Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Výroba úlů z PUR pěny litím do formy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Jak jsem psal v #2.
Jenže já to viděl tak, že z lakoty a vrozené šetrnosti vezmu ten můj oblíbený hliníkový kovolist, nastříhnu rohy, vložím do něčeho, třeba z těch OSB desek, položím nějakou dlaždici kvůli váze a zastříknu.
Vyndám pak plast.desku která bude zakrytá tou hliníkovou folii - i po stranách jako okapničky a někde uvnitř kus cementu aby to nelítalo.

Druhá varianta je přistříknout blok pěny 56x56cmx třeba5cm k třískocementové desce 60x60cm co se mi právě hodí na strop. Ušetřím plech i tu dlažebku. Takhle jsem chtěl lepit k ní PS a zaperlinovat to aby to bylo tvrdé.
Například http://www.cetris.cz/systemy/hobby/ ale někde jsme našel už ýezané na 600x600


Ale když je PUR pěna tvrdá.

Za jak dlouho bych to mohl vyndavat z formy?
Záleží samozřejmě na teplotách, ale počítej za 20 až 30minut.
Strechu se zavazim a plechem bych take bral. Takze se hlasim jako zajemce Smile
Prečo závažie, betón a neviem čo ešte, nestačí spona?
Co když foukne vítr? To je jistější cihla - závaží, než spona.
Téma je: Výroba úlů z PUR pěny litím do formy.
Zda je lepší na fixaci víka spona nebo cihla řešte prosím jinde...
To se pletes Smile. Resime prave rovnou zalejt do peny zavazi - cihlu nebo beton Wink.
Tak takhle nějak bude vypadat můj úl s PUR pěny a výkem 3v1Smile
Ještě domyslím dno a hurá na výrobu. Už se nemůžu
dočkat až to v něm bude bzučet.Big Grin Škoda, že musím čekat do jara.Smile

Co se týká závaží ve střeše, tak klasická cihla má zhruba 4,7kg. Takže bych do střechy před pěněním vložil zhruba čtyřkilový kus zátěže a zapěnil.

[Obrázky: l_zat_m_bez_dna.jpg]
Úľ vyzerá veľmi dobre. Osobne však mám averziu k chémii, takže preferujem klasiku - úľ jednoznačne z kvalitného dreva, je vhodný aj na pravidelnú dezinfekciu.
Tak jak každý jsem také hledal, jak vyrobit úl co možná nejlevněji, ale přitom kvalitní, aby vydržel. A samozřejmě taky každý uvažuje o materiálech, které jsou mu nejblíž ať už cenově nebo dostupností. No a toto vzniklo u mne. Takže plně souhlasím s tebou a respektuji tvůj názor.
Ale stejně vím, že tento úl budu vyrábět a testovat. Popravdě právě chystám formu, kde nakonec i vnitřní prostor potáhnu tenkou Al folíí, Takže v podstatě vznikne sendvič a včelky s PUR pěnou vůbec nepřijdou do kontaktu.
Tím by měl vzniknout velmi odolný úl pevností minimálně se rovnající dřevěnému s váhou ninimálně o 16kg menší než dřevěný (počítáno při kompletním úlu se třemi nástavky). Což si myslím, že jsou taky hodně přesvětčivé argumenty.
(03.10.2014 17:17)kamko napsal(a): [ -> ]Úľ vyzerá veľmi dobre. Osobne však mám averziu k chémii, takže preferujem klasiku - úľ jednoznačne z kvalitného dreva, je vhodný aj na pravidelnú dezinfekciu.

Právě u toho dřeva může být dezinfekce problematická. Například mor se do něj " zavrtá" hluboko. Proto hledám jiné materiály a Al folie může být zajímavá varianta.
Jsem začátečník, takže moje úvaha může být hloupost.
Nevím jak je to s tepelnou roztažností, ale nedávno jsem rozebíral lednici na prvočinitele a polyuretanová pěna byla na x místech oddělená od plechu fukem. Nevím proč jestli už je to z výroby nebo se tam časem fuk vytvořil. Vzhledem k tomu, že Al má tuším větší roztažnost než ocel, tak by to možná skutečně mohl být problém amohlo by to časem odskočit. Jinak držím palce, stejný řešení mi navrhoval taťka jsem rád že se do toho dal někdo jiný a přeju ať ti to vyjde.Smile
Říkáš správně, že hliník má větší rožtaznost než ocel.
Ale už jsem to tady jednou psal. Představ si PUR panel ze kterého je postaveno spousta staveb vystavených stejným podmínkám jako budou tyto úly. A přitom plochy jsou velikostí nesrovnatelné.
U té lednice bych hádal, že to muselo být od výroby, protože tam jsou teploty daleko konstantnější než venku na fasádách.
Ďakujem za dobrý nápad. Pur pena nískoexpanzná je vynikajúca pri oprave poškodených nadstavkov. Lepí a spevňuje. Po oprave nadstavky sú vynikajúce.
Nějak to zde utichlo, dnes jsem náhodou narazil na video z ruska, seriovka již jede i tam. Hodně toho mají i poláci na forech. Ale spíše kusová výroba, vyjma Lysoně. Video:
stránky: http://www.uley-ppu.ru/
Ahoj přátelé
Od doby co jsem tady byl naposledy jsem ušel velkou cestu ve vývoji forem pro lití úlů. Od Al plechu už jsem dávno ustoupil a úly budou pouze z pur pěny, hodně podobným těm z videa. Každopádně jak budou vypadávat první kusy. Pak budu průběžně sem posílat slíbené fotografie.
Pokud by stále platila zhruba ta původní cena na 2/3 lang kterou jsi tu prezentoval , tak bych jich určitě pár rád zkusil, tedy pokud budu mít na jaře do nich co přendat a pokud je budeš ochoten udělat.
Určitě se domluvíme. Postupně budu informovat.
Tak jsem moc zvědavá, jak to s Vaším experimentem dopadne.
V létě jsem zkoumala úly ve Francii a ve Skandinávii a tam opravdu hodně včelařů používá plastové úly (a to už i 30 let) a včely nevypadaly, že by jim to vadilo. Začala jsem o tom přemýšlet (mělo by to pro mě řadu výhod - váha, skladování, trvanlivost, dezifenkce), ale u nás se zatím neprodávají a ceny výrobců v zahraničí jsou takové, že se to (s dopravou, pro menšího včelaře) nevyplatí - koukala jsem třeba na tyhle výrobce: http://www.swienty.com/shop/default.asp?catid=1227 , http://www.nicotplast.fr/presentationang...ecadre.htm , http://betterbeehives.com.au/product/tec...ouble-box/

Teď tu na fóru hledám, jestli je někdo nedováží nebo nedělá jinak a narazila jsem na Váš příspěvek.
Takže jestli dokážete vyrobit plastový úl (ze zdravotně nezávadného plastu), nejraději Langstroth, za rozumnou cenu, tak si ho ráda koupím - a myslím, že nebudu sama Smile.
Polyuretanové úly už se dají sehnat i u nás - viz http://www.zatepleneuly.cz, nicméně zatím asi ne typu Langstroth.
Pak také něco vyrábí pan Havlíček... http://www.topdrevo.cz
Přítel Svoboda zatím zkouší a vyvíjí tak mu držme palce ! Taky bych měl zájem to jednou vyzkoušet.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's