Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba úlů z PUR pěny litím do formy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
(09.01.2016 10:14)goro napsal(a): [ -> ]andrej ano nie je tu PUR, je to KOPLEN...
... určite to veľa vydrží, aj ten rozperák by malo...;-

http://www.autobazar.eu/dialnice-z-polys...k1216.html


ale chce to asi naprv nejaké skúsenosti prv než sa začnú voziť palety z nádstavkami, s vhodnosťou na naše horúce letá (píšu že nad 32stupňov môžu mať včely problémy... Sad )
Už to tady pár let je.
Gusto vďaka...

karel, ja viem, preto zháňam niekoho kto ich dlhšie používa...

to "preverenie" na horúce letá, som myslel len kvôli vlaňajšiemu letu a tohotoročnému, ktoré má byť ešte teplejšie...Blush
(09.01.2016 18:30)gusto napsal(a): [ -> ]v 8 rámikových B koplenoch včelári dlhé roky p.Kozáčik z Nižnej na Orave..
Včelári v 6 rámikových úľoch, rámik JU. Má svoju formu na odlievanie úľových komponentov.
Viac info u neho- podľa odkazu vo vlákne.
Zdravím přátelé.

Po delší odmlce jsem se rozhodl vložit pár poznatků z výroby nástavků litím pur pěny.

Především sem sepsat svoje poznatky. Viz níže jsou odkazy na videa, které jsem natočil za tímto účelem. Ve videjích používám záměrně jednoduchou dřevěnou formu z lamina a hliníku a jednoduchý způsob míchání složek PUR pěny bez použití složitých mašin.
Forma je rozdělená na přední/zadní stěnu a boční stěny. Které se pak hotové sešroubují sesazeného do falců k sobě do pevného nástavku.
Jelikož používám pěnu 90kg/1m3 jsou stěny velmi pevné a šrouby v nich perfektně drží.
Původní používaná pěna 45kg/1m3 se ukázala jako nedostatečná.
Samozřejmě s novou pevnější pěnou také narostla dost zásadně cena použitého materiálu, která je u velkého nástavku rámkové míry 37/30 13 rámků a tloušťky stěny 40mm cca: 320kč.
K tomu musíte ještě připočítat cenu za aceton na umývání nástroje a také separátoru.
Doba výroby jednoho nástavku tímto způsobem také není úplně zanedbatelná. Pohybuje se kolem 70minut. Když čekáte než vytvrdne pěna ve formách, tak stejně provádíte ostatní manipulaci jako je ořezání výrobku, sešroubování samotného nástavku a podobně.
Daleko lepší a rychlejší by bylo mít jednu formu, ze které vypadne hotový kompletní nástavek, ale taková forma je zase daleko složitější na výrobu, zakomponování odvzdušňovacích prvků a samotné lití pěny.
No na jeden článek je to spousta informací co mne napadají a co bych sem měl ještě napsat.
Každopádně pokud by se chtěl někdo zajímat, rád odpovím na případné dotazy a pokud by se chtěl někdo zastavit v Prostějově, nemám problém předvést.





[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Tak tomu se říká hodnotná informace Vlastíku, díky.

Jen se obávám, že do obchodní sítě se tento výrobek nedostane.
Když tak kupecky počítám tak 300Kč materíál, 300Kč práce něco režije, marže obchodu a nástavek na pultu 900-1000Kč jen to luskne.

Nicméně pro domácí výrobu by to mohlo někoho oslovit.

