Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Včelaření v kombinovaných nástavcích
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
(22.04.2014 22:05)tom.50 napsal(a): [ -> ]Zkrátka NN i VN systém mají každý svoje výhody i nevýhody a kdybych znal jen jeden nebo druhý, nijak bych nic neřešil.

Na tom něco bude. Já mám NN a většině včelařů co ke mně chodí se při pohledu na rámky ježí chlupy. Loni jsem byl domluvený že si k jednomu příjdu pro matky. Nebyl doma. Zavolal jsem mu a on mi řekl ve kterém jsou úlu, ať si je vezmu sám. Málem jsem se z těch VN opupínkoval, ale on má nějakou svoji extravelkou míru.

Včera jsem devíti včelstvům dával sedmý NN, už to bylo urgentní. Kam ten svět spěje.
No Jo Kohoute..... Ten Langstroth 159..... Když si sečteš dřevo a mezery..... Tak zjistíš , že jeden nástavek je jen to dřevo.....Big GrinBig GrinBig Grin..... A další půlka jsou ty mezery....Big GrinBig GrinBig Grin tomu se říká "šetření voskem".....Big GrinTongueBig Grin
Vždyť taky dodávám Kam ten svět spěje.

PS: Ono na těch Žákovo plástech zas tak moc dřeva není.
Mám pocit že letos Plast překoná v rozvoji vysoký rámek. Zatím nejméně o 20cm na výšku plodu. Smile
Karle a kolik těch platových rámků v nástavku máš - (lang nebo 39) - předpokládám dva nástavky a plsty nad sebou.
Taky bych chtěl postupně přejít v 39x24 na plastové jádro ve dvou nástavcích (pseudoplastodadant) a nad to NN (cca 3) jako medníky. Zatím jsem pořízené plastorámky dal jen dva nad sebe aby to rychle postavily a uprostřed se tím tak vytvořila přebíhačka mezi nástavky pro matku.
Počítám, že to plastové jádro by mělo mít tak 5-6 plastorámků ve dvou nad sebou.
A dík za info - pro mne přínosné hlavně z toho důvodu, že tady jsou taky takové téměř horské podmínky jako u tebe a tak by to mohlo fungovat i tady. Navíc se to opravdu jeví jako alternativa k dadantu se zachováním možnosti prohazování nástavků a kompatibility rámků a tedy i snadné obnovy.
Zatím v tom pseudoplastodadant vidím následující výhody
  • Větší souvislá plástová plocha (mezera jen těch 8mm + 0 dřevomezera + 3mm plastomezera)
  • zavíječ nevyžere
  • snadná obnova
  • místo výměny mezistěn jen seškrábnutí
  • při moru nelze spálit a lze vydenzifikovat
  • možnost prohazování nástavků oproti dadantu
Mám 2/3 od Žáka - to je asi z hlediska té souvislé plochy to nejlepší. Ty US josu moc silné = okraj .- ale nezkoušel jsem.

Za standard jsem považoval 2dřevo 6pl+2 dřevo. Ale standarty často porušujiSmile

Ale když jsem to tak jen zlehka prohlédl, tak si myslím, že by šlo i ušetřit - mám asymterická očka ana odvrácenou stranu dát 3 dřeva. V tuto dobu nejevila o dřevo zájem, ale teprve se jim v tom budu víc hrabat. zatím jsme jen nadsazoval nahoru prázdné rámky - rotace nebo z medárny melecitoza. Moje víra v Wrighta že když jedou na horu amají kam tak nemají pocit že se můžou rojit - že je třeba to ještě nahoru zaplnit.



Chci vyzkoušet čistou NN s plastem ale z lakoty a standartizace vytáčení bych chtěl odhadnout kolik plastových by mělo být dole jako plodiště - asi 4- 5-6NN a nad to bych dával jak se to uklidní (rozvoj, rojovka) moje NN medníky L1/2. Jeden NN bych asi odebral na oddělek.

Z hlediska obsednuté výšky vedou NN plast. Ty jsou , ale jen u středu v plastu - vytžené na 5-6NN - obsedají to.

Moje včely ještě nemají moc chuti stavět, dával sjme jim nyní nahoru oškrábané od melecitozy, tak uvidím jak se toho ujmou, ale začaly pampelišky tak by už měly stavět. S tím oškrabáním to vypadá teoreticky dobře, ale kdy?? Já prostě věřím tomu, že do vrcholu rojového období nemají moc zájem stavět a že je to "zdržuje" od plodování.
(07.02.2015 12:40)Josef K napsal(a): [ -> ]
(06.02.2015 18:18)Maraakame napsal(a): [ -> ]Moc jsem nepochopil jak ten NN na bok umísťuješ a jak do něj včely lezou, ale klasická metodika to předpokládám není a tak důležitost příspěvku spočívá v tom, že včelám stačí zásoby ve VN.

