Toto fórum používá cookies
Toto fórum využívá cookies pro ukládání vašich přihlašovacích údajů, pokud jste zaregistrováni. Pokud nejste, ukládá vaší poslední návštěvu. Cookies jsou malé textové dokumenty uložené na vašem počítači. Cookies uložené tímto fórem mohou být použity pouze na této webové stránce a nepředstavují žádné bezpečnostní riziko. Cookies na tomto fóru také ukládají konkrétní témata, která jste si přečetli a kdy jste je naposledy četli. Prosím potvrďte, zda chcete přijímat nebo odmítnout toto nastavení cookies.

Cookie budou uloženy ve vašem prohlížeči bez ohledu na volby, aby se zabránilo opětovnému pokládání tohoto dotazu. Budete mít možnost změnit nastavení pro soubory cookie kdykoliv pomocí odkazu v zápatí.


Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uchování medu - teplota
Autor Zpráva
Krolth Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 410
Připojen(a): 18.04.2016
Hodnocení:  
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #1
Uchování medu - teplota
Zakoupil jsem si velmi pěknou a zajímavou publikaci "Jak poznáme kvalitu? MED" od autorů: Ing. Libor Dupal, Dr. Ing. František Kamler, Ing. Dalibor Titěra, Ing. Marcela Vořechovská, Ing. Hana Vinšová

Tam jsem narazil na velmi zajímavou tabulku, která ukazuje, při jaké teplotě se zmenšuje aktivita a obsah enzymů v medu. (viz. přiložený obrázek)

   

Tím bych se chtěl zeptat na zajímavou otázku: klesne-li aktivita diastázy na polovinu za 3 měsíce při 35 stupních, jak to dopadá na "kvalitu" a obsah enzymů v medu, pokud je zavíčkovaný a uchovávaný včelami v plástech? Znamená to tedy, že pro včely není ukládání zásob směrem nahoru a udržování v takových teplotách úplně ideální? Smile Nebo jsou enzymy zdravé pouze pro nás a ne pro včelu jako takovou, protože již tyto látky mají právě v trávicím ústrojí?

(Tím bychom vlastně přišli na to, že dělají včelky něco špatně a měli bychom je na to upozornit Big Grin Big Grin )

Co si o tom myslíte?

405 mnm, Klatovy, 39x24 11r. teplá stavba, 9 včelstev, včelařím od r. 2014
Hlasování: Misoka (+1), Rasťo 71 (+1)
30.08.2016 19:51
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kohout Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 8.098
Připojen(a): 25.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #2
RE: Uchování medu - teplota
Myslíme si o tom že jen málo buněk zavíčkovaného medu bude 3 měsíce při 35 stupních.
Hlasování:
Jiří Matl (+1), JKL (+1), Havelka Jan (+1), vcelky.cz (+1), goro (+1)   Zobrazit vše

30.08.2016 20:20
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
KaJi Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 11.719
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #3
RE: Uchování medu - teplota
20 let a 4 roky. Smile To zde byly vasne kdyz jsem napsal, ze budu prodavat lonsky med.
Hlasování: Jiří Matl (+1)
30.08.2016 20:49
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Krolth Offline
Senior Member
****

Příspěvků: 410
Připojen(a): 18.04.2016
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Tykání
Příspěvek: #4
RE: Uchování medu - teplota
Kohout: ale okolo 30 přece ano. V zimě samozřejmě ne, ale určitě budou místa květového, kde se ho včely nedotknou a přečká cca 4-5 měsíců ve vyšších teplotách. Nějaký dopad to přece mít musí.

A druhá věc - prokázalo se někde, zda jsou enzymy v medu pro ně důležité, když je mají ve svém trávení?

