Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba úlů z PUR pěny litím do formy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Ok. Tož tady to máte.
http://www.tvi-pur.cz/

Je tam potom telefon přímo na pana Šimka. Je to majitel firmy. Velmi ochotný. Ovšem neřekne vám nic jiného, než, že se to prodává v nejmenším balení 460kg za cenu 55 000kč včetně DPH.
Mne tento kontakt stál spousty času. Taky jsem pořád pátral po menším balení, řekl bych skoro až zoufale, ale nenašel jsem. Nakonec nezůstalo nic, než koupit od pana Šimka toto velké balení a začít testovat. Z prvního balení padla na testy půlka.
S tou pěnou je to totiž tak. Dá se to určitě míchat i v kýblu, ale není to ono. Pokaždé vám to vypění jinak. Je to na dlouhé vyprávění. Záleží totiž hlavně na teplotě okolí, formy a samotné pěny. Podle toho vám to z formy buď začne stříkat nalévacím otvorem a nebo je tam toho zase málo. Mos záleží na kvalitě promíchání. Musí být důkladné, ale na to zase nemáte většinou čas, protože aktivační čas je 40 sekund a při viskozitě jakou to má, to teče trychtýřem velmi pomalu.
Správně se na to používají mašiny, které mají předehřev a pod vysokým tlakem přes přesná dávkovací čerpadla a samozřejmě směšovač aplikují přesnou dávku.
Mašiny stojí od 250 000kč až do 750 000kč.
Ta naše je k té horní hranici.
Je to hlavně podle množství aplikované směsi za krátký aktivační čas.
No jak říkám, povídal bych o tom celé hodiny. Smile



Já jsem dnes vyrobil hystoricky první nástavek z lité PUR pěny. Smile Vidím to hodně dobře, ale už teď vidím spoustu možností jak to ještě vylepšit.
Smile Asi začnu PUR pěnu tankovat do menších balení a prodávat. Smile
No spíš uvažuji vážně o zakázkové výrobě. V podstatě je mi jedno jaké nástavky, víka a td. by se dělali. Touto metodou dokážu vyrobit jakkoliv silnou stěnu od 2cm.
Takže jestli by měl někdo zájem vypracovat nabídku, ať napíše poptávku na můj email. svoboda@nerezsvoboda.cz
No a samozřejmě pro ty co chtějí experimentovat jsem k dispozici a rád pomohu klidně i osobním setkáním. Nebo na telefonu 777080766.
Potom sem hoď nějaké fotky prosím.
Zdravím pánové, jsem jenom začátečník, ale napadlo mě ještě jedno využití PUR pěny - a sice formou zateplovacích "návleků" na nástavky, s využitím víka jak navhuje KaJi by šlo "oblékat" neuteplené nástavky.
Uteplení nástavků je něco jako vyhledávač patogeních zon. Stejná užitečnost.

Buď mám nástevek z lehké hmoty a jeho výhody nebo ze dřeva. Jiná kombinace jen slučuje nevýhody.
zbf - taky jako začátečník už vím, že je to nepraktické, prostě hloupost (vlastní zkušenost)
Z toho co Vlastik popsal určitě nemá smysl se s tím paplat doma v kyblíku, stějně by to nakonec nemělo tu kvalitu a výtěžnost jako stříklý mašinou "v horní hranici jejich cen" Smile .

Jaká by tak asi byla prosím pevnost celého NN s rámky plnými medu, když by se mi třeba převrhnul? (jsem zvyklý nástavky odkládat na zem boční stěnou a už se mi stalo, že jsem do něj žduchl) - se styrodurovými nástavky zatím zkušenost nemá. Jinak zpevnění lišt na rámky jde vyřešit celkem jednoduše vlepením lišty.

Pokud by byl tedy Vlastík ochotný dělat zakázkovou výrobu, bylo by vhodny zvolit nejžádanější typ úlu. Já bych byl pro Eurodadant nebo jakýkoliv jiný dadnat, dno bych si nechal udělat dřevěny, nejsem ale žádný velkovčelař, chtěl bych jen 10 sestav, takže hybná síla by byla na ostatních.
Včelařům zdar a včelám dík.

