Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zebrování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Pokud ramky jen preskladas, nikterak tim celistvost plodu nenarusis.. Na podkladani plodiska je nazoru taky vic a uplatnuje se vic hledisek,nejen nemnozeni ci mnozeni VD. Podstavuju zcela bezne u vcelstev,ktere prezimuji na 24 a vnutim jim bednu 30 pod nohy jako budouci plodisko. . Ale i tam jsou rizika-musi se to podstaveni udelat v pravy cas a pokud se dela treba s ohledem na chladne jarni pocasi driv, musi se to udelat tak, aby vcely mely duvod prejit dolu a matka tam zacit plodovat. Pouzivam sousove jadro pokud mozno se zbytky medu a vystavene trubci ramky na pozici 2 a 10.
Tady se zase lže jak tiskne ach jo Smile myslel jsem, že se tomuhle už vyhnu ale to se nedá. Já bych chtěl vidět, kolik roztočů by měl ve včelstvu Tom kdyby dva roky léčil něčim, co vůbec nefunguje....a pak bych řekl, že to je tim, jakym stylem vede včelstva....

Další kohout to samé....já na jaře vkládám souš mezi plod, ale rozhodně neroztrhávám těleso, když včely obsednou 6 rámků, tak je neroztáhnu na 8 plodových atd....prostě každej lže jak se mu hodí do své teorie a honba na mě opět pokračuje.

Takže já už zase mlčím....at se daří chlapci s těma vašima teoriema.
No nerikal bych ze to nefunguje, kdyz se stavelkou (pokud si vzpominam dobre na tvoje leceni) se dost leci na zapade . Jestli to neni tim, ze to je asi treba "umet". Tim te nechci urazit ani zase rozpoutat FlameWars.
Osobne ja se priznam, ze to neumim, ucim se s kyselinama, ano, mam vic roztocu, ale nejak je zvladam, aspon si to myslim, Mam vcelstva, ktery si zaslouzi vetsi peci, ale mam i vcelstva ktery dostaly prvni osetreni od leta.
Ale nerikam ze to nefunguje.
Ikdyz tohle vlakno neni o lecbe, ale o zebrovani. Ve vcelstvu vsak vsechno souvisi se vsim.
Chose
(27.12.2020 13:13)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Já v mých podmínkách Když dám krásným včelsvům mezi plod dvě mezistěny tak se mi za trest všechny vyrorej.
U mňa včelstvá reagujú rovnako, preto som zmenil systém pridávania medzistien a pomohlo to.
Medzisteny sa mi osvedčili pridávať najskôr za posledný plodový plást z každej strany plodiska. Po ich vystavaní ich nazebrujem tak,aby neboli dva zaviečkované plásty pri sebe.
Louky ale ty nám to natáčíč a předvádíš to tady jak trháš plodiště moc brzo a málo početným včelsvům . Mi nad tím kroutíme hlavou proč ty včely tak trápíš a ty si furt meleš svou. Ty videa tady někde jsou.

(27.12.2020 17:49)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Medzisteny sa mi osvedčili pridávať najskôr za posledný plodový plást z každej strany plodiska.

Toto když udělám krásným včelsvům tak se cejtí plodové těleso ve svěrací kazajce a vyrojej se zase. Mezistěny můžu dát s rozkladením mladé matky a pak to jde vedle plodu nebo mezi plod ,je to jedno, nevyrojej se a ani světlé dílo jim nevadí a makaj úžasně.
(27.12.2020 17:46)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]No nerikal bych ze to nefunguje, kdyz se stavelkou (pokud si vzpominam dobre na tvoje leceni) se dost leci na zapade . Jestli to neni tim, ze to je asi treba "umet". Tim te nechci urazit ani zase rozpoutat FlameWars.
Osobne ja se priznam, ze to neumim, ucim se s kyselinama, ano, mam vic roztocu, ale nejak je zvladam, aspon si to myslim, Mam vcelstva, ktery si zaslouzi vetsi peci, ale mam i vcelstva ktery dostaly prvni osetreni od leta.
Ale nerikam ze to nefunguje.
Ikdyz tohle vlakno neni o lecbe, ale o zebrovani. Ve vcelstvu vsak vsechno souvisi se vsim.
Chose

Už se to tu řešilo, asi jsi nepotřehl....neříkám, že to nefunguje, ale je na to potřeba dobrej přístroj a dobré dávkování....a možná i s právnou štavelku...to je fuk....mě šlo o to, že jsem 2 roky neléčil, proto jsem tam měl mraky kleštíka. Zebruju tak deset let a úhyny jsem nikdy předtím neměl. Ale to se opět do teorie Toma nehodí, tak to nebudem radši zminovat.

