Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Využití propolisu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
aha co je P.A. na tu analýzu.... já koukal doma na propolis co máme v lékárně a je samej "bordel" kousky dřeva, chloupky; křídla....
Vše na přípravu lze nakoupit v dobré lékárně, doporučuju nějakou lékárnu u nemocnice, tam ještě míchají léky, takže mají i suroviny. Není to ani moc drahé, skoro bych řekl, že si víc naúčtují za lahvičky než za surovinu.
Isopropanol i bílou vazelínu většinou mají. PA znamená per analysis - vyjadřuje to čistotu látky, PA už je hodně čistá látka. V lékárně vám ale stejně nic jiného nedají, takže není potřeba mít obavy.

Propolis lze v isopropanolu dobře vyčistit, protože se v něm dobře rozpouští. Kdysi mi jeden lékárník radil, jak mám udělat propolisovou mast: rozpustit propolis i isopropanolu, vmíchat do emulze lanolinu (cera lanae), lanolin je nerozpustný ve vodě, ale je možné z něj ale připravit stabilní emulzi. Tato směs se pak přidá do bílé vazelíny, vše se musí řádně míchat, aby se to spojilo, jinak zůstane lanolin s vodou dole a vazelina nahoře. Nejlépe je si to otestovat na menších vzorcích, chvilku trvá, než se to dostane "do ruky".
Jako rozpouštědlo propolisu lze použít i ethylenglykol, taktéž je možné ho koupit v lékárně.
p.a.oznacuje cistotu chemikalie... vzestupne podle cistoty:
crud.- technicka chemikalie
č.-Depur-depuratus-cisty,
p.a. pro analysi- pro analyticke ucely,
ch.č. chemicky cisty,
zv.č.- zvlaste cisty
. Jeste byvajiá chemikalie oznaceny dle CSL4-odpovida pozadavkum ceskeho lekopisu(jsou to ciste chemikalie pro lekarenskou analytiku a lekarenske vyuziti).
No ten propolis co mate doma asi neprosel pres filtrSmile
Ethylalkohol-staci konzumni lih da se sehnat 80%
Isopropylalkohol(isopropanol) doporucuji p.a.
a chápu správně že když ho rozpustim v tom izopropanolu a pak usušim... a budu chtít udělat tynktůru rak ten prášek nasypu do lihu?
Chapete to dobre, vznikly pryskyricnaty produkt se zmrazi, rozetre na prasek a da se takto uchovavat. snadno se pak rozpousti v lihu.
jo a jak poznám kolik propolisu se rozpustí třeba v 20ml isopropanolu???
Samotný výluh z lihu a propolisu vydrží několik let beze změn.Co se týče množství poměru lihu a propolisu jistě někde popsáno Sám si ho dělám od oka,hlavně pak hlídám aby se mi nerozpustil i vosk kterého se tam občas drobet dostane vznikne pak tmavá lepící tinktura která se špatně cedí Smile
Lepší než lékarenskou vazelínu je použít věpřové sádlo. Tento tuk je lidskému tělu vlastnější než vazelina, která může tkaně dráždit. Dá se koupit v každé mastně. Jen si musíš pohlídat pokud bude od známého z damácí zabijačky aby nebylo solené.
Pak už jen zahřád, přidat propolisovou tinkturu, trochu povařit aby se odlařil etanol a nalít do doziček. Na tinkturu by se měl v případě propolisové masti použít líh, který má více jak 80% oproti maximálně 60% pro tinkturu na kloktání, potírání dásní atd.
Hezký článek o této problematice jsem kdysi objevil v Moderním včelaři 2/2004
http://n-vcelari.cz/mv/archiv/2004_02_MV.pdf
Jinak abych se zastal lékařů. Většina kožních lékařu, když už si s vámi neví rady, protože obvyklé medikamenty na váš zdravotní problém (zejména plísně) nezabírají, vás pošlou za včelařem pro propolis. A to je pro tento včelí produkt nějvětší reklama. Už se neřeší, že se nedá stanovit množství účinné látky, ale jebo léčebné vlastnosti.