Tak jsem zase tady abych se podělil z dalšímy poznatky.
Vyrobil jsem jeden nástavek z PUR pěny a zjistil následující. Co se týká pevnosti, tak je až překvapivá.
Vyrobený nástavek jsem otočil na bok a prostě na něj sedl (125kg) Wink, bez problémů to vydržel. Takže pevnost rozhodně problém není.
Nástavek jsem vyrobil tak, že jsem udělal horní a spodní rámeček z hoblovaných slabých latěk včetně falců proti posunu jednotlivých nástavků vůči sobě. Použití dřevěných rámečků mi připadne rozumné hlavně kvůli tomu, když musíte použít na odlepení nástavku rozpěrák. Tyto rámečky jsem "zašaloval" mezi OSB desky obalené v igelitu. Na ten se PUR pěna nechytne. Tím se vytvoří perfektně hladý povrch.
Samozřejmě pro větší výrobu je nutná Al forma a použití separátoru.
Další kapitola kolem vývoje je separátor verzus následný vnější nástřik, jelikož žádná pěna není odolná vůči UV záření.
Jelikož většina separátorů je na voskové bázi a zanechá na hotovém výrobku slaboučký film, následný nástřik tam podom nedrží. Ale to už mám snad taky vyřešené, příští týden udělám praktickou zkoušku a dám vědět až po ní, ať zbytečně netlachám.Shy
Co se týká ceny kterou jsem se pokusil zpočítat, v případě, že by byl o tento produkt zájem, Tak jako příklad uvádím nástavek Čechoslovák míra 37x30 pro 12 rámků při tloušťce stěny PUR 4cm včetně vnějšího ochraného nástřiku, tak to vychází na cca: 370kč. Stěna 8cm 490kč.
Formy na různé tipy nástavků, vík a podobně zase není takový problém.

TakžeRolleyes
Na mém dřevěném nástavku za 37,- se dá taky sedět.

Co tam máš dál?
Láďo, jestli chceš někoho nas_at, aby přestal přispívat, tak jsi myslím zvolil jeden z nejefektivnějších způsobů...
Tvůj příspěvek má dva řádky a nic nového nepřináší.
Srovnej s Vlastovým...
Když Tě to téma nebere, tak jej prosím vynech.


Vlasto:
Na kolik by vyšla síla stěny 25 mm?
Jak je to odolné na náraz? Hození na zem, oklepnutí o jiný nástavek - sklepnutí včel.
Jak je to odolné vůči ptačím zobákům (sýkorky, žluny)?
(26.09.2014 21:56)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Srovnej s Vlastovým...

Vyrobil nástavek, zjistil že se na něm dá sedět a uvedl nějakou částku v korunách.
Já napsal to samé. Jako odpověď na jeho Takže.
A je ještě zkušenost s odolností proti mravencům? Předpokládám že izolace nádrží atd. už asi nějaké "zkoušky" s mravenci případně hlodavci vytrpěla.
(26.09.2014 21:39)Kohout napsal(a): [ -> ]Na mém dřevěném nástavku za 37,- se dá taky sedět.

Co tam máš dál?

Jsem jenom hloupý včelařský začátečník a na Tvoje zkušenosti a šikovnost určitě zdaleka nemám. Snažil jsem se tady jenom diskutovat o jednom nestandardním materiálu a vypadalo to, že to některé i zajímá.
Ps: Můj nástavek při sezení na něm do zadnice hřeje při váze 1.7kg. Smile

Jenom jsem se chtěl prostě podělit o zkušenosti s tímto materiálem. Já si pro sebe určitě na jaro svých 10 sestav vyrobím a postupně vás budu informovat, ať už fotografiemi tak psaním, jaké jsou poznatky.
A víte co? Nabízím jednomu z vás jednu kompletní sestavu úlu ode mne na nezávislé odzkoušení zdarma a úl osobně přivezu samozřejmě taky zdarma k němu do Včelnice. Takže jestli je tady nějaký zájemce, stačí napsat. Pokud bude zájemců víc, nechám rozhodnutí na vašem hlasování.
Jinak co se týká odpovědi kolem mravenců a ptáků, tak mohu říct pouze to, že za víc jak rok co pozoruji jiné naše výrobky ve venkovních prostorách, jsem nepozoroval nikdy žádné poškození od ptáků nebo nastěhování mravenců.
Co se týká mechanického poškození, tak z toho bych strach neměl. Vytvrzená pěna je opravdu hodně pevná. Mnohem pevnější než klasické pistolové stavební pěny které znáte. Myslím, že při standardním používání je nástavek hodně odolný. Samozřejmě nevím co by udělal, když vám spadne plný nástavek medu na zem. To by určitě prasknout mohl. Ale při standardním používání je odolný až až. Ale samozřejmě leta používání to prověří. A jak já říkám, člověk si může myslet co chce, ale potvrdí si to stejně vždycky až v praxi!
Já v tom vidím velkou výhodu především ve váze nástavku a v rychlosti výroby. Přeci jen je to 6kg rozdíl od mých dosavadních nastavků palubkových.
Vlastik, ako po domácku vyrobím separátor tak aby mi tam držala farba? Môže byť aj samolepiaca fólia????
(27.09.2014 8:34)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Vlastik, ako po domácku vyrobím separátor tak aby mi tam držala farba? Môže byť aj samolepiaca fólia????

