Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zebrování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
(10.03.2020 23:33)gupa napsal(a): [ -> ]Pravidlo 40 ti dnů tu obdivuješ ty u Augustina. Jsem názoru že je velmi zavádějící a z mlaďušky se létavka stane mnohem dříve. Jenže ty jsi přesvědčen a chápu to tak, že hodně dělnic které považuješ za létavky na jednom místě je pozitivní věc. Můžeš rozparcelovat včelstvo na několik menších celků díky zebrování, ale rojovka je odpovědí na otázku proč nebýt za každou cenu na špici s množstvím dělnic. Dělnice sice zebrováním navedeš ke vzniku létavek, ale také stačí aby ti jedna zebra zakladla misku a jsi v háji s výkonem, výnosem z řepky a celým svým snažení pokud ti včelstvo vezme roha.

hm tak roje no dobrá.....loni jsem měl poprvé za 5 let roj....při 100 včelstvech...opravdu včelařením se může živit i člověk, co tvrdí takové bláboly....sorry jako....opět reálné zkušenosti nula že? víc už fakt nemá smysl psát, jsi názorovně uplně mimo, rád diskutuju s někým, kdo má reální zkušenosti a neplácá nesmysly.....at se daří

(10.03.2020 23:49)tom.50 napsal(a): [ -> ]KTM nemusí nic, znáte ho Louky? Viděl jste toho chlapa někdy na vlastní oči? Ano? Mluvil jste s ním někdy? A fakt věříte, že by se zrovna on dal od někoho uzurpovat a dal se někým ovládat? To bych chtěl vidět frajera, který by to chtěl zkusit! A že pomáhá? No ano, je takový, pomůže když je potřeba, oplácím.

Znám ho pouze tady odsud a jeho názorovej směr se hodně změnil od té doby co vás začal hájit. O vás jsem taky slyšel, že jste v realitě uplně normální....bohužel, tady se chováte takto.
(10.03.2020 23:59)Louky napsal(a): [ -> ]hm tak roje no dobrá.....loni jsem měl poprvé za 5 let roj....při 100 včelstvech...opravdu včelařením se může živit i člověk, co tvrdí takové bláboly....sorry jako....opět reálné zkušenosti nula že? víc už fakt nemá smysl psát, jsi názorovně uplně mimo, rád diskutuju s někým, kdo má reální zkušenosti a neplácá nesmysly.....at se daří


Píšu jasně o rojovce? Proč ji zapíráš? Stačí první video, z května, dvě minuty patnáct a vidím jednu pěkně krmenou misku v nerozebrovaným medníku.

Co nato říci na takové lži? Co se děje vtvým úle v květnu jde vidět, otázkou je jestli to co píšeš i děláš a je tomu tak.






[Obrázky: 2020-03-11-00-28-10-Greenshot.jpg]
Ty si si musel dát velkou práci, aby si prošel moje videa, jsem rád, že jsi můj fanoušek. Ty na tom vidíš zakladenou misku? Zdá se ti, že je včelstvo v rojové náladě a vyrojí se? Už si to moc nepamatuju, ale myslim si, že na žádném natáčeném včelstvu jsem matečníky nevylamoval, ale samozřejmě najdou se včelstva, který hodně donesou, nebo tam něco špatně udělám a do rojovky se dostanou, to jsem nikdy nikde nepopíral, ale stačí jedna prohlídka a je klid. Ty píšeš o rojích a nulovém úžitku ze včelstva a kdyby si mě trochu sledoval tak víš, že roje je to proti čemu bojuju nejvíc......takže tohle ti moc nevyšlo, ale snaha se cení.

Edit: a ještě malá poznámka, rád bych poupravil další tvojí lež a to, že 3. nástavek u mě není medník, nýbrž plodiště.....
(11.03.2020 1:38)gupa napsal(a): [ -> ]... otázkou je jestli to co píšeš i deláš..


Konečne si gupa trafil klinec po hlavičke!!! Čudujem sa, že mu ešte niekto veríte.Big Grin
Nechci vysirat ani branit - vloni mi uz v pulce dubna narazely rojovy matecniky. Delo se to i ve dreve...
Chose
(11.03.2020 9:50)patko79 napsal(a): [ -> ]Konečne si gupa trafil klinec po hlavičke!!! Čudujem sa, že mu ešte niekto veríte.Big Grin

Patko nic ve zlém, ale podle čeho tak soudíš? Louky napíše o tobě něco co se ti nelíbí a už si na druhé straně barikády? Já mu taky nevěřil, tak sem se jel podívat a hned sem viděl vše jinak.
Louky mna zaujima jedna vec. Nerypem ozaj sa chcem bavit seriozne o tom....
Pisal si ze ti priniesli 80kg medu, predpokladam ze jedno vcelstvo donieslo tolko...
na akych znaskach si to mal ako dlho na tej ktorej plodine, ako casto si to vytacal, kedy presne si tocil repku ak si ju mal. Prosim ak mas zaujem sa o tom bavit napis iba ozaj skutocne fakty. Memusis pisat kde (miesto) si mal vcely no tie plodiny ba ma ozaj zaujimali. Ak nehces sem na forum napis SS.
Vopred dakujem.
(11.03.2020 9:50)patko79 napsal(a): [ -> ]................................ Čudujem sa, že mu ešte niekto veríte.Big Grin

Já už Loukymu nevěřím od doby jeho kamionu cukru a to už je nějaký pátek.Wink
(11.03.2020 10:19)richard1 napsal(a): [ -> ]
(11.03.2020 9:50)patko79 napsal(a): [ -> ]Konečne si gupa trafil klinec po hlavičke!!! Čudujem sa, že mu ešte niekto veríte.Big Grin

Patko nic ve zlém, ale podle čeho tak soudíš? Louky napíše o tobě něco co se ti nelíbí a už si na druhé straně barikády? Já mu taky nevěřil, tak sem se jel podívat a hned sem viděl vše jinak.

Mne je šuma fuk, čo o mne nejaký Louky napíše. Nemá ani páru, s čím sa musíme vysporiadať v našich podmienkach od skorej jari. Pre neho je všetko varoáza a tým to hasne. Je to totálna hlúposť, písal som presne kedy som liečil, čím, aké boli spady, prečo som presvedčený, že to nie je už prenos varoázou, dával som čísla, poznatky, sledovanie priebehu sezóny, ... Nič jasná varoázaBig GrinBig GrinBig Grin
Jeho počty nesedeli nikdy, aj keď tu dával videá ako vytáča, akože plné plásty. Načo mám s niekym takým diskutovať? Mne nepomôže jeho konštatovanie že varoáza. Keby to bola varoáza, maďarom neodíde 700 000 včelstiev. Viem ako liečia, mávajú tu prednášky, mali aj v Sėkešfehėrvary a nepomohlo im to ani za mak.
Zebrovať môže koľko chce, v noci bude mať po okrajoch plástov zachladnutý plod, jasne že to nezbadá, včely ho tam nenechajú. Keď mu to "funguje" ako si on myslí, nech sa páči, pokojne po ňom opakuj. Keď stúpnu nočné teploty nad 10, potom môže zebrovať koľko chce a aj tých 5 včiel, čo tam je mu to vykúri.
Richard1 hraje hru našivaši. Snažím se u Loukyho zjistit technologii včelaření a podle svých zkušeností které jsem také zaváděl, jestli jsem je nezrušil zbytečně. No a oto jde, jako obor se to jmenuje logistika. Jde o přesuny věcí a jejich místo. Věžáky aby znich nebylo velké pexeso o mnoha místech, ikdyž jsou, vhodná logistika práci nanich zjednodušuje a zefektivňuje. To umí např. Australani a na NZ dobře. Každý větší podnik má někoho jako logistika, většinou si v pracovní době sedne a vypadíá že nic nedělá nebo jen tak pozoruje a něco zapisuje. No a ty zápisky vypadají např. tak jak komunikuji s Louky.

Nemám čas nějak ti Louky prohlížet videa a slintat blahem když najdu nějakou nesrovnalost, pro rojové obavy stačí najít měsíce květen červen, obavy z vyrojení tam máš a sám zmiňuješ.

A mrzí mne ty tvoje výmysly typu jaký jsem nezkušený včelař a stím i mou jedinou osobní výtku že lžeš a stejně i reakce goro mne mrzí. Omlouvám se.
(11.03.2020 1:38)gupa napsal(a): [ -> ]Píšu jasně o rojovce? Proč ji zapíráš? Stačí první video, z května, dvě minuty patnáct a vidím jednu pěkně krmenou misku v nerozebrovaným medníku.

[Obrázky: 2020-03-11-00-28-10-Greenshot.jpg]

A proč myslíš, že jde o rojový matečník? Dle mne jde o tichou výměnu. Zvláště, pokud je tam jen jeden, pěkně krmený a takto umístěný?
Je to přetažený plást, rojovka odjinud. Vypadá to tak, že Louky nastavěl a posiloval do svíčky bez zebrování nějaké slabé včelstvo. No a rojovka je bohužel nakažlivá, plásty z rojových včelstev se může rojovka roznést dále, jde o feromony a období rozmožovací, tím ale že jde o cizí plást a nezrušený matečník se potvrzuje chovná nálada což při tykání zavíčkované matky rychle obrátí vývoj a ikdyby se měl udělat jen malý odrojek s kladoucí matkou nebo panuškou tak se vytvoří a takové včelstvo odrojí.

