Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Využití propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(05.09.2011 19:03)Petr L napsal(a): [ -> ]Propolisová mast - skvělá na ekzémy, drobné oděrky a popraskanou kůži rukou i nohou.
V širším kelímku nechám odpařit propolisovou tinkturu a hustý extrakt vmíchám do bílé vazelíny - lze běžně koupit vážená v lékárně. Na 50g vazelíny dávám odhadem asi čajovou lžičku extraktu.

Zase stejný dotaz - odpaříš za pokojové teploty nebo za horka?
Není pak mast cítit lihem?
Za pokojové teploty. Lihem cítit není, ten se právě z velké části odpaří.
OK, díky, příležitostně vyzkouším.
(09.02.2016 21:49)Petr L napsal(a): [ -> ]Za pokojové teploty. Lihem cítit není, ten se právě z velké části odpaří.

..ako dlho trvá,než sa to odparí?
Asi měsíc, je potřeba zvolit širší nádobu a dát nízkou hladinu.
Jo, a ten propolis pak opravdu zůstane měkký?
Musíš to vystihnout v ten pravý čas,aby se neodpařil moc. Když zapomeneš, tak to pak ztvrdne zase na pryskyřici. Měl by být pěkně vláčný, jako medSmile
No když o tom tak přemýšlím, tak by se ta tinktura dala přefiltrovat a použít jako tinktura a "kaly" smíchat s tím masťovým základem...
Kaly budou spíš vosk a nečistoty, protože propolis se vyluhuje do lihu - si myslím.
Jasně.
Ale pak ten vosk a nečistoty dáváš do mastičky taky, ne?
Borisi to co zbyde z tinktury to se může použít na ztvrdlou kůži na patách nebo bradavice a kuří oka (pokud není kolaloka).
Já z toho ještě v denaturáku vyluhuju lak na letáky a dna.
Je mozne bezpecne uzivat surovej propolis? Slysel jsem, ze se nejak cisti. Jak se to dela? Nesnizi to pote kvalitu propolisu? A rozdil mezi resp. srovnani propolisove tinktury a suroveho propolisu?
Dekuji za odpoved Ales
jednoduchý recept na propolisovou tinkturu - kousky propolisu rozpustím v Alpě Francovce - týden dva se rozpouští a výsledný roztok má zajímavou vůni... lidem se to zamlouvá ... Wink
No nebudem nosit drevo do lesa všetci včelari pozname jeho liečive učinky.No chcel by som sa s vami podelit o nazor na propolis ktory som sa pred niekolkymi rokmi dozvedel na prednaške od profesora Jožka čižmarika učitela farmacie ako aj človeka ktory po cely život skumal učinky propolisu.Profesor na prednaške povedal,že ak sa uživa propolis vnutorne a ak by sme chceli jeho antibioticke učinky nahradit syntetickymi antibiotikami tak by sme museli naraz uživat 12 druhov antibiotik z ktorych 2 druhy su agresivne a použivaju sa iba v pripade zdravotnneho stavu bud-alebo.Nuž darmo je to tak ako to povedal jeden indicky lekar že včela ja lietajuca lekaren,no sučasna generacia sa oddelila od matky prirody, ludia zabudli že su jej sučastou a pre peniaze su ochtni urobit všetko.No jeden mudry človek raz povedal,že ked otravime poslednu piat zeme a posledny liter vody zistime,že peniaze sa jest nedaju.O tejto pravde nas z času na čas upovedomi matka priroda.
jsem si četl ten word. To opravdu propolis umí léčit chronický únavový syndrom?
Ahoj mám dotaz ohledně propolisu. Ví někdo jestli dokáže pomoc od nosních polypů? Slyšel jsem, že dokáže léčit bradavice, že když se pravidelně potírají propolisem, tak zmizí.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's