Osobně v Eurodadantu nevčelařím, ale se ZO jsem se dostal na exkurzi k p. Cimalovi, ohromně se mi líbilo jednotné plodové těleso a od té doby mám neutuchající potřebu v letošním roce nějaký kombinovaný typ pořídit. Začal jsem včelařit teprve před třemi lety v BVD teď jich mám 10ks, k letošku jsem zdědil po zasloužilé včelařce z vesnice dalších 10ks Optimalů a teď se nemůžu rozhodnout, jaký kombinovaný systém zvolit, plánuji tedy dalších 10ks.
1. Nejjednodužší by bylo asi udělat vysoky nástavky právě na ty Optimaly a zachovat 11 rámků, měl bych už hotové NN, rámky,...
2. Oproti tomu Eurodadant se 13 rámky má zvládnutou metodiku obměny díla ve VN a částečně by byl kompatibilní s BVD.
3. Abych začínal s Langstrothem je pro mě asi nejméně zajímavá možnost, 10 rámků neumožní onu obměnu díla a více rámků už nenabízí tu "perfektní možnost" s kompatibilitou se univerzálními výrobky na Langy.

Časem bych chtěl včelařit v jednom typu a ostatní poslat do světa. Co by jste mi více doporučili?

Nechci Ti ještě více zamotat hlavu s tím, jaký systém letos vyzkoušet, ale přemýšlel jsi také o kombinovaném systému?

Tam je to s tou obměnou díla poněkud jednodušší.
No a ten Eurodadant už má zase díky třinácti rámkům v nástavku docela těžké polomedníky, takže se tím trochu ztrácí jejich výhoda.

Ad 3 - pokud Langy nemáš a řešís 42/39 tak bych si to vyzkoušel na optimalu.
Ale k Langu - tam je i "standard" 465*465 - vnitřní rozměr - je to čtverec a vejde se tam na těsno 13rámků, což nepoužívám, ale 12 rámků je velmi pohodlně manipulovatelných a s velkou mezerou.
Medníky ale dělejte na 10r, ty 2rámky na plodišti přiklopte prknem a máte možnost nakouknout do plodiště jak je obsazené a nebo tam strčit krmítko atd. 12r. nástavek je už blbě manipulovatelný a je to podle mě dobré i z důvodu standartu - prostě můřu mít stejné medníky na 12r ai 10r. plodiště různého typu.


U toho Optimalu nemusíš měnit půdorys a to plodiště bude dost velké, rámky dost vysoké a obměnu díla na 11 rámkcích - pokud uděláš oddělek ze 1-2r plodu + 1 krycí je to dostatečné pro obměnu díla, vždycky můžeš do oddělku přendat ty krajní z obou stran plodiště a jeden plod ze středu a máš to za 3 roky skoro nové.
Děkuji za vyčerpávají odpověď a přesunutí do odpovídajícího vlákna.
Půjdu letos do toho kombinovaného Optimalu. Kdyby v Evropě fungovaly podniky vyrábějící standardní úl za opravdu bezkonkurenční ceny(třeba Langa), potom by nebylo nad čím přemýšlet, ale to je vzdálená budoucnost. Třeba bych časem vyzkoušel i langa, ale míchat 5 velikostí rámků je blbost, to bych musel asi něco vyřadit.
co takhle http://www.nastavky.cz

Když si vezmu že je v ceně doprava, nemyslím, že se dá jít na nižší cenu pokud to bude ze dřeva.

Ale pokud už máš Optimal není co řešit. NN ti v podstatě nahoblují a nařežou na každé dobré pile.
Toto sú zaujímavé ceny, ja ich síce vyrobím za polovicu (čas samozrejme nerátam), ale keby ma nebavila práca v dielni, neváham ani sekunduTongue
Jenom taková maličkost. Letos mi došli rámky i mezistěny a roje přibývali. Vyřešil jsem to tak, že jsem dal dva NN 42x17 na sebe a do horního nástavku jsem dal jenom rámky s pruhem mezistěny někdy ani to ne. A včely mi ihned vystavěli rámky a začali to protahovat přes úzké spodní loučky dolu do volného NN až do podmetu. Takže výsledná plástová plocha 2x17+1 včelí mezera + 5 podmet = 40 cm celkem. Což už je poměrně velká plástová plocha 42x40 na plodiště.

Navíc díky rámku a ne samotné loučce dílo nepřichytávají ke stěně úlu a díkyspodní loučce je poměrně dosti pevné. Škoda že nemám foto. Tak jsem si říkal, proč jim nenechat plodiště takto vystavené dle své síly. Pak na to hodit nízky medníky a hotovo.
Další rok neosazenou plochu můžu odřiznout a nechat jim to znovu postavit aniž by dílo bylo černé jako bota.