(27.12.2020 17:50)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Louky ale ty nám to natáčíč a předvádíš to tady jak trháš plodiště moc brzo a málo početným včelsvům . Mi nad tím kroutíme hlavou proč ty včely tak trápíš a ty si furt meleš svou. Ty videa tady někde jsou.

No rád bych se na to video podíval, pokud ho dokážeš najít, kde dělám to co píše Kohout. Kde trhám kolečka plodu a rozhážu je do celého nástavku i když ho neobsedaj včely.
(27.12.2020 17:36)Louky napsal(a): [ -> ]Další kohout to samé....já na jaře vkládám souš mezi plod, ale rozhodně neroztrhávám těleso, když včely obsednou 6 rámků, tak je neroztáhnu na 8 ...prostě každej lže jak se mu hodí do své teorie a honba na mě opět pokračuje.

Nemám zapotřebí lhát. Viděl jsem to v některém z tvých příspěvků na VF tak jako ostatní. Kdo se nad tím podivoval buď byl moc starej nebo nerozuměl polystyrenu.
A ještě k tomu rojení.....5 let jsem neměl jediný roj, ale ted když jsem 2 roky "neléčil" tak už jich tak kolem 10% bylo...a tam kde to došlo do rojovky a já neustále vylamoval matečníky, tak se mi nedařilo je z ní dostat jako minulé roky.....ty včelstva nejsou blbý a chtějí si pomoct od kleštíka samy.

(27.12.2020 18:17)Kohout napsal(a): [ -> ]Nemám zapotřebí lhát. Viděl jsem to v některém z tvých příspěvků na VF tak jako ostatní. Kdo se nad tím podivoval buď byl moc starej nebo nerozuměl polystyrenu.

Já vim, ty jen umíš vytrhávat věci z kontextu jak se ti hodí....když si vedeš tak dobře ty záznamy, tak mi to ukaž, kde dělám to, že trhám včelstva, který obsedaj 5 rámků a já je rozendám na celej nástavek a nazebruju.....dřív jsem ani tak slabý včelstva na jaře neměl, takže jsem to ani dělat nemohl a letos mi to můžeš na nějakém videu ukázat...rád si to pustím znovu. Ale už si tu několikrát napsal, že moje videa nesleduješ, ale víš, jak v nich zebruju. Jára Kohout Cimrmann.

Zrovna dneska jsem se dostal konečně k té přednášce kde byl Ruda Stonjek. Ač mi tady na VF přišel takovej.....tak na videu zní celkem sympaticky a ten jasně říká....když se ho tam Matl ptá, jestli chce radši vysoké výnosy a nebo zdravá včelstva nebo něco v tom smyslu.....Kdyby ty včelstva nebyly zdravá a dobře vedená, tak nikdy nedonesou tolik medu. Což ale hold pořád někdo nedokáže pochopit. Snad to nebude ta závist a je to opravdu jen o tom, že nedokážete přijmou to, že to někdo dělá jinak a funguje mu to.
Louky, ty se teď jen bráníš zjištění, že někdo jiný to může dělat jinak a lépe. To je tady dost časté. Někdo to přijmout dokáže, vyzkouší ....... nepřipomíná ti to něco?Smile

Jen připomenu, nemám zkušenosti, abych mohl dělat chytrýho. Jen jsem do diskuse předhodil, co někdo jiný napsal. A budu zkoušet.
(27.12.2020 18:20)Louky napsal(a): [ -> ]Já vim, ty jen umíš vytrhávat věci z kontextu jak se ti hodí....když si vedeš tak dobře ty záznamy, tak mi to ukaž, kde dělám to, že trhám včelstva, který obsedaj 5 rámků a já je rozendám na celej nástavek a nazebruju.....

(18.04.2018 18:43)Louky napsal(a): [ -> ]Tak chlapci dneska jsem se byl mrknout do včel a v tom předním natáčenym včelstvu, jak jsem nakonec vyndal zespoda mezistěnu a dal jí do prostřed, tak je vytažená a zakladená. Takže o víkendu jdeme o nástavek vejš, musim se přiznat, že ty vaše hejty mě trochu znejistili ale dneska jsem se uklidnil, vše šlape jak má a je dobře našlápnuto na slušnej výnos.

(18.04.2018 19:34)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Ty hejty ktoré ti spomínali kolegovci, z tých by si si mal zobrať ponaučenie.Len teda nechápem ako chceš dostať včelstvo na 3VN, ak ti neobsadzuje vôbec prvý nadstavok a druhý nadstavok poriedko neúplne.To to z tých dvoch zaviečkovaných plástov už máš v úle toľko včieľ? To budeš zebrovať tých 5 plodových plástov z druhého do tretieho nadstavku? Louky já si myslím jedno,že si tu z nás robíš totálnu srandu a natáčaš videá na ktoré sa nedá ani pozerať,len aby si sa robil zaujímavým,alebo potom druhá možnosť je tá,že včelám absolútne nerozumieš.To si myslím.

