Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zebrování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Asi bych si měl sehnat original metodiku od Wrighta. V překladu, ktery jsem pročítal, nebylo o velikosti nástavků nic napsané.
V kapitole 7, MV2009/1
I.Č.
Pre istotu to tu dam aby niekto nerozebroval na jar plod.

[Obrázky: zebrovanie_checkerboarding.jpg]

https://drive.google.com/file/d/0By2Qpb6...sp=sharing
Pro Marek Choma:Neporadil by jste mi kde by se toho /Walt Wright/ dalo více přečíst,sehnat.Děkuji F.V.
Dík za ochotu,ale u mne je jdna slabina a ta se jmenuje -neznalost cizích /angličtina/ jazyků.
Proto dík za ten překlad. F.V.
Inak aj pdf dokumenty sa daju dat prelozit!
Skus si oznacit text a ten hod do google.translate...malo by to ist...nie vsetko bude mat ale vyznam ale vela veci si uz dokazes predstavit a domysliet...
Dík za ochotu.F.V.
Je tu někdo, kdo zebruje přesně podle Wrighta? vkládáte hned v březnu mateří mřížku?
Já dělám právě to samé....rozškrabuju zásoby kolem plodu nebo na rámku vedle a v tuhle dobu ještě nezebruju nějak brutálně, ale například spousta včelstev má 2 rámky plodu, ale sedí třeba na 5 jenže tam mají zásoby, tak jim dám jeden plást, který má více volného místa na kladení mezi ty dva zakladené.....určitě to není tak, že bych měl ted 4 rámky plodu a rozdělil bych mezi ně 3 souše.....
Teď trháte plodové hnízdo? To je velmi účinné protirojové opatření, všem, až to budou v poslední dekádě dubna lovit po stromech, vám se to už bude pomalu vzpamatovávat z podtržení a začínat pořádně plodovat. Vy jste velmi mazaný včelař Louky.

Pořád se učím.Shy

My ostatní teď spíš dáváme ne mezi plod, ale vedle plodu zásoby, v domnění, že teď nejvíc potřebují teplo a dostatek až nadbytek zásob úplně nadosah, vy dáváte rafinovaně prázdné na zakladení a rovnou do hnízda! Obdivuhodné!

Tak a teď vážně Louky, jak to děláte doopravdy?Wink
Co blinovka třeba, když to máte na 5-6 rámkách. A neříkejte, že jste o ní ještě neslyšel, to vám neuvěřím.Surprised
Njn Tome, máte se ještě hodně co učit....Blinovku jsem dal asi na 5 včelstev, který jsou na dvouch rámkách.....zbytek dělám jak píšu. Chápu že pro starou konzervu je tohle nepochopitelné a pro lidi co o polystyrenu slyšeli jen z vyprávění. Mě je jedno jak to děláte vy, ale já trhám plodové těleso od prvních prohlídek.
Louky skus rači to těsto. Dát rámek mezi plod u tak slabých včelstev je prostě špatný i v nejteplejším úle. Já nám včelstva obrovský obalený ještě 15-20kg zásob a přesto jim to těsto budu dávat každý rok tak tři týdny před rozkvětem jívi. Ono je to zaktyvizuje a nabudí. Jejich vlastní zásoby je nezajímaj.
Louky

No, ono se to dá říct, když bych použil váš namyšlený a pohrdavý tón, taky tak, že to je prasečina a nevčelařské týrání včelího společenství! Už vím, kam si vás mám zařadit.
Zdenku to se pleteš, odvíčkované zásoby jsou pro ně daleko větší motor než nějaké těsto, které musí ještě zpracovávat. Těsto jsem taky kdysi dával, ale u stovky už nemám energii dělat tolik těsta. Neříkám, že je to špatné, ale pro mě je jednoduší porušit zásoby a navíc potřebuju ty zásoby ze včel dostat a né jim tam ještě další dávat, já mám nakrmeno dostatek.

(07.03.2020 10:29)tom.50 napsal(a): [ -> ]když bych použil váš namyšlený a pohrdavý tón

to jsem se naučil od místního guru, který je na to specialista, ale je nerad, když tak mluví ostatní na něj.....
Od třech stovek začneš i to škrábání nahrazovat pravidelným hrknutí malého množství teplého sirupu. Jenže musíš mít ktomu odpovídající krmítko, jde to i bez něj ale jsi pomalejší. Jo to si musí člověk zkusit naslouchat reakcím včelstva než tu házet moudra. Potom budeš považovat vkládání rámku do plodu za zbytečný a místo toho dorovnáš síly a počkáš na zralost pro splitting a donasazení medníků no a po vyprázdnění inventáře ze skladů, poněm už jen točit a točit. Ale to při tvým tempu poznání bude až tak za 5 let. Nesmíš se zaseknout na nějaké vícepráci u hledání protirojovýho moudra v březnu. Tím je jen ten správně provedený splitting od května a to co němu přechází.
Co je to splitting ?
Dělení
A co je to dělení?
u včel, u buněk nebo třeba u železnice? Smile
splitting, dělení, dělání oddělků....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's