To je pravda, sádlo je mnohem lepší, ale na druhou stranu méně trvanlivé než vazelína. Ostatně veškerá zelenina, která projde vepříkem, je velmi zdravá ... Wink Trochu víc vydrží kombinace sádla a včelího vosku, ale také je třeba mast v dohledné době spotřebovat a ukládat v chladnu.
Vzhledem k tomu, že trpím ztrátou imunity na kůži na rukou (tak to pojmenovala kožní) a už jsem vyzkoušel desitky mastí (jedina pomoc kortikoidy, ktere ale nechci používat) tak jsem před 14 dny vzal mojí malé tzv. kyselý krém a dal jsem do ní notnou dávku propolisu a svete div se ono to pomáha Smile a dokonce další zjištění - v patek jsem dostal dve žihadla s notnou davkou jedu do kouska postižene kůže a kůže se začala chovat na druhy den jakoby byla zdrava ...tedy až na tu bolest po tom jedu Big Grin
Ještě je dobrá konopná mast,ale ne z lékárny,to je pouze vylisovaný olej ze semen. Musí se použít domácí z listů a květů. Cool
byl sem už ve 4 lekarnách.. když sem řek že chci izopropanol tak čučeli jak tele na nový vrata... takže to hold rozpustim v lihu....
izopropanol = isopropylalkohol

kuk sem isopropylalkohol
(18.04.2011 13:36)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Ještě je dobrá konopná mast,ale ne z lékárny,to je pouze vylisovaný olej ze semen. Musí se použít domácí z listů a květů. Cool

Souhlasím, ale naši zákonodárci a moje manželka na to pohlíží jinak. Přidal jsem do masti s Cabbisem, kterou vařila manželka propolisovou tinkturu a to bylo řevu. Na můj protest, že jsou tam samé dobré věci mi odpověděla: kočička a pejsek, když vařili dort, tak tam dali také samé dobré věci a jak to dopadlo Smile
Nejjednoduší bude nad náštěvou lékárny mávnout rukou.Vytáhnu demižonek "Calvádosu" a po vylouhování již nebudu pro drahou polovičku starý spiťan,ale preventivní spotřebitel léčiva.Naprosto dokonalé,jakožto vše co se točí kolem včel!!! Big Grin Cool
Ano,využití včelích produktů v lékařství je známo,ale aplikace v uznávané medicínské praxi trochu pokulhává za zkušenostmi tzv.domácích léčebných postupů a mnohdy se označují,nebo zařazují do kolonky "babské ".Přípravky užívané tak říkajíc na předpis mají určitě nezpochybnitelné výsledky v léčení a po včelím původu ani stopy,ale v čem bude hlavní problém jsou výrobní náklady.Kolik by asi stála výroba propolisového koncentrátu vhodnáho npř.k léčení vnějšího poranění?Koho zajímá,že to spolehlivě funguje a je to levné?Čerpám pouze z vlastních zkušeností a částečně obloukem se dostávám k meditu věci.Před několika léty jsem si způsobil poranění kůže,poprvé jsem viděl kloub na ruce v přímém přenosu a na šití nebyly podmínky,použil jsem k léčení pouze propolisový koncentrát(žádná vodička) a trhlina na ruce se brzy zacelila a ptá-li se někdo co jizva,nepatrná,takřka neznatelná.Skoro bych mohl napsat žádná,ale to by mě někdo ani nevěřil.
Také synovi jsem bruslami přejel tři prsty a tam to bylo trochu horší,šití i šlachy nutné,ale opět nastoupil tekutý propolis a i přes odpor manželky jsem tento způsob léčby aplikoval alespoň na dvou prstech a právě na nich jsou jizvy takřka neznatelné.Propolis šlachu nesešije,ale s kůží v mém případě si poradil.
A až našemu zdravotnictví bude docházet dech,ještě o včelích produktech hodně uslyšíme.
V předchozím příspěvku jsem z neznalosti článek zařadil do jiné skupiny než určují pravidla fóra a už jsem dostal napomenutí a přišel jsem také o nějaké body,za což se veřejně omlouvám(myslím za neznalost pravidel,za body se neomlouvám) a také doufám,že tento příspěvek již splní regule tohoto užitečného způsobu komunikace.