Jak je to s desinfekcí? Dá se nástavek sterilovat třeba při 120 °C?
Je naprd, že vstupní surovina je dost drahá. A nikdo nebude brát 150lb balení. Mě by se to líbilo. klidně nesestavené neořezané, prostě stavebnice.
(09.01.2016 11:34)misan napsal(a): [ -> ]
(09.01.2016 10:14)goro napsal(a): [ -> ](píšu že nad 32stupňov môžu mať včely problémy... Sad )
Tomu akosi nerozumiem. Keď bráni úniku tepla, bráni aj vnikaniu. Huh

No podla mna to moze byt akumulacia tepla.... ul nie je "hermeticky" uzavrety ako napr pasivny dom.... cize vsetko vo vnutry ale hlavne med naakumuluje teplo a tym ze je tam dobra izolacia jednoducho nema kam to teplo odist, respektive, pocas teplych noci je maly rozdiel teplot aby to stihalo ochladzovat. staci potom ze ti kazdy den nestihne ochladit len 0,5 stupna a za tyzden je to uz potom dost....
takto to vychadza mne.... ako jedine logicke vysvetlenie.



(17.02.2016 10:20)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Je naprd, že vstupní surovina je dost drahá. A nikdo nebude brát 150lb balení. Mě by se to líbilo. klidně nesestavené neořezané, prostě stavebnice.

ved to ze tie vstupne naklady asi moc stlacit nejdu a aj keby nieco isli napr. 10% nic neriesi a 40-50% neda dole ani vyrobca.... mozno jedine ze by pristal na dvore kamion alebo cisterna ale to uz je opät o niecom inom.
Pripadne hrubka steny by sa mohla redukovat a tam by tie vstupne naklady mohli ist ozaj rapidne dolu, ale to ma napada len tak od stola.... predpokladam ze na tuto myslienku Vlastik urcite prisiel sam a nepotrebuje moj pohlad.... ked to tak neurobil ma na to asi dovod .... mozno by nam on vedel viac napisat.
Inak Vlastik ma u mna velke uznanie, lebo podla videí to v ramci moznosti predcizne vymyslel. Aj na pohlad je to velmi pekne, naozaj klobuk dolu.
Este by mozno pomohla informacia aka je tam predpokladana zivotnost, ale taky realny pohlad nie ako ked sa porovnava nieco v laboratornych podmienkach.
Já do obchodní sítě ani nemířím.
Popravdě mám tolik zakázek s výrobou nerez tlakových nádob, že už zůstává čas pouze na rodinu a včelaření.
Proto jsem se taky rozhodl se pokud možno se nevíce podělit o zkušenosti nabrané při tomto vývoji, který mne stál nemalé finance. A snat tím ušetřím někomu čas při testování a finance při nepodařených investicích.
Pokud by se snad někdo chtěl rozhodnout se takovou výrobou živit, má to význam pouze v případě, že se tím ten člověk bude zabívat jako svojí hlavní činností a investice odhaduji na cca: 2 500 000kč.
Pak se dá cena zásadně srazit jak na vstupních nákladech, tak i na pracnosti.

K dalšímu názoru a to je menší tloušťka stěny a tím snížené náklady na vstupní materiál asi jednoduše takto.
Ano, z pěny 90kg/1m3 bude dostačující tloušťka stěny i 2cm a nástavek bude dostatečně tuhý, ale já jsem udělal tuto formu se stěnou 4cm v době kdy jsem uvažoval o pěně 45kg/1m3 tudíž mne vstupní cena netrápila. A tak se mi už teď nechce a ani už na to nezbývá čas formu předělávat.

Desinfekce při 120°C je určitě vzhledem k uzavřené struktuře buněk možná, ale větší teplota určitě ne.

