Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ochranná pásma moru včelího plodu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Vocho,ano směrodatné jsou hranice katastrálních území.
Ajajaj, u nás na zlínsku se teda pořádně začervenalo, jsme nejhorší v republice Sad.
ZDE.
Je to dané jen a jen tím, že ve Zlínském kraji bylo provedeno plošné vyšetření měli na mor. Kdyby se udělalo v dalších krajích, vypadalo by to stejně.
...a vyšlo by najavo,že používanie antibiotík pred rokmi u nás,nemá na množstvo ohnísk v dnešnej dobe žiadny vplyv..
A vyšla by najavo aj ďalšia vec, napriek páleniu tu mor bol, je a bude. Takže je načase povedať, že tadiaľto cesta nevedie.
Cesta pálení - asi to nejde jinak, protože náklady na "záchranu" včelstva a úlu ve srovnání s pořizoavcími náklady je zatím víc než srovnatelná. Podle mě vyjde pořízení nového včelstva úlem levněji než nějaké pokusy s přemetním.
Píšu o včetsvu s projevy moru na plodu.

Ale ty komedie kolem jsou zbytečně složité.



A to o tom že ten mor tu je bude, je poněkud zavádějící. Tady v ČR josu velké rozlohy a celé okresy kde mor nebyl zjistěn ani při plošném vyšetření všech včelstev.

A dokud nenajdeme chuť to rozdělovat - tedy na oblasti kde je zjištěno že je to bez problémů a pak to budeme ve vlastním zájmu monitorovata chránit a pak na místa kde mor je a zřejmě i bude, a bude jen otázka jak moc tam bude klinicky nemocných - to je na odborníky, ale tam to prostě dloholetý boj. Ne desetiletí. Protě se tam ta včelstva s klinikou budou vyksytovat. Spíš bude třeba zajistit aby se od nich nakazilo nejméně NULA dalších včelstev.
KaJi,myslíš to dobre, takto sa moru ale nikdy nezbavíš a možno ho máš aj Ty. Nepočul som, že by sa niekedy robilo vyšetrenie úľa po úli - to by bola relevatná informácia o výskyte moru. Zberné vzorky meliva sú zavádzajúce. Neberieš do úvahy podstatný fakt - nikdy nebudeš mať pod dohľadom všetky včelstvá vo svojom okolí. Preto jediné čo pomôže nie je pálenie cudzích nakazených včelstiev (momentálne aj nenakazených), ale zameranie sa na svoje. Keď to pochopíš a osvojíš si postupy na minimalizovanie rizika nákazy u svojich včelstiev, prestaneš sa moru báť. Ver mi, ja ako kočujúci včelár, keby som sa mal báť, čo si včely z kočovky prinesú a ako proti tomu bojovať, nikdy by som nevykočoval. Treba sa spýtať včelárov, ktorí roky kočujú a mor nemajú, ako to do frasa robia, že s ním nemajú problém? Popri fakt lajdákoch, ktorí nehľadia na nič však nájdeš aj borcov, ktorí sa nad nebezpečným morom iba pousmejúWink
Obdivuju klid těch, ktří se při slovu "mor" pousmějí..... Tady u nás, v 80.tých letech končilo pásmo asi 3 Km od mého stanoviště a ještě dnes je mi blbě, když na to vzpomenu..... Jedno je ale jistý, čím víc bude "pousmívajících se včelařů" tím víc bude mor rozšířenej......
Mám za to, že čím déle se obecný přístup k řešení nezmění, tím více bude mor rozšířený.
Nevidím souvislost s usmíváním se Wink
Ivan Černý
Přeju si ať slovo Mor u svých včel nemusím použít. Mám z toho né obavu ale kur...ej strach... Nedovedu si představit jak svoje včelky hážu na hořící hromadu.. fujtajbl...
Milan, ja v okolí nemám žiadne "ochranné pásmo", ale medzi nami dievčatami, mor tu je. Ja sa nesmej moru, to si ma zle pochopil.

Páni len na zamyslenie, ako je možné, že včelári, ktorí sú od seba tak 1 km a včelária tam už roky, že u jedného klinika permanentne každé dva tri roky prepukne a u druhého nie? Na toto sa zamerajte a nie na riešenie všetkých ostatných, len nie seba. Pretože akosi absolútne nevychádza rovnica - na okolí žiadne morové včelstvá = ani u mňa mor nebude respektíve modifikácia - u mňa mor = všade na okolí mor.

