Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Vyrojily se
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Má letošní zkušenost. U všech včelstev,vyjma jednoho,jsem zrušil používání MM.To jediné, se vyrojilo. Ve všech spousta medu. Je mi jasné,že mých šest včelstev není ani náhodou reprezentativní statistický vzorek,navíc jen jednoletá zkušenost,ale mně z toho vychází jasný rezultát,napříště jedině bez mřížky.Smile
A kdo šlechtil lidi, že dnes se nechtějí rozmnožovat? Chápete?
Tento problém leží úplně někde jinde... Ale to zde rozebírat nebudu, jednoznačně se šlechtěním nemá nic společného.

Problém nerojivosti si představte takto:

Máme 100 oveček, 50 nebude mít apetit k rozmnožování(paralela k nerojivosti) a TEORETICKY se budou chtít rozmnožovat jednou za rok. Druhá polovina se bude rozmnožovat jako doposud, řekněme 2x. Poměr rozmnožování jasně zvýhodňuje ty, které nechceme.

Aby to nebylo tak jednoduché, můžou se tyto dvě skupiny rozmnožovat mezi sebou(klasika M:N, zanedbáme pohlaví, paralela s trubci, kteří se různě mísí).

Nechte je v jedné ohradě po dobu tří let. Kterých bude víc? Není to tak jednoznačné, protože jejich geny se budou různě mísit a hlavně přetrvávají i v dalších generacích. Nicméně za deset, dvacet... XY let tam geny těch původních "nerojivých" oveček prakticky vymizí.
[/quote]

TomasoFernando, jestli Tě smím poprosit, mohl by jsi popsat ten způsob vrácení včel do původních úlů?

Děkuju, Josef
[/quote]

Když jsem začal včelařit,pomáhala mi zkušená včelařka. Vyhledala mi matky a zastřihla jim křídlo. Samozřejmě se mi to rojilo, ale roje jsem z trávy nesbíral, neměl jsem potřebné vybavení. Včely byly do druhého dne pryč. A kde, když matka není schopná letu?
Každopádně se stavím za zde řečenou radu využít stavební pud včel. Zrovna dnes jsem osazoval jeden velký roj od známého, protože přecházím na celoplastové rámky. A poslední dva roky mám opačný problém, včely se mi nerojí a jen tak se jim do plastu nechce. Po plánovaném vystavení min. dvou nástavků dám cizí matce výpověď a dostanou mojí z plemenáče.
Ale ne každý má nekonečnou řadu neobsazených úlů a nebo nemůže mít na zahradě více včelstev, má jediné možnosti roj darovat a nebo včely vrátit. Značí-li si matky a ví odkud vyletěly, nevidím problém ve vracení.
(11.05.2014 14:39)K-K-K napsal(a): [ -> ]Takové ty řeči o malém prostoru atd. to jsou jen řeči, které platí, pokud není silný ten rozmnožovací pud. Pak to třeba pomůže, ale pokud chtějí, prostě se vyrojí. Můžete rozšiřovat jak chcete, nedávat mřížku atd.

Jestli můžu otázečku, to je z Tvojí vyzkoušené praxe nebo jen teoretická úvaha?
To se také někomu stává, že má roj a nechce ho? To já bych nějaký bral, hlavně když nebude můj Smile
(11.05.2014 13:26)Josef K napsal(a): [ -> ]TomasoFernando, jestli Tě smím poprosit, mohl by jsi popsat ten způsob vrácení včel do původních úlů?

Děkuju, Josef


(11.05.2014 21:46)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Když jsem začal včelařit,pomáhala mi zkušená včelařka. Vyhledala mi matky a zastřihla jim křídlo. Samozřejmě se mi to rojilo, ale roje jsem z trávy nesbíral, neměl jsem potřebné vybavení. Včely byly do druhého dne pryč. A kde, když matka není schopná letu?
Každopádně se stavím za zde řečenou radu využít stavební pud včel. Zrovna dnes jsem osazoval jeden velký roj od známého, protože přecházím na celoplastové rámky. A poslední dva roky mám opačný problém, včely se mi nerojí a jen tak se jim do plastu nechce. Po plánovaném vystavení min. dvou nástavků dám cizí matce výpověď a dostanou mojí z plemenáče.
Ale ne každý má nekonečnou řadu neobsazených úlů a nebo nemůže mít na zahradě více včelstev, má jediné možnosti roj darovat a nebo včely vrátit. Značí-li si matky a ví odkud vyletěly, nevidím problém ve vracení.