To bude jenom pokus a možná omyl ale uvidíme.
Ja som začínal na rámikovej miere B, okolo roku 2002. vtedy som nemal ani páru o tom, koľko budem mať včelstiev a ako budem včeláriť a či vôbec budem včeláriť ( bola to zo začiatku len výpomoc pre dedka Smile ). Keď som okolo roku 2006 mal 50 rodín a všetko robil popri zamestnaní, začalo mi byť jasné, že makať s nadstavkami B plnými medu pri takom počte včelstiev je iba pre silné "nátury" Smile Behom troch rokov som prešiel na akési kvázi optimaly (nemám štvorcové plodisko, len 10 rámikové) a na trvalom stanovišti je takéto včelárenie jednoducho super. Technológia perfektná, žiadna, mriežka, málo rojov, ľahšie medníky, .... Veľa výhod, ale!

V roku 2010 som sa rozhodol, že jednoducho bez kočovania to ďalej nepôjde. Prvý krát som vykočoval v roku 2011, na železnej palete. To problém nebol. Problémy začali oo rok neskôr, keď som kvôli zberačom vzácnych kovov paletový systém zavrhol. Odvtedy kočujem systémom rozložených úľov. Po repke mám sinejšie rodiny zvyčajne na 5 NN. Narábať s takouto zostavou (kočujem sám) pri jej výške je tak trocha nekomfortné Smile (Ide to, ale človek musí dávať fest pozor). Po agáte je niekde aj 6NN a to už jednoducho nakladať nejde.

Som v stave, keď jednu technológiu už mám ako tak zvládnutú a môžem si dovoliť nejaké to experimentovanie. Preto tento rok prechádzam na dadant systém pokusne u 10 rodín. Čo si od toho sľubujem?

1. Hlavne nižšiu zostavu pri kočovaní o jeden nízky nadstavok, včelstvá radšej pribrzdím odložencami. (šlo by to aj pri NN nadstavkoch, len tam je už potom problém pri bezmriežkovom včelárení, že včelstvá nestlačia matku pri znáške dole a zaploduje aj 4 NN, ťahšie sa to reguluje ako pri silných včelstvách)
2. Rýchlejší jarný rozvoj. Či chcem alebo nie, vysoký rámik je jednoducho vysoký rámik. Dedko stále používa B-čka a plodová plocha je tam v skorú jar jednoducho väčšia. Vyrovnáva sa to, respektíve moje ho predbiehajú niekedy v polovici kvitnutia repky (on používa len 1 nadstavok na plodisko).
3. Jednoduchšia prehliadka plodiska - iba jeden nadstavok namiesto troch - štyroch mojich. Plodisko dôkladne prezerám len 2 - 3 krát za rok, ale aj to je pri 100 včelstvách poriadna úspora času.

4. Ľahšie zakŕmenie včelstiev (nižšia zostava pri kŕmení)

