Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Hlasování: Jaké lahve používáte na medovinu?
S korkovou zátkou
Se šroubovacím uzávěrem
S pákovým uzávěrem
S jiným uzávěrem
[Ukázat výsledky]
 
Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medovina - skladování
Autor Zpráva
NitraM Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 591
Připojen(a): 18.05.2011
Hodnocení:  
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #1
Medovina - skladování
Medovinu dělám tři roky. Chtěl jsem se zeptat zkušenějších, jaké jsou vhodné podmínky pro dlouhodobější skladování medoviny, když bych chtěl, aby zrála více let? A může se medovina po nějaké době zkazit? Může se to vůbec POUZE VLIVEM STÁŘÍ stát? Uvažuji medovinu v rozmezí 13-16% alc. Když je skladována ve vyhovujících podmínkách, měla by zrát jako víno, nebo se mýlím? Zatím jsem slyšel jen o případech, kdy se medovina zkazila vlivem špatného zacházení. Lze ji skladovat v místnosti s normální teplotou cca kolem 20°C, nebo vyžaduje sklep s teplotou kolem 10°C. Medovinu mám zatím ve sklepě, ale už je zralá, tak jsem si myslel, že bych ji stočil do velkých lahví a vynesl do skladu nad zemí.

A jak vůbec vypadá zkažená medovina - nedovedu si to představit (ani zkažené víno jsem nikdy nepil, tak nevím Shy). Pokud tedy někdo má zkušenosti, budu rád, když se bude ochoten o ně podělit. Díky.
05.03.2012 9:23
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdeněk Brentner Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.640
Připojen(a): 16.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #2
RE: Medovina - skladování
Nevím, každý kdo nedělá medovimu účelově s dlouhou dobou zrání, ti neporadí. Nikdy mu asi tak dlouho nevydrží.
Myslím ale, že dávat ji ze sklepa do 20°C je asi blbost. V chladu si odpočala, dozrála, vyčistila, a ty zbytkové kaly, by se ve vyšší teplotě mohly začít probouzet a je otázka co to udělá s chutí. Nejlepší uskladnění je ji vypít.Big Grin

Kolik by ti bylo, kdybys nevěděl, kolik ti je?
Hlasování: milan.hula (+1), ing. Rostislav Pešek (+1), Petr Machoň (+1), Josef Křapka (+1), Vladimír Polyster (+1)
05.03.2012 9:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
NitraM Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 591
Připojen(a): 18.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #3
RE: Medovina - skladování
Tak to ano. Rád bych ale přeci jen nějakou ušetřil také pro jiné, jinak by se ze mě mohl stát brzy alkoholik... Sad Myslel jsem, že stejně jako zraje víno, mohla by zrát i medovina a třeba i získávat na chuti. Ovšem pochopitelně bych to nerad přehnal, abych ji "nepřezrál" a pak nemusel vylít do kanálu. Tak mě jen zajímalo, jestli třeba toto již někdo netestoval, tedy pokud byl schopen odložit si lahvinku stranou... Pokud ne, učiním tak sám, třeba deset lahví a budu testovat a postupně pozorovat. Cool
05.03.2012 10:01
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Zdeněk Brentner Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 1.640
Připojen(a): 16.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #4
RE: Medovina - skladování
Správný názor, hlavně sympatický. Časem dej vědět.
Do kanálu se nic naleje, rozumější je to přepálit. I když toho zas tolik není.
Piji denně 1/4lt před spaním a nepřipadám si jako alkoholik. Lepší na spaní vlastní medovina, než jedy od Hegera.Big Grin

Kolik by ti bylo, kdybys nevěděl, kolik ti je?
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 05.03.2012 10:41 od Zdeněk Brentner.)
Hlasování:
05.03.2012 10:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
koubin007 Offline
Member
***

Příspěvků: 197
Připojen(a): 30.01.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #5
RE: Medovina - skladování
(05.03.2012 10:01)NitraM napsal(a):  Myslel jsem, že stejně jako zraje víno, mohla by zrát i medovina a třeba i získávat na chuti. Ovšem pochopitelně bych to nerad přehnal, abych ji "nepřezrál" a pak nemusel vylít do kanálu.

