KaJi
Posting Freak

Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení:
Oslovení: Je mi to jedno
|
RE: 8-rámkový langstroth s horním česnem
(29.12.2012 0:13)Arpád Pakši napsal(a): čo myslíš pod tým vyšším ramkom?, používaš podla tochto viac variacii. Zaujimalo by ma ake, nakolko aj ja mam lang, konbinujem 2/3 a 1/1 výšky. Tak som bol presvedčený, ale niekedy mi to už lezu tie konbinacie a hlavne omedzenia.
Asi by bolo vhodné niečo medzi trebars 3/4 výšku. A bol by pokoj, aj tak to nie je pravidlo, že vo vyššom nastavku je plodisko na zimu. Samo ak ich donutis mrieskou, tak hej, ale ja malo použivam mr. Osvietiš ma? Dík 
No já si hraju, tak mám doma skoro vše.
Z Brenera jsem šel na langa 1/1. Včelařil sjem bez mřížky a dobrý včely jsem dostal v dobrých letech na 6N ale jak se to trochu zhoršilo, tak mi tam bez mřížky lezly nahoru. Vyzkoušel jsme 30cm výšku - kvůli medometu maximum. Abych si ušetřil práci a měl jsem v některých z 30 plodiště a z 24cm medníky. Docela to jde, pokud je šlověk silný. (až 35kg nástavek) Měl jsem v úmylsu k tomu mít NNmedníky, a plodiště 2*24 nebo 1*30 a podle toho co se osvědčí, ze zbytku udělat oddělky a vyprodat dílo i se včelama. NN jsem připravil 2/3 ale pak přišla krize já se musel honem nachystat na případ ztráty práce. A ve fabrice byly zadarmo palety s prkny 145mm. Takže jsme se rozhodl nakonec pro L1/2. Do toho přišel nový standard od Matelů L2/3. Když mi hrozilo že by mě včelaření muselo živit, tak jsem viděl hlavní přivýdělelk v oddělcích a protože náš zákazník náš pán, tak jsem si udělal pár včelstev i na 3/4 a 2/3. Takže mám všechno. L30 dokonce i v 12 rámkovém provedení.
Kdyby mě zítra vyhodili z práce, tak okamžtě tluču 12r Jumba CZ a L2/3 meníky s tím že bych si ponechal 10 rámků - kvůli váze (nerad se dřu) a nad plodištěm měl jen jeden NN 12r jako krmnou komoru co půjde na podzim dospod a prkénko na zůžení na 10r. To je můj názor tady v Podkkonoší. A samozřejmě ty přepážky na jarní zůžení.
Ale protože mě zatím nevyhodili tak budu mít to co mám rozdělané = plodiště směs toho co mám 1*30, 2*24 (někde si 3x2/3 s plast rýmky od Žáka - pokus) a nad tím medníky L1/2 10r bez hřebenů s jednoduchými rámky a později po vystavění na 9 rámků. (teď jsem koukal že něco podobného má Tomáš Jaša - ale na rozdíl ode mě v profi provedení) Obdobně Přeslička.
Mně osobně nevadí že mám plodiště každá ves jiný pes, unifikaci potřebuji právě v medníkách - kvůli vytáčení.
Bolek tady na VF a jiní mají 10r Jumbo 4/3 a 2/3 medníky. Ti by se mohli vyjádřit taky.
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 30.12.2012 0:10 od KaJi.)
|
|
| Hlasování: | Jan Petřík (+1), Arpád Pakši (+1) |
| 30.12.2012 0:01 |
|