Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ochranná pásma moru včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
To se to vtipkuje,když máš včely na druhým konci republiky.Dodgy
Já byl kamaráde pět let na hranici a nebo v pásmu.
Tak jsem si to užil a víceméně to byl ten praktický důvod rozchodu z ČSV - ideově to bylo s pány nahoře.
Podle mapek co vyšly i ve Včelařství jsme byli v pásmu. Protože nikdo neprozradil veterině že v tom kolečku co zřejmě poslali na vyplnění ČSV aby jim tam vyplnili včelaře je i jiná ZO, tak jsme tam prakticky zpočátku prakticky nebyli, takže jsem nevěděl jestli mor není i na druhé straně ode mě. Nebo zůstala veterině utajena existence hranic ZO. Prostě to byla doba nejistoty, kdy 3km od tebe plají ohně a ty nevíš na čem jsi.

No a ze všeho nejhorší bylo, že jsem měl znalosti o "moru" jen ty oficiální a viděl v té bakteriální nákaze nějakou EBOLu jako většina funkcionářů když o ní vypráví.

Tady u nás bylo před rokem proškolení - je to velmi nebezpečné, včelař spálil všechno, jen halenu co měl do včel si nechal a od ní to zase včely chytily.
Takže jak říkám, víc pálit.



Jo a tam u vás u Českého ráje jsem si udělal v době depky (kdy to u nás odmítal kdokoli řešit, předseda odmítl svolat výbor atd atd.) záložní stanoviště aby se tam objevil mor za tři roky.
Jenže tam bych v ČSV klidně zůstal. Tam se to vyřešilo velmi rychle.
Pro všechny - upozorňuji na zajímavý odkaz k tématu, nevím jestli to bude pro vás novinka, je to prý v provozu už od loňského roku ...
Státní veterinární správa nechala vytvořit aplikaci VETERINÁRNÍ MAPA pro zařízení s Androidem, která zpřístupňuje aktuální data (nejen) o rozšíření nákazy moru včelího plodu.
Aplikace se dá stáhnout přes Google Play, nebo na uvedeném >odkazu<. Pro ty co nemají stále žádný chytrý telefon, nebo tablet s Androidem, aplikaci lze spusit i ve vhodném emulátoru pro PC (vyzkoušeno s programem Bluestack app player).

Poněkud podivné je, že stejná data zatím neobsahuje webová mapa svscr.
Ta by byla lépe dostupná pro všechny, respektiva ta mapa tam teď prostě nefunguje. I když už tam loni chvíli ta mapa byla (neskutečně pomalá až nefunkční).
(05.02.2014 17:08)KaJi napsal(a): [ -> ]Tady u nás bylo před rokem proškolení - je to velmi nebezpečné, včelař spálil všechno, jen halenu co měl do včel si nechal a od ní to zase včely chytily.
Takže jak říkám, víc pálit.

Toto dúfam že myslíš len ako žart.

Mor je všade, záleží však na tom, koľko spór sa naakumuluje vo včelstve. Pálenie všetkého pomôže tam, kde so včelami pracujú "tiežvčelári", ktorí si jednoducho nedajú povedať.
Jedna věc je likvidace ohnisek nákazy, ta je důležitá, nicméně důležitější je nalezení SKUTEČNÝCH ohnisek.
Nevím, jak jinde, u nás (ZL) byla dlouholetá praxe spálit všechno tomu, kdo si mor našel a nahlásil (a bylo to potvrzeno), vytvoření ochranného pásma a konec.
Před zhruba 1,5 rokem veterina změnila postup:
"(3) V katastrech ochranných pásem vymezených v článku 2, pokud nebylo v posledních 12 měsících provedeno bakteriologické vyšetření směsných vzorků měli se zaměřením na zjištění původce moru včelího plodu, se nařizuje provedení odběru vzorků včelí měli u všech včelstev a jejich neprodlené vyšetření v autorizované laboratoři. Chovatelé včel provedou nebo zajistí do 15. února 2014 provedení odběru vzorků a jejich předání prostřednictvím příslušných základních organizací ČSV do autorizované laboratoře."
Konec citátu.
A loni už bylo hodně překvapených. Počítám, že ještě nějakou dobu to potrvá, než budou odhalena skutečná ohniska, aspoň je to už (podle mne) na dobré cestě.
Dá sa nájsť dakde na internete aktuálne ochranné pásma na Slovensku??
(19.02.2014 16:56)patko79 napsal(a): [ -> ]
(05.02.2014 17:08)KaJi napsal(a): [ -> ]Tady u nás bylo před rokem proškolení - je to velmi nebezpečné, včelař spálil všechno, jen halenu co měl do včel si nechal a od ní to zase včely chytily.
Takže jak říkám, víc pálit.