Nevím jakou fólii máš. Já zkoušel strečovku a silný igelit. Obojí funguje.Ale nemám to odzkoušeno opakovaně. To by totiž mohl být problém.
Myslím, že ideální by bylo vložit do formy nějaký tenkostěnný materiál, který by zůstal prilepený na pěně a zároveň působil ochranu proti nátěru. Takzvaně 2v1.
Tak takto nějak bych si představoval svoje nástavky viz vizualizace níže.
Horní a spodní rámeček ze dřeva, vnější obal z Al plechu síla 0,6mm s eloxovaným povrchem například do hněda a vše drží pohromadě PUR pěna. Celková váha ani né 2kg.

Mimochodem, dřevěné laťky řežu přímo na cirgulce listem na hliník (bez šraňku) vůbec se to nepálí a povrch je stejný jak po hoblovce. Takže nepotřebuji protahovačku, nebo již zmíněnou hoblovku. Prostě jenom nařežu a dřevo vypadá super.

Formu udělám hliníkovou na vnitřní rozměry nástavku pevnou která se bude vždy natírat separátorem + 4 samostatné vnější boky, jenom proto, aby se tenký Al plech neprohnul a krásně podržel tvar. Použití Al plechu sice nástavek prodražuje, ale zase z formy vytáhnu hotovou věc bez nutnosti dalšího nátěru a strachu, že jsem dělal něco zbytečne a v budoucnu se mi bude barva loupat.

Takto by měl vzniknout lehký, velice pevný nástavek a v podstatě bez údržbový.

Pro zajímavost jsem zpočítal náklady na nástavek Langstroth 2/3 (167mm) když nepočítám práci a náklady na výrobu formy, tak mi cena použitého dřeva, separátoru, pěny a Al plechu vychází na cca: 90kč. Když bych do toho měl rozpočítat formu a práci, tak bych takový nástavek vyráběl za cca: 180kč.

Na vizualizaci je nástavek Čechoslovák, ten je samozřejmě podstatně větší a síla stěny je 4cm. U takového úlu v kompletní sestavě se třemi nástavky, varoa dnem a střechou včetně plechové stříšky mi kompletní cena s prací vychází na 1 700kč.

No pravda nejlevnější to není, ale s porovnáním cen na internetu to zas tak špatné není. A hlavně je to bez nutnosti dalších úprav jako je nátěr. Takže věřím, že svoje příznivce by si to najít mohlo.

[Obrázky: N_stavek_PUR.jpg]
Vlasto, hliníkovým plechem jsem látoval díry po žlunách a byl problém s tepelnou roztažností. Na sluníčku se plech natáhl tak, že nepřiléhal a vznikly nemalé fuky. Pravda - nebyl přichycená celoplošně jako v Tvém případě, ale jen přibitý hřebíčky po pár centimetrech. Plech byl nebarvený - prostě obyčejný šedý hliník - z ofsetové desky.
Ten Al plech zostane navždy vo vnútri nástavku, alebo bude používaný iba ako forma?
(01.10.2014 20:21)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Vlasto, hliníkovým plechem jsem látoval díry po žlunách a byl problém s tepelnou roztažností. Na sluníčku se plech natáhl tak, že nepřiléhal a vznikly nemalé fuky. Pravda - nebyl přichycená celoplošně jako v Tvém případě, ale jen přibitý hřebíčky po pár centimetrech. Plech byl nebarvený - prostě obyčejný šedý hliník - z ofsetové desky.

Přesně, myslím, že celý vtip je v celoplošném přilepení. V podstatě to přesně tak funguje u mnoha staveb kde jsou použity stejné sendviče s Al plechem a PUR pěnou a v několikanásobných plochách.



(01.10.2014 20:35)misan napsal(a): [ -> ]Ten Al plech zostane navždy vo vnútri nástavku, alebo bude používaný iba ako forma?

Ten Al plech zůstane přilepený na nástavku z vnější strany a tím chrání kompletní nástavek z PUR pěny před UV zářením, povětrnostními vlivy a popřípadě před mechanickým poškozením.
Tie nádstavky ma lákajú , ale skôr by som využil tú penu na výrobu striech ako tu: http://www.vcelarstvisedlacek.cz/fot_ope...y/4640.jpg , alebo krmítok resp. oplodniačikov
Přesně k tomu mířím. Akorát přemýšlím, že bych vytvořil střechu z PUR pěny, závaží a pozinkovaného plechu s přesahem jako komplet, tak abych měl 1celek a né střechu, krytinu a cihlu.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's