Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Invertní (invertovaný) cukr
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Přestože se můj dotaz nebude týkat až tak výhodné ceny za cukr, rád bych se zeptal, kdo má zkušenosti s krmivem APIINVERT. Výrobce toto krmivo reklamuje jako sirup vysokého stupně čistoty, tekutý produkt ze sacharózy, fruktózy a glukózy. Nemá obsahovat žádné cukry obtížně stravitelné pro včely. Velký podíl fruktózy v obsahu Apiinvertu zabraňuje krystalizaci sirupu v plástu i při nízkých teplotách. Co je nejdůležitější - údajně díky unikátní receptuře neobsahuje žádné příměsi škodlivé pro včely. Využití: krmení v bezsnůškovém období a podání zimních zásob. Pro informaci dodávám, že nejlevněji vyjde balení 160kg za 5.470,-Kč.

Samozřejmě nepředpokládám, že při ceně bezmála 35,-/1kg toto krmivo využivají konvenční včelaři, ale rád bych se dozvěděl, zda je alespoň vhodnější pro ekologické včelaření.

Děkuji a všem přeji příjemný den.
Rád bych zaktualizoval výše uvedený dotaz na praktické zkušenosti krmiva pro včely. Můj dotaz zní zda už máte po loňské sezoně někdo praktickou zkušenost s tímto krmivem, případně jiným podobného typu (např Api Royal od Kellmana)

Myslím, že cena už docela klesla Smilea např. při odběru 4350kg v IBC kontejnerech je cena za kg 15,1,- což už je přijatelný. V cisterně je dokonce za 12,2 kg ale to už by se muselo domluvit s víc včelařema (25000kg)

Na výstavě v Ostravě jsem měl dotaz u stánku kolik kg sirupu nahradí 1kg cukru a bylo mi zděleno že je to zhruba jedna ku jedný (slečna ale nebyla úplně přesvědčiváAngel) Pokud by to tak ale bylo asi bych do toho šelSmile.

Myslím že to usnadní řadu práce a starostí s rozpouštěním cukru a manipulací - dovezou až na místo. Překvapuje mě že jsem se ještě s tímto nesetkal u nikoho v praxiUndecided
(18.01.2011 22:08)Martin R. napsal(a): [ -> ]Rád bych zaktualizoval výše uvedený dotaz na praktické zkušenosti krmiva pro včely. Můj dotaz zní zda už máte po loňské sezoně někdo praktickou zkušenost s tímto krmivem, případně jiným podobného typu (např Api Royal od Kellmana) .....
....Myslím že to usnadní řadu práce a starostí s rozpouštěním cukru a manipulací - dovezou až na místo. Překvapuje mě že jsem se ještě s tímto nesetkal u nikoho v praxiUndecided

Možná by určitou odpověď mohla dát následující otázka: Pokud by to bylo tak cenově výhodné, spolehlivé a bezpečné krmivo pro včely, proč jej nepoužívají profesionální včelaři? Možná proto, že i za cenu vyšší pracnosti si ušetří zimní úhyny včelstev.
No tak to mi odpověď asi nedaloConfused. Jednak si nejsem jist že to nikdo z profesionálních včelařů nepoužívá - je to u nás novinka a ta cena šla výrazně dolů až loni. Za další v zahraničí to profesionální včelaři prý používají běžně - tuto info mám jednak od dodavatele a taky jsem to zaznamenal na DVD Profesionální včelařské provozy 2008 vydané VÚV Dol kde je reportáž u dvou včelařských farem z Francie - oba ho používají.
Myslím že né všechno co není u nás zaběhlé a rozšířené není dobréWink
Pokud tě tato problematika opravu zajímá, tak bych kontaktoval dodavatele a vyžádal si kontakty na některé odběratele. A pak jim zavolal, tohle je nejlepší způsob, jak se dovědět pravdivou skutečnost. A pak by jsi se mohl podělit o nabyté informace na fóru Smile .
(18.01.2011 23:51)Martin R. napsal(a): [ -> ]No tak to mi odpověď asi nedaloConfused. Jednak si nejsem jist že to nikdo z profesionálních včelařů nepoužívá - je to u nás novinka a ta cena šla výrazně dolů až loni. Za další v zahraničí to profesionální včelaři prý používají běžně - tuto info mám jednak od dodavatele a taky jsem to zaznamenal na DVD Profesionální včelařské provozy 2008 vydané VÚV Dol kde je reportáž u dvou včelařských farem z Francie - oba ho používají.
Myslím že né všechno co není u nás zaběhlé a rozšířené není dobréWink

