Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyrojily se
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(30.05.2011 15:58)Piston napsal(a): [ -> ]...co děláte s roji neznámého původu? Je to opravdu takové riziko nakvartýrovat si ho do úlu?

Doporučil bych prostudovat všechny příspěvky v tématu týkajícího se MVP a pak se rozhodnout. Tu zodpovědnost rozhodnutí musíš vzít na sebe a zmíněné vlákno Ti jen pomůže zvážit rizika.
Tak už jsem majitelem dalších dvou rojů.
V neděli jeden a včera druhej.Přikládám pár fotek.Víc,popis a za chvilku i video najdete u mě na stránkách.
Pěkné a pohodové rojení všem.Big Grin
Dotaz pro zkušenější. Letos mám štěstí být u toho, když se včelky rojí. 2 x se mi stalo, že se včelstvo vyrojilo ale po chvíli se roj vrátil do úlu. Pátral jsem proč a pak jsem před česnem v obou případech našel matku. Dotaz zní. Co je nejoptimálnější postup? Včelstvo prohlédnout, vylámat matečníky, provést další protirojvé opatření a vrátit matku zpět nebo udělat oddělek - jako že řízený roj se "starou" matkou - podotýkám, že loňskou. Vyzkoušel jsem obě varianty. Jednou jsem do oddělku dal starou matku a v původním nechal nevyběhlý mateřák, ve druhém případě jsem našel mrtvolku mladé matky z jediného vyběhlého matečníku, tak jsem zbylé vylámal, matku vrátil a udělal silný oddělek ke kterému jsem dal letošní novou matku.
To s matkou před česnem musí nastat vždy, když včelaři matkám zasřihávají křídlo.
Díky
(30.05.2011 22:44)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]
(30.05.2011 15:58)Piston napsal(a): [ -> ]...co děláte s roji neznámého původu? Je to opravdu takové riziko nakvartýrovat si ho do úlu?

Doporučil bych prostudovat všechny příspěvky v tématu týkajícího se MVP a pak se rozhodnout. Tu zodpovědnost rozhodnutí musíš vzít na sebe a zmíněné vlákno Ti jen pomůže zvážit rizika.

Já si neodpustím ještě jedenu poznámku, abych Ti to ještě více zamotal.Big Grin To,že se včelstvo vyrojí je známkou toho,že je zdravé,ale veterinární nařízení v ČR je jasné. Wink Takže je to na tobě. Big Grin
(30.05.2011 19:21)Konečný Pavel napsal(a): [ -> ]Hloupý dotaz to není. Taky bych rád věděl co s takovým rojem udelat, když mě přiletí třeba na strom na zahradě. Myslim že se určitěnajdou takový kteří berou všechno co se kde vyrojí.

Kolik včelařů hledá v takovém roji matku?
Co udělá včelař, když tu matku po týdnu najde a zjistí, že není jeho? spálí to i s úlem? má nějaký smysl ještě likvidovat roj bez úlu?
Vsadím se, že většina včelařů rozlišuje jen podle toho, kde ten roj visí. 98% včelařů vlastní matky čísly neznačí, značeny jsou jen koupené. 80% včelařů matky vůbec nehledá a neznačí. Pokud někdo značí barvou, stejně pak nikdo neví, čí to vlastně matka je (taková statistika je v naší ZO a nedělám si iluze o jiných).
Myslím si, že roje nejsou problém. Problém jsou včelaři, co se do úlu kouknou, jen když vytáčí a to ještě koukaj jen na ten med. Pokud seberu roj a věnuji se mu, tak se dovím, jaká je situace v mém rajónu. Mohu tak být přínosem, když na něm zjistím například mor včelího plodu. Tímto úkonem tak nezavírám oči před problémem, ale problém řeším.
Pokud tedy není nalezena matka s číslem, je každý roj neznámého původu a musí být zničen! To by byl konec českého zájmového včelařství (vyjma profi včelařů). Přiznejme si, že na tomto základě, tedy sběru rojů, stojí. Před tímto faktem vrchnost zavírá oči a nutí nás do té hloupé pokrytecké hry.
Je zaujímavé, že každý "pochybuje" o zdravotnom stave roja, resp. o jeho pôvode, ale nikto nepochybuje, odkiaľ jeho včely nosia sladinu. Čo ak ju nosia práve z "morového" včelstva, ktoré nie je schopné sa brániť rabovke? Huh Idea
(01.06.2011 12:23)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Myslím si, že roje nejsou problém. Problém jsou včelaři, co se do úlu kouknou, jen když vytáčí a to ještě koukaj jen na ten med. Pokud seberu roj a věnuji se mu, tak se dovím, jaká je situace v mém rajónu. Mohu tak být přínosem, když na něm zjistím například mor včelího plodu. Tímto úkonem tak nezavírám oči před problémem, ale problém řeším.

Pavle, ZLATÁ SLOVA. Když nechám roj byť cizí odletět, ten se někde usadí a bez kontroly šíří choroby ( pokud je má ) na ploše zhruba 500 kilometrů čtverečních! Když takový roj usadím, a sleduju jeho zdravotní stav ( a UMÍM rozeznat nebezpečné infekční choroby ), a UMÍM z toho vyvodit patřečné závěry, tak pro své i sousední včelstva udělám to nejlepší, co lze. Ani já neznám včelaře, který by sebral roj neznámého původu a utratil ho a spálil.
Josef Kala
(01.06.2011 13:38)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Je zaujímavé, že každý "pochybuje" o zdravotnom stave roja, resp. o jeho pôvode, ale nikto nepochybuje, odkiaľ jeho včely nosia sladinu. Čo ak ju nosia práve z "morového" včelstva, ktoré nie je schopné sa brániť rabovke? Huh Idea

Tento komentár je v rozpore s tým, čo sa tu dookola neustále omieľa, roj neznámeho pôvodu v žiadnom prípade neosaďte na svojej včelnici, ale ho vysírte, na druhej strane sa dozvieme, že včelstvo postihnuté MPV sa nedokáže brániť.

Tak ako je to, včelstvá postihnuté MPV sa dokážu rojiť, ale nedokážu sa brániť rabujúcim včelám. Potom by malo platiť, ak sa vyrojí včelstvo, je akýkoľvek roj zdravý, ak je včelstvo postihnuté MPV nedokáže sa brániť lúpežiacim včelám, nemôže sa vyrojiť.

Obyčajní ľudia zaoberajúci sa chovom včiel v časoch keď som začínal včeláriť, považovali roj ak odletel zo včelnici do lesa, za vynikajúci základ budúceho včelstva a chodili ich do lesa hľadať, vyberať a osádzať na svojich včelniciach. Anton
Presne tak, p. Turčáni, tak to bolo myslené. Big Grin Len ste to "po lopate" napísal. Ale nie každý má tento názor - a oficiáne miesta vonkoncom nie. Sad
(01.06.2011 17:22)Josef Kala napsal(a): [ -> ].......Ani já neznám včelaře, který by sebral roj neznámého původu a utratil ho a spálil......
Josef Kala

Ano,může se toto obhajovat různými způsoby. Přiznejme si ale narovinu,kdo z včelařů má sílu,že dokáže chycený roj jen tak "od boku" zničit,když to není nutné a když ví kolik času trvá třeba než včelstvo zesílí,než včely vychovají tolik potomstva,že se mohou rozdělit,co včely stojí aby překonaly jednu zimu a jak se zima vleče když se člověk nemůže dočkat prvního jarního proletu,protože neví jestli bude vše ok jako vloni,kolik práce kolem nich je....Vím,že jsou včelaři,kterým v žilách ,po letech mezi včelami ,místo krve "koluje hemolymfa" a kteří by za včely nejraději i dýchali. Proč likvidovat roj ? Wink
Ako preventívne opatrenie pri osadení cudzieho roja považujem vloženie prázdneho plástu a jeho odstránenie po uložení zásob prinesených z materského včelstva a po objavení prvých vajíčok preliečenie proti VD. Nie je pravda, že každé včelstvo postihnuté MVP je slabé a nemôže sa vyrojiť a priniesť na včelnicu kontaminované zásoby. Slabé včelstvo je posledné štádium MVP a ako píše Vojto, vačší problém je vyrabovanie takéhoto včelstva. Poznám včelárov - pirátov, ktorý na jar otvoria letáče na svojich postmorových úľoch, počkajú si na roje, vytočia ich a majú koniec včelárskej sezony. Zbytky medu po uhynutých rojoch si prinesú včelstvá okolitých včelárov ako odmenu za roje. Bonusom je sladkosť so sporami MVP.
Neviem síce nič o včelároch - pirátoch, ale vlani som urobil jeden experiment. V danej oblasti sme dvaja včelári s celkovým počtom cca 20 rodín. Mal som 4 voľné úle a v každom 4 ks plástov žemlovej farby. Vo všetkých obsadených úľoch označené matky (aj číslami). Za apríl, máj a jún sa "neubytovalo" žiadne včelstvo. Potom som to zrušil. Rojiť sa rojilo pomerne dosť, ale leteli do lesa.
Mám v koutě na zahradě odložené tři kompletní B-éčka za účelem GO před dalším použitím. Všimnul jsem si, že si je v rámci rojení včelky byly několikrát omrknout. Dokonce i čmelák co mi na zahradě bydlí, jim věnoval svou pozornost (tam co bydlí včil trávu nekosím Cool ). Ale zřejmě to není pro ně to pravé ořechové.
V sobotu mi pribudli dva ďaľšie roje . Našťastie, bol som pritom a mohol som sa zariadiť. Ten vľavo obsadil 6 uličiek a vpravo 5..... Išli na čisté medzistienky. Wink

[Obrázky: DSCF6969.jpg] [Obrázky: DSCF6964.jpg] [Obrázky: DSCF6965.jpg] .
Tak se (mě?) dneska vyrojily. Několik hodin po usazení roje, mě to nedalo a šel jsem hledat matku - tu jsem našel snad za minutu (byla na jediné souši , kterou jsem tam dal). Všechny svoje matky mám číslované, ale tahle byla bez čísla. Byla poměrně malinkatá, žádná velká kobyla.
Překvapuje mě, že se včelstvo vyrojilo takto pozdě a hlavně mě překvapuje ta matka....jediné co mě napadá, že roj není z mých včel, nebo že to je poroj.
Uvidím jak se to vyvine dál, navíc jsem zvědavý jakou šanci mají vyzimovat. Bohužel jsem ani nenašel úl ze kterého mohli vyletět. HuhUndecidedHuh
Tak se mě vyrojil letošní oddělek. Pravděpodobně dva roje z jednoho úlu. Chtěl jsem jim dát další nástavek, a nakrmit na zimu, ale teď budu rád když vyzimují
Tyhle věci jsou nevysvětlitelné ... Vlastně ztráta pudu sebezáchovy?
(24.07.2011 22:00)Jiří Šilhán napsal(a): [ -> ]Překvapuje mě, že se včelstvo vyrojilo takto pozdě a hlavně mě překvapuje ta matka....jediné co mě napadá, že roj není z mých včel, nebo že to je poroj.
Uvidím jak se to vyvine dál, navíc jsem zvědavý jakou šanci mají vyzimovat. Bohužel jsem ani nenašel úl ze kterého mohli vyletět. HuhUndecidedHuh

Roj je vždy produkt zhody náhod, ktoré postihnú včelstvo. Môj najpozdejší roj som mal 7.7, bol plodom postrojovej nálady, ktorú som potláčal, nakoniec si včelstvo svoje presadilo a vyrojilo sa.
O kvalite roja veľa hovorí jeho hmotnosť, takéto pôzdne sú tak 1-1,5 kg, ak sa oň včelár postará (príroda je už skúpa), tak si môže vybudovať dobrý základ svojho zimného prežitia do jarných dní.

Príčinou pôzdneho rojenia môžu byť staršie, nekvalitné, poškodené prípadne choré matky v rojoch, ktoré chceme zimovať, sa rozhodnú včely meniť za nové. V týchto včelstvách sa koncom 6 a začiatkom 7 mesiaca sa z ničoho nič objaví ošetrovanie väčšieho počtu trúdieho plodu (od vajíčok po zaviečkované trúdy), čo môže byť predzvesťou výchovy novej matky tichou výmenou.
Chov trúdov je včelami "naplánovaný" tak, aby rujný trúdy z chovu boli k dispozícii 6-až 10 dňovým mladým matkám. To však neznamená, že prípadná matka sa oplodní práve z bratom, ale včelstvo sa nemôže spoľahnúť na cudzie trúdy, preto ten chov.

Práve tento chov trúdov pre oplodnenenie novej matky za priaznivých podmienok-dostatok zásob, veľa liahnúcich sa včiel, môže vyvolať odlet roja zo včelstva. To že matka bola v tvojom roji je malá, nič neznamená, môže byť produktom náhody, ktoré v prírode existujú, ale po oplodnení môže podať dobrý výkon. Anton
Ahoj Antone,
S tím trubčím plodem máš pravdu, není ho mnoho, ale je tam. Docela mě to překvapilo a raději jsem kouknul do druhého silného oddělku. Tam ale situace vypadá normálně.
Je pravda, že jsem oddělky nějak extrémě nekontroloval, lehce jsem je přikrmoval a pohledem do podmetu jsem kontroloval stav a růst včelstva. Sám jsem zvědavý jak to dopadne, ale po loňských zkušenostech se obávám pozdního plodování matky. Navíc to bude chtít hodně krmit (loňské rojové včelstvo mělo obrovskou spotřebu zásob)
Jinak matka je letošní F1(dol) nalarvená začátkem května. Oddělek jsem posílil zavíčkovaným plodem z jinych včel.
Pravdou je, že jsem ji značil asi před měsícem...je možné, že jim přestala "vonět" a tak si udělali novou.
Zdravím všechny včelaře a sděluji svoji novou zkušenost - včera, tj. 23.8.2011 jsem sbíral další roj, letos už sedmý z celkem šesti mých včelstev. A to jsem už začal krmit na zimu, docela šok v tak pozdní dobu. Včelařím první rok a je to teda fofr Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's