27.01.2016, 0:12
06.08.2016, 21:05
Dobrý den přátelé, potřebuji radu. Mám pravdu když řeknu, že prakticky všechen cukr z loňska je touhle dobou zcukernatělý? Chci vytočit poslední med z úlu, ale nejsem si jistý jestli není část zásob ještě cukr z minulého roku, protože jsem loni krmil opravdu hodně(přes 30kg) a přes zimu toho včelky spotřebovaly jen malou část.
06.08.2016, 21:59
Med s cukru nekryštalizuje! Keby tam boli aj vlanajšie zásoby myslíš že to dakto zistí aj keby to šlo na rozbor? to už nik nezistí lebo sa poštiepali cukry natolko že je to už v norme. 2 ročný med čo mal 20% sacharozy má už teraz 0.114% sacharozy.
06.08.2016, 22:18
a není to 0,115%??????
06.08.2016, 22:31
v cechach 0,115 a u nas na slovaci 0,114%

06.08.2016, 23:13
(06.08.2016 21:05)Luboš Brejcha napsal(a): [ -> ]Dobrý den přátelé, potřebuji radu. Mám pravdu když řeknu, že prakticky všechen cukr z loňska je touhle dobou zcukernatělý? Chci vytočit poslední med z úlu, ale nejsem si jistý jestli není část zásob ještě cukr z minulého roku, protože jsem loni krmil opravdu hodně(přes 30kg) a přes zimu toho včelky spotřebovaly jen malou část.
Kde sa Ti nachádzajú tie skryštalizované zásoby,v plodisku,č v medníku?Píšeš,že chceš vytočiť posledný med a predtým si niečo točil?
06.08.2016, 23:24
Když jsi krmil na zimu, tak jim ty zbytky cukru zůstaly asi v nástavcích, na kterých zimovali (v plodišti).
V medníku, kam nosily nektar ze snůšky, by být neměl. Nebo se pletu?
V medníku, kam nosily nektar ze snůšky, by být neměl. Nebo se pletu?
06.08.2016, 23:36
Citace:Kde sa Ti nachádzajú tie skryštalizované zásoby,v plodisku,č v medníku?Píšeš,že chceš vytočiť posledný med a predtým si niečo točil?
Ty zásoby jsou spíše v plodišti, i když těžko to nazvat plodiště, protože je to sice nad plodem, ale pod mateří mřížkou. Vytáčel jsem světlý med z medníku před asi dvěma měsíci a zbývá mi vytočit tmavý. Včely tmavý med moc nenosily do medníku spíše do střední části úlu. Alespoň si to myslím.
(06.08.2016 23:24)Bubo napsal(a): [ -> ]Když jsi krmil na zimu, tak jim ty zbytky cukru zůstaly asi v nástavcích, na kterých zimovali (v plodišti).
V medníku, kam nosily nektar ze snůšky, by být neměl. Nebo se pletu?
Loňské zásoby v medníku nebyly, ale bylo jich hodně v plodišti. Potom jsem to nekontroloval. Staral jsem se jen o medník. Ale jedny slabší včely tam momentálně nemají skoro žádné zásoby, takže si myslím, že včely nemají problém spotřebovat i věší množství zásob.
Někde jsem četl, že za sezonu včely spotřebují okolo 60kg zásob. Jde mi jen o to jak poznat staré zásoby cukru od letošního medu. Myslel jsem si, že cukr z loňska zákonitě zkrystalizuje, Merkuri teď tvrdí, že ne. Jenže když jsem se na jaře díval na tu spoustu zásob, tak většina byla jako kámen - zkrystalizovaná. Mohou včely nějak rozpustit během sezony zkrystalizovaný cukr?
07.08.2016, 8:27
Prave cukrove zasoby nekrystalizuji.
07.08.2016, 9:31
Cukrové zásoby invertného medu nekryštalizujú, jedine čo nemajú je kyslosť, prírodný nektár má kyslosť.
Konzumáciou medu v orgranizme sa mení na zásadu. Invertný med po skonzumovaní sa nemení na zásadu ale na kyslosť.
Konzumáciou medu v orgranizme sa mení na zásadu. Invertný med po skonzumovaní sa nemení na zásadu ale na kyslosť.
(06.08.2016 23:36)Luboš Brejcha napsal(a): [ -> ]Někde jsem četl, že za sezonu včely spotřebují okolo 60kg zásob. Jde mi jen o to jak poznat staré zásoby cukru od letošního medu. Myslel jsem si, že cukr z loňska zákonitě zkrystalizuje, Merkuri teď tvrdí, že ne. Jenže když jsem se na jaře díval na tu spoustu zásob, tak většina byla jako kámen - zkrystalizovaná. Mohou včely nějak rozpustit během sezony zkrystalizovaný cukr?Poriadne včely by už dávno keby boli poriadne znášky vyhádzali s úla starý skryštalizovaný med, preto na zazimovanie je najvhodnejší cukor a je aj lepšie straviteľní pre včelu. 60kg je málo na plodovanie a stavbu včelstiev počas roka, skôr by som povedal že spotrebujú min 100kg.
07.08.2016, 11:37
"preto na zazimovanie je najvhodnejší cukor a je aj lepšie straviteľní pre včelu."
Tak tohle je zase blábol roku.
Tak tohle je zase blábol roku.
07.08.2016, 12:22
Čo také môže tvrdiť niekto čo mu ešte na stanici dakde horí vajgeľ keď včelári od r. 2012. Ano sú aj vhodné medy na zimovanie ako čistec a lucerka, no môže biť aj agátový ale kerí blbec by im ho dal na zimovanie.
Čistec skončil a lucerka je málo kedy, med má väčšiu hodnotu než cukor. Kto z Vás dá na zimovanie medovicový med? Veď je najkvalitnejší! Zrejme nik...
Je som vytáčal medovicový med v 2009 - 2013 od 10 - 30. IV. Zakrmil som včely už jedine cukrom behom 7 dní, najlepšie včely som mal na jar a mi aj doniesli plné medníky s ovocných stromov. A druhý u nás bída a utrpení, to vidno starí páprdovia čo rozdávali rozum druhým na schôdzach.
Poznám jedného takého čo robí biomed, na zimu ich krmi medom a včely tak akurát na dve veci od jari..., podstatne že nakupuje med a vydáva za svoj BIOMED.....