(18.04.2018 19:48)Louky napsal(a): [ -> ]Ano přesně tak, je tam ted 7 zakladených plástů ve 2 nástavku, takže 3 hodim do třetího a nazebruju soušema a ve druhém nazebruju ten zbytek. ...Já to vůbec netočim pro vás, točim to pro lidi co je to zajímá, jak se dá v polystyrenech udělat velkej výnos i z po zimě slabého včelstva. To že se tu najde pár staříků, co včelaří milion let a mají svojí pravdu a nepřipouští, že někdo to dělá jinak a je x krát úspěšnější než oni, tak tomu se jen směju.
Mě je jedno že to oni dělají jinak....to jestli je to lépe nebo není lépe? Kdo to posoudí? Já dělám to co se mi osvědčilo, zkouším hodně věcí a z toho si vybírám co u mě funguje.......s tim se podělím....a nemám potřebu tady někoho hejtovat za to, že to dělá jinak, protože si myslim, že já to dělám líp.....a tohle je přesně styl Toma a Barnata....oprav mě jestli se mýlim....ale já to tak prostě vidim a vadí mi to. Ukaž mi kde já někomu nutím to, že on to dělá blbě a já dobře.

Kohoute:

To že někdo napíše, že tam na to nejsou včely ještě neznamená, že tam na to nejsou.....zrovna tohle včelstvo ten rok udělalo 40kg a to jsem si vybral na jaře to nejslabší včelstvo co jsem měl. Jestli to je důkaz toho, že jsem je podtrhnul a týral, tak já mám asi jiný měřítka. Zrovna v té sezony jsem měl průměr na včelnici 39kg a i to nejslabší nejvíc týraný ten průměr udělalo.
trocha matematiky.... ked urobilo to najtyranejsie aj ten priemer 39 co pises tak ktore ho neurobilo potom? Alebo urobili vsetky presne tych 39? matematicky mi to nesedi....
Nespochybnujem tvoje tvrdenia.... koniec koncov je mi jedno maj kludne aj 60 priemer ... iba mi to matematicky nedava zmysel...
Jakto? prostě byly včelstva, který byly silný a víc projedly, protože nebyla ten rok medovice....v takovém roce není dobré mít silná včelstva, o tom by Zdeněk mohl vyprávět.....A to nejtýranější jsem nepoužil já, dělám to u všech včelstev stejně, takže všechny jsou týraný stejně. Jen tohle mělo nejmenší startovací pozici. Někdy i ty na jaře nejslabší donesou víc medu než ty co jsou daleko před nima.
Tys točil úl se včelami tak aby to vypadalo jako že tam žádný nejsou?

Já tu loukyho matematickou hádanku chápu tak že některý včelstva udělaly víc než 39 některý míň než 39 a to které týral nejvíc dalo rovných 39 což byl průměr včelnice.
Pro mě jich tam je dost.....a tim bych to uzavřel. Doufám, že to někdo přesune někam jinam, protože tohle už je diskuze uplně mimo.
Vrátil ses, je to diskuse na tvůj účet, zas je o čem se bavit Big Grin ... do dalšího banána. Když ne teď, tak jak se bude sušit med Big Grin
Louky v pohodě.
Zmínil jsem tvůj způsob zebrování a tys chtěl vědět na kterém to bylo videu. Nic víc neřešme. Že ti to funguje ti neberu.
Ani jsem netvrdil že tam včely nejsou, že si jen myslíme že tam nejsou.
Tepelná vodivost λ [W/(m.K)] Styrodur 0.033,Dřeva 0.13-0.18 Když dva dělají totéž není to to samé.Někteří si to musí přebrat.

Ať se daří Zdeněk
(27.12.2020 13:05)patko79 napsal(a): [ -> ]Zebrovanie plodu je dobrý sluha ale zlý pán!

Ještě jsem to tu nečetl celé, ale někdo umí jedinou holou větou popsat vše podstatné!


JosPr.
Ztratil jste se v kontinuitě. Máte pravdu pro kvěren a červen, ale já psal o trhání plodu v březnu a zač. dubna. A i v květnu je potřeba velká zkušenost a cit a je lepší se tomu pokud možno vyhnout.
V marci a apríli sa do včiel dávajú stavať medzistienky normálne medzi plod, nič tomu nechýba ale kto má slabochov tak je problém. Čo je v máji koniec sveta a že veľká pozornosť, no to sú mi veciCool
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's