Reálný pohled na životnost?
Smile Já nevím. V praksi nemám vyzkoušeno. Největší nepřítel je určitě UV záření. Já budu mít tyto nástavky ve voze, takže toto odbourám. Nástavky co jsem nechal 2 roky venku, tak začínají degradovat, ale nepřipadne mi, že nějak zásadně. Polystyren degraduje určitě několikanásobně rychleji. Pevnostně je tato pěna 90kg/1m3 podle mne dostatečná i co se týká rozpěráku. Jenom spíš pro zasmání: když vezmu boční stěnu a chci ji zlomit přes koleno, nemám šanci, zkoušel jsem to já a pár zaměstnanců a nic, stěna odolala. Smile
Víc toho bohužel nedokážu o dlouhodobé životnosti napsat, jeklikož nemám v praxi dlouhodobě vyzkoušeno.
S tou hrubkou steny som cakal presne taku odpoved ako si dal.... preto som to aj tak napisal ako som napisal....
Navratnost investicie co udavas podla mna cesky ani slovensky trh nevrati.... respektive nevrati v pozadovanom case....
Kazdopadne sa mi to riesenie paci, ale matematika nepusti.
Tohle vychází na foukání plemenáčů. Tam je málo pěny a ušetří se stejně práce ve srovnání výrobou montážní. Tedy chci říci, že klasická výroba plemenáče a nástavku - tam je spíš víc práce na plemenáči.

To by fouknutí do formy nahradilo, a užitkovost by se taky projevila.Předpokládám, že je to přesná výroba a falce na nástavkovém plemenáči co mám jsou vynikajíc pro převozy,

A konkurenceschopné to je, koplenové plemenáče co se dováží nejsou taky nejlevnější.
Mám pocit že ten můj stál kolem 2000Kč.
Nikde sem pěnu na netu nenašel. Můžete sem dát odkaz? Zajímaly by mě i další vlastnosti pěny jako zdravotní atesty atd.

Děkuji
http://www.polyuretan-izolace.cz/

Posílám odkaz kde nakupuji já. Popravdě minimální odběr je 2 x 200L sud, což je cca:445kg
O menším množství se s váma bavit nebudou.
Nikdy jsem nenašel na trhu spolehlivou firmu, která by prodávala za rozumné ceny malé množství.
Separátor je taky v minimálním balení 18kg což je odhadem tak na cca: 1 200ks velkých nástavků.
Počítejte ale s tím, že v domácích podmínkách Vám pěna nikdy nenapění na udávaný objem. Takže spotřeba bude větší než 90kg/m3. Navíc Vám dost zůstane na nářadí a v nádobce kde mícháte, navíc tu použijete jenom jednou. Proto celá rodina sbírala pet lahve u kterých jsem odřezával vrch, jak můžete vidět na videu.
Všechno to závisí na teplotě pěny při aplikování, teplotě formy, správnému pr. odvzdušňováků, době míchání, míchacím nástroji, a td. Je toho moc a nepočítejte, že si dovezete domů pěnu, vyrobíte formu a první lití bude výsledek na jedničku.
Nechci tady samozřejmě nikoho urazit, věřím tomu, že je zde spousta šikovných lidí, ale taková je realita. A nepodarky na vyhození z drahého materiálu nikomu na optimismu nepřidají. Známe to všichni co rádi experimentujeme s novými výrobky a najednou nás překvapí něco co jsme absolutně nečekali a přitom to bylo tak dokonale promyšlené. AngrySmile
Mám dotaz lehce k tématu, ale i mimo něj:
Nebyla by nakonec jednodušší cesta sehnat deskový polyuretan a nástavky vyrábět jako ze dřeva? Tedy přiříznout, nakrátit, ofrézovat polodrážku (neby nadvakrát vyříznout) a sešroubovat na tupo?
Ideálně, kdyby ty desky měly sílu 25 mm (kompatabilita s tuzemsky dominující tloušťkou stěny "tenkostěnných" nástavků). A vrchol včelařského luxusu by pak byla výroba PUR "desek" o výšce používaných nástavků - tedy vlastně metráž Wink.

