Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ochranná pásma moru včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Mám pocit, že se tu začínají slévat dvě témata dohromady (varroa destructor)...

No nic - Rudo, v diskusi jsou pro mne důležitější argumenty a logika než jména a funkce, ale možná to máme každý jinak. Také Ti nemluvím do toho, jak se podepisuješ, tak bych v rámci debaty uvítal stejný přístup i od Tebe. Dlouho jsem Tě považoval za docela velkého praktika, ale v poslední době to bohužel nějak už nedokážu - třeba Tvoje marketingová strategie se zdražováním anebo právě pojetí Tvého BT mně trochu vyrazilo dech... A pokud si ještě navíc myslíš, že jsi jeden ze dvou ojedinělých včelařů, kteří u nás začali s VT...?? Sorry, k tomu fakt už nemám co dodat... Sad

ČR není na prostorové izolace zrovna ideální, ale i tak existují lokality, v nichž je zavčelení nízké. Stejně, jako není rovnoměrná hustota zalidnění, tak není rovnoměrná ani hustota zavčelení a jsou oblasti, kde abys "úl pohledal" (to speciálně pro Rudu - který to asi jako jediný nepochopil už z předchozího příspěvku... Tongue). Izolující překážky může tvořit horský hřeben (např. Krušné hory), velká vodní plocha (přehrada Lipno), velká nehostinná plocha (hnědouhelné pánve), svahy horského údolí (Obří důl) anebo oblast nezavčelená ošetřovanými včelstvy (vojenské újezdy). Navíc lze takovéto oblasti stanovit i legislativně - např. v národních parcích (obdobně jako se zde chemicky nezasahuje - resp. by se nemělo zasahovat - proti kůrovci, byť tyto zóny sousedí s hospodářskými lesy).

Ne všechno je vhodné pro trvalé stanoviště (třeba ten Obří důl) - ale jako sezónní oplozovací stanice by fungovat mohl. (Nemáte tam někdo chalupu...? Smile) Ale představ si ten legislativní kolotoč ohledně přesunu takto vedených včelstev (trubčích - oplodňáčky by asi ještě šly)... Pokud se to nestane prioritou některého chovatelského sdružení, které bude vyvíjet významný a důsledný lobistický tlak na zákonodárce, tak to veterinární správa sama od sebe nepovolí. To by jeden zde přítomný kolega musel na VFÚ učit asi tak oněch zmiňovaných "pár miliónů let"... Wink
Na Slovensku, sa keď sa po vojne skonsolidovali pomery, nadšenci vybudovali oploňovacie stanice, ktorých kritéria vyhovovali pre túto činnosť, hlboko v horách,kde sa dala vykonštruovať stanica predpokladajúca izolovať mladé matky od trúdov nežiadúcich kvalít.

Prišiel rok niekedy v 70-tich rokoch a všetky stanice prestali ako oficiálne existovať, pretože pokusy v cudzine dokázali, že izolovať stanice na kontinente je veľmi ťažké až nemožné a ostali k tomuto účelu len Ostrovy vzdialené od pevnina asi 15 km. Preto nám ostalo iba umelé oplodnenie matiek, takže týmto spôsobom dokážeme dokonale preniesť gény, vyhovujúce našej stratégii, ale ani to ešte nemusí byť výhra.
Vždycky jsem měl problém napsat příspěvek aby byl na 100% k tématu a neodbočoval jinam, ale snažil jsem se nemít příspěvky "totálně" mimo téma.
Delší dobu jsem VF nečetl a musím říct, že jste mi dali do těla.
Tolik příspěvků s jiným obsahem (kůrovci, léčení KM nebo Fumigace, nikde nehlášení a neorganizovaní včelaři) a pak zanikají věcné příspěvky k tématu.

