Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Kyselina šťavelová + glycerin
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
teď si pročítám Moderního včelaře 8/21 a je tam článek na jednu stranu "Skladovatelnost cukerného roztoku kyseliny šťavelové" a zaobírají se tam nárůstem HMF během skladování. doporučení autorů je skladovat roztok ne více než 1-2 týdny.
to máš šťavelku v cukru - na pokap, tam narůstá HMF, v glycerinu tohle asi nehrozí
aha, tak to se omlouvám za dezinformaci, čet jsem to, ale přišlo mi že glycerin je skoro totéž jako cukr....Sad(((......obojí je GLYCxxxxx...ach jo, a to sem ve škole pozor dával..ale asi sem na tohle chybělSmile)

teď na wikipedii čtu, že název je odvozen od jeho sladké chuti.
Jak bylo psáno, reakce na HMF nehrozí, není to cukr. Je to alkohol. pro zajímavost jsem zkusil dohledat, jestli to něco za pokojové teploty, nebo při zahřívání dělá, ale nenašel. Jen zmínky o reakci na kyselinu mravenčí někde mezi 100-110 stupňů. A pak ještě další reakci na ally akolhol při 257 stupních.
Jo, jinak vcera jsem si poustel video na youtube s webinarem Randy Olivera a lecos mi to ozrejmilo o stavelce a glycerolu. K tomu, o cem jsme se tu bavili: On meril, kolik stavelky je vlastne vubec z nosice preneseno na vcely a moc to neni. Vybavuju si, ze z houby nacucane glycerolem a stavelkou (50g stavelky) bylo v ulu preneseno na vcely ani ne 3g! On fakt blazen vzal vzorek vcel a meril mnozstvi kyseliny na jejich povrchu pomoci titrace...vcelu po vcele. Dale to vypada, ze neni rozhodujici ani tak celkove mnozstvi kyseliny dodane do ulu, jako spis velikost povrchu nosice (2 Houby po 25g budou fungovat lip jak 1 s 50g). Proste na vetsi plose se tim omatla vic vcel.
A jeste neco k tomu, jak to fubguje s temi krystaly. Je to podobne, jak jsem predpokladal. Glycerol pohlcuje vodni paru z ulu a tou vodou se krystaly rozpousteji.
S tou vlhkostí mám stejné poznatky....když půjdeš po týdnu do včel, tak utěrka bude nacucaná vodou, ale když se jí dotkneš, tak tě pálit nebude.

Pokud je pravda co píšeš, tak nechápu proč on dává houbičku s 50g.....když to nefunguje....podle mě z mojí mokrý utěrky se do úlu dostane podstatně víc jak 3g.
... Randy Oliver to měřil...
To asi každá kyselina něco leptá ne? Hlavně když víc poleptá WDčka. Z těch kyselin mi to přijde jako nejšetrnější, ale třeba je to tím, že nesmrdí.
(19.08.2021 19:54)Louky napsal(a): [ -> ]S tou vlhkostí mám stejné poznatky....když půjdeš po týdnu do včel, tak utěrka bude nacucaná vodou, ale když se jí dotkneš, tak tě pálit nebude.

Pokud je pravda co píšeš, tak nechápu proč on dává houbičku s 50g.....když to nefunguje....podle mě z mojí mokrý utěrky se do úlu dostane podstatně víc jak 3g.

Nejprve k otázce dávkování. On samozřejmě zkjoušel různá množství kyseliny do úlu. 50g bylo maximum. Fungovalo i mnohem míň.
Nepsal jsem dřív, protože jsem přemýšlel nad odpovědí. Já si myslím, že můžete mít pravdu oba dva zároveň. Já mám jen ty informace, co byly v tom webináři, takže nemám možnost znát všechna data....ale:
1-Randy dělal to, že oplachoval jednotlivé včely a pak měřil, kolik kyseliny mají na svém povrchu
2-Ty vidíš, že kyselina z nosiče dost zmizí (sice velmi subjektivně, ale "nepálí to" se taky počítá jako jistý druh měření)

Randy změřil, kolik kyseliny je na včelách. Nicméně to nebylo den po dni. Ta kyselina se v pohodě mohla v průběhu času uvolňovat, ulpívat na včelách a zase z nich mizet. Taky je nějaká přirozená úmrtnost, takže něco zmizí i se včelami, které se do úlu nevrátí.

