Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyrojily se
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Tak jsem na tom podobně. Ve čtvrtek jsem koukal jak mám silné včelky, že se v těch vederech vyvěšují ven na noc. V pátek - tropy a večer při obhlídce z nejsilnějších již zakrmených včel je najednou nejslabší včelstvo. Roj ale v okolí nenalezen. Dnes jsem se přesvědčil, že opravdu jsou najednou nejslabší a že nosí pylové rousky jako o život. Je to normální rojení na konci srpnaHuh? Myslíte, že bude matka, která zůstala oplodněná?
Asi se mi tichá výměna v těch tropech při dobrém zakrmení zvrhla v rojeníConfused

Aha - tak jsem trochu hledala a ejhle : Kdy se včely rojí (Kv. Čermák)
Takže jsem bohužel asi tím postižený. Dále jsem našel, že se včely rojí, když je zavíčkován první matečník - to znamená, že se teprve matka vylíhne, ale to už nebdou trubci a počasí na oplodněníSad No tak nevím co s tím. Zrušit, počkat rozebrat ale tím vyrušovat novou matku.
No příští týden budu vyndávat gabony tak mrknu co se děje.
Aby komentár bol ucelený, použil som jednu dôležitú vetu z komentára Josefa "Dnes jsem se přesvědčil, že opravdu jsou najednou nejslabší a že nosí pylové rousky jako o život".
Táto veta jednoznačne svedčí o tom, že vo včelstve je oplodnená matka, imak by včely peľ nenosili. Mohlo by to znamenať, že vo včelstve sa odohrala TV, alebo včelstvo pre náhodnú stratu M robili náhradný-nouzový chov matky. Anton
Při tiché výměně se ale přece neztratí ze dne na den polovina včel. Ten plod tam mohly mít ještě před tím vyrojením. Takže můj pocit je, že se chystaly na tichou výměnu ale díky tomu, že bylo zakrmeno, byly silné a přišly tropy tak se vyrojily. Teď tam sice ještě budu mít plod od staré matky před vyrojením a pro něj nosí pyl. Nová matka se buď vylíhne nebo už tam je - zda je oplodněná je otázka. No konec konců ty včely jelikož dost plodovaly se ještě budou líhnout a tak jich na vyzimování bude dost a i tu matku pokud ji nemají tak si ji ještě mohou udělat - to mě netrápí. Jak to ale bude z opolodněním. Trubci již prakticky žádní a že by v září ještě lezla teplota nad 24°C pro svatební let je jen zbožné přání.
No mrknu do nich koncem září zda je plod nebo i vajíčka - nechám se překvapit jak se s tím holky poperou. Zatím tedy jako jediné včelstvo nosilo rousky. Ostatní se už jen tak poflakujou a hlídají to své.
Tak muzu jen potvrdit, dne 30.8. me uletel roj, bohuzel uz jsem ho nezachytil, to jsem zacal vcelarit od cervna, takze dobra smula pro zacatek..
Re: J.Beneš *120
Vzhledem k tomu, že používáš stejné úlové segmenty, by mne zajímalo jakou jsi určil příčinu vyrojení?
Ještě ne,ale asi chtějí. Potřeboval jsem rámek s otevřeným plodem do jiného včelstva pro zkoušku pro podezření, že nepřijaly novou matku (stalo se to letos i okolním včelařům-narazily si matečníky) Ale zpět, ve včelstvu s loňskou matkou, kde je krásně postupně nakladeno od 1deních vajíček po zav. plod a přitom naraženo 8 už i zavičkovaných matečníku. Dnes jsem nakouk po třech dnech a opěť naraženy. Trubců tam bylo ještě dost, ale k roční době a asi cenám cukru myslím chtějí spáchat sabovraždu. Ale proč?
No vzhledem k studené první polovině července, melicitózní snůšce, následnému krmení a oteplení jsou zblblé a myslí si, že je květen a tak plodují, narážejí matečníky, rojí se. No a kdo z toho má prospěch - roztoč VD.
Mimochodem včera jsem pozoroval česno u těch kde mi ze dne na den zeslábly (asi roj uletěl) - jednak zase sílí, nosí stále pyl (asi z kvetoucích zahrádek a neposečených luk kde opět rozkvétají kopretiny) ale co mě zarazilo nejvíc je, že se tam promenádují trubci, zalezají do úlu a včely je ani nenapadají zatímco ještě před 14ti dny je vyhazovali o106. To mi už hlava nebere.
(01.09.2011 18:56)Richardb napsal(a): [ -> ]Tak muzu jen potvrdit, dne 30.8. me uletel roj, bohuzel uz jsem ho nezachytil, to jsem zacal vcelarit od cervna, takze dobra smula pro zacatek..