Toto dúfam že myslíš len ako žart.

Mor je všade, záleží však na tom, koľko spór sa naakumuluje vo včelstve. Pálenie všetkého pomôže tam, kde so včelami pracujú "tiežvčelári", ktorí si jednoducho nedajú povedať.

Naopak, přednášející i posluchači to brali velmi vážně.
Jak si vlastně vysvětlit mapy ochranných pásem? Součástí "Nařízení XXX" z loňského roku je i mapa, s kružítkem vymezeným pásmem. (naprosto jasné). Pak jsem kouknul do nových map na webu SVS. Tam je to úplně jinak. Pokud kružítkem vymezené pásmo jen lízne nějaké katastrální území, je tento katastr označen celý! (to v praxi znamená, že jste 15 km od ohnisek a jste v pásmu)
Aby to byla ještě větší neznámá, vyšlo teď čerstvé "Nařízení" s novými ohnisky. Tam už žádná mapa není. Jsou tam jen vypsaná katastrální území.
Jako začínající včelař chci dodržet všechna pravidla. Nevím, jak se v tom vyznat.
Dokáže to někdo objasnit?
Metoda 5km a kružítko je sice jednoduchá, ale administrativně identifikovat jaká stanoviště jsou v tom kruhu je při zastaralosti metod a SW u veterinářů a neevidence GPS souřadnic v Hradiťsku nemožná. Proto je pod výmluvou na terén (geografické rozložení) použita metoda katastrů, které s ním příliš společného nemají. Navíc každý katastr spadá do určitého ZO a i neorganizovaný včelař ví na jakém katastru je jeho stanoviště.
Ano pokud by se přemýšlelo trochu moderně a využily se elektronické prostředky, šlo by třeba udělat to, že v Hradišťsku by se evidovalo GPS stanoviště, mobil a e-mail. Software pro evidenci moru by pak po zadání GPS ohniska moru spočítal 5km pásmo a určil, které GPS souřadnice dalších stanovišť spadají do toho 5km pásma a pak automaticky rozeslal SMS + e-maily na dotčené včelaře a případně i ZO ČSV s potřebnými instrukcemi a vydaným mimořádným opatřením.
Je to ale hudba budoucnosti - řešitelné to je, ale není to zadarmo a pak by bylo nutné trochu popostrčit mozky některých včelařů a funkcionářů k využívání moderních metod. Tady by se hodila dotace, vyplýtvaná třeba na zimní měl nebo na akce typu "Bez ... to nejde"
Myslím, že GIS (SW co má m.j. katastrální úřad) by mohl vyplivnout souřadnice středu parcely.

K těm hranicím - to záleží nakonec na inteligenci. Zažil jsem, že tu kružnici pracně popisovali podle mapy a jednu vesnici rozpůlili podél hlavní silnice.
Takže to šlo přes pole až do té vsi a tam to končilo uprostřed vesnice podle klikatící se silnice , takže kdo měl včely nalevo porhlížela na druhé starně o 10m už ne.
Zřejmě se vycházelo z toho že na silnici nebyly vyznačeny přechody pro včely. Smile

Ono je to celé postavené na vodě, limit 5km by asi jako první padl, kdyby se udělala analýza nálezů.
U stanovišť registrovaných na adrese = u domu není problém přiřadit souřadnice už dnes. Údaj je obsažen v adresním systému ČR. U stanovišť mimo obec by to asi bylo horší, ale každý pozemek musí mít v katastru údaje o poloze, aby byl zaměřitelný. Bude to všechno v S-JTSK, ale není problém to na GPS přepočítat. Odchylky v řádech desítek nebo stovek metrů jsou myslí přijatelné.



(10.06.2014 10:49)KaJi napsal(a): [ -> ]Ono je to celé postavené na vodě, limit 5km by asi jako první padl, kdyby se udělala analýza nálezů.