Ono pri propolise je problém, že čo rok, mesiac a týždeň, to iná zmes. Toto vám povie každý lekár, čo sa zaoberá propolisom. Preto je aj schválenie propolisových produktov na liečenie veľmi ťažké. Sú určité prípravky, ktoré sa dajú voľne kúpiť (tinktúry, masti), ale vo väčšej miere sa nevyužívajú. Zväčša sa jedná o dermatologické prípravky. Je najlepšie nájsť v okruhu svojho bydliska lekára, ktorý sa takouto liečbou zaoberá. Niekedy je to aj 50km a viac... Sad V r. 1980 v bola v Bratislave vytlačená publikácia "Zborník referátov II. medzinárodného sympózia o propolise. Toto sa konalo v r. 1976 v Bratislave. V tejto publikácii sú popísané diagnózy, indikácie a opakovateľnosť liečenia propolisom. Sú uvedené počty pacientov s popisom diagnózy, úspešnosť liečenia a dávkovanie. Prípadne použitá úprava propolisu. Veľmi poučné čítanie pre lekára. Pre laika "ťažká literatúra". Treba si osvojiť lekársku terminológiu. Confused Big Grin

A ešte jedna nová knižka, a to od G. Z. Minedžajan -J. Richter, Zázrak jménem propolis. Uvedný postup výroby propolisovej masti a aj tinktúry (niekoľko druhov) a použitie pri jednotlivých chorobách. Myslím si, že kto sa chce trochu danej problematike venovať, mal by ju určite v knihovničke mať. Ešte sa dá kúpiť....
V zimě si náš sedmiletý syn přinesl ze školy neštovice, po třech dnech natírání ředěnou tinkturou nebylo po neštovicích ani památky.
Syn manželčiny kamarádky /staniční na dětském odd./ po deseti dnech léčení prostředky humání medicíny, měl neštovice i v ústech. Za dva dny léčby propolisovou tinkturou měl jenom stroupky.
Moje žena si propolisem léčí angínu, dříve mívala třikrát i čtyřikrát v roce antibiotika na chronickou angínu. Dnes při prvních příznacích si stříká do krku ředěnou tinkturu a deset let je bez antibiotik.
Určite, účinky propolisových výrobkov sú nepopierateľné. Ale tiež ich treba dostatočne dlho užívať, aby prebehlo doliečenie. A samozrejme, pozor na alergiu!
Začal jsem propolis používat úplnou náhodou. Četl jsem včelařskou knihu ve které se psalo, že včely propolisem natírají úl zevnitř mimo jiné proto aby ho desinfikovaly a zabránily vzniku plísní. Zrovna v tom čase mne trápila plíseň mezi prsty na nohou. Kupované prostředky byly vždy skoro neúčinné, natíral jsem je 4 týdny a na kúži pálily. Řekl jsem si skusím propolis , za to nic nedám. Bolest a svědění skončilo téměř okamžitě zbytek zmizel do třech dní. Pak jsem ho s velkým úspěchem použil jako desinfekci na povrchové ranky a škrábance jako následky práce na zahrádce. Po těchto úspěších jsem propolis úspěšně použil i na likvidaci krvácení dásní. Dodatečně jsem si o propolisu něco přečetl a tím se ubezpečil, že se opravdu jedná o běžné, obvykle úspěšné, použití této látky. Když si vzpomenu na kýblová množství jakýchsi chemických sr..ek renomovaných firem které jsou především drahé, spálí vám v ústech sliznici na čas připraví o chuť a zanechají vám osvěžující dech jako když krakuje naftu a pálí fasádní polystirén... Propolis má nevýhodu jen tu, že pokud si pokapete přímo tinktúrou vanu anebo umývadlo, trochu špatně se to smývá a chvíli to trvá. Dnes mám v koupelně vedle zrcadla malou lahvičku propolisové tinktúry a malou skleničku tzv.,,frťana,,. Stačí pár kapek tam kam je zapotřebí, 5-10 kapek do frťana, trochou vody zředit, vykloktat (nepálí to, v ústech zústane příjemné aroma) a pěkný den je za námi, múžeme jít spát. Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Referenční URL's