Ty vidíš výsledek, tedy to, že zmizelo hodně kyseliny z nosiče. Hodně je pojem relativní, ale budiž.

Pokud by to chtěl Randy, nebo kdokoli jiný, udělat správně ten pokus, tak by musel změřit kyselinu na včelách + kyselinu, která zbyla v nosiči. A věděl by všechny údaje. Věděl by, kolik je aktuálně na včelách, kolik zbylo v nosiči a tedy i to, kolik kyseliny v průbehu času zmizelo. Nevím, proč to Randy neudělal (nebo udělal, ale nesdělil), že na závěr měl vzít tu houbu, vypláchnout vodou a stanovit množství zbylé kyseliny.
No hlavně asi není kyselina jen v nosiči a na včelách.....já mám za to, že kyselinu mají včely po úle roznést a ta pak popálí roztoče, to že by jí měly celou dobu na sobě a roztoč se popálil na nich jsem nevěděl. Já jsem ten jeho způsob taky zkoušel na jaře, někdo mi psal na youtube do komentárů, že to Randy dělá takhle. A nepozoroval jsem na tom nic lepšího, naopak ta štavelka se ti nasaje do tý houbičky a v ní drží uprostřed a včely se k ní vlastně ani nedostanou, protože se jí vyhíbaj. U toho papírového máš de fakto většinu štavelky na povrchu a každým dotekem se na včelu něco dostane, což u té houbičky uplně neplatí, tim jak má vysokou savost a navíc musíš dát velký množství štavelky a to už by taky něco stálo v tom počtu co mám.

Ale je to jen můj pohled na věc. At si to každej dělá a zkouší jak sám uzná za vhodné.
Já jsem teď zkoušel pruhy z kartonu zasunovat do uliček (přehodit přes horní loučku). Jako dobrý, ale špatně se to pak dostává pryč, protože se to trhá, je to zalepený propolisem. Přemýšlím nad bavlněnou látkou.....třeba roztříhat prostěradlo.
Ubrousky sem vic tlacil mezi ramky aby jen nelezeli na louckach.
Ted jsem si nastrihal pasky z tech vinarskych filtru a nastrkal mezi ramky. Chci to dostat vic do vcel.
Lehce mi nesedi ta nevedomost davkovani. U KM vim kolik odmeruju a muzu s tim nejak dal pracovat. Namacenim papiru do KSG vubec netusim kolik tam toho je a co dal.
Dávkování kys mravenčí mi přijde složitější, protože se do toho míchá velikost úlového prostoru, velikost česna a přítomnost a velikost dalších otvorů, koncentrace použité kyseliny, vlhkost, teplota. Já v mravenčí furt tápu, aby to nebylo málo, ani moc. Když potřebuju ošetřit, tak nemůžu aplikovat a zjistit, že jsem nedosáhl potřebné koncentrace par. Potřebuju aby to zabralo. Jenže to, aby to zabralo, ty proměnné, to se furt mění Confused.

V tom mi přijde tahle šťavelka na glycerolu lepší. Předávkovat se to pomalu nedá. Když tam toho dáš tak nějak zhruba, jak se to obvykle dává, tak to funguje. Působí dlouhodobě. Nesmrdí to (včely jsou na pachy dosti citlivé. co kys mravenčí dělá s pachem úlu a sounáležitostí včel v něm žijících?) a nezabíjí (při nevhodném použití mravenčí kyseliny včely zabijí matku). Můžeš při tom krmit.

K tomu dávkování.
Když máš váhu, můžeš si to zvážit. Rozpustit kyselinu, zvážit roztok. Namočit nosič do roztoku. Zvážit připravený nosič. Dopočítat, kolik kyseliny je v roztoku vsáklém do nosiče.
Váhy u přípravy KŠG opravdu není potřeba. Stačí rozmíchat nasycený roztok KŠ v 50°C glycerinu a při této teplotě napustit nosič. Ten pak aplikovat tak aby byly překryty alespoň dvě nebo tři uličky uprostřed plodiště a dodává se do včelstva podle spotřeby. Předávkovat to nejde. Účinnost je odvislá od ochoty včel to odstraňovat.
Při nákupu ve včelařském e shopu mě zaujaly pásky se štavelkou a glycerinem od Lysoně (u nás není k léčení povoleno). Ze zvědavosti jsem jedno balení koupil. Chci vidět, jak se včely chovají k profi výrobku. Normálně si míchám KŠ +G sám a zkouším různé materíály na pásky.
Ve složení je napsáno 33% kyseliny, pokud si dobře pamatuji. Snad tato informace někomu pomůže.