A ještě, jestli by jsi mohl popsat ten způsob vrácení včel do původních úlů, tedy pokud to není tajné Wink.
Díky, Josef
Nábeh, kus preglejky opretý v miernom sklone od zeme na letáčovú patku.
Na tú preglejku vysypeš roj a je to. Včielky pochodujú hore vŕškom až objavia letáč ...
Nezáleží na tom či ten nábeh opreš o letáč prázdneho úľa, úľa so slabším včelstvom, alebo úľa z ktorého roj vyletel.
Posledná akcia je matka. Môžeš zo starého včelstva odstrániť M popredu. Môžeš počas pochodu vyhľadať matku v roji a zachytiť ju, môžeš to nechať na prírodu. Robí sa to vtedy, keď nemáš kde roj umiestniť, alebo nechceš zvyšovať počet včelstiev.
.....v sobotu jsem začal vytáčet a u jednoho včelstva jsem to spojil s prohlídkou plodiště..... Rozebral jsem včelstvo a dva rámečky ....jeden stavební rámek a druhý s matkou jsem si opřel o nohu stojanu.....rozebírám plodiště.....a najednou na těch dvou plástech podezdřelé hemžení......včely v úle v klidu.....(násdledně jsem tam našel dva zavřené matečníky).....ale ty z těch dvou plástů mi na smrku udělaly asi 0,4 kg rojík.....Big GrinBig GrinBig Grin
Mě v sobpotu volal soused že se mi to u baráku rojí, prý černý mrak, a letěl přes zahrady na Čistou (volal kolem pul 3). Včera večer příjezd z LŠNV, a toulka po okolí a prohlídka včel. Matky v plodištích, a u 39x30-matka neznačená, tak matečník nenalezený, a včel bylo taky dost. Tak nevím co to bylo Smile
Když já byl kdysi na LŠNV, jednomu kolegovi že se mu rojí včely volala manželka. Jeho okamžitá odpověď byla - Kde mám pivo?
Já su plašan Smile Byl sem nervózní celu dobu než sem dojel domu Sad Smile
Ale ted je zima tak se to snad rojit nebude ne?Mame tu max 12 stupnu, Vysočina 550m
Pokud jsou v rojové náladě, mají už zakladený, zavíčkovaný, nebo vylíhlý 1 či více matečníků, tak jak se vyčasí jde roj, nebo i poroje rovnou na strom.
Chladno rojení nezničí, jen ho trochu pozdrží na přívětivější den. Je tedy dobré vědět jak na tom jsou včely a podle toho zakročit, dle známých účinných postupů.
A co když už se ted v tomto počasí najde odsvíčkoivaný matečnik ale vzhledem k počasí ješte nevyletli, jak se postupuje,
Pokud je nějaký prostor (nástavek, roják, plemenáč,...), tak nahlédnout do včelstva, pokud je tam ještě původní matka - udělat s ní oddělek na 2 pl. plásty a přiměřeně včel.
Potom najít plást se zavíčkovaným-i matečníky a udělat další oddělek-y. Zbytek včelstva nechat jak se to vyvine, protože je už pozdě na efektivní zákrok. Nových matiček tam může být mnoho a přeci je nebudu všechny hledat. Zkrátka to nechat na přírodu.
(11.05.2014 15:57)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Má letošní zkušenost. U všech včelstev,vyjma jednoho,jsem zrušil používání MM.To jediné, se vyrojilo. Ve všech spousta medu. Je mi jasné,že mých šest včelstev není ani náhodou reprezentativní statistický vzorek,navíc jen jednoletá zkušenost,ale mně z toho vychází jasný rezultát,napříště jedině bez mřížky.Smile

Letos jsme se rozhodl pro stejnou variantu a u všech včelstev MM nemám. Zato mám v medníku plno plodu. Jak jste tento problém (pokud jste ho měl) řešil?
Vytáčel jsem jen zavíčkované plásty bez plodu,ale ze všech nástavků. Bez použití MM je pojem medník,podle mě pasé. Zajímavé je,že v jednom včelstvu byl horní nástavek plný medu a po plodu ani památky. Ale jen v jednom.
(14.05.2014 17:54)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Vytáčel jsem jen zavíčkované plásty bez plodu,ale ze všech nástavků. Bez použití MM je pojem medník,podle mě pasé. Zajímavé je,že v jednom včelstvu byl horní nástavek plný medu a po plodu ani památky. Ale jen v jednom.

Vytáčel jste plásty čistě bez plodu?jen medové? A co plásty kde byl zavíčkovaný, nebo nezavíčkovaný plod?
No ty tam samozřejmě zůstaly. V prvním vytáčeném včelstvu jsem ty medné nahradil soušemi,v ostatních šly na místo medných ty čerstvě vytočené. Je to sice pracnější než s MM,ale včely se mi zdají spokojenější.Smile
Plásty s jakýmkoliv plodem se samosebou nevytáčí.
Z otázky tak trochu vyplývá, že by jsi chtěl vytočit každou kapku medu. To ale není vůbec správné, každé včelstvo musí mít celoročně dostatek vlastních zásob pro vlastní provoz. Osobně jsem nervozní, když mají méně než 10 kg medu ve včelstvu.
Včelaření bez MM je často pojato stylem medné komory (najdeš na vebu Leoše Dvorského) a vytáčí se jen to, co včely přinesou navíc. Při použití NN je to MK která je nedotknutelná (+ to co mají níže v plodišti) a teprve další medné nástavky jsou pro včelaře.
Jakmile by včely měly nedostatek, omezí plodování, tím pádem nevyužijí další snůšku a jdou do zimy oslabené, na jaře jsou většinou v úlech mrzáci a celou další sezonu se snaží dostat do kondice.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's