Dost jsem přesvědčen ale otom, že hodně matek Louky z úlu prostě i ztratí, protože nemá správné pracovní návyky při medobraní. Ale dost už, když to tak dělá a nechce otom diskutovat a durdí se ať si to tak i dělá třebas do smrti.
Je lepší si to po.... podle svého než podle druhého o kterém nevíme jestli vůbec včelaří Wink
Mě nedělá problém s někým normálně diskutovat, ale dělá mi problém diskutovat s někým, kde se záměrně snaží vyvolat senzaci a vyvolávat nějaké nesmyslné teorie. Nikdy podotýkám nikdy nepřendavám žádný plod mezi včelstvy, abych slabý posílil nebo ty co jsou v rojovce přibrzdil to zaprvé. Co se týče ztrácení matek, to je další uplně směšná teorie, to nebudu radši ani komentovat. Takhle se milý gupo nediskutuje, tim že budu někoho napadat, že to dělá uplně nahovno a já jsem král a dělám všechno nejlíp, takže promin, tohle je moje poslední reakce na tebe.

(11.03.2020 14:23)joseff napsal(a): [ -> ]
(11.03.2020 1:38)gupa napsal(a): [ -> ]Píšu jasně o rojovce? Proč ji zapíráš? Stačí první video, z května, dvě minuty patnáct a vidím jednu pěkně krmenou misku v nerozebrovaným medníku.

[Obrázky: 2020-03-11-00-28-10-Greenshot.jpg]

A proč myslíš, že jde o rojový matečník? Dle mne jde o tichou výměnu. Zvláště, pokud je tam jen jeden, pěkně krmený a takto umístěný?

žádný matečník tam není Smile pust si video z dalšího tejden, pak klidně z dalšího a dalšího....je tam snad někde matečník nebo vyrojené včelstvo?....natáčel jsem každou prohlídku v daném včelstvu po celý rok, takže všechny tyhle gupovy nesmyslný teorie by tam byly vidět.
Já Loukymu rozumím. Dělám něco podobného, nenazývám to však zebrováním. Letos jsem tento zásah dělal ve všech včelstvech již 18.2.. Mé poznámky říkají, že je to třeba udělat nejpozději do 8.3.. Včelsta se mi nerojí, i když jde o zásah pro zesílení včelstev.

Zde jeden nepravdivý (ať mne někdo neobviní Wink) graf přínosu včelstva.

[Obrázky: vaha-v-elstva.jpg]
(11.03.2020 11:01)spd napsal(a): [ -> ]Louky mna zaujima jedna vec. Nerypem ozaj sa chcem bavit seriozne o tom....
Pisal si ze ti priniesli 80kg medu, predpokladam ze jedno vcelstvo donieslo tolko...
na akych znaskach si to mal ako dlho na tej ktorej plodine, ako casto si to vytacal, kedy presne si tocil repku ak si ju mal. Prosim ak mas zaujem sa o tom bavit napis iba ozaj skutocne fakty. Memusis pisat kde (miesto) si mal vcely no tie plodiny ba ma ozaj zaujimali. Ak nehces sem na forum napis SS.
Vopred dakujem.

Jednalo se o rok 2017, kde jsem natáčel 2 včelstva co jsem sem tuhle dával video, jsou to ty videa ze včelína, kde včelařím ještě v obleku. Když si postupně zkoukneš videa, tak vidíš, jak často meduju, kolik pokaždé vytočím medu a kolik mělo každý včelstvo. Už si to přesně nepamatuju, ale myslim, že jedno blíž ke kameře mělo přes 80, druhý něco málo pod 80kg. Ten rok jsem měl 79kg průměr na všechny včelstva a co se týče snůšky tak řepka, inkarnát, les, lípa...




Joseff včelstva se nerojí, když jim dáš dost místa, tohle nejsou žádný protirojový opatření nýbrž opatření, aby matka víc kladla a včelstvo sílilo rychleji....nevim proč to tady někdo pořád točí do rojení....
Asi mají strach ze silných včelstev, ještě by se jim mršky vyrojily Big Grin..
Taky vkladam pri jarnich prihlidkach sous mezi plod, ale to bude az za 10dnu a pouze u vcelstev, ktera obsedaji 6 a vice ulicek nebo maji spatne sediste. Pod nastavek vkladam rozskrabany za.plast. Pod pojmem zebrovani si predstavuji 3-4 stavebni ramky ci mezisteny mezi plod v kvetnu. Uvacik me nerajcuje ani jako vcelar, ani jako clovek!
Ahoj, nezjistil jsem jak jsi vysoko. Já jak mám uvedeno níže 165m.n.m.. Už toho 18.2. mne obsedaly 1,5 - 2,5 nástavku. Jen jedno stanoviště jsem měl asi na 1 nástavku, pravděpodobně to trochu zasáhl varroa a viry.
Nemám tedy problém s obsazením potřebného prostoru. Zásoby nerozškrabávám.
inkarnat je datelina?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Referenční URL's