Zajímá mě téma "Ochranná pásma moru včelího plodu " a s tím související morová problematika, metodika u nás s porovnáním s okolními státy abych pochopil v čem je metodika ČR lepší před Švédskem nebo N. Zélandem. Nejde o porovnávání vzdálenosti mezi sousedními včelaři. Vzdálenosti mezi včelstvy na jednom stanovišti od jednoho nakaženého včelstva jsou podobné snad všude? Dokážeme něco víc spálením celého stanoviště před jiným řešením? Jsme v udržení morového šíření lepší nebo zbytečně přeháníme?
Hledám odpovědi na tyto otázky a zajímají mě i vaše názory, ale když každý druhý příspěvek odbíhá od tématu není to jednoduché.

Co udělat anketu s možnostmi vyjádřením kliknutí, k jaké variantě by jste se přikláněli!

Na články ohledně morové problematiky v MV jsem zvědav. Jen doufám aby to nedopadlo, jako slibované pokračování článku "VČELAŘENÍ V POLSKU - MV 4/2010", kde bylo na závěr článku slíbené pokračování v porovnání řešení otázky moru včelího plodu. Za dva roky jste čtenářům "jestli se nepletu" tento článek nezveřejnili.
(31.10.2012 19:58)NB1 napsal(a): [ -> ]... Jen doufám aby to nedopadlo, jako slibované pokračování článku "VČELAŘENÍ V POLSKU - MV 4/2010", kde bylo na závěr článku slíbené pokračování v porovnání řešení otázky moru včelího plodu. Za dva roky jste čtenářům "jestli se nepletu" tento článek nezveřejnili.

Ano, díky za připomenutí. Sešlo mi to z očí a pak i z mysli.
Ivan Černý
Takže k veci: http://www.vcely.sk/index.php?name=News&...le&sid=206
Dva detaily, ktoré ma najviac zaujali:
...do platnosti vstúpil aj odvolací súd včelárov. Za týmto účelom robia testy o kompetentnosti rozoznať a zlikvidovať včelstva nakazené morom a súčasne predložiť plán, ako v praxi tieto včelstva likvidovať. Tí včelári, ktorí uvedené nie sú schopní dokázať, si nechávajú vždy na jar prezerať svoje včelstva skúsenými včelármi, ktorí nákazu vo včelstvách rozpoznajú a potom následne za úhradu likvidujú.

...Včelári začali sami likvidovať voľne žijúce roje ako aj zanedbané včelstva patriace včelárom, čo sa o ne nestarali alebo im nevenovali dostatok času na správne ošetrenie.

Šľachtenie je beh na dlhé trate. Paralelne treba zmeniť akútny stav infekcie. Ako ???
Na Slovensku je eradikačný program tiež, ale očividne sa odflákol - nedôsledné kontroly a dezinfekcia, zatajovanie ohnísk = patlama, patlama. Viac osohu by urobilo komando vytočených včelárov.
(31.10.2012 23:32)Albert Gross napsal(a): [ -> ]Viac osohu by urobilo komando vytočených včelárov.

Bohužial žijeme v čase a najma priestore,kde je toto jedna z najschodnejších ciest urobiť poriadok..boli by ste prekvapení,koľko včelárov už uvažuje týmto smerom..ohladne varroázy to v jednej nemenovanej lokalite už dlhšie takto funguje..niekolko lajdákov má každoročne preliečené furettom,bez toho,aby o tom vedeli..
Koukám, že setba komunistů rozsévaná 50 roků v současnosti solidně plodí.

Pár lidí, kteří mi prokazují z jejich hlediska dobrodiní na mém pozemku jsem už potkal. Například odstraňují nebezpečný kovový odpad nebo staré dřevo či nahnuté stromy. Nebo hnojí mé pole něčím co už nepotřebují.

Normálně bych se tomu zasmál, ale ti lidi si opravdu myslí, že jejich chování je normální, podobně jako výše zmiňovaní vykuřovači.