No já osobně ji dvakrát stočím, pak přeliju do menších flašek až po hrdlo, to kvůli absenci vzduchu a na hrdlo navlíknu balónek. Pokud dojde k dalšímu kvašení, tak se balonek nafoukne a flaška nepraskne. Takhle to skladuji při teplotě kolem 12 stupňů a už je naprosto čirá. Pak to chce ještě jednou přelít a zbavit se tak přebytečného kalu na dně a myslím, že hotovo. Už by kvasit nemělo, ale pro jistotu jetě nechat tak měsíc v chladu. Pro skladování v teple se tyhle domácí nedolihované medoviny moc nehodí, můžou se z ničeho nic rozkvasit. A pokud bys chtěl vidět jak vypadá zkažené víno tak zajdi do billy a kup něco v akci. Ne dělám si srandu, ale zrovna teď se mi to stalo. Bylo kalné a páchlo kysele.

Tachováky na 9 rámků a tenkostěné 11 rámků, 39x24, celkem 9 zazimovaných včelstev, Kaznějov (420m.n.m)
Práce šlechtí včely
06.03.2012 16:27
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
roslp Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 885
Připojen(a): 24.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #6
RE: Medovina - skladování
Mám medovinu ve sklepě 14 let a žáden problém. Pokud uděláte vše pořádně tak naopak každý další rok ve sklepě medovině přidá na kvalitě.
Hlasování: JanP (+1), NitraM (+1)
06.03.2012 23:41
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
NitraM Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 591
Připojen(a): 18.05.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #7
RE: Medovina - skladování
Tak výborně. Raději ji tedy nebudu dávat ven ze sklepa, ale jsem rád, že se časem nekazí, ale zraje. I když zkusím i na těch pár lahvích, co s medovinou udělá po delší době pokojová teplota.
07.03.2012 0:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Vladimír Polyster Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 575
Připojen(a): 15.09.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Vykání
Příspěvek: #8
RE: Medovina - skladování
Medovině je nejlépe ve sklepě. V bytě nevydrží. Zejména, když příjdou kamarádi. Tongue
Hlasování: NitraM (+1)
07.03.2012 0:20
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Medvídek Medák Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 29
Připojen(a): 24.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #9
RE: Medovina - skladování
Pořídil jsem na medovinu dřevěný sud, je to pokus, ale dřív se to asi taky jinak nedělalo. Medovina vlastně není nic jiného než víno z medu, obsah alkoholu a cukrů by ji měl před zkažením chránit. V teplotě sklepa snad vydrží. Mám v plánu ji nechat kvasit v demižonu, stočit, znova demižon a v sudu nechat v chladu zrát. Tak uvidíme.

Tomáš L., Mělnicko
07.03.2012 7:49
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Havelka Jan Offline
Super Moderátor
******
Super Moderators

Příspěvků: 4.878
Připojen(a): 17.04.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #10
RE: Medovina - skladování
Pokud je to nový sud, dá se očekávat, že nějakým způsobem ovlivní chuť a počítej s odparem. Ovlivnění chuti by mělo být k lepšímu. Např. slivovice "s ocasem" se běžně dává do dubových sudů, nebo se v ní luhují dubové piliny, aby to tu pachuť vytáhlo. A změní to barvu. Co se týká odparu, je potřeba pravidelně doplňovat, aby byl sud pořád plný. Zmenšením objemu dochází k většímu kontaktu hladiny se vzduchem a tím pádem k oxidaci.