Musím malinko oponovat. Novinkou byla invertovaná krmiva již v sedmdesátých letech minulého století. To dokonce i pamatuji. Shy To, že invertovaná krmiva se na některých farmách používají třeba v té Francii má jistě své důvody. Proč je ale nepoužívá VÚVč v Dole ve svých provozech a chovných stanicích je tedy záhadou??? Že by VÚVč byl také tak konzervativní? Dovolil jsem si napsat pouze své pochybnosti k použití těchto krmiv pro zimní krmení. K invertátze těchto krmiv se pužívá cukr nebo škroby (např. kukuřičné) nebo jsou ze směsi obou uvedených. Cukr je drahý, škrob je levnější ale více zatěžuje trávicí trakt a přeplňuje výkalový vak včely. Takže, pokud by se jednalo o průmyslově invertovaný cukr, bylo by vše v pořádku. Není ovšem pravdou, že takto připravené krmivo včely dále nezpracovávají. Práci jim to neušetří. Zpracovávají jej stejně jako cukr. Pouze včelař si ušetří práci s jeho rozpouštěním. Ovšem invertované škroby??? A víte co tak lacino kupujete? Pro letní přikrmování včelstev a krmení oddělků v létě může být toto krmivo použitelné. Ale pro zimní krmení se bojím, bojím, bojím. Angel Je to však pouze můj laický a možná i blbý názor "zasloužilé brzdy pokroku ve včelařství". Tongue Zkuste udělat dotaz e-meilem do VÚVč. Touto otázkou se zaobírali na vyšší úrovni. Zajisté Vám odpovědí a pak se s námi podělte. Možná se něco změnilo?? Huh
Zdravím Vás přátelé,
má prosím někdo zkušenosti s průmyslovým krmivem pro včely na bázi řepy či obilí?
např. Kellmann, Apifonda a jiné?
Děkuji za reakci
Petr Boleloucký
...u prodejce v Brně mě bylo řečeno že 1 kg invertu neodpovídá (nenahradí) 1 kg cukru ,je ho tam méně Exclamation
Proč je nepoužívají prof. včelaři u nás? -Souhlasil bych s tímto s Josefem K., a ještě bych k tomu přidal,že ten cukr je pořád levnější. - Většinou prof včel. mají kontakty, kde ten cukr seženou ještě levněji a mají jistotu ,že na jaře bude vše O.K.
Před pár lety se to testovalo na jedné farmě v ČR,nebyli stím dobré výsledky.
Možná je kvalita těchto výrobků dneska už jinde, než před X lety - nevím...
Skôr či neskôr, tento spôsob dopĺňania zimných zásob včelstvám si cestu prerazí aj nás. Hlavne pre väčších včelárov to bude jednoznačne jednoduchšie. Dodávatelia invertovaných krmív možno ešte tápu v technológii výroby týchto krmív, čo sa možno prejaví v ich kryštalizácii v zimných zásobách. TO, že invert nie je dokonale štiepený na jednoduché cukry, hovorí aj poznámky v úvode tphoto komentára, po podaní 10 kg invertu, na váhe zaznamenáme npr. len 8 kg. Včely invert znovu prepracúvajú-štiepia a na každú prácu (aj včely) je potrebná určitá energia. Veď toto isté platí vo včelstve, keď včelám podávame teplý roztok repného cukru, pri mojich pokusoch som dosiahol z 1 kg cukru plus 18% vody v ňom, len 0,9 kg zásob a pri podávaní takého istého kila cukru pomocou presakovacieho kŕmidla so studenou vodou, len 0,75 kg zásob.

Malým včelárom do 20-30 včelstiev, tento spôsob podávania zimných zásob vyhovuje, lebo cukor si nakúpi v najbližšom obchodnom reťazci, vodu, oheň a kotol je v každej domácnosti, záleží len na tom, aké má možnosti ich podať včelám. Druhý moment pri podávaní cukrového roztoku je v tom, že majiteľ cukru ako takému dôveruje, čo sa nedá povedať o invertoch, keďže nevieme ako sú pripravené a z čoho pozostávajú.

Ja som začiatkoch 70-tich rokoch (a nielen ja) podľahol reklame priamo v organizáciách ZO, keď Trnavské cukrovary,n.p. ponúkali invert pod názvom Medokrm 1 a 2, keď tieto zásoby v plástoch do jari skryštalizovali a včelstvá aj uhynuli, pre vysoký obsah HMF, keď prekročil povolenú hranicu 400 Mg/kg invertu. Uhynulo mi vtedy asi 60% včelstiev a ďalšie boli značne poškodené. Ešte naše šťastie, že cukrovar nám škody po komisionálno zhodnotení a chemickom potvrdení, uhradil. Už by som to nechcel zažiť! Anton
Koupím deset kanystrů a vyzkouším, co když tady někdo napíše že je skvělý - to pak nakrmím podle něho všechny včelstva? Potom dobře mi tak.
Smile Smile
Tohle se dá ohodnotit tak po pěti deseti letech zkoušení. Loňský rok byl dobrý na zazimování, tak i kdyby to vyšlo, neřekne to nic o tom, co se bude dít po mizerném létě a mizerné vlhké a dlouhé zimě.

Na včely.sk je článek kde jsou jediné relevantní informace které kolega Libor našel. Jinak jsou to jen dohady lidí co to nevyzkoušeli.

http://www.pv.sk/vcely/prax_clanky045.asp


Jinak tohle miluji - nákup plast mezistěn, rámků, vše investice za desetikoruny a všichni jen spekulují.

