Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Fenologie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Milane, kdyby byl nějaký veřejně přístupný systém, tak bych se o data nebál. Koukni jak fungují různé online mapy, kde lidé mohou hlásit nesrovnalosti, tedy kdo by si to chtěl kolem svého bydliště fenologická data zpřesnit, tak by je mohl updatoval dle aktuálního stavu a přispěl by tím nejen sobě.
Abych se přiznal kamarád se mě ptal jak určit zdali město kolem něj uživí včely, podle mě ano je tam plno lip, nějaká břízy, plno keřů park atd. Ale chtěl bych to nějak spočítat a nevím jak Sad
To třeba ty, na té střeše bys musel počítat i s okenníma truhlíkama....Big Grin nic ve zlém, Miloši. Asi bude jednodušší to prakticky zkusit, než to počítat. Ono se třeba uvede, že produkce medu z jednoho ha řepky může být 600kg.....ale to by mi letos museli "prasknout" úly....Smile
Tak těchto hluchavek mám u stanoviště snad 15 hektarů! (pole podmítnuté po červnových záplavách) Snůška jako na řepce, nevím jestli z toho mám mít radost. Aby se mi před zimou neutahaly. Nosí nektar a i pyl, ten je nádherně červenej a mají ho i na zádech.

[Obrázky: DSC_0589.jpg] [Obrázky: DSC_0601.jpg] [Obrázky: DSC_0603.jpg]
Na zdích našeho domu asi v délce 35 m kvete již 14 dní břečtan. Hukot veškerého létajícího hmyzu z okolí.
Možná budete někteří překvapeni co teď v prosinci může kvést. Tohle je z Prahy. Kalina vonná v parku Jezerka a Jasmín nahokvětý v Bělehradské ulici. Určitě by se našlo i něco dalšího, třeba čemeřice a vilín.
Tak svazenka, která vzešla po zarytí a přežila -7℃, tak stále pomalu roste. Jestli to takto bude pokračovat tak pokvete před řepkou. Nemáte někdo zkušenosti s tou svazenkou přes zimu? Nebo se začíná adaptovat na naše klima?
Sel jsem svazenku před dvěma lety asi 500 m2, přežila mi dvě zimy. Ale každý rok je tak o 50% vytlačena plevelem.
(25.12.2013 20:57)JKL napsal(a): [ -> ]Tak svazenka, která vzešla po zarytí a přežila -7℃, tak stále pomalu roste. Jestli to takto bude pokračovat tak pokvete před řepkou. Nemáte někdo zkušenosti s tou svazenkou přes zimu? Nebo se začíná adaptovat na naše klima?

Podle mých zkušeností svazenka vydrží jednorázově právě až těch -7st.C,teploty nižší už snáší hůře,záleží na vývojovém stádiu a taky na sněhové"peřině",pod kterou se většinou drží vyšší teplota,než venku na holomraze.
Také,pokud ony nižší teploty postupují pomaleji,po stupínku,tak se svazenka
zdánlivě otužuje,vydrží o něco víc,než když to přijde naráz.
Co jsem ji pěstoval,tak jednu zimu vydržela bez sebemenšího poškození,a několikrát jen částečně,ale jinak vymrzla.
Tady u nás na slánsku je sníh přes zimu ne tak úplně běžný,jinde to může být pro přezimování příznivější.
Pro TomasoFernando-pokud se nebojíš chemie,existují herbicidy,které zase trochu potlačí plevel(lentipur,lentagran apod).

S pozdravem Pavel
Dneska nám na skalce vykvetl Petrklíč Undecided
Sušice 500 m n.m.
Kvete mi na zahrádce něco a nevím co?
http://postimage.org/image/3v1qjhou5/
http://postimage.org/image/j17safev1/
Jasmín nahokvětý.
(13.12.2013 15:25)bobek napsal(a): [ -> ]Možná budete někteří překvapeni co teď v prosinci může kvést. Tohle je z Prahy. Kalina vonná v parku Jezerka a Jasmín nahokvětý v Bělehradské ulici. Určitě by se našlo i něco dalšího, třeba čemeřice a vilín.

Kalina bodnanská je specialista na kvetení přes zimu.Kvete zhruba od října do března.
U nás na Hané už vykvetly vřesovce, ale u nich to asi není takové překvapení.
..dnes som videl v predzáhradke v dedine rozkvitnuté snežienky Surprised ...o takomto dátume prvý krát v živote..
No, tady třeba talovíny ani nezačaly strkat..... Kolikrát vykvetou i pod sněhem. Sněženky jsou asi 1cm venku, ale ještě nekvetou. Jedině prvosenky mají kvítky.Wink
U nás sneženky ještě vůbec nevykoukly ze země.
Takéto kvetinky rástli približne pred 100 milíon rokmi:[attachment=2468]
Vilín, foceno dnes.
Položím dotaz ohledně šípkové růže.Pylodárnost super ,ale jaký je med z nektaru šípků.Mám nové stanoviště a "nic jiného"tam není SmileMá někdo zkušenost? Díky
Neverím, že okrem "šípkú" tam nič neni. Naozaj? Lúčne kvety, medovica, lesné kvety... Našiel som si i Vašu stránku. Jednoducho a pekne spracovaná.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
Referenční URL's