Čistec skončil a lucerka je málo kedy, med má väčšiu hodnotu než cukor. Kto z Vás dá na zimovanie medovicový med? Veď je najkvalitnejší! Zrejme nik...
Je som vytáčal medovicový med v 2009 - 2013 od 10 - 30. IV. Zakrmil som včely už jedine cukrom behom 7 dní, najlepšie včely som mal na jar a mi aj doniesli plné medníky s ovocných stromov. A druhý u nás bída a utrpení, to vidno starí páprdovia čo rozdávali rozum druhým na schôdzach.

Poznám jedného takého čo robí biomed, na zimu ich krmi medom a včely tak akurát na dve veci od jari..., podstatne že nakupuje med a vydáva za svoj BIOMED.....

07.08.2016, 12:38
(07.08.2016 11:37)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]"preto na zazimovanie je najvhodnejší cukor a je aj lepšie straviteľní pre včelu."
Tak tohle je zase blábol roku.
Tak nechaj zimovať na medovici.
07.08.2016, 14:12
(07.08.2016 8:27)KaJi napsal(a): [ -> ]Prave cukrove zasoby nekrystalizuji.
Kaji můžou krystalizovat, někdy se to stává obzvlášť slabším včelstvům když se nakrmí najednou velkou dávkou.
07.08.2016, 14:20
To by sa musela vypariť voda a nemelo by tam biť pridané enzýmy, inak nie.
07.08.2016, 14:30
Merkuri občas se to stane že včelám ten cukr v plástech zkrystalizuje.
07.08.2016, 21:03
Pokud jsem videl zkryytalizovane cukrove zasoby, vypadaly spis jako cukr - hrube krystaly, med obvykle jemne. Mam pocit, ze to nejde zamenit.
08.08.2016, 22:43
(06.08.2016 23:36)Luboš Brejcha napsal(a): [ -> ]Citace:Kde sa Ti nachádzajú tie skryštalizované zásoby,v plodisku,č v medníku?Píšeš,že chceš vytočiť posledný med a predtým si niečo točil?
Ty zásoby jsou spíše v plodišti, i když těžko to nazvat plodiště, protože je to sice nad plodem, ale pod mateří mřížkou. Vytáčel jsem světlý med z medníku před asi dvěma měsíci a zbývá mi vytočit tmavý. Včely tmavý med moc nenosily do medníku spíše do střední části úlu. Alespoň si to myslím.
(06.08.2016 23:24)Bubo napsal(a): [ -> ]Když jsi krmil na zimu, tak jim ty zbytky cukru zůstaly asi v nástavcích, na kterých zimovali (v plodišti).
V medníku, kam nosily nektar ze snůšky, by být neměl. Nebo se pletu?
Loňské zásoby v medníku nebyly, ale bylo jich hodně v plodišti. Potom jsem to nekontroloval. Staral jsem se jen o medník. Ale jedny slabší včely tam momentálně nemají skoro žádné zásoby, takže si myslím, že včely nemají problém spotřebovat i věší množství zásob.
Někde jsem četl, že za sezonu včely spotřebují okolo 60kg zásob. Jde mi jen o to jak poznat staré zásoby cukru od letošního medu. Myslel jsem si, že cukr z loňska zákonitě zkrystalizuje, Merkuri teď tvrdí, že ne. Jenže když jsem se na jaře díval na tu spoustu zásob, tak většina byla jako kámen - zkrystalizovaná. Mohou včely nějak rozpustit během sezony zkrystalizovaný cukr?
Preto som sa v predošlom prísp.pýtal,kde máš tie skryštalizované zásoby,či v plodisku,alebo v medníku,lebo ak by boli v medníku,jednalo by sa o cementový med...
Ty píšeš,že v plodisku,ale nevieš ,či to nazvať plodiskom...
Nedalo mi ,pozriem do profilu a tu je včelár,čo včelári od r.1985

Ty si sa celú sezónu "staral" len o medník? A čo plodisko,medzistienky,SR,obmena diela,zdravotná situácia Ťa vôbec nezaujímala? Alebo matka či kladie,ako kladie...to je nonsens...
09.08.2016, 7:55
Tak já zimuju na Medovici u všech včelstev 3rokem,z plodiště jim neberu vubec nic a je to na včelach jak si to udelaj......letos to bylo slabé vytočil jsem cca 10 kilo medovice ze včelstva ale plodistě maj nabušeny pekne odhadem 15kg na včelstvo,,a myslim ze med je pro ne nejvhodnejsi...Bílí Cukr znaj lidi mam dojem 200 let nebo tak nejak proto za tak kratkou dobu si nic na nej nemohlo zvyknout....natoz vcely navic vsechno se meni jsou teple zimi vcely maji hromadu proletu,minulej rok meli z poloviny melicitozu a bez problemu prezimovaly.....zima co byvaly jen tak nebude a to ze na vanoce nebo novej rok vcely nekde nosej pyl je realita..... zvlastni je ze nekterta vcelstva jsou temer bez zasob maj s bidou 5 kg v plodisti ty jsem krmil jako prvni a vymenim matky.....nektery hospodarej lip nektery hur ale to se uz ted bude odrazet jaro a schopnost vcel najit snusku a nektery jsou na tom znatelne hur......
CUKR JE SLADKÝ JED.........
CUKR JE SLADKÝ JED.........
09.08.2016, 11:38
Bílý cukr byl do poloviny 20 století nedostatkový a drahý tak, že se na zimování používal jen výjimečně. Včely zimované na medu se jinak chovají, mnohem dříve přestávají plodovat, což je skvělé právě v boji s roztočem . Krmením v srpnu a v září si ho množíme sami. 
