Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plánky na oplodňáček
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
(11.12.2010 5:21)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Takže závěr zní: včely vykusují, ale při použití toho správného materiálu, což v tomto případě je Styrodur zelený 3035 je poškození minimální.

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda stačí Styrodur 3035 nebo radeji použít Styrodur 4000 či dokonce 5000 (ten je sice dost drahý a ve stavebninách jen na objednávku, ale pevnostně asi nejlepší).

Taky dotaz: Stačí síla 3 cm nebo radši 4?

Díky za zkušenosti,
Roman
STYRODUR řežu přímočarou pilou vzal jsem řezací plátek a zbrousil zuby na hladkou čepel polystyren to vůbec netrhá a nedrolí se !!!!
(10.12.2010 8:56)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Míro, ty plánky vznikly jako reakce na potíže při chovu v komerčním a nevhodně konstruovaným oplodňáčkem. Nemyslím si, že každý, kdo si je stáhl se vrhne do jeho výroby a chovu matek. Ale i kdyby to pomohlo jedinému včelaři, tak to mělo smysl.
Byli jsme nepřímo vyzváni k vzájemné spolupráci. Co ty na to?


Chystám se vyrobit pár kousků oplodňáčků, hodlám udělat sundavací dno na eventuelní snažší přidávání rozkladené matky do včelstva. Máte s tím zkušenosti?
Jak "sundavací dno" usnadní přidávání rozkladené matky?
Nějak si to nedovedu představit - jsem začátečník.
Principem je, že se celý oplodňáček nasadí nad včelstvo (bez dna oplodňáčku) a provede se tak výměna matky (jako) pomocí oddělku.
Osobně s touto metodou ale nemám zkušenost. I když jsem tu o ní už četl, myslím, že ji používá některý ze slovenských kolegů.
Je to podobné, jako přidání Matky pomocí 1 rámku (s plodem, včelami a novou M), v izolaci pomocí novinového papíru (přidávaný rámek s M je do něj celý zabalen)
Aha, tak to jsem nikde nečetl a ani neslyšel.
Děkuji za vysvětlení.
Navíc se zužitkují včely z oplodňáčku a nemusí se vysypávat.
3cm styrodur staci.
Mam ale spravene bedicky na odlozence z zeleneho 3035 a vcely si bez problemu vykusali letac uplne inde, ako bol povodny.
Takze dalsie budem dorabat z kvalitnejsieho.


(07.11.2011 21:47)siblik napsal(a): [ -> ]
(11.12.2010 5:21)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Takže závěr zní: včely vykusují, ale při použití toho správného materiálu, což v tomto případě je Styrodur zelený 3035 je poškození minimální.

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda stačí Styrodur 3035 nebo radeji použít Styrodur 4000 či dokonce 5000 (ten je sice dost drahý a ve stavebninách jen na objednávku, ale pevnostně asi nejlepší).

Taky dotaz: Stačí síla 3 cm nebo radši 4?

Díky za zkušenosti,
Roman
ten spusob stim oplodnacek je popsany http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....h-matek-sk v teto knize
(05.12.2012 11:49)PetrM napsal(a): [ -> ]Aha, tak to jsem nikde nečetl a ani neslyšel.
Děkuji za vysvětlení.
Navíc se zužitkují včely z oplodňáčku a nemusí se vysypávat.

Jde o přidávací oplodňáček.
Mám to asi,(viz. inf. na odkaze) už si nepamatuji z jednoho článku, který napsala tuším asi p. prof. Kubišová. Když by byl enormní zájem, myslím, že bych to mohl dohledat, šlo o článek popisující bezpečné přidávání matek a z roku někde kolem 1980 - Včelařství.

http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thr...%288758%29

Když jsem kupoval jednou z jedné pozůstalosti nějaké věci, koupil jsem je, bylo jich 4 kusy. Šlo o takovou zajímavou věc. Jednu stěnu zesnulý včelař udělal z plexiskla jako pozorovací a tu díru ve dně měl řešenou jako šíbr. Krmítko jim prolezlo, bylo ze šroubovacího víčka. Rozměrově to bylo cca 200 výška, 150x150 boky, víko jednoduché, vlastně celé to bylo jinak krom toho plexiskla ze sololitu a pár hranolků. Už je nemám, hold nemůžu schovávat vše._gp_
(06.12.2012 0:39)FJFPytela napsal(a): [ -> ]ten spusob stim oplodnacek je popsany http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....h-matek-sk v teto knize

V popise tej knihy je preložené do češtiny aj priezvisko autora - namiesto Mačička je tam Kočička... Smile
No mě se líbí tento typ oplodňáčku. Jen bych tu konstrukci vylepšil tak, aby závěsy pro vložení do té sekční bedny nebyly po bocích ale z čel a to takové aby se šikly přímo do závěsů vysokého nástavku.
Ty plexikové boky v místě plodišťátka by byly oddělávací a přidávání/převedení do včelstva by znamenalo jen vyjmutí tohoto oplodňáčku, sundání plexikových boků a zavěšení místo cca 4 rámků přímo do nástavku mezi dva plásty s vybíhajícím plodem.

Ještě pár inspirací:
http://www.beesource.com/forums/showthre...m-box-pics
http://www.beesource.com/forums/showthre...pics/page2
http://url.googluj.cz/4ys
Kolegové,mám dotaz. Rád bych se přes zimu do výrobu několika kusů oplodňáčků...Řeším ale problém jak udělat do styroduru požadované otvory aby vypadaly trochu k světu. Vrtat to nejde, pilové korunky se mi kupovat nechtějí, snad už zbývá jenom odporový drát nebo pájka. Řešili jste tento problém?
Kulatou pilkou do vrtačky.
JK
Taky bych to řešil tímhle : http://www.nakupka.cz/vyrobek/vykruznik-...-to-22570/ - mám a používám na kruhové otvory do dřeva, sololitu.
Hmmm, ten výkružník vypadá dobře a za dobrý peníz. Zvládne vykružit tloušťku 30mm naskrz?
Je hluboký cca ty 3cm, ale jelikož si vlastně předvrtá díru uprostřed tak není problém vykroužit z jedné strany do půlky a pak prostě strčit vrták do již viditelného otvoru z druhé strany a jet naproti - takže by měl takto zvládnout i 5cm. Mimochodem to oboustranné vykružování je i výhodné z hlediska otřepů - tam kde zajíždí je to vždy čisté a na straně, kde vyjede jsou otřepy (u dřeva). Pokud jedete do půlky a pak z druhé strany tak jsou obě strany OK a hrbolek vzniklý uvnitř se zabrousí.
Tak na tu pilku rovnou zapomeňte. Je sice fajn, ale na dřevo.

Překvapivě až perfektně hladké díry jsem udělal PVC trubkou na elektroinstalace.
Konec jsem zabrousil a otáčivými pohyby vykrajoval jednu díru za druhou.

Mám to vyzkoušeno do XPS polystyrenu, ale předpokládám, že i do normálního to půjde dobře. Tam, kde můžou včely se stejná trubka vlepí, aby se zamezilo vykusování.
(09.10.2013 22:07)Pedro86 napsal(a): [ -> ]Josefe myslíš tady toto? https://www.google.cz/search?q=pilov%C3%...=685&dpr=1

Ano. Tím to dělám a pak tam vsunu plastovou el. pancéřovou trubku.
JK
Já vrtal očka do styroduru sukovníkem a jsou celkem dobrá. A je více než vhodné tam vlepit tu trubku, aby to nevykusovaly.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's