Samozrejme aj ja som za pálenie kliniky ale IBA KLINIKY, pretože je nerentabilné takéto včelstvo zachraňovať (aspoň pre mňa).

A čo sa týka ochranných pásiem. Prehliadky pokryjú len tých o ktorých viete. Lenže to zďaleka nie sú všetci včelári. To mi ver, dnes včelári hocikto, druhá vec je, že každý rok s novými rodinami bohvie odkiaľ. Bojovať proti tomu nemá zmysel, jednoducho nie je šanca obsiahnuť hoci len 10 dedín po okolí a čmuchať v každom dvore, kto má včely. Lepšie je zamerať sa na seba, kto to chápe budiš, kto nie, bude hľadať vinu vždy u iných, u seba nikdy.

Inak medzi nami, aj ja som sa kedysi moru bál, rozdelil som kvôli tomu aj včelnicu na dve separované. Keď sa však človek o problém viac zaujíma a hlavne porozpráva s tými, ktorí si s ním vedia už roky poradiť, zmenení názor. Pre mňa sú ďaleko horšie veci ako mor - zlodeji, vandali, teraz už aj medvede (tu v okolí Lučenca!!!), poľnohospodári (Poltárčania na repke by vedeli tento rok rozprávať), ... S morom si poradím tak ako s klieštikom.
Zajímavý názor, mor jsou zemědělci stříkající včelí pastvu insekticidy. Jestli by se nemělo začít s upalováním tohoto moru, který jak se zdá je také nevyléčitelný.



Jinak můj názor je takový, že dokud se nebude pálit jen klinika tak si včelaři budou hledat vždy cestičku a zatloukat. Pokud bude nařízen odběr měli v pásmu nebo plošné vyšetření ze zimní měli, tak se nakonec naučí tu měl desinfikovat, když ne dokonale tak alespoň na míru takovou, aby prošli.
Další restrikcí by mohly být komise, které se předem ohlásí a nakonec i přepadové komise, aby si včelař neudělal prohlídku s vyřazením/zašitím podezřelých plástů před komisní prohlídkou.
Nakonec bude kolem toho spousty šaškování a výsledek mizivý.
Jedinou cestu vidím v pálení pouze kliniky a tím podpoření přírodního výběru, případně nějaké přírodní potravinové doplňky podporující imunitu včel.
V případě, že budou včelaři fungovat vzor patko79 je vlastně zbytečné vyhlašovat i ty ochranná pásma, která nyní nesouvisí ani s 5km ani s geografickým uspořádáním nýbrž s katastrálním.
Patko, to nebylo nic proti tobě...... Myslel jsem tohle :" .....Popri fakt lajdákoch, ktorí nehľadia na nič však nájdeš aj borcov, ktorí sa nad nebezpečným morom iba pousmejú...."
K vyšetření měli na spory MVP - podle všeho (vím o hodně případech) to funguje jako docela dobrý indikátor přítomnosti zdroje.

Pokud je tak do 1km okolo mor, tak se to většinou v nálezech objevilo. (Nebudu tady ventilovat konkrétní případy)

To znamená, že kdybych si každý rok dělal rozbory, tak bych měl vysokou šanci zjistit, že se v okolí cca 1-2km objevil zdroj.

Pokud bych si v oblasti kde plošné vyšetření proběhlo a zjistilo NULA, tak pak by podle toho co tak vím o vysledcích vyšteření a následném doheldávání dalo při průběžném vyšetřování zlomku stanovišť každoročně zjistit, zda se na NULE něco nezměnilo.

Mně osobně zajímá ta NULA, protože jsem na hranici NULOVÉ oblasti (tedy před asi 6 lety prověřené a bez nálezu) a na druhé straně za "kopcem" to intenzívně bylo a co rok se tam nadále dohledává.

Teď co se v ČR nepálí celé stanoviště by bylo rozumné, kdyby exitovala dohoda a každoročně by jsme si třeba 1/4 stanovišť prověřili. Bylo by to bez výraznějšího rizika.