Loni, při prvních experimentech jsem míchal 50 na 50, při skladování zbytku se za jeden rok ukázalo, že kyselina částečně zkrystalizuje. Takže 50 je moc, 40 bude asi dobře. 33 nejspíš stačí.
Taky mám ověřeno, že předávkovat se ve včelstvu nedá. Blbu vzdornost je vítána.

(23.08.2021 8:56)Louky napsal(a): [ -> ]A nepozoroval jsem na tom nic lepšího, naopak ta štavelka se ti nasaje do tý houbičky a v ní drží uprostřed a včely se k ní vlastně ani nedostanou, protože se jí vyhíbaj. .

Někdo v příspěvcích výše uváděl, že se kyselina v pásku v úlech vlhkostí ředí. Tím se musí zákonitě dostávat i z tlusté houbičky na povrch.
Sám jsi někde tvrdil, že utěrky po několika dnech v úlech už nepálí na prstech, což to ředění potvrzuje. (bez záruky, třeba je to blábol)
Ke mě už se jeden případ "předávkování" dostal, kluk si takhle oddělal asi 10 oddělků. Ale on ty ubrousky nenechal pořádně okapat a směs mu kapala normálně do uliček. Ten kdo to dělá jako já, tedy namočí a hned dává do včel, tak určitě už taky našel na rámku kapku, která po něm jakoby sjela a v tom místě zanechala stopu a je vidět, že včely to ani nevyčistí a nechají to tam a vyhýbají se tomu...já to vždycky musim odstranit rozpěrákem, jinak by to nevyčistily asi nikdy, je to pro ně prostě moc silný....
Dobře, tak to opravíme. Pokud z nosiče nekape, tak nelze předávkovat.
A k těm oddělkům, na jejich léčení je času dost. Přišel o ně zbytečně. Oddělkům stačí až v zimě fumigace - to byla rada, kterou jsem jako začátečník dostal a držím se jí. Někdo prostě boj s kleštíkem přehání a považuje ho za základ úspěchu.
(23.08.2021 14:20)Louky napsal(a): [ -> ]Ke mě už se jeden případ "předávkování" dostal, kluk si takhle oddělal asi 10 oddělků. Ale on ty ubrousky nenechal pořádně okapat a směs mu kapala normálně do uliček. Ten kdo to dělá jako já, tedy namočí a hned dává do včel, tak určitě už taky našel na rámku kapku, která po něm jakoby sjela a v tom místě zanechala stopu a je vidět, že včely to ani nevyčistí a nechají to tam a vyhýbají se tomu...já to vždycky musim odstranit rozpěrákem, jinak by to nevyčistily asi nikdy, je to pro ně prostě moc silný....
Nerozumím tomu, jak k tomu mohlo dojít. Nasyceným roztokem lze při 50°C napouštět nosič, při normální teplotě je z toho "puding", který ani nekape a namáčet to někde u včel prostě nejde. Z nosiče při normální teplotě nemůže nic kapat.
Tak to nevím Pavle jakej máš ty recept, ale já mám štavelku namíchanou ve včelíně, takže je při venkovní teplotě a normálně mi z toho kape....akorát na utěrce zůstane daleko více roztoku, než když ho máš teplný......on zřejmě namočil a nečekal na okapání a rovnou pokládal na včely.

Co se týče léčení oddělků....já je léčím taky hned po rozkladení, protože je to jediná doba, kdy jsou bez plodu a můžu je vyčistit na skoro nulu. Pak je léčím až na jaře.....
Hoj,
letos stejne jako Louky jsem namacel media u vcel, kde bylo potreba. Hlavne uterky se nedaji predem, hobrafilt a karton klidne by predem sel. Ale papirovy uterky jsem po namoceni jeste "tahal" po stene plastovyho kyblu, bylo videt ze se neco otrelo. Uterky sly ale na horni ramky, do vodorovny polohy, v tomhle pripade by nehrozilo kapani z uterek do vcel. Co vsak bylo patrny byly dost "nadojeny" horni loucky, kde byly ty papirovy uterky.
chose
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's