Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ochranná pásma moru včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Jak píše Honza - nesmíš z OP MVP, můžeš do OP MVP - je to logické. A to vyšetření na MVP je nyní potřeba vlastně kdykoliv, když kočuješ nebo přesouváš mezi obcemi (resp. katastry náležícím různým obcím) .
Přesuny do OPMVP nejsou samosebou povoleny, ikdyž se to jeví jako logické.
Loni nám veterina dala písemně, že přesun do našeho ochranného pásma povoluje za vyjmenovaných podmínek a ty podmínky byly, že máme k přiváženému vyšetření na MVP. Týká se to i dovozu matek do ochranného pásma!
A jak píše Jan, zavolej zeptej se od toho tam jsou. Ten náš to asi vyhlásil písemně proto, aby nemusel odpovídat a povolovat každému zvlášť.
A když doktor vidí, že vše, co se do pásma přiveze se další rok pálí, tak dalšímu dovozu brání.
Ptal jsem se jen ústně, nevím,jak by to dopadlo v případě písemné žádosti.
Zajímavé. Přemýšlím-li proč nelze zdravá včelstva přesunou do ochranného pásma, tak mne napadá jen důvod, aby se nemuselo v případě pálení odškodňovat a tedy vynakládat státní prostředky. Tady by stačil papír, že s případě nakažení si včelař nebude nárokovat odškodnění a je to tedy na jeho riziko. Dále mne napadá, že pokud by to bylo včelstvo z okolí přesunuté do pásma, tak by hrozilo, že létavky se v pásmu nakazí a pak si vzpomenou na své původní bydliště a zamíří do místa mimo OP, kde budou šířit nákazu. Pak mne napadá, že si KVS nechává vrátka na řešení MVP plošnou napalmovou metodou - vypálení celého pásma.
Ale budiž je to v kompetenci KVS a ta si může nařídit dle zákona co je potřeba - mělo by to ale být podloženo buď zákonem nebo v MVO pro daný případ výskytu MVP a ne per huba po telefonu dle aktuálního rozpoložení úředníka.
Takže bych hledal v zákonech a vyhláškách a příslušném MVO a ptal se dle čeho úředník něco vyžaduje/nařizuje.
Pokud se zdravá včelstva v pásmu spolehlivě nakazí, je logické, že jsou proti.
I včelař, který by chtěl včelstva do takových podmínek stěhovat, není normální.
Pamatuji že to bylo tak, že to šlo, ale náhrada při 2.pálení nebyla.

Paradoxně jsem se cítil bezpečněji, když se konečně přiznalo že spadáme do pásma (byli jsme jiná ZO a SVS to nikdo nechtěl prozraditSmile )
protože pak se vědělo jak na tom jsme - tedy že pokud by něco v okolí bylo, že se na to přišlo.

Leckde je rozdíl mezi OP a neOP v tom, že v Op se o moru ví a už je tam klinika většinou zlikvidována, zatímco jinde je klinika, ale neví se o ní a vesele se (s ní) včelaří. A mají strach aby jim ta někdo z OP nepřivlek mor. Cool
(13.04.2016 11:21)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Byl jsem v začátcích ve stejné situaci.
Včelstva do OP MVP jsem si dovézt mohl, musela pocházet ze zdroje mimo OP a musel jsem mít na převoz veterinární povolení se všemi potřebnými vyšetřeními.
Když zvedneš telefon, zavoláš na svoji KVS a budeš chtít mluvit s někým, kdo má na starosti včely, tak na tebe dlabat nemohou. Já to tak udělal a vše mi vysvětlili.

Vloni měsíc před přivezením oddělků spadla naše obec do OP. Ptal jsem se na KVS a bylo mi sděleno, že na dovoz z oblasti mimo ochranného pásma nepotřebují souhlas KVS. Protože to bylo v rámci kraje, stačila kopie protokolu vyšetření na mor ze stanoviště prodejce. Kopii jsem dostal, na KVS jsem ji neposílal.

Je to uvedené i v MVO pod písmenem f)

Čl. 4
Opatření v ochranném pásmu
V ochranném pásmu se nařizuje všem chovatelům včel:
a) Provést neprodleně prohlídku včelstev s rozebráním včelího díla a v případě zjištění podezření z výskytu onemocnění moru včelího plodu uvědomit o tom KVS SVS pro MS kraj.
b) Neprodleně informovat KVS SVS pro MS kraj o podezření z výskytu moru včelího plodu, včetně všech pozitivních výsledků bakteriologického vyšetření vzorků úlové měli nebo vzorků medu.
c) Při prohlídce je nutno používat ochranné rukavice, např. gumové nebo pro jednorázové použití a následně provést desinfekci rukou, oděvu a obuvi.
d) Zákaz přemisťování včelstev a matek z ochranného pásma.
e) Přemístění včelstev a matek uvnitř ochranného pásma je možné jen se souhlasem KVS SVS pro MS kraj, vydaným na základě žádosti chovatele doložené negativním výsledkem laboratorního vyšetření směsného vzorku měli na mor včelího plodu.
f) Přemístění včelstev a matek do ochranného pásma z oblastí mimo ochranné pásmo je možné jen u včelstev pocházejících ze stanoviště vyšetřeného na mor včelího plodu s negativním výsledkem, kdy musí být vzorek směsného vzorku včelí měli odebrán v době 12 měsíců před předpokládaným přemístěním.
U nás platí toto:
2) Zakazují se veškeré přesuny včelstev a matek z ochranného pásma. Přemístění včelstev
nebo matek do ochranného pásma za účelem obnovení chovu včel a přemístění včelstev a matek
uvnitř ochranného pásma je možné jen se souhlasem KVS SVS pro Jč. kraj vydaným na základě
písemné žádosti chovatele včel, doložené negativním výsledkem laboratorního vyšetření
směsného vzorku měli na původce moru včelího plodu.
(13.04.2016 13:26)roslp napsal(a): [ -> ]Přesuny do OPMVP nejsou samosebou povoleny, ikdyž se to jeví jako logické.