Proč smůla, ber to jako zkušenost. Čím těžší začátky , tím líp to pak půjde. Negativní zážitky člověka posilují. Já taky začal letos , a když jsem mluvil se sousedem tak mi říkal že viděl roj, a ptal se jestli nebyl můj. Trochu sem zneklidněl a hlavně sem nepochopil proč za mnou nepřišel, když ten roj viděl a řekl mi to až druhej den. Ale to je vedlejší.
Samozřejmě sem se pak do včel šel podívat a můj roj to nebyl, ale zase sem si tou prohlídkou zařídil bezva loupež Sad
Tak jsem do těch vyrojenýjch vlezl oddělat gabony. Dva plásty zavíčkovaný plod, další dva otevřený + vajíčka.Už mi zase sílí. Zásob přiměřeně (pyl zalitý cuříkem - teda tam kde to nebylo zavíčkováno) - dokrmím. Takže Cool
Proč by nesílily? Smile Ten"kořínek života" je u včel obdivuhodný.Pořádně je nakrm.Malé včelstvo potřebuje hodně zásob.Uvidíš jak na jaře pojedou.
Re: architekt odpadu *125

Příčinu mého letošního "velkého rojení" (6 loňských oddělků do letošního jara přezimovaných na 2 nástavcích L2/3 a celkem nakonec 7 rojů) vidím v kombinaci několika faktorů:
  • nakonec asi málo prostoru, byť jsem rozšiřoval (a myslím, že i včas), ale jen mezistěnami (souše nemaje, protože letos vlastně první sezona po loňském pořízení 6 oddělků). Myslím, že nestačily stavět dostatečně v poměru k příznivé snůšce a a příznivému počasí
  • již zmiňovaná příznivá snůška a teplé počasí (měly se asi dost dobře a cítily šanci na splnění rozmnožovacího pudu, který jim v genech i přes snahu šlechtitelů k nerojení určitě zůstává)
  • dostatečně jsem jim neodebíral med z medníků, protože jsem neměl ještě k dispozici medomet. V snůškově bohatém období jsem jen přidával další nástavky, ale zase jen s mezistěnami
Tak toť moje analýza začínajícího včelaře. Budu rád, když mě někdo zkušenější opraví nebo doplní. Zdravím a předem děkuji.
Mě to z čeho jsi vycházel čeká příští rok, letos taky zazimovávám dvounástavkové oddělky. Obdobně jako ty nemám volné souše, a mne budou mít víc práce s volnou stavbou bez mezistěn. Takže zbývá jen se zaměřit včas na zvětšování prostoru a kdyby přesto tak hned jak budou mít roupy oddělkovat. Díky za zkušenost.
I já budu mít jeden oddělek dvou- a jeden třínástavkový, tak si příští rok ověřím, jestli letos kupované matky jsou nerojivé Smile
Dělání odělků jako opatření proti rojení prý funguje. Já jsem měl ale pořád přetrvávající pocit začátečníka - už z loňska, kdy jsem oddělky dostal na 4 rámcích a musely zesílit do zimy aspoň do dvou nástavků - že musí dál sílit a ne je dokonce vědomně oslabit o oddělky. Asi špatný odhad. Pokud bude dobrá snůška a počasí, dělej preventivně oddělek - ne celý jen z jedněch, neber jim zas moc. A taky by asi bývalo pomohlo je pravidelně prohlížet a likvidovat matečníky, ale ovlivněn četbou, zas jsem je nechtěl moc rušit. A navíc mi to přijde hodně pracné.
Zdravím.
Josef Beneš v př. 120.131, a 134

Já si nemyslím, že nedostatek souší a přidávání jen mezistěn je příčinou rojení. Nepíšeš jaká další protirojová opatření jsi udělal. Např. měli stavební rámky ke stavbě trubčiny?