5. Med bude časom len v panenských plástoch

Toto je moja predstava. Či to bude fungovať a ako, uvidím o dva - tri roky. Do vysokých medníkových rámikov by som už v živote nešiel, plodisko je však iná "pesnička".
Je už čas na to, abych horní nízký nástavek se zásobami dal pod vysoký?
Jsem na Vysočině, v 550 m.n.m., kvetou lísky, ale kočičky ještě téměř vůbec "nevystrkují chloupky."
Dnes už však včelsva konečně trochu více létala, tak jsem si říkal, že bych toto přehození mohl zítra provést.
Nebo je na to ještě brzo?
Děkuji za odpovědi, Honza.
Ano zítra je ten nejlepší čas na podsazení nízkého nástavku pod vysoký. Já na to také zítra jdu. Mám asi 15 včelstev kde mám nad včelstvem nízký nástavek se zásobami. Důležité je aby v tom nízkém ještě nebyl plod !!! Plod ve vysokém nástavku se dostane do tepla pod víko a zásoby přenášené z nízkého nástavku velmi podnítí včelstvo.Zítra bude teplo tak že se včelstvo na noc určitě scukne nahoru do jednoho chomáče. Kdyby se to udělalo v chladném počasí mohly by se vytvořit dva samostatné chomáče a v mrazu by to bylo velmi nežádoucí. Ideálně zítra po obědě.
Děkuju za radu Zdeňku.
Tak jsem to teda dnes také udělal, jenom jsem ještě do toho nízkého dal hned dva prázdné - trubčí rámky.
Oni v tom nízkém akorát dva nebo tři byly čisté a vypadá to, že už asi od podletního krmení, a tak se to tak trochu samo nabídlo, ale nevím, jestli jsem udělal dobře.
Děkuju za kladné body, znamená to, že jsem to asi udělal dobře Wink
Jenom mě ještě napadla jedna věc.
Nemám dát ještě hned do vysokého nástavku také alespoň jeden trubčí rámek nebo třeba i mezistěnu a nebo obojí naráz?
Místo by tam bylo.
Nebo je na tyto zásahy ještě čas?
Mám r.m. 39x30 a polorámky 39x15.
Děkuju, Honza
Koukám Honzo, že se nikdo nemá k odpovědi.
To je skoro, jako když se na něco zeptám já.
Můj dotaz zapadne, ale v jiných tématech se řeší totální ptákoviny a k mému dotazu nikdo nenapíše žádnou odpověď, i když čekám na jakoukoliv radu od zkušených, jako na slitování.
Nestalo se mi to tady jednou, ale nejméně pětkrát.
Byl jsem kvůli tomu totálně vytočený.
Zvláště, když byla plná sezona a potřeboval jsem opravdu urychleně poradit.
Když se pak konečně někdo ozval, bylo už vždycky bohužel pozdě.
Bohužel pozdě pro včely, ne pro mě.
A to mě mrzí ze všeho nejvíc, když se včelařské kapacity dohadovaly a řešili blbosti.
Všiml jsem si, že tohle se tady stává častěji.
Kdybych kolikrát mohl, poradil bych, ale ještě nemám toliko zkušeností.
Prosím kohokoliv, aby moje výše napsaná slova vůbec nekomentoval.
Níže psanou odpověď můžou znalejší včelaři bez servítek rozcupovat, jelikož se ještě necím dost dobře na to, abych v této situaci radil a asi se mi to ani dost dobře nepovede, ale i tak to zkusím.
Pokud se ti Honzo moje odpověď nebude pozdávat, musíš jednat dle svého uvážení, protože nikdo jiný sem nic nanapsal.
Nyní tedy k té mojí odpovědi na tvůj dotaz.
Sice včelařím zatím jen krátce, ale.
Do nejsilnějšího včelstva dej klidně do vysokého plodištního nástavku z jedné strany plodového tělesa stavební rámek a z druhé strany mezistěnu nebo zatím jen ten stavební.
Takhle to mám (asi týden) teď já a zatím na stavebním rámku nic není.
Až bude tepleji, tak na něj koukni, zhruba tak za tři, čtyři dny a pak zase.
Rámek jen trochu povytahni, zkontroluj, jestli na něm už začala stavba a zase ho dej hned zpět a pokud možno to prohlížení dělej bez zakouření včelstva nebo jen lehce přímo okolo stavebního rámku a rychle ať ho zbytečně nestresuješ a nerušíš.
Až na něm začnou trochu stavět, dej bez zaváhání stavební rámky všem ostatním včelstvům a tomu nejsilnějšímu zkus dát i tu mezistěnu, jestli jsi mu ji už nedal hned s tím stavební rámkem, jak jsem psal.
Jsem shodou okolností také z Vysočiny a i r.m. mám 39x30 + 39x15, v různých sestavách.
Jak lépe bych ti honem poradil nevím, ale třeba se ozve někdo zkušenější.
Pavel
Tak skúsim ja Smile Mám síce NN, ale iné to nebude. Dávať teraz stavebný rámik ku plodovému telesu (aleba aj medzistenu) je podľa mňa nezmysel. Nútiť včely k stavbe teraz, keď je ešte minimum staviteliek, nemá zmysel. Tento priestor včely budú považovať za "ohraničenie" priestoru pre matku na plodovanie. S prehodením nadstavkov súhlasím, ale toto? Čo týmto zásahom chcete dosiahnuť?
Kedy dávam stavebný ramik alebo medzisteny ja? Vždy si počkám, pokiaľ začnú včelstvá "bieliť" konce buniek a stavať mostíky. Vtedy je ten správny čas využiť prebúdzajúci sa stavebný pud. Ono aj ja som kedysi dával do všetkých včelstiev stavebný rámik v určité časové obdobie. Stávalo sa mi, že aj niektoré silnejšie včelstvá ho jednoducho ignorovali. Prečo doteraz neviem, hoci sila včelstiev bola porovnateľná. Ak však počkám na mnou uvedené prejavy, vystavajú ho.
Stavební rámky nebo mezistěna je nyní nesmysl. Včelstva ještě trochu zeslábnou než začnou opravdu sílit. Staré včely vám stavět nebudou. Až se začnou líhnout masy mladušek pak to bude na pořadu dne. Stavební rámek někde u stěny ničemu neuškodí ale někde u středu jen odebírá teplo.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's