Když to nevyzkouším, tak se to nedozvím Smile
Přemýšlím,že bych to letos vyzkoušel.

http://www.kellmann-vertrieb.de/?lang=cs
Když to čtu, vem te si kanystry a přijedte si ke mně, já vám ho za 23 Kč/kg prodam Smile)) Nejlepší na něm je, že včelkám chutná, ale nevoní, takže při krmení s ním neloupí.Big GrinBig Grin A ani neotravují.

Madra
Zdravím,
já byl teď v zimě již na dvou přednáškách Ing. Titěry z Výzkumného úst. včel. a všem nám tam zdůrazňoval - krmení invertem ani náhodou - důvody viz. přítel Křapka. V Rakousku a Německu prý od toho už taky ustupují, tak se výrobci snaží zřejmě uchytit někde jinde.
Mno pan Titera pokud nedostane pul mega nedoporučuje nic. Dobré jsou jeho přednášky na mini cd ve tvaru vizitky, co z 50% pak nefunguji. Pak tvrdí, že český cukr je to nejlepší.... No nevím kolik tu funguje cukrovarů + známé případy otravy včel chlorem a vápnem z cukru. ( tržní hospodářství = trhni co můžeš) Jen na okraj, na německé burze se tento týden zvedla cena cukru ze 600€ za tunu na 800€. kdo vidí levný cukr at nakupuje, nebude...Sad
On je jeden důvod proč to nedoporučují... Na slovensku vytočily invert a prodavaly jako akatovy med a protože se svaz snaží dělat marketing tim jak je český med dokonalý, nepotřebují aby někdo napsal, že včelaři pančuji med...

Madra
(01.04.2011 13:25)Madra napsal(a): [ -> ]Zdravím přátelé, kdo by měl zájem jsem schopen prodat do přinesené nádoby invert pro krmení včel od firmy AGRANA za 24,90 Kč/kg

Jenda

Téměř 25,- Kč za kg roztoku?? Není to ve srovnání s cukrem za 18,- Kč/ kg = 1,3 l roztoku, nebo v akcích i za méně Kč, poněkud nevýhodné? To nezmiňuji kvalitu o které nic nevím a nemám možnost zjistit a posoudit. Mohu na jaře pouze zaplakat.
Ale proti gustu žádný dišputát. A prosím, nekamenujte mne. S hrozně výhodnými obchody práskaných obchodníků, tím nemyslím Vás příteli Madro, nemám ty nejlepší zkušwnosti.
Nekamenuji, každého názor, ja holt platím u sebe za pohodlnost, protože to jen naleji do sklenic a nemusím ohřívat vodu, rozpouštet cukr, řešit slídivost.... Nemusím běhat, hlídat cenu cukru...
Zkrátka mám stanoviště hotové za 1/2 - 1 hodinu místo práce na větší část dne.
No, já se tam pak proklikal, dřív tam nebylo na webu skoro nic, teď je tam trochu víc. Smile
Ale, já v tom prospektu marně hledám zmínku o otom, že je to určeno ke krmení včel.

Osobně jsem invert zkoušel a zkouším, zatím se dá snad říci, že včelám určitě víc jiné věci než inevert.

Zvolil jsem ten z inzerátu v MV - od Kellemanna - maximálně pohodlné, už v kanystrech až do domu.

V případě že bych si to musel stáčet a zimního krmení, to už bych v tom kontejneru rozpustil cukr - za studena.

Mně se to líbí na chov oddělků - tam je výhodou ta trvanlivost. Prostě je to při ruce, nemusím se v sezoně zdržovat rozpouštěním cukru.

A cenově doufám, že se ceny invertu z obilí se nebudou tak zvyšovat jako cukru.

Ony se ty ceny za pár let protnou. (U toho z obilí a většího odběru už je dávno invert pod běžnou cenou cukru.)

Takže se připravuji. Smile

Celkem by bylo zajímavé zjistit, kolik lidí na tom čem zimuje. A jaké mají zkušenosti.
Kaji: Ceny invertu se zvedaji stejně jako cukru. Oni s nim v potravinářství nahrazují cukr. Typický příklad kde se používá je třeba výroba zmrzlin...
Dále pak se na něm podepisuje lonská neuroda a předpis eu o biopalivech, kdy se z nej vyrabi lih...
Jo, ale ne tak fatálně. Předpokládám, že cukerný pořádek se nevztahuje na i na invert.

http://www.kellmann-vertrieb.de/bienenfu...r/?lang=cs

No, koukám, že ještě že mám nakoupeno. Smile
Zřejmě ČR vyřadili ze sféry zájmu, ceny zmizely, ale ty loňské byly velmi atraktivní.

A navíc i změnili názvosloví.

Takže hurá do supermarketu na cukr. Sad
Tak s cenami ti mohu říct, že od ledna invert zdražil o cca 70-80 € za tunu od ledna.... Mne samotnému garantovaly cenu abych to mohl mít za těch 24,9/kg jen na objednavku 30 března...

Nejdřive jsem u Kellermana zjištoval jestli budou stejne ceny i letos a poslal jim v lednu email... odpověd došla pouze v nemčine, že jinak s čechačkami nekomunikuji s tom že ceny budou upravovat... pak ceny zmizely a už je nedaly...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Referenční URL's