Jsem, ale optimista a hádám, že za 60 roků budem zase tam, kde byla moje babička, která by si netroufla vlézt na louku, která patřila někomu jinému, byť měli přátelské vztahy.
Rosipe,nechápem čo sem pletiete komunizmus..jasne bolo napísané,že pár lajdákom..snáď sa medzi nich neradíte ?Smile .. aké riešenie by ste navrhli v prípade,že včelár má mor a vandruje si po okrese.?.jeho kamarát mu potvrdil papiere o klinickej prehliadke bez toho aby včely prehliadol,a po nahlásení podozrenia(so 100% istotou)na veterinu,sa táto oháňa uvedeným tlačivom o prehliadke s negat.vysledkom..
Petr, Vaša babička sa určite nezamykala a nemala v záhrade lákadlá pre zberačov kovov. Dnes niektoré babičky preto neumierajú prirodzenou smrťou...S komunistami som mal rovnaké problémy ako dnes s "demokratmi", anrchistami aj nacionalistami.
Ale zase sme odbočili od témy.
Pridávam na podporu Gusta: včelár, ktorý vedel, že má mor nechal "vylízať" vytočené nástavky a potom stanovisko zrušil. Bolo to asi 1,5 km od mojej včelniceExclamation
Máte okrem kritiky aj nejaké konštruktívne demokratické návrhy, ako sa brániť takejto agresivite ?
Má reakce se týkala posledního příspěvku, konkrétně posledních dvou vět
(01.11.2012 1:01)gusto napsal(a): [ -> ]..ohladne varroázy to v jednej nemenovanej lokalite už dlhšie takto funguje..niekolko lajdákov má každoročne preliečené furettom,bez toho,aby o tom vedeli..

Zasahovat někomu bez oprávnění do cizího majetku je špatně. Ikdyž nás 50 let přesvědčovali, že špatně je mít svůj majetek.
Pánové, téma se jmenuje Ochranná pásma moru včelího plodu, debatujte k věci. Nerad bych mazal nevhodné příspěvky.
Minulosťou sme postihnutí rovnako. V 80 tych rokoch papaláši s ľahkosťou získavali vyradené vlečky, Š RTO, P V3S a pod. a nechávali si ich prestavať vo fabrike robotníckou triedou. Výkup bol zabezpečený. Sám som si nejakú hodinu na takomto diele odpracoval cez pracovnú dobu. Na takéto keci by bolo treba založiť tému ako je na vcely.sk:" čo dnes robíte". Napr. ako sa máte, alebo čo si myslíteSmile. Možno by bol lepší facebook...Wink

