámky s plodem aby si v původní včelstva vychovali novou z plodu ale bojím se abych jim nepustil žilou příliš.... Surprised
Jendo, zkus starou dobrou zkoušku plodem. Není-li matka a nejsou-li ani trubčice, včelstvo na plodovém plástu narazí matečníky. Píšeš, že ve včelstvech není ani plod ani jsi nenalezl matky. O vajíčkách ani slovo. Skutečně tam nejsou?
JK
Josefe skutečně v těch odrojených včelstvech jsem žádný nenašel, ani vajíčka... už druhé včelstvo jsem prohlížel docela podrobně se vzrůstajícím napětím. Teď opravdu váhám protože mi plodují jen matky ve dvou usazených rojích, tam vajíčka vidím v krásném bílém panenském díle. Bojím se že odebrat celkem 4 rámky vystavěné tak ze 3/4 na odzkoušení ke starým včelstvům by mohlo ty roje podtrhnout...
Co zkusit přelarvit a dát misky k těm odrojeným, pokud matku nemají mohli by po tom skočit? Nikdy jsem nepřelarvoval, vybavení dorazilo minulý týden kdy už se mi začínalo zdát podezřelé takže to bude opět křest ohněm.... Confused
Pokud je včelstvo bezmatečné přijme jakékoli plemenivo vhodného stáří.
Na plodovou zkoušku stačí jen několik buněk s larvičkami. Pokud si netroufáš na přelarvení, použij starou metodu očkování. Vyřízni proužek díla s vhodnými larvičkami, buňky ve kterých jsou sniž nahřátým nožem. Potom vyjednoť larvičky = ponechej každou třetí. Potom ten proužek nožem rozřež na jednotlivá očka a ta přilep voskem k liště, nebo k trojúhelníčku a ten zapíchni ze strany do plástu.
Je to poměrně jednoduché a úsporné na materiál.
tím že jím odebereš otevřený plod roj nepodtrhneš, naopak mu odlehčíš - včely zatěžuje starání se o novou populaci a tím, že jim práci odebereš se můžou věnovat dalším činnostem. Po zavíčkování plodu jim ho můžeš vrátit a tím zabiješ několik much jednou ranou.
  1. odlehčíš roji
  2. zjistíš jestli je bezmatečné včelstvo
  3. využiješ "kojičky" ve včelstvech, které se nemají o co starat
Pokud je včelstvo bezmatečné, tak za dva dny po vložení otevřeného plodu budou na něm vytažené krásně viditelné matečníky a potom se podle situace můžeš rozhodnout, jestli plod vrátíš zpět do roje, nebo ho necháš ve včelstvu
Snad ještě příspěvek Radima Š rozšířím o myšlenku, že pokud matka zjistí, že ten její nakladený plod někam zmizel, docela promptně naklade další. Takže o nic nepřijdeš, naopak jen získáš.....
iRP
Díky všem za radu, začínám vidět světlo na konci tunelu.
Vyříznout pár buněk nemohu, mám je na plast. mezistěnách, takže buď přelarvit nebo celý rámek. Roje byly usazené na čisté mezistěny které mohutně staví a přikrmuji CV 1:1, zatím jsou na 2NN, tak 5 téměř postavených, ca 4 (2 a 2) krajní v každém nástavku spojená srdíčka, tak 1/4-1/3 stavby.
Zkusím převěsit ty rámky a po týdnu uvidíme co na to původní včelstva tedy! Zatím znovu nastuduji teorii přelarvování ať je nějaký plán B. Dodgy
(14.06.2012 20:59)ing. Rostislav Pešek napsal(a): [ -> ]Snad ještě příspěvek Radima Š rozšířím o myšlenku, že pokud matka zjistí, že ten její nakladený plod někam zmizel, docela promptně naklade další. Takže o nic nepřijdeš, naopak jen získáš.....
iRP

Tvoja myšlienka je lákavá, ale matka nezistí či jej niekto odobral plodový rámik, to zistia včely, ktoré bunky musia vyčistiť a naleštiť propolisom, až potom možno matka prejde naň, ale za pomoci včiel, ktoré diktujú matke čo má robiť npr. aj rojenie. Ja to takto vidím, takže je to len môj osobný názor, ktorý som odpozoroval z mnohých aktivít včelstva. A.T.
Tak nakonec jsem první přelarvení odložil ještě o pár dní, o víkendu pro jistotu absolvoval nalívárnu na chov matek abych zjistil že teoreticky jsem vybaven slušně...a že nakonec nezbyde než se převléknout do pracovního a téměř po 14dnech vlézt do včel a něc sám zkusit... a ejhle! Plod se objevil, dokonce i v předposledních 4. - 5. NN Nové matky tam tedy evidentně byly, jen nějaké drobné zpoždění než se rozkladly (překvapilo mě že tak vysoko, čekal bych plod níž ale aspoň jsem nemusel rozebírat celý úl.).
Řepka nadobro skončila, hořčice dokvétá, lípy začaly minulý týden a hoky nosí a nosí... jakoby chtěly trhnout v jednom roce rekord jak v rojení, tak ve snůšce ( to ostatně první rok není tak těžké, z nuly se roste snadno Big Grin)
Ahoj,
potřebuji poradit. v sobotu 30.6. se mi vyrojili včely (letos poprvé). Roj sedl na větev pod špičku cca 15 - 18 metrů vysoké olše. to co je zajímavé, že roj neodlétl a sedí tam dodnesSmile Na strom se nedá vylézt a nechce si mi jej porazit (je jiného majitele ja jeho pozemku). Zkoušel jsem okolo dát bednu s plásty ale nic...máte někdo nápad či radu, jak je dostat "dolů"?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's