Optimal + Vigor, Šumpersko, 300 m.n.m.
Mendelova společnost pro včelařský výzkum, chov matek
07.03.2012 8:02
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Hornet Offline
Junior Member
**

Příspěvků: 33
Připojen(a): 04.04.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #11
RE: Medovina - skladování
Mám doma ještě pár lahví medoviny stáčené v roce 2008 a před Vánoci jsem jednu otevřel a byla chuťově řekl bych lepší ne´ž hned po výrobě. Skladuji ji v skleněných lahvích ve sklepě. U několika jsem dal i korkovou zátku a zalil voskem, ale tyhle jsem ještě nezkoušel, mám je jako archivní Wink
07.03.2012 16:08
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 243
Připojen(a): 19.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #12
RE: Medovina - skladování
Medovinu skladovat jako víno. Ve sklepě při teplotě kolem 12 st. C. Samozřejmě existují i termoboxi pro víno, ale to už je dražší. Po roce až dvou můžeš naflaškovat a skladovat opět ve sklepě. Pokud budeš brát medovinu z větší nádoby koštýřem nebo hadičkou, buď dolít až po hrdlo nebo stáhnout do menší nádoby. Já jsem příznivce demižonů, krásně vidíš obsah a nepropouští kromně zátky zádný vzduch.
Mám doma 15 let starou medovinu. Starnutím získává na jemnosti a krásné jantarové barvě - lahoda. Na rozdíl od vína nemusíš hlídat pravou dobu spotřeby kvůli stařině.
Medovinu pokazí, když začne opětovně kvasit. Stává se to v teple. Po otevření zašumí a štípe na jazyku. Také je dole usazen zákal, který se při neopatrné manipulaci zvíří a medovina se zakalí.

Přeji mnoho včelařských úspěchů Jaroslav Uhlíř
07.03.2012 20:03
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
RadimŠ Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 389
Připojen(a): 09.01.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #13
RE: Medovina - skladování
(07.03.2012 20:03)Beekeeper napsal(a):  ...Medovinu pokazí, když začne opětovně kvasit. Stává se to v teple. Po otevření zašumí a štípe na jazyku. Také je dole usazen zákal, který se při neopatrné manipulaci zvíří a medovina se zakalí....

ale to neznamená, že se nějak znehodnotila... pouze ožila... stačí znova stáhnout, nebo nechat v chladu překvasit, ale nejlepší je ju vypít... měl jsem medovinu, která byla 2 roky otevřená v ledničce (cca pul flašky) a absolutně jí nic nebylo. medovina je oproti vínu velice stálá, ještě jsem se s takto pokaženou medovinou nesetkal (což se o vínu říct nedáBig Grin)

PetrM upravil 07.03.2012 21:19 tento příspěvek z důvodu:

Pro citování používejte, prosím, tlačítko "Citace" a přebytečný text odstraňte. Ponechte bez změny značky QUOTE. Citace opravena.

(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 07.03.2012 21:22 od RadimŠ.)
07.03.2012 20:13
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Beekeeper Offline
Member
***

Příspěvků: 243
Připojen(a): 19.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno

Facebook
Příspěvek: #14
RE: Medovina - skladování
U medoviny a sladkých vín se to stává zcela běžně, že se v teple znovu rozjedou. Je to jeden z důvodů proč se přidává do medoviny líh, kromně ošizení medu při výrobě medoviny. Vyšší procento alkoholu kvasinky zabijí. Samozřejmě se rozkvašená medovina dá pít, ale musí se nechat tak čtvrt hodky vyvětrat a většinou se chceme pochlubit hned a kdo chce poslouchat, co to má za patoky, nemluvě o tom, že zákazníky to odrazuje.

Přeji mnoho včelařských úspěchů Jaroslav Uhlíř
Hlasování: RadimŠ (+1)
07.03.2012 22:45
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
PetrM Offline
Administrátor
*******
Administrators

Příspěvků: 3.021
Připojen(a): 07.09.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání

Facebook YouTube
Příspěvek: #15
RE: Medovina - skladování
Není to tak o místě a podmínkách skladování, ale o nádobách. Úzce to souvisí, proto nezakládám další téma.
Již jsem se ptal v tématu Medovina, ale velké reakce to nevyvolalo.
Vytvořil jsem tedy v tomto tématu anketu Jaké lahve používáte na medovinu?.