písmeno f) čl.4 MVO neříká nic o potřebném povolení.

Zde je dotaz, který jsem poslal na KVS:
Jsem začínající včelař a chci si dovést oddělky z oblasti, kde není ochranné pásmo.
Bodu f) z nařízení KVS rozumím tak, že není třeba žádat o souhlas KVS.
Pokud tomu tak není, jaký je prosím Vás správný postup?


Tuto odpověď jsem dostal:
Dobrý den,
rozumíte tomu správně. Potřebujete jen kopii protokolu vyšetření na mor včelího plodu na stanovišti, odkud chcete včely kupovat, pokud toto stanoviště je v našem kraji. Ze stanoviště mimo náš kraj potřebujete osvědčení místně příslušné veterinární správy.


Je otázkou, zda si úředníci svá nařízení nevykládají každý jinak.

Takže každá KVS si může stanovit jiné podmínky.
Uhodil jsi hřebíček na hlavičku.Každé KVS si stanovuje své. F.V.
(13.04.2016 21:18)mkh napsal(a): [ -> ]
(13.04.2016 13:26)roslp napsal(a): [ -> ]Přesuny do OPMVP nejsou samosebou povoleny, ikdyž se to jeví jako logické.

písmeno f) čl.4 MVO neříká nic o potřebném povolení.

Takže každá KVS si může stanovit jiné podmínky.

Jak píše vlček "Uhodil jsi hřebíček na hlavičku" s tou KVS.

Nemohu souhlasit s tvrzením "písmeno f) čl.4 MVO neříká nic o potřebném povolení." To písmeno f říká o povolení jasně, že ho pro toto konkrétní ohnisko nepotřebuješ.

A jen potvrzuje mé konstatování na začátku, že když je někdo v OP tak nemůže bez dalšího očekávat, že je dovoz povolen.
Spíš jsem tím, ale mířil na experty, kteří bez dalšího čtení předpokládají a pak se diví, což není tvůj případ.
Konečně jsem se dovolal na veterinu, je to přesně jak píše mkh. Je možné bezproblémově dovézt včelstva do OP, pokud mají negativní vyšetření na MVP. Já mám vyhlédnuté nové stanoviště, které však nemám připravené. Takže asi to přivezu na stávající stanoviště. Pokud to budu chtít dát na nové stanoviště, tak už potřebuju povolení. Nicméně bylo mi sděleno, že pokud bych to v krátkém čase přemisťoval, řekněme do 14 dnů, tak jsou ochotni to tolerovat bez povolení.
V Nitre sa nám vyskytol mor a RVPS určila ochranné pásmo
Ochranné pásmo moru:
Nitra
Lehota
Lužianky
Čakajovce
Nitrianske Hrnčiarovce
Malý Lapáš
Ochranné pásmo moru:
Veľký Kýr,
Štefanovičová
Branč
Veľký Cetín
Vinodol
Komjatice
ďalšie ochranné pásmo platné do 25.6.2016
Ladice
Velčice
Mankovce
Sľažany
hm, neorganizovaný včelař, to je přeci jasný, to snad ani nemuseli psát. Smile To je snad vždycky, u organizovaných se to nenašlo. Tedy dle textů na webech ČSV.
Nikdy tam nepsali že je ohnisko u organizovaného včelaře. Smile
pruser je vtom že ten neorganizovany včelař koupil oddělky u včelařa organizovaného a má mor a není sám kdo ho má od organizovaného včelaře
To snad nejde, organizovaný včelař a mor. Cool To se přímo vylučuje.
jojoSmileSmileSmile:
U nás v Nitre kúpil včelár plásty, tmavé dielo, aspoň sa pričinil o MVPCool Že vraj to bola výhodná kúpaBig Grin aspoň zažil opekačku len špekačky a slaninka mu chýbalaCool
U organizovaných včelárov mor nikdy nemôže prepuknúť!!! Za všetko môžu vždy kadejakí alternatívci a včelári neochotní vstúpiť do spolkov a zväzov a kadečoho iného. Lebo iba vo zväze je pravda. Ja som neorganizovaný. V dedine vypukol mor a samozrejme sa mi donieslo do uší, že za hlavného vinníka som považovaný jednoznačne ja. Až sa raz ukázala pravda...
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's