Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyrojily se
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Myslim že tazatel ma na mysli, že pokud je v medniku i plod , třeba jen malo a jinak celý plast medu co s tím, jestli potom dat MM a pak vytočit nebo co jinak s tím,
Počkat a po 14 dnech to půjde vytočit, pokud tím tedy neporuším předchozí pravidla o zásobách ve včelstvu.
No pokud je celý plást medu a je na něm i trochu plodu,tak se prostě nevytáčí,až plod vybéhne,včely to doplní medem a můžeš vytáčet.
Zkousel jste nekdo do vyrojeneho vcelstva vlozit v klicce novou kladouci matku? Bude to, ze je kladouci silnější nez nejaka jeste nekladouci matka ? Prijmou ji?
Prvoroj kladoucí matku má, ne? A poroj má smysl řešit?
Bylo myšleno do úlů z kterého roj vyletěl.
no já úplně nevím jestli je moje úvaha správná, ale pořád se tu řeší, že nejlepší je matka přirozeně vychovaná včelstvem a už tu několik dní běží na foru debata o "dělání" matek z vajíček....
Tady máme úplně nejlepší případ kdy si včely vychovají svojí matku z vajíčka, bez jakékoliv asistence včelaře a chceme tu matku nahradit, nějakou "nepřirozenou" ?

jaký bude rozdíl, když ze včelstva, které považuji vzhledem k výnosům a vlastnostem za svoje nejlepší udělám (nalarvením) třeba měsíc před tím, než se mi vyrojí ( v tu chvíli netuším, že se mi za 3 týdny vyrojí i když opět někdo bude oponovat, že pozná spolehlivě rojovou náladu dlouho dopředu) matky, které hodlám použít k dalšímu chovu.... je podle Vás ta rojová matka co se vylíhne za ty tři týdny horší ? Já bych řekl, že spíš lepší, ale genetiku má naprosto totožnou....

Zrovna to aktuálně řeším. Zrovna včera jsem z keře sbíral jednoho mazlika který měl odhadem 3 kg, zaplnil nahusto cely nastavek a dneska rano měl vystavěné 2 mezistěny komplet a všechny ostatní rozestavěné...a teď bych měl její přirozeně vychovanou dceru z úlu zlikvidovat? No to bych musel být padlej na hlavu si říkám !!! minimálně ji musím dát přeci šanci ukázat co v ní je.

Nikomu to ale nevnucuju...
Je třeba si uvědomit, co vše může být příčinou vyrojení včelstva. Takhle z jara ve snůšce v tom může být nedostatek místa v úlu, nadbytek kojiček, nebo pouhá potřeba výměny matky ze strany včelstva. V každém případě je však v roji ta stará matka z původního včelstva. Roj v této době obsahuje velké množství mladých úlových včel, které se projeví vysokou ochotou stavět. Dále obsahuje i značné množství létavek, takže je schopné využít okamžitou snůšku. Vše vypadá pozitivně, ale nic to nevypovídá o kvalitě matky. Proto také do několika týdnů přistupuji k výměně matky za zralý matečník, nejlépe v době, kdy se začne líhnout nová generace potenciálních kojiček, schopných posloužit mladé matce ale i jejímu plodu.
Očekávat od staré matky vybudování dostatečně velkého plodového tělesa do konce sezóny, nebo využití dalších snůšek je většinou marnost. Proto je vhodnější omlazení a tím vytvoření základu budoucího využití nového včelstva.
Jiran píše o mladej matke ktorá ostala v úli,jjvčela ty o starej ktorá vyletela. a to je rozdiel
(30.05.2018 7:42)karelretik napsal(a): [ -> ]Zkousel jste nekdo do vyrojeneho vcelstva vlozit v klicce novou kladouci matku? Bude to, ze je kladouci silnější nez nejaka jeste nekladouci matka ? Prijmou ji?

Do vyrojeneho vcelstva myslim do toho, co mi zbylo v ulu....ne do toho, jtere vyketelo na vetev....
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's