Na vodě to asi je, jde o to co je cílem. V tomto případě to bude asi vytyčení přiměřeně velkého území na kterém se provede plošné vyšetření. Mohlo by být menší, aby to nebylo tak drahé, nebo by mohlo být větší, aby se zvýšila pravděpodobnost nálezu ohniska existujícího klidně i nezávisle na původně objeveném zdroji. Bylo by zajímavé vědět, jestli se u nákaz objevených v ochranném pásmu eviduje možná souvztažnost.
To by jsi právě musel mít ta data.
Pak by podle všeho byly zajímavé informace.

Nepříklad když se udělá scan celého okresu kde není problém s morem, tak podle všeho dapdají pověry o tom, že mor je všude a že se hrozně rychle a daleko šíří.
Některé katastrální/pozemkové parcely mají i několik km délku - těžko pak učit s přesnosti na 100m GPS.
Na určení GPS kýmkoli ale není potřeba žádného přístroje a i každý dědoušek za pomocí vnuka si to GSP může určit pomocí Mapy.cz :
[attachment=2786]
To je pravda, i když pro tento účel je 100 metrů titěrná odchylka. Parcela je pořád mnohem menší než katastr obce. Píšu o tom, že méně přesné řešení máme už dnes, a údaje se můžou třeba za pomoci vnuků zpřesnit časem.
Není zákazník který by to potřeboval. Tedy chtěl by je zpracovávat - přidělalo by mu to práci a možná by se zjistily věci.
Zkoušel jsem kolem toho chvíli běhat těsně po 2000 když ještě nebyly ani mapy.cz. Na MÚ na životním prostředí byl osvícený člověk a chtěl mít včelstva v GISu aby mohli rychle reagovat. Na Kraji taky dobrá podpora, dokonce by mohla být včelstva na jejich webovém GISu. Mně to tehdy zajímalo protože jsem ještě věřil vyšetřením zimní měli a snažil jsem se zjistit co a jak spolu souvisí. A tam by se mi souřadnice hodně hodily. U nás je adresa na nic, vesnice jak Lovosice.
Tak jsem poptal veterinu a Dol, že by jsme tady rozjeli takový malý soukromý pilotní projekt.
Se zimní mělí jsme posílali diosketu a do formuláře by v dole přímo namlátili výysledky vyšetření atd.

Obě dvě instituce byly s daty které měly naprosto a dokonale spokojeny. Dokonalé, každé zlepšení by znamenalo již jen zhoršení.



(10.06.2014 11:28)PavelN napsal(a): [ -> ]To je pravda, i když pro tento účel je 100 metrů titěrná odchylka. Parcela je pořád mnohem menší než katastr obce. Píšu o tom, že méně přesné řešení máme už dnes, a údaje se můžou třeba za pomoci vnuků zpřesnit časem.

Tak by se z katastrálního GISu vygenerovaly i údaje o rozloze a maximálné délce parcely. Pokud nějaké pole by přesáhlo zadanou přesnost, tak by se polaoha doměřila.

Odhaduji že by to bylo několikrát míň než stanovišť kde tato evidence chybí.

A o tom to je, dokud nebude dotace - tedy podklady pro jejich výplatu - generovat Hradištko, budou data ve stavu v jakém jsou.
Co by ale stálo dodělat v ústřední evidenci kolonku na GPS souřadnice, tak jako se přidala kolonka katastrální parcela a katastr a pak to prostě při hlášení mít jako jednu prozatím nepovinnou položku toho registračního formuláře? Já s uvedením GPS ve státem zřízené ústřední evidence nic nemám. Z hlediska ochrany proti zneužití je to stejně zneužitelné jako ta parcela a katastr. Výhody to ale má, na rozdíl od těch čísel parcel v tom, že s tím dají dělat výpočty vzájemných poloh a měření vzdáleností, hustoty zavčelení ...
Přijde na to Wink
možná je to ale opravdu jen o tom chtění a nechtění
Takže mám brát jako směrodatné hranice dotčených katastrálních území?
Jestli se dobře pamatuji tak v kterési ohlašovací povinosti žádost GPS byla.Za sebe nevyplňuji.To už je potom
návod pro zloděje jak vyšitý.F.V.
Moje stanoviště jsou vidět na leetckých snímcích a v Googlu si nad nimi můžu i zalétat. Smile

Takže si myslím, že z hlediska zlodějů mi data u státní správy zas tak nevadí.
Pro zloděje je navíc i parcela dostačující údaj, takže je to jedno, jestli tam bude navíc i GPS. Pokud se ke státní databázi dostane zloděj včel. Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's