Včela má krídla a nepozná katastrálne mapy, ani listy vlastníctva. Včely nemôžete uviazať ako kozu na svojom pozemku, pokiaľ nie ste veľkofarmár. Väčšina včelárov má včely na prenajatých pozemkoch.
Naopak, choré včelstvá ohrozujú môj majetok.
Takže ještě jednou a doufám naposledy. Když jdjd dojdou argumenty, začíná plkat úplně z cesty a tak se ani nedivím zatajení jeho jména. To že mě nemusí je naprosto v pořádku, ale měl by dodržovat určitou úroveň! Cituji "Marketingová strategie se zdražováním" to už klesl hodně hluboko. Ekonomickým tématům se vyhýbám, v poslední době jsem pouze pochválil článek v MV Ing. Texlovi o ekonomice farem a napsal jsem, jak zdražení medu mi odehnalo zákazníky a to v době, kdy šroubovat ceny nahoru bylo in! To že prodávám med za 100 - snad svědčí o mé pravdomluvnosti! Díky slušným výnosům mě ekonomika i při těchto cenách vůbec netrápí. To že aplikace BT /bond testů /někomu vyráží dech je také v pořádku, ale rozkoukaný a informovaný včelař také ví, že hlavně na západ od nás je to běžný způsob testování. A protože se ho zúčastňují vědci známých jmen, velcí včelaři , a je známo, že jsou již i docela nadějné výsledky a proto jsem se do toho pustil také a úplně stejně.Ví li jdjd o dalších včelařích kteří se vydali touto cestou byl bych rád, kdyby mě s nimi seznámil. Pro výměnu zkušeností by to bylo nedocenitelné!!!!! Rovněž nechápu další pojednání o řídce zavčelených územích v ČR. Já včelařím na dohled od Prahy a to je jedna z největších koncentrací včelstev v ČR. Musím tedy řešit své problémy tam a stěhovat se zatím nebudu! Oplozovací nebo izolované stanoviště k tomu rozhodně nepotřebuji! Zdraví R.S.
Včeláril som 10 rokov. Potom som začal dochádzať do roboty 40 km. Včelárenie som prerušil. Teraz sa chystám do dôchodku a pripravujem si „koníčka“.
Nechcel by som niekomu kaziť robotu tým že by som v katastri udržoval a šíril nejakú nákazu. Preto chcem začať v nových zariadeniach a tie udržovať vo vyhovujúcom stave. Preto uvažujem o úplne novej konštrukcii nástavkov, ktorá by sa dala držať v tom vyhovujúcom stave.
Napriek tomu si myslím že by bola zaujímavá štatistika o MVP hlavne s ohľadom na stanovište (v intravilane) a v súvislosti so susedskými vzťahmi (sťažnosti susedov, pán Gross tu vyššie niečo naznačil). Náš starosta mi hovoril o jednom včelárovi "ten mal taký mor, to bolo popred úľmi samá uhynutá včela...". On, starosta vôbec nevedel čo je to MVP a ako sa prejavuje, ale vedel že mu to vyrieši niekoľkoročné sťažnosti istej osoby. Druhý včelár mal zistený mor tiež po sťažnostiach susedov. Bol som u jedného včelára, ten mal na dvore bicykel prerastený orgovánom. Ten mal na dvore všetko možné, ale taký binec, že sa človeku až špatne robilo. A mal tam aj 80 (osemdesiat) včelstiev. Tie úle sa nakláňali, lebo mali uhnitý podmet. Neviem či si to dokáže niekto predstaviť. Na toho človeka si nikto nesťažuje, tak mor nemá.
Boli tu spomínané komisie z iných katastrov, a komisie z profesionálov, myslím že to by pomohlo. A tiež nejaká superlacná a dostupná konštrukcia ľahko udržovateľných nástavkov by nebola od veci. Tiež dna by si zaslúžili viacej jednoduchosti aby človeku nebolo ľúto po 5-6 rokoch urobiť nové.
Zase jme o kousek dál.
Podařilo se mi u KVS Vysočina trošičku pozměnit názvy jednotlivých Nařízení stran moru včelího plodu. Je - li jich totiž vydáno několik v poměrně krátké době, je docela složité se v nich vyznat, tedy alespoň rychle identifikovat, kterého pásma se které nařízení týká.
KVS Vysočina slíbila doplnit do názvu konkrétní ohnisko, prosím je ještě o uvedení okresu - alespoň zkratkou (HB). Snad to vyjde.
http://www.svscr.cz/index.php?art=1038
iRP
Přišlo vyšetření zimní, které se v ochranném pásmu spojilo s vyšetřením na mor. Naše ZO je rozdělena cca na poloviny , ve kterých se pravidelně střídá vyhlášení a rušení pásma. Letos opět, naše půlka měla testy na mor, nalezený pozitivní vzorek je na hranici obou polovin, takže se dá čekat, že přístí rok se najde něco i u té poloviny co mor netestovala a takto to půjde pořad dokola.
http://vcelarikonicko.webnode.cz/news/vy...eli-meli1/
mapa
delší dobu se to nahrává
http://mapy.svscr.cz/mapy/
Aktuální seznam obcí (19.12.2013), které spadly či setrvávají v ochranných pásmech MVP pro MS kraj je k nalezení třeba zde. Jak to tak pozoruji, tak v okrese FM se toho moru snad nezbavíme, je to čím dál tím rozsáhlejší... Sad
Málo pálíte. Je třeba přidat.
Tvůj komentář, Karle, mě opravdu pobavil.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's