ALe aby jsme se tady tom mohli smysluplně bavit, bylo by třeba mít data z těch oblastí kde se vyšetřovalo a nálezů z prohlídek co následovaly. A o tom to je. Místo sepisování nějakých zákonů by se měla napřed provést pořádná analýza stavu. A zjistit co aj ak je k dispozici a jak je to průkazné.

Třeba je nakonec vyšteření na spory stejně "průkazné" jako vyšetření zimní měli, to nikdo neví. Smile
Pořád je záplatujeme díry a řešíme jen následky, nikoli příčiny. Ty jsou v oslabené imunitě včel a katastrofálním stavu okolního prostředí ... Postupně se to skládá na jednu hromadu a zátěž roste. Kdy přijde poslední kapka, jíž náš kyblík přeteče?
Jiří
Docela by mě zajímala linka:

SPory pronikají do těla larvičky přes břišní/střevní stěnu. Dokonce je prý zjištěn mechanismusu jak jí prorazí. Vyvolají zácpu a následné prasknutí stěny.
Vliv mikroflory a z tohoto pohledu laktobacilů (studuje Soňa Dubná, ale i ti mladí Švédi a další) se prý dá zvýšit odolnost a zvýšit šance na nepropuknutí kliniky při infekčním tlaku.

A tady je otázka, co děláme s tou mikroflorou my? Když tam pereme amitráz, fluvalinát alei kyseliny.

V jakém stavu máme vosk který rotujeme výměnou za MS a už 30 saturujeme reziduii. Včelám to možná nevadí, ale těm menším berreberkám třeba jo.

Takže u mě proto mimo jiné - volná stavba v plodišti a hliníková dna - snadné očištění.
V případě snižování spor v měli při ozdravných opatřenícjh se prý ukázalo jako záasadní výměna dna.
Ve výzkumáku mi potvrdili, že dno má na MVP velký vliv, protože na něj padá měl atd. a spory se zavrtají i 5 mm do dřeva, takže nějaké opalování nemá skoro význam. Takže tohle je pro mě další důvod pro varroadno se sítem nad vyjímatelným šuplíkem (podložkou), kdy se včely už nemůžou dotýkat odpadů na dno spadlých a pravidelným monitoringem likvidujeme napadanou měl.
No pokud je to pravda tak proč už dávno někdo nevymyslel, nenařídil vkládat do dna nebo pod něj v případě varroa-den nějaké podložky, které by se pálily a ne jen omývaly.
To by bylo proti moru možná účinnější a v kombinaci s obnovou díla třeba i zásadní. Přece, když výzkumák takovou informaci má tak proč nevymyslí jak ji využít v praxi.
Ono se sice píše výměna + dezinfekce dna při jarních prohlídkách - ale děláte to louhem+savem. A co ti se starými úly kde dno je součástí plodiště - jarní výměna úlu, nebo je zakázat - vložit podložku a pak spálit, třeba 2x ročně.
(20.06.2014 12:48)KaJi napsal(a): [ -> ]A tady je otázka, co děláme s tou mikroflorou my? Když tam pereme amitráz, fluvalinát alei kyseliny.

...a včely si tahají domů rezidua zemědělské chemie. Ale není to tak jednoduché - jsou zajímavé práce, které zkoumají interakci různých pesticidů a fungicidů s patogeny včel i včelami. A ukazuje se, že v určitých koncentracích se pesticidy neutralizují navzájem a v určitých koncentracích pěkně pomáhají včelstvu proti nosemě, třeba. V jiných koncentracích a kombinacích ale zas naopak...
Ivan Černý
Jsem toho názoru, že každoroční výměna dna by měla být standardní součástí naší každodenní praxe. Je to tak opravdu? U mne ano a z principu.
Mám pevná dna, tak tím spíš. Kombinuji louh + savo a plynový hořák. Nutně to neznamená mít dvojnásobný počet den (mám cca o polovičku víc a přebývající se v sezoně na oddělky vždy hodí).
Vždy vyměním staré za nové či desinfikované a to odejmuté opět vydesinfikuji a je za pár dní po ruce ... Dá se to na jaře docela snadno ... Navíc je sluníčko doplňkově ošetří ...
Jiří
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's