Koncem zimy se ke mě přistěhoval syn s rodinou a rozhodl se, že bude taky včelařit a tak jsme výrazně rozšiřovaly. Z původních 4 včestev jsme se dostaly během letošního roku na 27. Je jasné, že jsem měl jen pár souší a tak vše se dělalo jen mezistěnama. První matky jsme začali dělat již v dubnu a na oddělky "rozporcovaly" dvě včelstva. Třetí, původně nejsilnější, se ale na konci dubna "zaseklo" a vůbec nestavělo, matka skoro přestala klást - byla špatná. Tak jsme jej taky později "rozporcovaly". To čtvrté - takový mrzáček zimovyný jen na 6 rámcích, který při jarní prohlídce neměl žádné zásoby a musel jsem mu je dát z jiných včelstev - se překvapivě výborně rozjelo a postavilo 27 mezistěn a 3 stavební rámky a ještě jsem z něj vytočil 25 kg medu. Ani náznak po rojení.
Samozřejmě takové rozšíření nebylo možné jen z vlastních včel. 5 oddělků jsem v květnu koupil - velice mizerný kup - ve třech byla opakovaná snaha o TV a tak jsem tam nakonec dal jiné matky - a ani jeden z nich to nedotáhl na dva nástavky
(používám 39x24). Na sedm oddělků jsem si koupil jen včely. Matky pro ně jsem si vychoval z otevřených matečníků přivezených z VÚ Dol. Ačkoliv většina oddělků začínala z jednoho rámku s plodem, je jich polovina ve dvou nástavcích. Ty první, nejsilnější, dostali i stavebí rámek a stavěli si na nich co chtěli. Nikde jsem nezaznamenal snahu po rojení.
Oddělkům se ovšem musí věnovat hodně času a ty se zmiňuješ, že je to pracné i v tom je možná část důvodu proč se ti to tak rojilo.
Honza
Honza K, *135
Taky zdravím a děkuji za reakci a zkušenosti. Moje loni zazimované oddělky (6x ve dvou N 2/3L), které se mi letos tak hojně rojily, stavební rámky měly (většinou po dvou) - jen jsem to opomněl uvést - ty vystavěly, zakladly a trubců bylo mraky. Nástavky s mezistěnama jsem jim přidával - ty nejsilněší to dotáhly většinou na 6N. Z pěti včelstev (jedny byly od jara mizerné) jsem měl 220kg medu a 7 rojů.
To s tou pracností jsem nemyslel na tvorbu oddělků, ale na zhruba každotýdenní prohlížení všech včelastev pro kontrolu na vylamování matečníků. To jsem nedělal. A to si myslím, že je stejně už jen hašení požáru (rojového chování). Jde mi spíše o prevenci, kterou dělání oddělků samozřejmě je a aniž bych to letos vyzkoušel, tak si myslím, že patrně i jednou z nejúčinnějších. Já jsem ale rozšiřovat počet včelstev letos nechtěl, oddělky nedělal a stejně proti plánu zimuju o tři včelastva navíc - 3 nejsilněší roje (z těch 7 celkem) jsem ponechal (více den a vík jsem neměl) - ty se dostaly na z jen mezistěn vystavěné 3N (2/3L) - s tím třetím plným zavíčkovaného medu, který jsem jim cvičně ponechal a nekrmím je.
Pepa
Když, jsme u rojení, používáte někdo feromonové lákače rojů (roztok, nebo pasta) u svých včelnic?
Nebo, nějaký jiný fígl na lákání svých rojů.
A jaká je asi úspěšnost?
Nejlepší rojový lapač je ponechat na stanovišti několik prázdných, správně vystrojených úlů. Uvedu jeden příklad. Měli jsme před časem jednu včelnici, kterou jsme potřebovali po snůšce z řepky přesunout. Z preventivních důvodů jsme tam zanechali několik prázdných, vystrojených úlů. Byli jsme nakonec docela překvapeni, kolik rojů se do toho usadilo. Faktem zůstalo, že ani jeden "nastražený" úl jsme nakonec neodvezli prázdný.
Pro tento rok chceme na každé stanoviště takovéto úly osadit. Je ale potřeba, aby byla poměrně podrobně známa nákazová situace v okolí. Totiž usazený roj ani zdaleka nemusí být tím naším!!!!! Cožpak o to, pokud máte všude značené matky, poměrně snadno se to dá zjistit. Ale nejsou-li značené, je zapotřebí být velmi obezřetný. Jinak veterinární vyhláška hovoří v tomto směru docela jasně. Ale zase na druhou stranu - takovýto roj se nakonec stejně někde usadí a je mnohdy lépe jej stavbou mezistěn usměrnit a mít tak pod kontrolou.
iRP
Mohu potvrdit zkušenost iRP. Letos počátkem května jsem vystrojil nástavky na rozšiřování včelstev dva dny před vlastním přidáváním. Než jsem se dostal k vlastní práci byly obsazeny třemi cizími roji. Matky, na rozdíl od mých, nebyly značené. Nejbližší včelař je ode mne vzdálen vzdušnou čarou 3,5 km. Roje poté, co začaly stavět a matky klást dostaly dávku Formidolu s pozitivním výsledkem již v tuto dobu poměrně vysokým spadem kleštíků. Jeden roj mi připoměl počátky mého včelaření. Po nadzvednutí plachetky létaly ty mesersmidtky zadečkem dopředu v kadenci čtyřčete, protiletadlového rychlopalného kulometu. Nakonec jsem byl rád, když si je ten včeař konečně přijel vyzvednout. Sleepy. Ač jsem byl striktně proti lapání cizích rojů, nyní o tom již uvažuji. Ne pro vlastní potřebu. Ale takový zalétlý roj ...
JK
Jo takovej pěkně vypálenej zapomenutej úl bez rámků.To se to pak pozoruje přirozený život včelBig Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's