405 mnm, Klatovy, 39x24 11r. teplá stavba, 9 včelstev, včelařím od r. 2014
31.08.2016 12:35
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
KaJi Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 11.719
Připojen(a): 07.10.2009
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #5
RE: Uchování medu - teplota
Směšujeme podle mě dvě věci - skutečnou hodnotu medu pro včely - případně jedovatost (HMF) s nějakými parametry které si lidi zvolili pro hodnocení. Něco se měřit musí, tak aby to šlo relativně snadno měřit.
Hlasování: Krolth (+1), quidospacek (+1)
31.08.2016 12:44
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Kohout Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 8.098
Připojen(a): 25.02.2011
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #6
RE: Uchování medu - teplota
(31.08.2016 12:35)Krolth napsal(a):  Nějaký dopad to přece mít musí.

Mám jinou knihu s podobnou tabulkou, taky od Titěry. Kupoval jsem ji přímo od něj. Říkal že nemá.
31.08.2016 14:14
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Josef Křapka Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 2.459
Připojen(a): 03.01.2010
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #7
RE: Uchování medu - teplota
Je fakt, že se kvalita medu stárnutím mění. Viz https://www.facebook.com/permalink.php?i...9388936411
Ale ve srovnání s tímto medem, je například dvou až tříleté stáří našeho medu, pokud je dobře uskladněn bezvýznamné Wink.
JK

Ten kdo chce, hledá způsob. Ten kdo nechce, hledá důvod.
31.08.2016 14:23
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Merkuri Offline
Posting Freak
*****

Příspěvků: 5.805
Připojen(a): 02.10.2013
Hodnocení: Nesouhlasím s příspěvkem   Souhlasím s příspěvkem
Oslovení: Je mi to jedno
Příspěvek: #8
RE: Uchování medu - teplota
(31.08.2016 12:35)Krolth napsal(a):  Kohout: ale okolo 30 přece ano. V zimě samozřejmě ne, ale určitě budou místa květového, kde se ho včely nedotknou a přečká cca 4-5 měsíců ve vyšších teplotách. Nějaký dopad to přece mít musí.

A druhá věc - prokázalo se někde, zda jsou enzymy v medu pro ně důležité, když je mají ve svém trávení?
Enzymy v mede sú dôležité pre včely, v mede prebieha stále reakcia štiepania cukrov, ročne sa poštiepa v mede / invertnom s cukru / až 12% sacharózy pre zaujímavosť. Prečo Kudláč povedal že bude len od toho vykupovať med keď krmil včelár včely repným cukrom? Preto lebo rozbor medu jarného je vo veľmi dobréj kvalite.
Do medu už včely nemusia pridávať enzymy kvôli štiepeniu cukrov keď idú pripravovať krmnú zmes pre svoje larvy.

r.m.B, nástavky B 10 n.v. 150 mnm
Hlasování: Krolth (+1)
31.08.2016 20:54
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Pravděpodobně související témata ...
Téma Autor Odpovědí Shlédnutí Poslední příspěvek
  Cena medu Havelka Jan 6.187 3.267.049 Dnes 0:29
Poslední příspěvek: wejmluva
  Ztekucení medu Korous 285 697.521 01.12.2022 14:19
Poslední příspěvek: #beekeeper
Wink Kolik jste letos vytočili medu? koubin007 2.405 1.803.206 30.10.2022 0:34
Poslední příspěvek: TomasK1
  Krystalizace medu Korous 14 22.335 28.06.2022 16:39
Poslední příspěvek: gusto
  Cezení medu Jan Pavlů 160 277.103 21.06.2022 21:41
Poslední příspěvek: Merkuri
  Kvalita medu petrmachac 1.105 1.238.221 13.06.2022 22:05
Poslední příspěvek: patko79
  Stáčení medu do sklenic karelretik 51 99.099 12.06.2022 7:46
Poslední příspěvek: karelretik
  Obsah vody v medu PetrM 1.755 1.358.488 09.06.2022 23:08
Poslední příspěvek: Jaro - Vigor
  Vůně medu Martin Čapek 1 8.634 19.05.2022 20:12
Poslední příspěvek: Pedro1
  Skladování medu Jan Pavlů 64 166.188 02.05.2022 17:13
Poslední příspěvek: TomasK1

Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)
KontaktyPortálNahoruNa obsahOdlehčený (archivační) módMobilní verzeRSS | Nastavení souhlasu s cookies