A ještě jeden dotaz - asi na Vlastu:
Neexistuje polyuretan podobných vlastností, jako používáš ze sudu na lití, ve spreji? Jasně, byla by to nejspíš v přepočtu na kilogram úplně jiná cenová kategorie, ale pro hobby pokusničení by to bylo mnohem reálnější na použití - odpadlo by spousta jiných problémů (problematický nákup, manipulace, míchání, lití, čiištění pomůcek, ...). Pak už by zbývala jen forma a vypěnit ji trubičkou ze spreje Angel. Nebo si to představuji jako Hurvínek válku...?
Kubo, nejsem zastáncem plastových úlů ani rámků. Ale z pohledu výroby je tvoje myšlenka vlastně geniální.
(18.02.2016 11:50)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Mám dotaz lehce k tématu, ale i mimo něj:
Nebyla by nakonec jednodušší cesta sehnat deskový polyuretan a nástavky vyrábět jako ze dřeva? Tedy přiříznout, nakrátit, ofrézovat polodrážku (neby nadvakrát vyříznout) a sešroubovat na tupo?
Ideálně, kdyby ty desky měly sílu 25 mm (kompatabilita s tuzemsky dominující tloušťkou stěny "tenkostěnných" nástavků). A vrchol včelařského luxusu by pak byla výroba PUR "desek" o výšce používaných nástavků - tedy vlastně metráž Wink.

A ještě jeden dotaz - asi na Vlastu:
Neexistuje polyuretan podobných vlastností, jako používáš ze sudu na lití, ve spreji? Jasně, byla by to nejspíš v přepočtu na kilogram úplně jiná cenová kategorie, ale pro hobby pokusničení by to bylo mnohem reálnější na použití - odpadlo by spousta jiných problémů (problematický nákup, manipulace, míchání, lití, čiištění pomůcek, ...). Pak už by zbývala jen forma a vypěnit ji trubičkou ze spreje Angel. Nebo si to představuji jako Hurvínek válku...?

V emerice koupíš klidně pár kilové balení s pistolí a obouma složkama už natlakované. Ale pro nás je to absplutně nerentabilní.
Dělání přířezů s desek. to už si kup XPSko a dělej z něj.
Prostě jako vždy se naráží na cenu Sad
Jeden čas jsem o lití do forem uvažoval, ale pak ho zavrhl. Důvod je logický: Stáří na krku a následník nikde. Již tenkrát stály sudy látky A a B něco kolem 50 000. Výroba formy a vše kolem toho nejlépe dokumentuje dokument odněkud z Ruska. Ten kolega tam není určitě žádný nástrojař ani pečlivka a přesto mrská nástavky jak Baťa cvičky. Ostatně je ti zde na foru. Takže je to na zvážení každého z vás. Průšvih je počáteční investice a vstup do něčeho nového bez zkušeností! Zdraví R. S.
Nemusíš do Ameriky. Odkaz na Českého prodejce níže.

http://www.honter.cz/produkty/froth-pak-...-pena.html

Ovšem pěna je v převodu na kila trojnásobně dražší než tu co používám já.
Tak už aj tady, to se omlouvám za dezinformaci. Ale jak Píšeš. Cena je prostě uplně jinde Sad(( Vem toho cisternu a to je už rentabilní. Ale co s tím.. Nehledě na to, že prostě pokud nejedeš kontinuum. Tak musíš mít způsob, jak i po inicializaci udržet pomucky čisté. zas to stojí prachy. Ikdyž na youtubu najdeš dost videii, odněkud z Kiny a tam se s tim nemazlej. Zamíchat a hned do formy, udělaj pucek jak auto a ropzřezat. Jenže je to expand rapid atd atd... Myšlenka je tohle dobrá, vážně ano. ALe cena Sad' a je to škoda Sad
Rád Ti Zdeno pošlu množství dle tvého přání za supr cenu a po odlití prvního dobrého nástavku můžem pokecat jak to šlo.
Pak mi řekneš kolik Tě stál tento první nástavek.Smile
Neboj, myslím to samozřejmě v dobrém, mám rád lidi co rádi experimentují.

Škoda, že nemám tolik času abych sem mohl napsat všechny moje myšlenky které mám v hlavě a zkušenosti za skoro rok a půl při testech s tímto materiálem a hlavně nápady jak to opravdu dovést do zdárného konce a přijatelné ceny.
Věřím, že by to pro spoustu lidí bylo zajímavé počtení. Jednou se třeba k tomu dostanu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's