Budu-li uvažovat jen o třech řešeních, tak mi vychází toto:
  1. Lahev s korkovou zátkou
    • + lépe se hodí k medovině coby medovému vínu
    • + lépe se hodí pro archív
    • - kvalitní korkové špunty jsou poměrně drahé
    • - je třeba pořídit zátkovačku
    • - méně pohodlné uzavření nedopité lahve - dobrá medovina ale nezůstává nedopita Wink
  2. Lahev se šroubovacím uzávěrem
    • + levnější uzávěry
    • + snadné uzavírání bez potřeby zátkovačky výrobcem
    • + snadné otevření a opakované zavření spotřebitelem
    • - pro medovinu se moc esteticky nehodí - to je ale jen můj subjektivní pocit
  3. Lahev s pákovým uzávěrem
    • + snadné uzavírání bez potřeby zátkovačky výrobcem
    • + snadné otevření a opakované zavření spotřebitelem
    • - poměrně drahé lahve spíše pivního charakteru
    • - poměrně drahé uzávěry

Langstroth 2/3 – Praha
Hlasování: KaJi (+1), milan.hula (+1), Marek Konvičný (+1)
22.05.2012 23:52
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
koubin007 Offline
Member
***

Příspěvků: 197
Připojen(a): 30.01.2012
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #16
RE: Medovina - skladování
Já medovinu skladuji v pětilitrových plastových kanistrech z polyethylentereftalátuSmile PET.

Tachováky na 9 rámků a tenkostěné 11 rámků, 39x24, celkem 9 zazimovaných včelstev, Kaznějov (420m.n.m)
Práce šlechtí včely
23.05.2012 8:31
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
kerimir Offline
Member
***

Příspěvků: 215
Připojen(a): 11.07.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #17
RE: Medovina - skladování
Mám medovinu od roku 2004 ve špajzu a je čím dál tím lepší. Bohužel už zbývají pouze 3 lahve. Obsah alkoholu je kolem 16%
27.05.2012 5:48
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
asx147 Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 278
Připojen(a): 30.01.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #18
RE: Medovina - skladování
Všem zdar,,.

Chci se zeptat na radu zkušených.Jak už jsem psal , chci si dělat takový menší archiv medoviny, ale nevím jake sklo je nejlepší, nebo-li láhve.

Jestli bílé, zelené , atd,,Huh

díky všem za rady..Wink
25.08.2012 13:31
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
liptaka Offline
Member
***

Příspěvků: 65
Připojen(a): 02.10.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #19
RE: Medovina - skladování
Farbou skla by som sa nezaoberal je to jedno ale skôr by ma zaujímal tvar flaše Smile

účastník hnutia Šanca pre včely
25.08.2012 23:57
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Adlef Offline
Member
***

Příspěvků: 187
Připojen(a): 05.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #20
RE: Medovina - skladování
Na dlouhodobé skladování - zrání medoviny bych raději použil sklo. Na hodnocení zrakem před samotným nalitím je určitě lepší láhev bílá, ale skladoval bych to ve tmě. Ono ne nadarmo se víno stáčí do zelených lahví Wink

Přeji klidný den a ať nám včelky bzučí, ale neulítnou ;)
Po všeckém ..... , enem po včelách med ! :D
Vigorky Optimal - kombinace VN a NN, Přerov - Lýsky 216 m n.m. + Valašské Meziříčí 380 m n.m.
02.09.2012 18:07
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Medovina kerimir 2.635 1.503.101 25.03.2024 22:18
Poslední příspěvek: Petr Střelec
  Medovina a legislativa František Němec 46 49.596 29.01.2020 13:31
Poslední příspěvek: Merkuri
  Medovina - desinfekce a mytí nádobí TomasoFernando 6 5.461 04.01.2019 15:42
Poslední příspěvek: Petr Střelec

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies