Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyrojily se
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(18.05.2011 12:06)architekt odpadu napsal(a): [ -> ]Připomněl jste mi skvělé video z Německa, kde na velké ohraničené včelnici sestávající se z desítek, možná stovek košnicových úlů sedí staříci před řadami poklidně pokuřujíce. A když začne před nějakou košnicí houstnout vzduch, vstanou navlečou na před česno dlouhou síť (něco jako podběrák na ryby) a zanedlouho osazují prázné košnice. Je to paráda a pohled na staříky je až mystický.

PS: Kdyby měl někdo na to video odkaz, moc by se sem hodil.

Bohužel ta videa již na IWF nejsou, web je v likvidaci. Ovšem ta videa vlastním, všech myslím 8 dílů o včelaření na Lünenburgských vřesovištích. Stále se tam takto včelaří a rodina v tom dokumentu tak včelaří do dnes..
http://www.imkerei-klindworth.de/
Skvělé foto i videa. V tomhle případě beru motorovku zpět, škoda stromu. Stejně to byl jen fórek. Ale být to uschlý strom, byla by to pěkná varianta klátu. Otázkou je, jak byl roj velký a jak je velká dutina. Možná z nedostatku místa znovu vyrojí. Co myslíte? Pak by to chtělo pozorovat. Pokud tam zůstanou, bylo by fajn udělat celoroční foto-video-seriál.

Re: Míra, *60. To je fofr. Než sesmolím odpověď, už jsem daleko na chvostu. Příště budu citovat.



(19.05.2011 9:54)Tomáš Blecha napsal(a): [ -> ]Bohužel ta videa již na IWF nejsou, web je v likvidaci. Ovšem ta videa vlastním, všech myslím 8 dílů o včelaření na Lünenburgských vřesovištích. Stále se tam takto včelaří a rodina v tom dokumentu tak včelaří do dnes..
http://www.imkerei-klindworth.de/

A nemohl bys to dát na své stránky? Pokud je to přípustné?
Tak jsem včera zase jeden menší usadil.Pořád si nemohu zvyknout na to,jak se ty včely rychle množí. To je doslova živelné. Big Grin
No mě ve středu frnkli hodinu před příjezdem z práce ..k nasr...Angry a dneska jsem chtěl jet poobědě na Hostýnské včelí slavnosti , a tak jsem si řekl, že se mrknu jen tak pro sychr zda náhodou se dneska nebude něco dít ... No a dělo se:
13:30 vidím matku spolu s trubcem jak si to letí na švestku
13:31 - zatměni slunce z biologickeho důvodu - mračno včel ženoucí se dohnat matku na švestce
13:32 myšlenka na výlet je v trapu 13:40 neidentifikovatelný bílí předmět šplhající na naší zahradě
13:45 předmět se nepodařilo identifikovat a tak jsme radeji zadělali víko od rojaku a slastně jsme požili ovoce v tekutém stavu

No není to paráda Smile
Big GrinBig Grin ovoce je přece zdravé v jakémkoli skupenství. Tekutý vitamín C. Big GrinBig Grin
Jak tak sleduji, tak se holky rojí jako o život. U mě nic, ani rojová nálada se ještě nedostavila. No myslím, že to bude tím, jak jsem časně kmenová včelstva "obral" na směsné oddělky. Tím jsem je trochu podtrhl, plus v každém včelstvu je několik trubčích rámků. 3 roky jsem neměl jedinný roj-že by ta Linhartova metoda opravdu fungovala?!

Videa z IWF bych rád na stranky umístil, ale to by bylo již dvojí porušení AP za sebou Shy Ovšem dalo by se to udělat i jinak(ulozto.cz)...
Tome ja jsem udelal oddělek taky s tech co se vyrojili sebral jsem jim tak 1-1,5 kg včel, odřezal jsem 20 matečniku, sebral jim med a přes to se mě vyrojili. Přikladam to k tomu, že jsem nedal 3 nástavek abych jim rozšířil pole pusobnosti, ale bohužel jsem ho nestihl udelat ... No hold jsem ještě začátečník amatér Smile ..
Nedávno jsem měl rozhovor s předsedou ZO Havířov. Ten mi tvrdil, že za rojení podle něj můžou především stavební zábrany ve dnech úlů (takové ty laťkové mříže), že včelky jsou omezovány tím ve volné stavbě a pak se rojí...... Co si o tom vy myslíte?
Vašek
Může být, vysvětlení se naskytá v tom, že ja stavební uzavěrxy nepoužívá a nechám včeltva ve vysokém podmetu stavět. Převažně je to trubčina a matka jí ráda zaklade... Hodně trubčího plodu a trubců-málo rojů? viz.LBV metoda Shy
Stavební zábrana je dle mého názoru ukázkový případ neúčelnosti. Pokud totiž má začít plnit svou funkci - bránit stavbě v podmetu, přijde RN z přehuštění. Skrz zábranu není pořádně vidět do spodního nástavku, takže se jeho obsednutí těžko kontroluje a z tohoto pohledu skutečně může být rojení stavební zábranou skutečně způsobeno. Pokud si nepřiznáme, že je to včelařem, která nerozšířil včas Angel
Jen stavební zábrana na to vliv mít nebude. Já jí nemám + mám vysoký podmet, včelstvo vůbec neobsadilo spodní nástavek a stejně se vyrojily Huh
Já včelařím na 3 zateplených nástavcích 39x24 na včelstvo, už se mi rojily 3x a vždy měly v nejspodnějším nástavku velké rezervy a dostatek nevyužitého prostoru, zanesly jen krycí rámky, uprostřed 2 ramky s plodem, vystavely plně 2 mezisteny a tři mezistěny tak na půl a přesto se vesele vyrojily. A to stavěly plný medník mezistěn tak se vůbec nenudily.čtvrté a páté včelstvo bylo uplně narvané, v sobotu jsem medníky vytočil a po roji ani památky. Inu príroda je mocná čarodějka.
Připadá mi, na základě předchozích příspěvků, že včely prostor pod, směrem k česnu vnímají jinak než prostor nad sebou kam shromažďují zásoby. Mají-li spižírnu plnou, ale neobsahuje-li v jejich vnímání dostatek pro stále se zvětšující osazenstvo, přichází možná pocit, že je čas vyslat část potomstva do světa.
Roje z přehuštění, ve snůškovém období, kdy by už měl spíš převažovat pud shromažďovací, jsou vlastně takové roje ze zoufalství, ne? Na rozdíl od rojů rozmnožovacích, které jsou výsledkem dlouhých příprav a série cílených strategických kroků včelstva vlastně už od konce zimy ...Wink
(23.05.2011 16:34)Renda napsal(a): [ -> ]Já včelařím na 3 zateplených nástavcích 39x24 na včelstvo, už se mi rojily 3x a vždy měly v nejspodnějším nástavku velké rezervy a dostatek nevyužitého prostoru, zanesly jen krycí rámky, uprostřed 2 ramky s plodem, vystavely plně 2 mezisteny a tři mezistěny tak na půl a přesto se vesele vyrojily. A to stavěly plný medník mezistěn tak se vůbec nenudily.čtvrté a páté včelstvo bylo uplně narvané, v sobotu jsem medníky vytočil a po roji ani památky. Inu príroda je mocná čarodějka.

Páni, rozmnožovanie nemôže byť založené na emóciách, ale na rozmnožovacom pude a dovolím si oponovať, pud zhromažďovací je až na druhom mieste pretože komu by slúžili nazhromaždené zásoby, ak by život každého živočíšneho druhu bol založený na náhode. A všetky teórie, ktoré sú neustále prezentované sú podľa ich autorov založené na náhode (včelár urobil alebo neurobil to či ono a preto sa roja), ale nový život nie je náhoda a rozmnožovanie majú v génoch a majú možnosť vždy to využijú. Anton
Stavební zábrany nepoužívám a nechávám včelky stavět i ve vysokém podmetu. Vesele staví trubčinu a tu zaploduje,čímž vniká dostatek trubců kteří jsou v tomto období ve včelstvu velmi důležitý k zachování pohody.
Létos mám ve včelstvech velké množství trubců a to má asi taky vliv na rojivost včel. Pravidelně mi zůstává část trubců ve vcelstvu i přes zimu vnaprosté pohodě.
(23.05.2011 21:10)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Páni, rozmnožovanie nemôže byť založené na emóciách, ale na rozmnožovacom pude ...

S tím se nedá nesouhlasit, ale otázka zní jinak. CO je spouštěcím mechanismem rozmnožovacího pudu potažmo rojení? Kdybychom toto věděli a rozuměli signálům, které startují rozmnožovací pud, tak si v 10,37 stoupnu před úl se síťkou na motýly, odchytím roj v 10,46 a šoupnu jej do připraveného prázdného úlu.
Jsou to biologické hodiny, které tikají v každém živáčkovi živočišného či rostlinného původu. Jinak by život na planetě zanikl. Marná sláva, rojení není nemoc. Můžeme je svými zásahy omezit ale ne zamezit. A je dobře, že je tomu tak.
Já bych odkázal na W. Wrighta a na jeho pojetí "bodu zlomu". Zatímco do bodu zlomu včelstvo cíleně pracuje na vyslání rozmnožovacího roje, po něm je strategie zaměřena na shromažďování zásob a ev. roje v této době jsou spíš z přehuštění. Jako by upouštěly páru ... Zejména ty pozdní roje v podstatě mají jen malou šanci přežít a vlastně svou "rozmnožovací roli" nemají šanci naplnit. A přece se rojí ... Big Grin
Tak už i já jsem se stal konečně hrdým majitelem roje.Už jsem si říkal co se letos děje že se snad ani nedočkám.Na řepce to vypadá že se mi dvě včelstva odrojila.
No nedá se nic dělat.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's